17 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/23

 Kızıl Bayrak'tan
12 Haziran seçimleri ve bazı dersler
Sahte hayaller değil meşru-militan mücadele!
Emek hırsızları, sendika ağaları, kontrgerilla elemanları mecliste!
Esenyurt’ta devrimci
seçim kampanyası!
Seçim çalışmaları son güne kadar sürdü...
Polis terörü ve cinayetlerine karşı Karadağ davasını sahiplenelim!
Hopa raporu işkenceyi ve çarpıtmayı belgeledi
15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!..
DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri...
Kamu TİS süreci ve
sendikal ihanet batağı
Taksim’de direnişlerin ve mücadelenin kürsüsü kuruldu
Bürokratizme ve işbirlikçiliğe karşı
devrimci sınıf sendikacılığı!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı
Toplantısı Sonuçları..
Legrand işçileri ihaneti ve
direnişi anlatıyor...
Suriye’de kitle hareketi gerici güçlerin kıskacında..
NATO Savunma Bakanları Zirvesi toplandı.
Yunanistan’da 15. genel grev!…
Honduras’ta öğretmenler açlık grevinde
MLPD’nin düzenlediği 15. Uluslararası Gençlik Festivali gerçekleşti!.
225 milyon çocuk ağır işlerde çalışıyor.
Liseliler: “Çözülen şifreleriniz değil eğitim sisteminizdir!”
AKP’nin TMMOB saldırısı
“Kayıpların sorumluları mecliste!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP’nin TMMOB saldırısı

AKP toplumsal muhalefet içerisinde önemli bir yer tutan TMMOB’nin etkinliğini kırmak için yeni bir adım attı.

Yeni oluşturulan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevleri arasında “meslek odalarının mevzuatını hazırlama” başlığı yer alıyor. Bakanlık bünyesinde oluşturulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile TMMOB’un işlevsiz kılınması hedefleniyor. Böylelikle bugün TMMOB tarafından yürütülen birçok uygulamanın yetkisi Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

TMMOB işlevsiz kılınmak isteniyor

Orman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) bakanlığın ilk görevi “Yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatını hazırlamak, uygulamaları izlemek ve denetlemek, Bakanlık’ın görev alanı ile ilgili mesleki hizmetlerin ve bu meslek gruplarının kayıtlı oldukları meslek odalarının mevzuatını, norm ve standartlarını hazırlamak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak, ilgililerin kayıtlarını tutmak” olarak yer aldı.

KHK ile Bakanlık bünyesinde meslek odaları ile ilgili mesleki hizmetler genel müdürlüğü de oluşturuldu. Genel müdürlüğün görevleri arasında da şunlar yer alıyor: “Mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara tescil ve yeterlik belgeleri vermek, Bakanlık’ın görev alanına giren konularla ilgili olarak mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuat düzenlemelerini yapmak ve denetlemek.”

Bunlar ise bugün için TMMOB’nin yetkisi dahilindeki başlıklar.

TMMOB’nin dava açma yetkisinin de sınırlandırılması söz konusu. Böylece örgütün özelleştirmelerden kentsel yağmaya kadar açtığı davalarla sermaye devletine ayak bağı olması engellenmiş olacak.

TMMOB saldırıyı tartışacak

TMMOB Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuyla ilgili 23 oda başkanının katılacağı bir toplantı düzenleyeceklerini belirterek şunları söyledi:

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın KHK’sinin daha birinci maddesinde, Bakanlık’ın görevleri arasında ‘İlgili meslek odaları hakkında düzenlemeler yapmak’ sayılıyor. Bunun ayrıntısında yeni oluşturulan mesleki hizmetler genel müdürlüğüne üyelerin kayıtlarını, sicillerini tutmaya kadar görev ve yetkiler veriliyor. Bunların tamamı bizim örgütlenmeye ilişkin. Genel müdürlüğün adına TMMOB yazsanız, TMMOB Genel Müdürlüğü olur. Yani, genel olarak bir meslek örgütünün yapacağı işleri yazıyor o maddelerde. Bu anayasanın 135. maddesiyle de çelişir.


 

 

 

MTA önünde “kaza” protestosu

MTA’da görev yapan jeoloji mühendisleri Mehmet Duru, Selma Ceylan Yıldız ve Taylan Hakan ile araç sürücüsü Kenan Görbeli’nin geçen hafta arazi çalışmasına giderken geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetmelerinin ardından, MTA Genel Müdürlüğü’nde örgütlü meslek odaları ve sendikalar 10 Haziran günü MTA nizamiyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Daha düşük maliyet ve daha fazla tasarruf adına daha fazla insan ölmesin” ve “MTA’da Özelleştirmelere, Taşeronlaştırmaya, Hizmet Devrine Son” yazılı iki ayrı ozalit açıldı. Basın açıklamasında; yaşanan kazanın, ölümlerin kader olarak açıklanıp geçiştirilmesinin doğru olmadığı, arazide görev yapan MTA çalışanlarının ulaşımlarının güvenli olarak sağlanıp sağlanmadığının sorgulanması gerektiği vurgulandı.

