22 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/16

 Kızıl Bayrak'tan
Son dönemin gelişmeleri ve görevler
YSK darbesine halk öfkesi
Hiçbir baskı ve yasak Kürt halkının mücadelesini boğmaya yetmeyecek!
Sınıf devrimcilerinin
1 Mayıs çalışmaları sürüyor
‘Beyaz grev’ Türkiye’yi sardı
Sonuçlanan Metal TİS’leri üzerine...
Metal işçileri Grup TİS sürecini değerlendirdi
Gebze, Ankara ve Kayseri’de işçiler kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler / 2
Mısırlı emekçilerin mücadelesi gerici yönetimi zorluyor
Suriye’de mücadele sertleşiyor
Emperyalistler Libya’da kara harekatına hazırlanıyor
Avrupa’da 1 Mayıs ve devrimci sorumluluk
Ontex direnişinin sesi Avrupa’da
YGS skandalına karşı binlerce öğrenci ‘boykot’ dedi
DLB’den YGS karşıtı
imza kampanyası
Ankara’da polis operasyonu
Karadağ cinayet davasını
sahiplenme çağrısı
Çocuklarımızın yaşamları 23 Nisanlar’da değil, 1 Mayıs alanlarında savunulacaktır!
Mücadele alanlarından
1 Mayıs çağrısı!
Kırbayır gözaltında katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

‘Beyaz grev’ ülkeyi sardı

Sağlık emekçilerinin 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği “Beyaz Grev” baskı ve engellemelere rağmen %100’e varan bir katılımla hayata geçirildi. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde hizmetler tümüyle dururken, devlet hastanelerinde ise oldukça yüksek bir katılım oranı yakalandı. Birinci basamak sağlık kurumları ve bazı özel hastanelerden de sağlık emekçileri greve katılım sağladı. Birçok üniversitede tıp öğrencileri derslere girmeme kararı aldı. Muayenehaneler, özel hastaneler, toplum sağlığı merkezlerinde sağlık emekçileri hizmet vermedi. TTB, Dev Sağlık-İş ve SES’in aktif katılımıyla örgütlenen greve hasta ve hasta yakınları da destek verdi.

 

İstanbul

İstanbul’da grev çadırları İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp Fakültesi) Temel Birimler Binası ile Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde kuruldu.

Çapa’da kitlesel katılım

Sabah grev çadırını kuran sağlık emekçileri saat 09.00’da çadırın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Grev çadırının önüne yürüyüşle gelen emekçiler yapılan konuşmaların ardından hastaneyi dolaşarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın tehditlerine yanıt veren TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk, bunu “sehven” yapılmış bir açıklama olarak kabul ettiklerini belirtti. Eylemde, İTO, SES ve Dev Sağlık-İş temsilcileri de konuşmalar yaptılar.

Grev yürüyüşü

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurulan grev çadırı önünde biraraya gelen binlerce sağlık çalışanı buradan Haseki Hastanesi önüne yürüyerek basın açıklaması gerekleştirdiler.

Yürüyüşe direnişteki Ontex/Canbebe, PTT, Casper ve Mas-Daf işçileri de katıldı. Ayrıca BDSP, ESP, UİD-DER, Tekstil Sen de eylemde yer aldı. Haseki Hastanesi’ne doğru yürüyüşe geçen kitle Millet Caddesi’ni trafiğe kapattı. Haseki Hastanesi önüne gelindiğinde grevi örgütleyen kurumlar adına konuşmalar ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

İlk konuşmayı yapan TTB 2. Başkanı Özdemir Aktan, “Sesimizi duyurmak için elimizden geleni yaptık” dedi. Aktan direnişçi işçileri de selamladı.

Eylemde SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ve Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kitleye seslendi. Ortak basın açıklamasını ise İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören okudu. Yürüyüşün sonunda grev çadırı önünde toplanan sağlık emekçileri sorunlarını dile getirdikleri, taleplerini haykırdıkları bir kürsü oluşturdular.

