17 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/23

 Kızıl Bayrak'tan
12 Haziran seçimleri ve bazı dersler
Sahte hayaller değil meşru-militan mücadele!
Emek hırsızları, sendika ağaları, kontrgerilla elemanları mecliste!
Esenyurt’ta devrimci
seçim kampanyası!
Seçim çalışmaları son güne kadar sürdü...
Polis terörü ve cinayetlerine karşı Karadağ davasını sahiplenelim!
Hopa raporu işkenceyi ve çarpıtmayı belgeledi
15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!..
DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri...
Kamu TİS süreci ve
sendikal ihanet batağı
Taksim’de direnişlerin ve mücadelenin kürsüsü kuruldu
Bürokratizme ve işbirlikçiliğe karşı
devrimci sınıf sendikacılığı!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı
Toplantısı Sonuçları..
Legrand işçileri ihaneti ve
direnişi anlatıyor...
Suriye’de kitle hareketi gerici güçlerin kıskacında..
NATO Savunma Bakanları Zirvesi toplandı.
Yunanistan’da 15. genel grev!…
Honduras’ta öğretmenler açlık grevinde
MLPD’nin düzenlediği 15. Uluslararası Gençlik Festivali gerçekleşti!.
225 milyon çocuk ağır işlerde çalışıyor.
Liseliler: “Çözülen şifreleriniz değil eğitim sisteminizdir!”
AKP’nin TMMOB saldırısı
“Kayıpların sorumluları mecliste!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri...

“Sendikal haklarımız hemen şimdi”

15-16 Haziran’ın 41. yıldönümünde DİSK üyesi işçiler birçok ilde alanlara çıktı. Şanlı direnişin selamlandığı eylemler Bölge Çalışma Müdürlükleri önünde gerçekleştirildi.


İstanbul

DİSK’in “Sendikal haklarımız hemen şimdi” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen eylemlerin İstanbul ayağında Unkapanı’ndaki Bölge Çalışma Müdürlüğü önüne yüründü. DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Bölge Başkanlığı binası önünde toplanan DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri yürüyüşe geçtiler.

Katılımın ağırlığını DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş ile direnişçi MAS-DAF ve Casper işçilerinin oluşturduğu yürüyüş boyunca 15-16 Haziran direnişi selamlandı. Enerji-Sen, Sine-Sen, Limter-İş, Spor Sen ve Emekli Sen üyelerinin yanısıra KESK ve TTB yöneticilerinin de yer aldığı eylem Bölge Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla devam etti.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuşmasına, başta Casper ve MAS-DAF işçileri olmak üzere aylardır ekmeği ve onuru için direnen tüm işçileri selamlayarak başladı. 41 yıl önce büyük bir kararlılıkla sahip çıkılan hakların 12 Eylül darbesinin karanlığında gasbedildiğini söyleyen Görgün, 2821 ve 2822 sayılı yasalarla hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını belirtti. DİSK’in ülke genelinde başlattığı “Sendikal Haklarımız Hemen Şimdi!” başlıklı kampanyayı hatırlatan Görgün, Türkiye’nin, dünyada sendikal hak ihlallerinin en yoğun biçimde yaşandığı 25 ülke
arasında olduğunun altını çizdi.


Bursa

Bursa’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleşen basın açıklamasını DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına SCM ve Asemat işçileri ve Prysmian ve Asil Çelik fabrika temsilcileri katıldı. Eğitim Sen, ÖDP, EMEP, İşçi Hakları Derneği’nin destek verdiği basın açıklamasına 40 kişi katıldı.


Adana

15-16 Haziran direnişi Adana’da Genel-İş’in yaptığı eylemle selamlandı. İnönü Parkı’nda toplanan kitle basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme BDSP, ESP, DHF, TÜMTİS, Eğitim-Sen, Emekli-Sen, EMEP, İHD destek verdi.


İzmir

DİSK Ege Bölge Temsilciliği SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde 15-16 Haziran’ı selamladı.

Basın metnini Ali Çeltek okudu. Çeltek, 41 yıl önce kararlılıkla sahip çıkılan hakların 12 Eylül askeri cuntasıyla gasbedildiğini vurguladı. Cuntanın getirdiği hak gasplarına değindi. 12 Eylül ile hesaplaşacağını söyleyenlerin öncelikle 12 Eylül yasalarından ve yasaklarından kurtulmaları gerektiğini belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Adana - Bursa - İzmir

 


BEDAŞ işçileri kazandı

BEDAŞ’a bağlı taşeron şirketinde çalışan Enerji-Sen üyesi işçiler 15-16 Haziran’ın 41. yılında direniş çadırı kurdular. Direniş çadırının kurulmasının iki saat sonrasında BEDAŞ, işçileri işe geri aldığını açıkladı. BEDAŞ yetkilileri işçilerin tekrar işe alındığına dair resmi bir kağıt verdi ve bunun ardından işçileri direniş çadırını kaldırdı.

15 Haziran günü Taksim BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde toplanan işçiler direnişe geçtiklerini duyurdular. Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, işten atılan 22 Enerji-Sen üyesi işçinin kadroya alınmak için yaklaşık beş haftadır yaptıkları basın açıklamaları gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını, işten çıkarmaların tamamen hukuksuz olduğunu belirtti.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, Dev-Maden Sen Başkanı Çetin Uygur, Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı ve ÖDP il yöneticisinin de söz aldığı eylemde basın açıklamasını direnişçi işçi Selami Öğretici okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Burger King’e uyarı

Sendikalaşma mücadelesi veren Burger King Çağrı Merkezi çalışanları eylemlerine 9 Haziran günü devam etti. Sendikalaştıkları için işten atılan 4 işçinin geri alınmasının talep edildiği eylem için Tez Koop-İş Sendikası 5 Nolu Şube önünde biraraya gelen işçiler buradan Burger King önüne yürüdü.

Açıklamada Burger King’teki kölece çalışma koşulları hakkında bilgi verilirken, içerideki işçilerin maruz kaldığı baskı ve yıldırma politikalarına dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:“TEKEL işçilerinin, Konak Belediyesi taşeron işçilerinin, Samsun Sigara Fabrikası işçilerinin, PTT işçilerinin, Ontex-Canbebe işçilerinin ve nice atölye, fabrika ve işyerinde her türlü baskıya rağmen hak mücadelesinin verdildiğini görüyoruz. Bu mücadeleler bize güç katıyor. Sendika hakkımızı söke söke alacağız!”

 

Metro’da grev kararları

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası, 4. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türkiye’nin çeşitli illerindeki Metro Grosmarket mağazalarına 9 Haziran günü grev kararlarını astı.

Grev kararlarının ilan edilmesiyle 60 günlük süre başlamış oldu. Bu süre zarfında anlaşma sağlanamadığı takdirde grev kararının uygulamaya konulması gündeme gelecek.

Genel Başkan Metin Ebetürk Güneşli Mağazası’nda yaptığı açıklamada yaşanan süreci özetleyerek sendikanın taleplerini ve anlaşma sağlanamayan noktaları anlattı. Bart Sistemi ile uygulanan esnek çalışma ve ücretler konusunda uyuşmazlıkların yaşandığını kaydeden Ebetürk, gelinen aşamada da görüşmelerin sürdürüleceğini ifade etti.