Kurum yönetiminden tahammülsüzlük

Kurum yönetimi basın açıklamasına tahammülsüzlük göstererek, Genel Müdürlük önünde açıklamanın yapılmasına engel olduğu gibi çalışanlara da gün içinde izinleri kaldırdığını bildirerek basın açıklamasına katılınmaması yönünde gözdağı verdi. Buna rağmen Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, ESM ve Türk Enerji Sen’in düzenlediği basın açıklamasına 70 kişi katıldı.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları / Ankara

 

 

 

Devrimci sanatçılar anıldı

İzmir’de İşçi Kültür Sanat Evi Derneği (İKSED) 11 Haziran günü gerçekleştirdiği etkinlikle devrimci sanatçılar Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Orhan Kemal’i andı.

Çiğli Kasaplar Meydanı’nda yapılan etkinlik için masa açılarak Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’in fotoğrafları ile “Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’i anıyoruz. Kavgamızda yaşıyorlar”, “Haziranda ölmek zor” dövizleri asıldı.

Etkinlikte açılış konuşmasıyla başladı. “Yaşamlarını işçi sınıfı ve emekçilerin kurtuluşu davasına adamış devrimci ve sosyalist sanatçılarımız Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Orhan Kemal’i Haziran ayında kaybettik. Onlar manevi dünyalarının olağanüstü şiirsel zenginliğini, sömürücü egemenlere karşı sınıf mücadelesinin etkili bir aracı düzeyine yükseltmeyi başarmışlardı. Böyle olduğu içindir ki, ölümlerinin ardından seneler geçtiği halde bu büyük sanatçılar unutulmamakta, aksine, büyük insanlığın vicdanı ve hatırasında daha da büyük bir yer edinmekteler” ifadelerine yer verilen konuşmada, Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Orhan Kemal’in işçi sınıfına ait olduğu vurgulandı. Devrimci sanatçıların anısının işçi sınıfı mücadelesinde daima yaşayacağı ifade edildi.

Konuşmanın ardından Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’in hayatlarını anlatan bir metin şiirlerle birlikte tiyatral biçimde okundu. Metin aralarında Nazım’ın şiirlerinden bestelenmiş ezgiler de çalındı. Etkinlik boyunca İKSED’i anlatan bildirilerle birlikte Çiğli İşçi Bülteni de emekçiler dağıtıldı.

Etkinlik Çav Bella marşının okunmasının ardından, işçi sınıfı mücadelesine ve sosyalizm davasına gönül vermiş sanatçıları sahiplenme çağrısı yapılarak sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir



Madımak yokmuş!

33 aydın, yazar ve sanatçının katledildiği Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebiyle 9 Haziran günü Sivas’a ulaşan ve taleplerini dile getirmek için otelin önünde basın açıklaması yapmak isteyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yöneticilerine ve otelde yaşamını yitirenlerin ailelerine Sivas Valisi Ali Kolat, “Madımak diye bir şey artık yoktur, orası kültür merkezidir” diyerek izin vermedi.

PSAKD üye ve yöneticileri ile katliamda yaşamlarını yitirenlerin aileleri, otele 300 metre kala polis tarafından durduruldu.

Valiliğin aldığı karar doğrultusunda tüm anma ve basın açıklamalarının Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacağı ve Madımak Oteli diye bir yerin kalmadığı, burasının kültür merkezi olduğu gerekçesiyle önce basın açıklamasına izin verilmedi. Bunun üzerine polis ile eylemciler arasında tartışma yaşandı.

PSKAD Başkanı Güzelgül, otel önünde basın açıklaması yapacaklarının günler öncesinden basında yer aldığını, Kültür Bakanlığı önündeki eyleme izin almak için İçişleri Bakanlığı’na verilen dilekçede Madımak Oteli önünde basın açıklaması yapacaklarını belirttiklerini söyledi. Yapılan görüşmelerden sonra açıklamanın otel önünde yapılmasına izin verildi.

Güzelgül, “Valilik ‘Madımak diye bir şey artık yoktur, orası kültür merkezidir’ diyor. Hayır, kararlıyız ve Madımak Oteli önünde basın açıklaması yapacağız dedik. Kararlı duruşumuz karşısında otel önüne gittik ve burasının utanç müzesi yapılması konusundaki açıklamamızı yaptık” dedi.