Numune’de grev halayı

Sağlıkçıların İstanbul’daki grevinin bir diğer ayağı ise Kadıköy’deki Haydarpaşa Numune Hastanesi’ydi. Ağırlığını hekimlerin oluşturduğu yüzlerce sağlık emekçisi iş bırakarak eylem yaptı. Hastanede acil servis dışında birçok birimde sağlık hizmeti verilmedi. Sabah erken saatlerde grev çadırını Acil Servis önüne kuran sağlık emekçileri, hasta ve hasta yakınlarına grevin taleplerini anlatan bildiriler dağıttılar, müzik yayını yaptılar. Grev çadırına “Bu hastanede grev var” yazılı dövizler ve pankartlar asan SES ve Tabip Odası üyesi emekçiler grev önlüklerini giyerek poliklinikler önünde toplandılar. “Mesleki onurumuza saygı istiyoruz”, “Geleceğimizden umutsuzuz” dövizlerini açtılar.

Greve ve grevin taleplerine ilişkin nedenlerini anlatan sağlık emekçileri poliklinikler önünde kurulan kürsüde görüşlerini dile getirdiler.

Poliklinikler önünde yürüyüşe geçen sağlık emekçileri Numune Hastanesi’nin hemen yanındaki Siyami Ersek Hastanesi önünden geçerek hastane çevresinde tur attılar. Siyami Ersek’teki sağlık emekçilerini de “Sağlıkçılar burada Siyami nerede” sloganlarıyla eyleme çağıran sağlıkçılar “Doktor ne demek” parçasını hep birlikte coşkulu biçimde söylediler. Numune önündeki yolu tek taraflı olarak araç trafiğine kapatarak yürüyüşlerini sürdüren emekçiler hastane içerisinde dönerek burada grev halayı çektiler.

Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde de greve katılım yüzde yüz oldu. Ortak açıklamayı ise SES İşyeri Temsilcisi Selma Hasanoğlu yaptı. Açıklamaya hasta ve hasta yakınları da destek verdi.

Grevde ikinci gün: Kadıköy’e yürüyüş

Grevin ikinci gününde (20 Nisan) merkezi eylem Kadıköy’de yapıldı. Öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde toplanan sağlık emekçileri kortejler oluşturarak Kadıköy İskelesi’ne yürüdüler. 2 bini aşkın emekçinin katıldığı yürüyüş miting havasında geçti. Sağlıkçılar yağan yağmura rağmen coşkulu sloganlar eşliğinde yürüdüler.

Greve destek

Sağlık emekçilerinin grev yürüyüşüne çok sayıda sendika, meslek örgütü ve siyasi parti de destek verdi. SES üyesi sağlık emekçileri ise İstanbul’un iki yakasındaki farklı hastanelerden gelerek şube pankartları arkasında önlük ve flamalarıyla yerlerini aldılar.

Kortejlerde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sağlıkçı grevini karalamaya yönelik açıklamalarına büyük bir tepki vardı. Bu tepki atılan sloganlara da yansıdı. Akdağ’ın sağlıkçı grevine yönelik “bunlar sağlıkçı değil marjinal” açıklaması da sağlıkçıların büyük tepkisini çekti. Sağlık emekçileri, “Marjinal değil sağlıkçıyız!” sloganıyla bu açıklamalara tepki gösterdiler.

“Şifreler” açıklandı

Yürüyüşün ardından Kadıköy İskelesi’ndeki Atatürk anıtı önünde toplanan sağlık emekçilerine sağlık örgütlerinin temsilcileri seslendi. Alanı dolduran sağlık emekçileri tarafından ilgiyle dinlenen konuşmalar sırasında YGS’deki şifre skandalına gönderme yapılarak sağlıkta dönüşüm programının şifreleri açıklandı. TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk, sağlıkta dönüşümün şifrelerini; (G)üvencesizlik, (Ö)zelleştirme, (T)aşeronlaştırma, performansa dayalı (Ü)cretlendirme ve (R)eform: (GÖTÜR) olarak açıkladı.

Konuşmada, sağlık emekçilerinin şifresi olarak ise grevi örgütleyen sağlık örgütlerinin isimleri okunarak “ZAFER” vurgusu yapıldı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun söz aldığı eylemde ortak açıklamayı SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel yaptı. Açıklamaların ardından atılan sloganlarla eylem sona erdi.

Grevin ikinci günü ise yine engelleme girişimleri ve sınıf dayanışması ile başladı. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde başhekim tarafından sağlık çalışanlarının greve katlım sağlamasına engel olunmaya çalışıldı. Ümraniye Araştırma Hastanesi’nde ise hastane yönetiminin devreye soktuğu baskıcı uygulamalara karşı İTO üyeleri arkadaşlarını yalnız bırakmadı. Ümraniye Araştırma Hastanesi poliklinik girişinde sabah saat 09.00’da yapılan eylemde, greve katılımı engellemek için gerçekleştirilen uygulamalar teşhir edildi. “GöREVDEYİZ!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Ali Çerkezoğlu gerçekleştirdi. Beyaz grevin ikinci günü İstanbul’da engellemelerle başladı. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Başhekim emekçilerin greve katılımını engellemeye çalıştı.

