8 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/14

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci sınıf seferberliğini büyütelim!
Savaş aygıtı NATO ve tetikçilerine karşı mücadeleye!
Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor
Konak Belediyesi direnişçileri:
Zafer bizim olacak!
“Kaşarlanmış hain” uslanmıyor
Metalde grev uygulamaları
askıya alındı
3 Nisan mitingi üzerine
Türk-İş’te değişen bir şey yok!
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk’le direnişler ve
sendikal bürokrasi üzerine
Direnişler birleşiyor
mücadele büyüyo
Haklarımız ve geleceğimiz için
BDSP: 1 Mayıs’ta alanlara! 
İşçiler kurultaylara yürüyor
Yüzlerce işçi kurultaylarda
tek yürek oldu!
İşçi kurultayları geleceğe kurulan köprüdür - K. Al
Casper işçileri
direnişle kenetlendi
BTS’den oturma eylemi
Sağlık emekçileri grevle kazandı!
Arap halkları saldırı, savaş ve gericilik kıskacından çıkış yolu arıyor!
Fildişi Sahili’ne
emperyalist müdahale
“Polis-idare-faşist işbirliğine son!” 
Öğrenci Kurultayı’na doğru
Edirne’de ulaşım eylemlerinde yaşanan ayrışma üzerine
Asimilasyon ve inkara devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis-idare-faşist işbirliğine son!”

Kocaeli’de polis terörü

Kocaeli Üniversite öğrencileri, Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs ve minibüs taşıma ücretlerine yaptığı zam ile seyahatlerde kart zorunluluğu getirilmesini 6 Nisan günü protesto etti.

Umuttepe Yerleşkesi Sosyal Tesisleri önünde biraraya gelen öğrenciler, Gazanfer Bilge Caddesi Atatürk Bulvarı’na yürüdü. “Ulaşım hakkımızı kazanacağız! Üniversitenin ve belediyenin ulaşım soygununa ‘hayırlı işler’ demiyoruz! / Kocaeli Üniversite Öğrencileri” pankartının arkasında yürüyen yaklaşık 200 öğrenci İzmit kent merkezine ulaştı. Öğrencilerin önü çevik kuvvet tarafından kesilirken, polis caddenin trafiğe kapatıldığını ileri sürerek öğrencilere saldırdı.

Polisin tehditlerine karşın yoldan ayrılmayan öğrenciler önce çevik polis tarafından çembere alınarak yolun dışına çıkartılmaya çalışıldı. Bu sırada çemberin dışına çıkan bazı öğrenciler, polise taş ve sopa attı. Polis ise öğrencilere biber gazıyla saldırdı. 11 öğrenci gözaltına alındı.

 

İÜ’de faşist-polis saldırısı

5 Nisan günü MHP’li faşistlerin eli kanlı katil Alparslan Türkeş’in ölümü ile ilgili “İstanbul Üniversitesi Ülkücüleri” imzasıyla bildiri dağıtmaları ilerici ve devrimci güçler tarafından engellendi. Bunun üzerine, üniversiteye girerek öğrencilere saldıran çevik kuvvet solcu öğrencilerin kararlı tutumu karşısında kampüsü terk etti.

Faşistlerin ana kapıda bildiri dağıtmaya başladığı haberi gelmesi üzerine Merkez Kampüs’te 50 kadar solcu öğrenci kapıya giderek bildiri dağıtımını engellemeye çalıştı. Kapıya yaklaşıldığında atılan “Beyazıt faşizme mezar olacak!” sloganı üzerine MHP’liler kapıdan ayrılarak çevik kuvvetin arkasına sığındı.

İlerici ve devrimci öğrenciler kendilerine soda atan faşistlere ve önlerinde duvar örmüş polislere anladıkları dilden karşılık verdi. Solcu öğrencilerin bu müdahalesi sonrasında kalkanlarla öğrencileri iterek üniversiteye giren polis, öğrencileri copladı. Öğrencilerin dağılmaması üzerine üniversiteyi terk etti. Polislerin ardından dışarı çıkan öğrenciler Beyazıt Meydanı’nda 15 dakika boyunca polisi ve devlet terörünü teşhir ederek 1 Mayıs çağrısı yaptı. Konuşmalara fakültelerde de devam edildi.

Devrimci öğrenciler faşistlerin bir kez daha bildiri dağıtmaya başlaması üzerine yeniden ana kapıda toplandı. Bunu görerek faaliyetlerine son veren 15 kadar faşist, çeviğin gerisinde beklemeye başladı. İlerici ve devrimci öğrenciler polis ve faşistler alanı terkedene kadar bekleyişlerini sürdürdüler. Ardından sloganlarla toplu çıkış gerçekleştirildi. 

