22 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/16

 Kızıl Bayrak'tan
Son dönemin gelişmeleri ve görevler
YSK darbesine halk öfkesi
Hiçbir baskı ve yasak Kürt halkının mücadelesini boğmaya yetmeyecek!
Sınıf devrimcilerinin
1 Mayıs çalışmaları sürüyor
‘Beyaz grev’ Türkiye’yi sardı
Sonuçlanan Metal TİS’leri üzerine...
Metal işçileri Grup TİS sürecini değerlendirdi
Gebze, Ankara ve Kayseri’de işçiler kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler / 2
Mısırlı emekçilerin mücadelesi gerici yönetimi zorluyor
Suriye’de mücadele sertleşiyor
Emperyalistler Libya’da kara harekatına hazırlanıyor
Avrupa’da 1 Mayıs ve devrimci sorumluluk
Ontex direnişinin sesi Avrupa’da
YGS skandalına karşı binlerce öğrenci ‘boykot’ dedi
DLB’den YGS karşıtı
imza kampanyası
Ankara’da polis operasyonu
Karadağ cinayet davasını
sahiplenme çağrısı
Çocuklarımızın yaşamları 23 Nisanlar’da değil, 1 Mayıs alanlarında savunulacaktır!
Mücadele alanlarından
1 Mayıs çağrısı!
Kırbayır gözaltında katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da polis operasyonu

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih Coğrafya Fakültesi’nde 13 Nisan günü polis saldırısı yaşandı.

Gazi Üniversitesi’nden gelen 150 kişilik faşist bir grup ilerici ve devrimci öğrencilere “çıkışta görüşme” tehdidi savurdu. Bunun üzerine toplu çıkış yapan öğrenciler Mihtatpaşa Caddesi’ni trafiğe kapatarak alkış ve sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Çevreden emekçilerin alkışlarla ve araçların kornalarıyla destek verdiği kitlesel yürüyüşü polisler cadde üzerinde barikat kurarak engellemeye çalıştı. Barikata yüklenen 500 kişilik kitleye polis biber gazı ile saldırdı. Öğrencilerin bu saldırıya taşlarla karşılık vermesinin ardından çatışma yaşandı. Öğrenciler polisle çatışarak Yüksel Caddesi’ne geri çekilirken 2 kişi gözaltına alındı.

Yüksel Caddesi’ne ulaşan kitle polis saldırısını teşhir ederek basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından, gözaltına alınan ilerici ve devrimci öğrencilerin Ziya Gökalp Caddesi’nde polis aracında işkenceye maruz kaldığı haberi geldi. Bu haberle birlikte “İşkenceci polis hesap verecek!” sloganıyla tekrar yürüyüşe geçildi. Kısa bir süre sonra kolluk güçleri kitleyi ablukaya alarak gözaltı yapmaya çalıştı. Metro istasyonuna giren öğrenciler burada da polis tarafından takip edildi. Daha sonra kitle dağılarak Sakarya Caddesi’nde tekrar toplandı. Burada görüntü alan bir sivil polise müdahale edilmesinin ardından çevik kuvvet tekrar saldırdı. Buradaki ablukada da 8 öğrenci gözaltına alındı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden öğrenciler Yüksel Caddesi’nde tekrar toplanarak oturma eylemine başladılar. Oturma eylemi gözaltıların serbest bırakılmasının ardından 03.00’te bitirildi. Eylemi Gençlik Derneği, Ekim Gençliği, Alınteri, Devrimci Proletarya ve Kaldıraç örgütledi. Ancak DP ve Kaldıraç 23.00’te alandan ayrıldılar.

DTCF’den toplu çıkış yapıldıktan sonra evlerine dönen 2 yurtsever öğrenci Cebeci’de faşistler tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan öğrenciler Numune Hastanesi’ne kaldırıldı.

Sivil faşist saldırı ve provokasyonlar 14 Nisan günü kapsamlı bir polis operasyonuna dönüştü. Polis 30’a yakın eve baskın yaparak onlarca öğrenciyi gözaltına aldı.

Ankara / Ekim Gençliği

 

 

 

 

Üniversitelerden....

ÇÜ’de OHAL dönemi

Çukurova Üniversitesi, soruşturma-cezalarla kontrol altına alamadığı devrimci ve ilerici öğrencileri yıldırmak için yeni bir uygulamaya geçti. Rektörlüğün bütün üniversitenin fakültelerine astırdığı karar Çukurova Üniversitesi’nde artık olağanüstü hal (OHAL) döneminin başladığını gösteriyor. Kararda şu ifadeler yer alıyor:

Üniversitemiz ve üniversitemize bağlı eğitim kurumlarının sınırları içerisinde, rektörlükten izin almadan imza ve tanıtım stantlarının açılması, el ilanı-broşür-bildiri vb. dağıtılması durumunda,

Üniversitemizin belirleyeceği ve ilan edeceği yerler ve saatler dışında herhangi bir basın açıklaması gibi etkinlikler gerçekleştiği, bu tarz etkinlikler öncesi ve sonrası yürüyüş yapıldığı takdirde,

Üniversite yönetiminden izin alınmak kaydıyla billboardlara afiş veya ilan asılabilmektedir. Bunların dışında gerçekleşen afiş ve pankart asma, trikleme, pullama gibi fiillerin işlenmesi durumunda,

Kabahatler kanununun ilgili maddeleri ve genel hükümler doğrultusunda adli ve idari işlem yapılacaktır.

