17 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/23

 Kızıl Bayrak'tan
12 Haziran seçimleri ve bazı dersler
Sahte hayaller değil meşru-militan mücadele!
Emek hırsızları, sendika ağaları, kontrgerilla elemanları mecliste!
Esenyurt’ta devrimci
seçim kampanyası!
Seçim çalışmaları son güne kadar sürdü...
Polis terörü ve cinayetlerine karşı Karadağ davasını sahiplenelim!
Hopa raporu işkenceyi ve çarpıtmayı belgeledi
15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!..
DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri...
Kamu TİS süreci ve
sendikal ihanet batağı
Taksim’de direnişlerin ve mücadelenin kürsüsü kuruldu
Bürokratizme ve işbirlikçiliğe karşı
devrimci sınıf sendikacılığı!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı
Toplantısı Sonuçları..
Legrand işçileri ihaneti ve
direnişi anlatıyor...
Suriye’de kitle hareketi gerici güçlerin kıskacında..
NATO Savunma Bakanları Zirvesi toplandı.
Yunanistan’da 15. genel grev!…
Honduras’ta öğretmenler açlık grevinde
MLPD’nin düzenlediği 15. Uluslararası Gençlik Festivali gerçekleşti!.
225 milyon çocuk ağır işlerde çalışıyor.
Liseliler: “Çözülen şifreleriniz değil eğitim sisteminizdir!”
AKP’nin TMMOB saldırısı
“Kayıpların sorumluları mecliste!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15. Uluslararası Gençlik
Festivali gerçekleşti!

Aylardır hazırlıkları yapılan 15. Uluslararası Gençlik Festivali, 11-12 Haziran tarihlerinde, Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde gerçekleştirildi. Gençlik Festivalini MLPD ve Gençlik örgütü Rebell organize etti.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen pek çok devrimci parti ve gençlik örgütünün katıldığı festival iki gün sürdü. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında, festivale katılım oranı gözle görülür düzeyde zayıftı. Festivalin gündemleri beklenildiği üzere, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki halk ayaklanmaları ve son dönemde Almanya’nın da önemli bir gündemi haline gelen nükleer tehlike ve çevre sorunuydu. İki gün boyunca başta Alman işçi, emekçi ve gençliğinden insanlar olmak üzere, dünyanın çeşitli uluslarından binlerce kişi festivali ziyaret etti, alanda kurulan stantları dolaştı ve etkinlikleri izledi.

Canlı ve coşkulu bir yürüyüş

Uluslararası Gençilik Festivali, her zamanki gibi bir yürüyüşle başlatıldı. Katılımcılar önce Essen’in Willi Brand Meydanı’nda toplandılar. Burada ilk elden bir Rebell temsilcisi bir açılış konuşması yaptı. Ardından, aralarında BİR-KAR Gençiliği’nin de olduğu diğer uluslara mensup gençlik örgütü temsilcileri kısa konuşmalar yaptılar. BİR-KAR Gençlik temsilcisi nükleer tehlike konulu özlü bir konuşma yaptı. Konuşması hem ilgiyle dinlendi ve hem de sempati topladı. Bu arada alanda kısa müzik dinletileri de gerçekleştirildi. Tüm katılımcıların alana gelmesinin ardından yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşe toplam 2 bin kişi katıldı. Essen’in en kalabalık alış-veriş merkezinin bulunduğu bir alanda yapılan yürüyüş canlı ve coşkuluydu. Festivalin niteliğine uygun olarak ortak sloganlar atıldı, herkes kendi dilinden devrimci marşlar söyledi. Orak-çekiçli kızıl bayrakları, pankartları, yol boyunca hiç susmayan coşkulu sloganları ve devrimci marşlarıyla BİR-KAR Gençliği dikkat çekti. Nispeten uzun bir güzergahtan geçilerek yeniden yürüyüşün başladığı alana gelindi. Burada yeniden, müzik eşliğinde kısa konuşmalar yapıldı. Sonra hep birlikte festivalin yapılacağı alana gidildi.

Festival çeşitli etkinliklere sahne oldu

Festival alanı adeta bir çadır kent görünümündeydi. Alanda her devrimci parti ve gençlik örgütüne ait çadırlar vardı. Festivale katılan bu parti ve örgütler iki gün boyunca çeşitli politik, kültürel ve sportif etkinlikler gerçekleştirdiler. Kendilerini tanıtmak amacıyla çadırlarının önünde bilgilendirme stantları açtılar, yemek satışları yaptılar.

Göçmen parti ve örgütler geçmişte bu festivale belirgin bir ilgi gösteriyor, belli bir katılım gerçekleştiriyor ve program çerçevesinde kimi etkinliklere katılıyordu. Bu kez az sayıda bir katılım vardı. Türkiye’den TKP/ML, ADHK, Anadolu Federasyonu, Yekkom ve Bolşevik Partizan festivale katıldılar.

Zayıf katılıma karşın, festival anlamlı etkinliklere sahne oldu. Hemen her çadırda sürece ilişkin çeşitli tartışmalar ve paneller yapıldı. En dikkate değer olanı ise, MLPD Başkanı Stefan Engel’in hem konuşma yaptığı ve hem de yönettiği, büyük platformdaki paneldi. Panele, MLPD’nin yanısıra, Peru, Fas, Türkiye, Filipin ve Hollanda’dan devrimci parti ve örgüt temsilcileri katıldı. MLPD başkanı panelistlere, Ortadoğu’daki gelişmeler, çevre sorunu, yakın dönemde gerçekleşen Venezüella’da Uluslararası Emekçi Kadın Konferansı deneyimi ışığında dünya emekçi kadın hareketi ve İCOR konusunda sorular sordu. Bu, en çok ilgi gören panel oldu.