 

DTCF’de faşist provokasyon

31 Mart Perşembe günü DTCF’de faşistlerin bir yurtsever öğrenciye küfür ederek saldırması üzerine ilerici ve devrimci öğrenciler faşistleri geri püskürttü. Daha sonra refleks bir şekilde faşistlerin bulunduğu arka kantine gidilmeye çalışıldı. Arka kantinin önüne gelindiğinde adeta etten bir duvar örerek barikat kuran ÖGB’lerden de cesaret alan faşistler küfürler ve tehditler savurdu. İlerici ve devrimci öğrenciler ise sloganlarla karşılık verdi. Aşağıya inme cesareti gösteremeyen faşistler, devrimci öğrencilerin oradan ayrılmasının ardından dışarıdan getirdikleri faşistlerle birlikte toplu çıkış yaptılar. Devrimci ve ilerici öğrenciler de faşistlerin çıkışından bir süre sonra DTCF’den Yüksel Caddesi’ne kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yüksel’de yapılan basın açıklaması sonucu eylem son buldu.

1 Nisan günü ise konuyla ilgili dekanla görüşme yapıldı. Faşistlerin bu saldırıları karşılıksız kaldığı sürece örencilerin de kendi çözümlerini üreteceği vurgulandı. Ayrıca ÖGB, polis ve faşist çetelerin işbirliği teşhir edilerek bundan sonra ÖGB’lerin öğrencilerin yaşam alanlarında gezmesinin istenmediği söylendi. Olayın takip edileceği söylenerek görüşme sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi – DTCF

 

 

 

Liseliler şenlikte buluştu

Ankara’da Devrimci Liseliler Birliği (DLB) tarafından “Eleme sınavlarınız sizin olsun Gelecek bizim!” şiarıyla örgütlenen liseli şenliği 2 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Bakış Kültür Sanat Merkezi’ndeki şenlik “hoşgeldiniz” konuşmasıyla başladı, devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuyla devam etti.

Kızıldere şehitlerinin de anıldığı etkinlikte yapılan konuşmada, siper yoldaşlığı ve devrimci dayanışmanın önemi vurgulandı. DLB şiir topluluğunun da şiir dinletisi sunduğu etkinlikte söz alan bir liseli YGS eleme sınavına değindi. Etkinliğin serbest kürsü bölümünde ise eleme sınavları ve eğitim sistemi tartışıldı. Bu bölümde söz alan bir liseli sınava hazırlanırken yaşadığı çevre ve aile baskısını anlattı.

“Üniversite liseliler için kurtuluş mu?”, “DLB’de neden örgütlenmeli?” başlıklarının da tartışıldığı toplantıda DLB’nin yürüttüğü mücadelenin arka planı anlatıldı.

Ekim Gençliği okurlarının da, üniversitelerde yaşanan sorunları anlattığı etkinlik Mamak İşçi Kültür Evi (MİKE) Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği türkü ve halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Ekim Gençliği’nden söyleşi

 Ankara Ekim Gençliği, 31 Mart Perşembe günü “Neden sosyalist devrim diyoruz?” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşi Mahirler nezdinde devrimci siper yoldaşlığına vurgu yapan ve sosyalizm mücadelesine çağrı yapan bir konuşma ile başladı. Söyleşinin önemine değinilerek ve Mahirleri anmanın onların mücadelesini ileriye taşımaktan geçtiği vurgulandı.

Ekim Gençliği temsilcisinin 60’lardan günümüze sosyalizm mücadelesinin gelişimini anlatması ile devam eden söyleşide, komünist hareketin nasıl bir süreçte ve hangi amaçla ortaya çıktığı vurgulandı. Ardından daha geniş bir sunuma geçildi.

Devrimin karakterinin neden “sosyalist devrim” olarak tanımlandığı anlatıldı. Konuşmanın devamında Kuzey Afrika ve Ortadoğu halklarının mücadelesine de değinildi. Soru-cevap şeklinde ilerleyen bu bölümde canlı tartışmalar yapıldı.

Söyleşi, son olarak sosyalist devrim tezini savunun diğer yapılarla olan farkın açıklanması ile son buldu.

Etkinliğe ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi’nden öğrenciler katıldı.

Önümüzdeki günlerde yapılacak 1 Mayıs söyleşisiyle, etkinlikler devam edecek.

 

Çalışmalardan...

Ekim Gençliği üniversitelerde yürüttüğü çalışmalarla işçi sınıfının sesini kampüslere taşımaya devam ediyor. Bununla beraber emperyalist haydutların saldırganlığı da teşhir ediliyor.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve DTCF’de BDSP’nin Ontex ürünlerini boykota, direnişe desteğe çağıran afişleri yaygın bir şekilde kullanıldı. Ontex işçilerinin mücadelesi öğrencilere anlatıldı.

YTÜ’de ise Ortadoğu’daki güncel gelişmeleri ve sermaye devletinin NATO’yla yaptığı kirli ve kanlı işbirliğini teşhir eden duvar gazeteleri ve gençliğin güncel taleplerini içeren afişler, yaygın bir şekilde Tonoz Kantin, yemekhane ve fakültelerde kullanılıyor.

Ekim Gençliği / Ankara - İstanbul