ÇÜ’de öğrenim gören Ekim Gençliği okurları OHAL’i şöyle değerlendirdi: “Bizim hakkımızda verdiğiniz fermanlar boşunadır. Biz genç komünistler olarak bu baskı ve yasaklarınıza uymayacak gençliğin içinde devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmeye devam edeceğiz”

Bu karar tüm fakültelere asıldıktan 2 gün sonra ise rektör, R1 alanına gelerek “özgür üniversite” yalanlarıyla öğrencileri kandırmaya çalıştı.

Çukurova Üniversitesi / Ekim Gençliği

 

 

Genç-Sen’den sendikalara çağrı

İzmir’de Konak Belediyesi işçilerinin ve Buca Belediyesi’nde işe alınmayan Batıgül Tunç’un direnişine sendikaların destek vermemesi Genç-Sen’in yaptığı eylemle teşhir edildi.

15 Nisan akşamı İzmir Fuarı Montrö Kapısı’ndan toplanan Genç-Sen’liler, sloganlar eşliğinde Batıgül Tunç’un direnişini sürdürdüğü alana yürüdü. Burada, Genç-Sen’in direnen işçilerin yanında olduğunu vurgulayan bir konuşma yapıldı. Ardından Batıgül Tunç söz alarak önüne çıkan engellere rağmen sonuna kadar  direnişini sürdüreceğini söyledi. Tunç bunu işçi sınıfı adına yapacağını da vurguladı.

Genç-Sen’liler daha sonra Konak Belediyesi önüne yürüdüler. Direnişçi işçiler Genç-Sen’lileri sloganlar ve alkışlarla karşıladı. Ardından Genç-Sen’in, sendikalara mücadeleye destek olma çağrısı yapan açıklaması okundu. Açıklamada, direnişçi işçilerin sendikalar tarafından yalnız bırakılması ve sendikaların belediye yönetimleri karşısında uzlaşmacı bir tutum izlemesi teşhir edildi.

Açıklamanın ardından Konak Belediyesi direnişçileri adına bir konuşma yapıldı. Kararlı mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan işçiler, sendikalara yapılan destek çağrısını tekrar tekrarladı. .

Ekim Gençliği / İzmir

 

Beytepe’de 1 Mayıs çalışması

Ekim Gençliği okurları Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde afiş, bildiri, stant gibi araçlarla gençliği 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyorlar.

18 Nisan günü Edebiyat Fakültesi’nde açılan stantla Ekim Gençliği’nin son sayısı öğrencilere ulaştırılırken, 19 Nisan günü de kampüsün birçok noktasına yazılamalar yapıldı. “1 Mayıs’ta Ekim Gençliği saflarına!”, “1 Mayıs’ta alanlara! / Ekim Gençliği” şiarlarıyla süslenen duvarlar oldukça dikkat çekti. Yazılamaları boyamak isteyen ÖGB’lere ise gereken cevap verilerek faaliyet savunuldu.

Bu durumun ardından ÖGB şefleri ve sivil polisler tehditler savurarak “tutanak hazırlamak için” oradan ayrıldılar.

BDSP’nin 1 Mayıs afiş ve bildirileri de kampüslerde kullanılıyor.  “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Sosyalizm / BDSP” şiarlı afişler kampüsün birçok noktasına yapılırken BDSP bildirileri de yemekhane ve kafelerde dağıtıldı. 

 

YTÜ çalışmaları

Direnişçi Ontex ve PTT işçilerinin sesi BDSP imzalı dayanışma gecesine de afişlerle çağrı yapılıyor. Ayrıca gecenin davetiyeleri duyarlı öğrenci, öğretim görevlisi ve yemekhanede çalışan taşeron işçilere ulaştırılıyor.

23 Nisan’da gerçekleşecek olan Öğrenci Kurultayı’nın çalışmaları YTÜ Hazırlık Komitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla devam ediyor. Kurultay hazırlık toplantısına çağrı yaygın afiş çalışmasıyla gerçekleştiriliyor. “Ne yapılabilir?” sorusunun eklenmesiyle güncellenen anketle de pek çok öğrenci kurultaya çağrılıyor.

Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapan 131. sayısı da elden ve sabah yoğun olan giriş saatinde ana giriş kapısı önünde yapılan dağıtımlarla gençliğe ulaştırılıyor.

Ayrıca 27-29 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Uluslararası Yükseköğrenim Kongresi’ni teşhir eden ve buna karşı birleşik mücadele çağrısı yapan Ekim Gençliği imzalı duvar gazeteleri ve Ortadoğu halklarıyla dayanışma, NATO’dan çıkılması ve gençliğin taleplerini dile getiren afişler de kampüste yaygın bir şekilde kullanılıyor.

 

İstanbul Öğrenci Kurultayı çalışmalarından

İstanbul’da 23 Nisan günü Divriği Kültür Derneği’nin Taksim’deki genel merkezinde gerçekleşecek olan Öğrenci Kurultayı’nın merkezi kurultay hazırlık komitesi (KHK) 15 Nisan günü biraraya geldi.

Toplantı, yerellerde yürütülen kurultay hazırlık çalışmalarının aktarımı ve değerlendirmesiyle başladı. Ardından kurultayın kapsamına ve teknik hazırlıklarına dair tartışmalar yürütüldü. Kurultayda tartışılacak başlıklar düzenlendi ve ana başlıkları belirlendi. KHK adına hazırlanacak sunumlar üzerine tartışmalar yürütüldü.

YTÜ’de hazırlık toplantısı

Öğrenci Kurultayı YTÜ Hazırlık Komitesi 15 Nisan Cuma günü Tonoz Kantin önünde açık toplantı gerçekleştirdi. Çalışma sürecinin değerlendirildiği toplantıda anket sonuçları yorumlandı ve gelecek haftanın çalışması planlandı. 

Ekim Gençliği / Ankara -  İstanbul