 

İzmir’de grev coşkusu

“Beyaz grev” İzmir’de olumsuz hava koşullarına rağmen yüksek katılımla gerçekleşti. Pek çok hastanede iş bırakma oranları %80 ila %100 arasında değişirken yağmura rağmen kitlesel halde alanlara çıkıldı. Sabah erken saatlerden itibaren İzmir’in neredeyse tüm hastanelerinde greve çıkıldı. Ege Üniversitesi’nde sabah saatlerinde hastane girişinde “Bu işyerinde grev var!” pankartı açıldı ve kurulan kürsüden müzik çalınarak ajitasyon konuşmaları yapılmaya başlandı. Hastanede % 80 oranında greve çıkılırken yüzlerce emekçi de sahnenin önünde toplandı. 9 Eylül Üniversitesi’nde de grev pankartı sabah saatlerinde asıldı. Yağmur nedeniyle hastanenin içerisinde toplanan emekçiler çalıştıkları bölümlerin adlarının yazılı olduğu flamalar taşıdılar. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sabah asılan grev pankartının ardından basın açıklaması yapıldı. Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde de greve katılımın yüksek olduğu öğrenilirken bakanlığın “kale” olarak tanımladığı ve kimsenin katılmayacağını söylediği Bozyaka SSK’dan da greve katılım olması dikkat çekti. Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Alsancak Devlet Hastanesi’nde ise iş bırakma %100 oranında gerçekleştirildi. Hasta yakınlarının bir kısmı da tutulan araçlarla birlikte eyleme katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan kitle Dev Sağlık-İş, İzmir Tabip Odası, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi ve Sağlık Öğrencileri pankartları ardında toplanarak SES kortejini bekledi. SES ise Gümrük’teki sendika binası önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Meydanda buluşan kitle buradan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü ve müdürlük önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem sırasında kitle içerisinde bir grup tarafından Sağlık Müdürlüğü’ne yumurta atıldı. Binaya ulaşmayan yumurtalar bina önünde bekleyen sivil polislere isabet etti.

Özellikle öğrencilerin ve asistanların eyleme katılımlarının yoğun olması dikkat çekerken gerek hastanelerde, gerekse alanda genç ve dinamik bir kitle göze çarpıyordu.

 

Ankara

Sabahın erken saatlerinde işyerlerinde toplanmaya başlayan sağlık emekçileri, hastanelerden çıkıp önce Numune Hastanesi’ne ardından Abdi İpekçi Parkı’na gelerek fiili bir miting düzenlediler.

 Numune Hastanesi, Hacettepe, Tıp Fakültesi ve Dışkapı başta olmak üzere birçok hastanede bildiri dağıtımları gerçekleşti. Numune Hastanesi’nde sağlık emekçileri 100 kişiyle diğer hastane ve işyerlerinden gelecek emekçileri beklediler.

Bekleme esnasında 15 acil talebin yer aldığı ve grevin örgütleyicisi olan kurumların imzasının bulunduğu bildiriyi ATO Yönetim Kurulu Üyesi Egemen Aktaş okudu. Saat 11.15’te Ankara Tıp Fakültesi Hastanesi’nden 300 civarı sağlık emekçisi geldi. Emekçilerin hastane bahçesine girmesi ile sloganlar sıklaşmaya başladı.

Saat 11.30 sularında 2 bin kişi ile Hacettepe emekçileri de Numune bahçesinde yerlerini aldılar.

Dışkapı’da faşist müdahale…

Saat 11.30 sularında 100 kişilik katılımla Dışkapı emekçileri de Numune bahçesine geldiler. Dışkapı Hastanesi’nden bir sendika yöneticisinin aktarımına göre hastane yöneticisi konumundaki Mustafa Candan isimli Memur-Sen üyesi greve saldırdı. Bu kişinin kışkırtması ÖGB sağlık emekçilerini durdurmaya ve pankartları alınmaya çalıştı. Emekçiler bu saldırıyı boşa düşürmelerine rağmen katılım noktasında gözle görülür bir zayıflama yaşandı.

