8 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/14

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci sınıf seferberliğini büyütelim!
Savaş aygıtı NATO ve tetikçilerine karşı mücadeleye!
Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor
Konak Belediyesi direnişçileri:
Zafer bizim olacak!
“Kaşarlanmış hain” uslanmıyor
Metalde grev uygulamaları
askıya alındı
3 Nisan mitingi üzerine
Türk-İş’te değişen bir şey yok!
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk’le direnişler ve
sendikal bürokrasi üzerine
Direnişler birleşiyor
mücadele büyüyo
Haklarımız ve geleceğimiz için
BDSP: 1 Mayıs’ta alanlara! 
İşçiler kurultaylara yürüyor
Yüzlerce işçi kurultaylarda
tek yürek oldu!
İşçi kurultayları geleceğe kurulan köprüdür - K. Al
Casper işçileri
direnişle kenetlendi
BTS’den oturma eylemi
Sağlık emekçileri grevle kazandı!
Arap halkları saldırı, savaş ve gericilik kıskacından çıkış yolu arıyor!
Fildişi Sahili’ne
emperyalist müdahale
“Polis-idare-faşist işbirliğine son!” 
Öğrenci Kurultayı’na doğru
Edirne’de ulaşım eylemlerinde yaşanan ayrışma üzerine
Asimilasyon ve inkara devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor

ÖSYM yeni bir skandala daha imza attı. KPSS sorunlarının sızdırılmasından sonra, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularının şifrelenmiş olması nedeniyle kolayca çözüldüğü ortaya çıktı. Basına dağıtılan soru kitapçığıyla birlikte açığa çıkan bu gerçek, sınav sorularının kimlere servis edildiği sorusuna ve toplumda büyük bir öfkeye neden oldu.

Şifreleme düzenbazlığı

YGS sorularının çözümü günlerdir burjuva basında dolaşıyor. Soruların çözümüne ilişkin birkaç şifreleme yöntemi bulunurken, bunlar içerisinde en yaygın olarak kullanılanı “Mod-Medyan” adı verilen sistem. Yapılan açıklamalara göre, bu istatistiksel yönteme göre, cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe doğru sıralanıp, soruyla eşleştirildikten sonra çakışan şık sorunun doğru cevabı. Şıkların küçükten büyüğe doğru sıralandığı sorularda cevap genellikle A ve E şıkkı oluyor. Eğer seçeneklerin hiçbiri çakışmıyorsa cevap D ya da E şıkkı oluyor. Bu yöntemlerle özellikle sayısal cevapları olan matematik ve fizik sorularını çözmek 5-10 dakikada tamamlanıyor.

Soruların birtakım kişilere ve gruplara servis edildiğini güçlendiren birçok gösterge var. Özellikle sınavdan 1-2 gün önce internet arama motorlarında “Mod-Medyan nedir?” şeklinde arama yapanların sayısının normal bir günde yapılan aramaya göre 5 kat arttığı belirtilmektedir. Forum sitelerinde “sınavda Mod-Medyan” çıkacak bilgisi paylaşılırken, karşılıklı mailleşmelerde sınava ilişkin şifreleme yönteminin paylaşıldığı bilgileri bulunmaktadır. Ayrıca bazı kentlerdeki sınav salonlarında haremlik selamlık uygulamasına gidilerek sadece erkek ya da kadın adayların alınması da kafalardaki soru işaretlerini çoğaltmaktadır.

Şifreleme yönteminin ortaya çıkması üzerine açıklama yapan ÖSYM başkanı Ali Demir, “basına dağıtılan sınav kitapçığı üstünkörü hazırlandığı için böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır” diyerek olayı pişkinliğe vurdu. Konunun uzmanlarıysa sorunun bu olmadığını, şifre ihtimalinin güçlü olduğunu belirtiyorlar.

Hükümet rezaletin üstünü örtmeye çalışıyor

AKP hükümetinin kurmayları, ÖSYM Başkanı ve “yandaş” medya elbirliğiyle, bu büyük skandalın üstünü örtmeye çalışıyor. Fakat her söyledikleri ve yazdıkları birbiriyle çelişmekte, yalana daha fazla batmaktadırlar.

ÖSYM Başkanı sınava giren öğrencilerin her birinin cevap anahtarı farklı derken, gazetecilerin “yani binlerce farklı cevap anahtarı mı var” sorusuna “hayır öyle bir şey yok” diyebildi. Gazetecilerin “bağımsız kurumlarca denetim yapılacak mı?” sorusuna “hayır o bilgiler kamuoyundan paylaşılamaz” biçiminde yanıt verdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “araştırmaya gerek yok” derken, hükümet adına konuşan Cemil Çiçek de, “endişe edecek bir şey yok” diyerek halkı avutma çalıştı. “Yandaş” medya da skandalın üstünü örtme çabasında.

