17 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/23

 Kızıl Bayrak'tan
12 Haziran seçimleri ve bazı dersler
Sahte hayaller değil meşru-militan mücadele!
Emek hırsızları, sendika ağaları, kontrgerilla elemanları mecliste!
Esenyurt’ta devrimci
seçim kampanyası!
Seçim çalışmaları son güne kadar sürdü...
Polis terörü ve cinayetlerine karşı Karadağ davasını sahiplenelim!
Hopa raporu işkenceyi ve çarpıtmayı belgeledi
15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!..
DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri...
Kamu TİS süreci ve
sendikal ihanet batağı
Taksim’de direnişlerin ve mücadelenin kürsüsü kuruldu
Bürokratizme ve işbirlikçiliğe karşı
devrimci sınıf sendikacılığı!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı
Toplantısı Sonuçları..
Legrand işçileri ihaneti ve
direnişi anlatıyor...
Suriye’de kitle hareketi gerici güçlerin kıskacında..
NATO Savunma Bakanları Zirvesi toplandı.
Yunanistan’da 15. genel grev!…
Honduras’ta öğretmenler açlık grevinde
MLPD’nin düzenlediği 15. Uluslararası Gençlik Festivali gerçekleşti!.
225 milyon çocuk ağır işlerde çalışıyor.
Liseliler: “Çözülen şifreleriniz değil eğitim sisteminizdir!”
AKP’nin TMMOB saldırısı
“Kayıpların sorumluları mecliste!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler: “Çözülen şifreleriniz değil eğitim sisteminizdir!”

Her yıl üniversite eleme sınavı öncesi Kadıköy’de gerçekleştirdikleri mitinglerle taleplerini dile getiren liseli gençlik örgütleri 13 Haziran günü de şifre, eleme sınavı ve paralı eğitime karşı Kadıköy’de biraraya geldi. Tepe Nautilus önünde toplanan yaklaşık 450 liseli, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebiyle Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.

“Çözülen sifreleriniz değil, çürümüş sisteminizdir!” ortak pankartı arkasında sıralanan Dev-Lis, Liseli Hareket, LÖB, Mayısta Yaşam Kooperatifi, İlerici Liseliler, Liseli Kıvılcım, DGH, DLB, LAF ve Liseli Direnişçi Gençlik yürüyüş boyunca taşıdıkları pankart, döviz ve attıkları sloganlarla taleplerini haykırdılar.  

“Şifreleriniz, eleme sınavlarınız, paralı eğitiminiz sizin olsun, gelecek bizim!” şiarlı pankart ve kızıl bayraklarıyla mitigdeki yerini alan DLB’liler “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Eğitim satılmaz, sınavla tartılmaz!” sloganlarını attılar. 

Açılış konuşmasıyla başlayan program, mitingi örgütleyen liseli gençlik kurumlarının isimlerinin anons edilmesi ve saygı duruşuyla devam etti. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, liseli gençlik kurumları adına ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Çürüyen sisteminizdir!”

Düzenin çürümüş eğitim sisteminin teşhir edildiği açıklamada şifre skandalı ele alındı. Düzenin tüm kurumlarıyla şifre skandalının üstünü örtmesinin ve sorumlularını sahiplenmesinin, sistemin çürümüşlüğünün bir göstergesi olduğunun altı çizilen açıklamada, “YGS’deki şifrelerle açığa çıkan sistemin gerçeğidir. YGS’deki şifreler aslında eleme sınavlarının buzdağındaki görünen yüzü oldu. Bu şifreler olmasa da biz liseli gençler yine elenenler arasında olacaktık. Çünkü bu eğitim sistemi bireyin gelişimi ve isteği doğrultusunda bir kimliği değil sömürü düzeninin ihtiyaçlarına uygun yerleştirmeyi önümüze koymaktadır” denildi. 

Paralı, nitelikli eğitim mücadelesinin yanısıra ÖSYM, YÖK vb. kurumlara karşı da mücadelenin yüksetilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.

Yapılan ortak basın açıklamasının ardından bir eğitim emekçisi ve bir veli konuşma yaparak mücadele çağrısında bulundular.

İşçi gençlik el ele”

“İşçi gençlik elele örgütlü mücadeleye! Şifreli hayata şifresiz çözüm! Tek yol direniş!” şiarlı pankartla mitinge katılan Ontex/Canbebe direnişçileri adına Gamze Kayhan bir konuşma gerçekleştirdi. Düzenin işçilere ve liseli gençliğe eşitsizlik ve sömürü dayattığını hatırlatarak, “Sizler okullarda bu düzenin eğitim sistemiyle karşı karşıya kalırken, bizler de fabrikalarımızda bu sistemin sömürü koşullarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Sizler eleme sınavlarına karşı mücadele verirken bizler de işten atmalara karşı mücadele veriyoruz. Bu mücadele işçilerin ve liseli gençliğin elele vermesiyle büyüyecektir. Bizler bu düzeni karşımıza aldık ve bu düzene karşı mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz” dedi.