Açıklamanın sonrasında sağlık çalışanları tek tek kendi pankartları ile yerlerini aldı. Yol kapatılarak Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçildi. SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara burada kitleye seslendi. Ardından TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu ve SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz birer konuşma gerçekleştirdi.

 

Bursa

Bursa’da sağlık emekçileri yaptıkları bir eylem ile grevlerini duyurdular. Mesai başlangıcıyla önlüklerini giyerek greve çıkan sağlık emekçileri ve taşeron sağlık işçileri saat 9.00’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Eylemde ilk olarak asistan hekimler tarafından hazırlanan tiyatral bir oyun sergilendi. Tıp bölümünde okuyan bir üniversite öğrencisi de konuşma yaparak sağlık sisteminin sorunlarına değindi. Tıp öğrencileri olarak yaşadıkları geleceksizliği somut örnekleriyle anlattı. Sağlık örgütlerinin temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından eylem son buldu. Yaklaşık 350 kişinin katıldığı eylemde idarenin ve polisin baskıları da teşhir edildi. Polisin doktorları görevlerinin başına geçmeye zorladığı ifade edilirken taşeron işçilerin de yoğun baskı ve tehdit altına alındıkları belirtildi. Eylem sırasında telefonla tek tek aranarak tehdit edilen taşeron işçilerden bir kısmının eylemden çıkarak çalışmaya döndükleri gözlendi. Eylem bitişinde de işçilere çalışmaya dönmeleri için taşeron tarafından baskı yapılmaya başlandı.

 

Adana

Balcalı Hastanesi’nde saat 08.00’de toplanmaya başlayan SES, Dev Sağlık-İş ve Adana Tabip Odası üye ve yöneticileri 11.30’a kadar neden grevde olduklarını anlatan konuşmalarla davul, zurna eşliğinde beklemeye başladılar. Merdivenlerinde basın metninin okunmasının ardından Numune Hastanesi’ne geçilerek direnişte olan Numune hastanesi işçileriyle buluşuldu. Buradan Çukurova Devlet Hastanesi’ne geçildi. Devlet Hastanesi’nde de bir süre bekleyen kitle buradan kortej oluşturarak hastaneler kavşağından Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüşe geçti. Alana gelindiğinde SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel bir konuşma yaparak eylemi halk için yaptıklarını belirtti.

 

Batman

Sağlıkçılar Batman’da da greve çıktı. Acil hastalar, yatan, diyaliz, yoğum bakım ve acil ameliyat hariç tüm sağlıkçıların grevde olduklarını söyleyen Batman Tabip Odası üyeleri, Batman Bölge Devlet Hastanesi ve Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanları grevde olduklarını kaydettiler.

 

Manisa

Manisa’da sabah erken saatlerde grev önlüklerini giyerek hastanelere giden SES ve Tabip Odası üyeleri, sağlık emekçilerini greve çağırdı. Yapılan çağrılara grevi desteklemeyen sendikaların üyelerinden ve örgütsüz sağlık emekçilerin de katılanların olduğu, giriş kartlarını basmadıkları görüldü.  SES Manisa Şube Başkanı Serpil Deniz, iş bırakma eylemini sağlıkta dönüşüm çatısı altında başlatılan yanlış sağlık politikalarına tepkilerini göstermek için yaptıklarını belirtti. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesi önünde biraraya gelen sağlık emekçileri iki koldan Manolya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

 

Diyarbakır

Diyarbakır Sağlık Meslek Örgütleri Platformu, Devlet Hastanesi önünde biraraya geldi. Sağlık emekçileri hastane önünde davul ve zurnalar eşliğinde halay çektikten sonra Dağkapı Meydanı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüdü. Açıklamanın ardından sağlık emekçileri Kürt siyasetçilerin yargılandığı Diyarbakır Adliyesi önüne doğru gitti.

 

Isparta

Isparta’da grev, greve ve grevle dayanışmaya çağıran bildirilerin dağıtılmasıyla başladı. Dağıtım yaklaşık bir saat sürerken, ardından Isparta Belediye İşhanı önünde toplanıldı. Burada yapılan açıklamada güvencesiz çalışma uygulamalarının kabul edilmeyeceği belirtildi. Açıklamaya Ekim Gençliği destek verdi.

 

Gebze

Gebze’de sağlık emekçileri mesai saatlerinin başlaması ile grevde olduklarını duyurdular. Gebze Farabi Devlet Hastanesi ve Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde eylemler gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir - Bursa - Adana - Isparta - Manisa - Gebze