Öyle görünüyor ki, gelinen yerde özel kurslara para vermek, dershanelere gitmek sınavları kazanmanın yolu olmaktan çıkıyor. Ayrıca cemaate ait olmak da gerekiyor. Böylece tüm bunlara gerek kalmadan, istenilen yere kolaylıkla girebilmenin önü açılıyor.

 

 

 

 

YGS skandalına tepkiler büyüyor

YGS’de soruların şifreleme yöntemiyle servis edilmesine tepki gösteren liseliler, eylemler ve açıklamalarla çürümüş eğitim sistemini protesto ediyorlar.

 

Ankara

4 Nisan günü Milli Eğitim ve Adalet Bakanlığı’nın önünde eylemler gerçekleştirildi. 4 Dev-Lis’li kendini MEB önündeki demir parmaklıklara zincirledi. Adalet Bakanlığı önünde de 2 Dev-Lis’li eşzamanlı olarak pankart açarak kendilerini zincirlediler. Eylemi görüntüleyen SDP muhabiriyle beraber toplam 7 kişi gözaltına alındı.

 

Didim

Didim Anadolu Lisesi’nden öğrenciler 5 Nisan günü Merkez Camii önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Liselilere Eğitim Sen Didim Temsilciliği ve Eğitim İş Didim Temsilciliği de destek verdi.

Açıklamanın ardından liseliler ve destekçi kurumlar oturma eylemi gerçekleştirdiler.

 

Antalya

5 Nisan günü ‘ÖSYM’ye Baş Kaldırıyoruz Platformu’ tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, “Kopyanın bu kadar rahat çekildiği, adaletsizliğin bu kadar gözler önünde olduğu bir sınav sistemine ne kadar güvenilmesi gerekir? Bu yüzden YGS’nin iptal edilmesini talep ediyoruz” denildi

6 Nisan günü ise Halkevleri ve Genç Umut üyesi 6 kişi kendilerini Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki demir kapıya zincirledi. Polis demir makasıyla zincirleri keserken arbede çıktı. Öğrenciler yaka-paça gözaltına alındı.

 

İstanbul

ÖSYM’nin Levent’te bulunan İstanbul Bürosu önünde 4 Nisan günü bir eylem yapıldı. Kendilerini binanın önündeki aydınlatma direklerine zincirleyen Dev-Lis’liler sloganlarla eğitim sistemindeki eşitsizliği protesto ettiler. Polis liselilerin zincirlerini kestikten sonra 9 kişiyi gözaltına aldı.

6 Nisan günü ise İstanbul’da da Facebook’ta örgütlenerek Taksim’de buluşan yaklaşık bin öğrenci  ÖSYM’yi protesto etti. “Parasız sınavsız eğitim!”, “Eğitim sisteminiz batsın ÖSYM altında kalsın!”, “Eşitlik adalet özgürlük istiyoruz!” pankartları ve dövizlerle İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Yer yer oturma eylemi yapan öğrenciler Taksim’de basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

Van

Hacıbekir Caddesi üzerinde bulunan Mavi Plaza önünde toplanan lise öğrencileri, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Sanat Sokağı’na yürüdü. Yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler sınav giriş belgesini yaktı, kalem kırdı, eyleme destek vermeyen bir dershanenin önünde oturma eylemi yaptı.

 

Urfa

Yaklaşık 150 liseli Ali Şelli Parkı’nda toplanarak Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne kadar yürüdü. “Satılık ÖSYM istemiyoruz!”, “YGS hakkımız söke söke alırız!” yazılı dövizler taşıyan lise öğrencileri yürüyüş boyunca sloganlar attı.

Öğrenciler basın açıklamasının ardından test kitaplarını parçalayıp, kalemlerini kırdı ve 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

 

Balıkesir

Balıkesir’in Edremit İlçesinde de lise öğrencileri basın açıklaması yaptı, şifre çözücü cihazı (dekoder) parçaladı. Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelen 300 öğrenci “Yeter ulan, isyan var / Liseli Genç Umut” pankartı açtı.

 

Muğla

Dev-Lis’li 4 öğrenci “YGS’nin şifresi üzerimize çöküyor” yazılı tişörtlerle kendini AKP İl Binası önüne zincirledi. Parasız eğitim istediklerini belirten lise öğrencileri zenginlerin şifreleri satın alarak eğitimde eşitlik ilkesini bozduğunu belirtti. Polis çekiçle öğrencilerin zincirleri kırarken çıkan arbedede polisin öğrencilere uyguladığı şiddet dikkati çekti. Tekme, tokat ve copla dövülen öğrenciler gözaltına alındı.