Festivalde politik etkinliklerin yanısıra çok sayıda müzik dinletisi de verildi. Bunların içinde en fazla seyirci toplayıp, belli bir heyecana konu olan gösteri ise, Grup İntifada’nın da katılıp, ikincilik ödülü aldığı dinleti oldu. Gençlerin yaptığı futbol turnuvası, çeşitli sportif yarışmalar bunları tamaladı. Festival, politik, kültürel ve sportif tüm bu etkinliklerin ardından sona erdi.

İyi bir ön hazırlık, devrimci bir duruş

Festivalde gerçekten devrimci bir duruş sergilemek, buna uygun çok yönlü etkinlikler ortaya koyma yönlü hedefimizi gerçekleştirdik.

Devrimci değerler ve sosyalizme ait sembollerde ısrar yine duruşumuzun hareket noktası oldu. Çadırımızı orak-çekiçli kızıl bayraklar, pankartlar, Marks-Engels-Lenin, R. Luxemburg, K. Liebnecht, M. Suphi ve devrimci hareketin önderleri Deniz, Mahir ve İ. Kaypakkaya’nın ve Habip, Ümit, Hatice ve Alaattin yoldaşların posterleri ile süsledik. Çadırımızın önünde ise, yemek ve bilgilendirme standı açtık. Çadırımız bu görünümü ile alanı gezen ziyaretçilerin belirgin biçimde ilgisini çekti.

İki günlük süre içinde, dışa dönük Volkan Yaraşır’ın verdiği iki seminer ve Uluslararası Emekçi Kadın Konferensı’na katılan BİR-KAR Kadın Komisyonu üyesi iki yoldaşımızın sözkonusu konferansla ilgili bilgilendirme yaptığı üç politik etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerimize diğer devrimci yapılar da ilgi gösterdi ve toplam 200’e yakın insan katıldı.

Genç yoldaşlar festival komitesinin düzenlediği futbol turnuvasına katıldılar. Ayrıca, Grup İntifada pek çok grubun katıldığı bir müzik yarışmasında yer aldı. Grup İntifada oldukça başarılı bir performans sergiledi ve ikincilik ödülü aldı. Enternasyonal marşını da içeren şarkıları dinleyicilerde büyük sempati topladı. Toplamında diğer devrimci parti ve örgütlerin, yanısra da alanı ziyaret eden emekçilerin dikkatini çeken, devrimci bir duruş sergilediğimize ve başarılı bir çalışma ortaya koyduğumuza inanıyoruz.

BİR-KAR (İşçilerin Birliği Halkların
Kardeşliği Platformu
)

 

 

I. Dünya Emekçi
Kadınlar Konferansı tanıtımı

11-12 Haziran tarihinde Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde yapılan 15. Enternasyonal Gençlik Festivali’nde, 4-8 Mart 2011 tarihinde Venezüella’da gerçekleştitirilen I. Dünya Emekçi Kadınlar Konferansı tanıtımı yapıldı. Tanıtım, bu konferansa Almanya ve Hollanda delegasyonu olarak katılan BİR-KAR Kadın Komisyonun’dan iki kadın tarafından gerçekleştirildi.

Konferansı tanıtım amacıyla yapılan sunumda, kısaca, Dünya Emekçi Kadınlar Konferansı’nın (DEKK) yapılması fikrinin nasıl doğduğu anlatıldı. Kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren pek çok kadın örgütünün varlığına karşın, bunlar arasında enternasyonal bir ilişkinin olmayışının bu fikrin oluşmasında rol oynadığının altı çizildi.

DEKK’ya hazırlık sürecinde her ülkedeki kadın örgütlerinin, ülkelerindeki kadınların ve kadın hareketinin durumu, hareketin geleceği ve enternasyonal örgütlenme konusunda çeşitli tartışmalar yaptığı ve ulaştıkları sonuçları konferansa raporlar halinde sundukları belirtildi. Her şeyin sınırlı sürelerle de olsa atölyelerde delegeler tarafından tartışıldığı ve tüm kararların oylanarak karara bağlandığı açıklandı.

 Sonuç olarak, 525 Kolombiyalı kadının konferansa katılımının engellenmesi gibi kimi olumsuzluklara rağmen, önemli çalışmaların yapıldığı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde alanlarda olmak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tarihsel ve sınıfsal özüne uygun biçimde kutlamak, çocuk emeğinin sömürülmesine karşı mücadele etmek gibi son derece anlamlı kararların alındığı, dolayısıyla başarılı bir konferansın gerçekleştirildiğinin altı çizildi. Bu arada, II. Dünya Emekçi Kadınlar Konferansının, beş yıl sonra Asya kıtasındaki bir ülkede yapılacağı belirtildi.

Zaman darlığı nedeniyle, sunum kısa tutuldu ve ayrıntılara girilemedi. Fakat yine de, sorulan sorular vesile edilerek anlamlı bazı tartışmalar yapıldı, görüş alış-verişinde bulunuldu.

BİR-KAR Kadın Komisyonu