Liseli gençliği direnişteki işçilere destek vermeye ve dayanışmaya çağıran Kayhan, Ontex/Canbebe ürünlerine boykot çağrısını da yineledi. 25 Haziran günü fabrika önünde gerçekleştirilecek 130. gün etkinliğinin bilgisini verdi. 

Miting, Tanyeri Şiir Topluluğu’nun gerçekleştirdiği şiir dinletisi ile devam etti. Tanyeri Şiir Topluluğu’nun coşkuyla okuduğu “Bekle Bizi İstanbul” ve “Ellerinize ve yalana dair” şiirleri kitle tarafından beğeniyle dinlendi.  

Adalılar Müzik Grubu ve Munzur’un seslendirdiği coşkulu marş ve ezgilerle devam eden miting programı, Grup Emeğe Ezgi’nin seslendirdirdiği parçalar ve çekilen halayların ardından saat 18.00’de son buldu. 

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

AKP’ye ‘Demokrasi Karnesi’

Eğitim ve bilim emekçileri, 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı’nın son günlerinde AKP hükümetine sıfırlarla dolu bir “Demokrasi Karnesi” verdi.

Ankara’da YKM önünde toplanan Eğitim Sen üyeleri Başbakanlığa yürüdü. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kadarki uygulamaları üzerinden bir karne hazırlayan Eğitim Sen, büyük boy pankart üzerine basılan karneyi basın ve kamuoyuyla paylaştı. Yürüyüşte Hopa’da polis tarafından katledilen Metin Lokumcu’nun da anıldı.

Başbakanlık binasına yakın bir mesafede çevik kuvvet barikatı ile önleri kesilen Eğitim Sen üyeleri basın açıklamasını burada gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız tarafından okunan açıklamanın ardından AKP’nin “Demokrasi Karnesi” ele alındı. Yıldız “Herkesin aile polisi olacak. Güvenceli çalışma yok edilecek. Herkes yandaş sendikalara üye olacak. Başbakan’ı eleştirenler örgüt üyelerinden yargılanacak. Mezarda emeklilik hayaldi gerçek olacak. Cemaatlerin istekleri kanun hükmünde sayılacak” dedi.

KESK İzmir Şubeler Platformu ise Konak Yeni Karamürsel önünde toplandı. Yaklaşık 200 kişilik kitle, Erdoğan için hazırladıkları karne ve “KESK İzmir Şubeler Platformu” pankartıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş Büyükşehir Belediye binası önüne dek sürdü. Burada basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı okudu. Tunalı basın metnini okumadan önce AYÖP kurucularından Şafak öğretmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Şafak Öğretmenin son dileğinin sınıfında ders vermek olduğunu söyleyen Tunalı basın metnini okudu.

Basın metninden sonra insan hakları açısından sıfırlarla dolu, faşizan uygulamalarda ise ampullü 5’ler verilen Erdoğan’ın karnesi okundu.


Soru da skandal da ‘aynı’

ÖSYM’nin 29 Mayıs’ta gerçekleştirdiği Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın Tıp Doktorluğu 2. aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’inin geçen yılki sınavla aynı olduğu ortaya çıktı. Bu örnek düzenin ve eğitim sistemenin ne denli çürüdüğünü bir kez daha teyit etti.

Soruların numaraları ile cevap seçeneklerinin bile aynı olduğu ise Türkiye’de çalışma hakkı elde etmek için sınava giren Rus doktor fark etti. Doktor, sınava hazırlanırken geçen yılın sorularına da çalıştığı için sınavdaki soruların aynı olduğunu anladı ve sınavdan sonra 2010 sorularıyla karşılaştırma yaptı. Buna göre 100 sorunun 75’i, 2010 yılındaki sınavın tıpatıp aynısıydı ve soruların yerleri bile değiştirilmemişti.

YGS’de “sehven” gerçekleşen şifre skandalında ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarından tatmin olan YÖK ise bu skandalı haberin yayınlandığı gazeteden öğrendi. Çürümüş düzenin diğer bir kurumu YÖK daha sonra sınavın iptal edildiğini açıkladı.

Her yeni skandal çürümüşlüğü belgeliyor

KPSS’deki kopya ve YGS’deki şifre skandalının yanısıra YGS puanlarının yanlış hesaplanması düzenin kurumlarına yönelik güvensizliği pekiştirmişti. Son olarak Tıp Doktorluğu sınavında soruların aynı olması ciddiyetsiziliğin dibine vurulduğunu gösterdi. Yaşamlarını sınavlara kilitleyen onbinlerce insana gelecek kapısı olarak sunulan bu sınavların boş bir vaad olduğu her yeni sınav skandalıyla kendini gösteriyor. Bu, sermaye devletinin geleceksizlikten başka bir şey sunamayacağının bir kanıtıdır.