12 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/31

 Kızıl Bayrak'tan
Özel bir tarihsel dönemin içerisinde!
Emperyalist saldırı ve savaş planlarına geçit vermeyelim!
Kürt halkına karşı kirli bir ittifak kurdular...
Emperyalistlerin Libya’daki kirli planları ifşa oldu
“Savranoğlu’na sendika girecek!”
Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile “UİS” üzerine....
BDSP’den mücadele çağrısı
GEA işçileri destek bekliyor
PTT direnişi deneyimimiz...
Bütünlüğü içinde
kapitalizmin krizi…
“Halklar ayakta, emperyalistlerin işi
daha da zor”..
Londra’da öfke patlaması…
İsyan dalgası İsrail’de!
TC’nin transformasyonu, GOP ve hegemonya savaşları / 2 - V.Yaraşır
8. Mamak Kültür Sanat Festivali başarıyla gerçekleştirildi...
Hacıbektaş şenlikleri, gericilik ve devrimci sorumluluk!
Filistinli şair Mahmud Derviş’i saygıyla anıyoruz....
Yerel bültenler yaz sayılarıyla sınıfın nabzını tutuyor.....
Mücadele sonuç verdi: Toplu mezar açılıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel bültenler yaz sayılarıyla
sınıfın nabzını tutuyor...

Sömürü ve kölelik koşullarının hüküm sürdüğü işçi havzalarında işçilerin sesi soluğu olan yerel işçi bültenlerinin Temmuz-Ağustos sayıları yoğun bir içeriğe sahip. Ulusal İstihdam Stratejisi saldırısı konusunda işçi ve emekçilerini uyaran bültenler, başta kıdem tazminatının gaspı olmak üzere stratejinin temel ayakları karşısında “genel grev genel direniş” çağrısı yapıyorlar. Farklı sektörlerden onlarca işçi tarafından kaleme alınan işçi yazılarına yaslanan bültenlerin yaz sayıları, sınıfın nabzını tutuyor..


Genel grev genel direniş çağrısı

İstanbul’da Esenyurt yerelinde çıkan Esenyurt İşçi Bülteni’nin ağustos sayısının temel gündemini Ulusal İstihdam Stratejisi oluşturuyor. “Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı genel grev genel direniş” çağrısında bulunan bültende ağırlıklı olarak metal işçileri tarafından kaleme alınan yazılar göze çarpıyor. Bültenin arka kapağına ise, çeşitli sanayi havzalarda süren direnişler taşınmış.

“İşçilerin birliği halkların kardeşliği”

İstanbul’da Ümraniye yereline seslenen OSB-İMES İşçi Bülteni’nin ağustos sayısında, Ümraniye İşçi Birliği saflarında mücadeleyi büyütme çağrısında bulunuluyor. Fabrikalarındaki 2. toplu sözleşme döneminde, Penta işçilerine “sözleşmeye sahip çıkma” çağrısının yapıldığı bültende kıdem tazminatının gaspı saldırısı da işleniyor. Bültende dikkat çeken bir başka konu ise, ırkçı-şoven kudurganlığa karşı bölge işçilerine “işçilerin birliği halkların kardeşliği” çağrısı yapılması.


Sendikalar işçilerindir

İşçi havzası Gebze’ye seslenen Gebze İşçi Bülteni’nin temmuz sayısında ağırlıklı olarak bölgede süren işçi direnişlerine ve işçi yazılarına yer veriliyor. Kapak sayfasına, kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele çağrısını taşıyan bültende çeşitli direnişlerden işçilerin röportajlarına yer veriliyor. Bölgede süren Legrand ve G.E.A direnişlerinin de kapsamlı bir biçimde ele alındığı bültende işçiler tarafından kaleme alınan yazılar dikkat çekiyor.


“İstikrar” yalanları teşhir ediliyor

Adana İşçi Bülteni ise sermaye hükümetinin “istikrar” yalanlarını kapak sayfasına taşıyarak teşhir ediyor. Kıdem tazminatının gaspı saldırısını temel gündem olarak işleyen bültende farklı iş kollarından işçilerle kıdem tazminatına ilişkin röportajlara yer veriliyor. Bülten sayfalarında ayrıca, Adana bölgesindeki hak arama mücadeleleri ve direnişlere ilişkin haberlere de yer verilmiş.


Sermayenin hayalleri gerçek oluyor!

Bursa İşçi Bülteni de, Temmuz ayı sayısının kapak sayfasında “Hak gasplarına karşı mücadeleyi yükseltme” çağrısında bulunuyor. İS-ME isimli fabrikada, patronun kazanılmış haklara yönelik saldırısına karşı hazırlanan bildiriye de yer verilen bültende gece çalışmasının niçin yasaklanması gerektiğini ele alan bir yazı bültenin orta sayfasında kendisine yer bulmuş. Tekstil sektöründe kadın işçi olmanın zorluklarını anlatan bir kadın işçinin yazısının da yer bulduğu bültende genel grev genel direniş çağrısı yapılıyor.


Kölelik zincirlerini kıralım

Kölece çalışma ve baskı koşullarının hüküm sürdüğü Ankara İşçiden İşçiye Bülteni’nin temmuz özel sayısı ise Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işçilere sesleniyor. “İşyeri komiteleri kuralım, sendikalarda örgütlenelim!” çağrısının yapıldığı bültende bölgedeki temel işletmelerde yaşanan sömürü ve kölelik koşulları teşhir ediliyor. Bölgedeki tablonun işçi yazılarıyla çarpıcı biçimde anlatıldığı bültende iş cinayetlerine de dikkat çekiliyor. Bültenin arka kapağı ise direnişlerle dayanışma çağrısına ayrılmış.


Güvencesizliğe karşı mücadele

Kayseri İşçi Bülteni ise, Kayseri’de sınıf devrimcilerinin yürüttüğü faaliyetle paralel olarak güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısını bültenin kapağına taşımış. Farklı sektörlerden işçiler tarafından yazıların da yer bulduğu bültende sermayenin yeni dönemdeki kıdem tazminatı gaspı saldırısına karşı Kayserili emekçiler mücadeleye çağrılıyor.


Bu çarkı parçalayalım!

İzmir’de demir-çelik işçilerine seslenen Demir-Çelik İşçileri Bülteni “sömürü ve kölelik çarkını parçalama” çağrısında bulunuyor. Habaş Demir-Çelik’teki sömürü tablosunun işlendiği bültende, Habaş Demir Çelik işçisiyle yapılan röportaj bu tabloyu canlı biçimde anlatıyor. Sider’de sendikal ihanete karşı örgütlenme ve Türk Metal çetesinden hesap sorma çağrısının yapıldığı bültende, ihanet tablosu işçilerin kaleminden anlatılıyor. Bülten sayfalarında ayrıca kıdem tazminatının gaspı saldırısı da işleniyor.


“Mücadele için geç kalmayalım”

İzmir’de Çiğli İşçi Bülteni de kıdem tazminatının gaspına karşı bölge işçilerini direnişe çağırıyor. Çiğli’den bir kiralık büro işçisiyle yapılan röportajın da dikkat çektiği bülten sayfalarında işçi yazılarına da yer veriliyor. “Kürt halkını ezenle işçiyi ezen aynı güçlerdir” başlıklı işçi yazısıyla ilerleyen bülten sayfalarında bölge işçilerine “sendikalı ol” çağrısı yapılıyor.


Kaplan kesilme vaktimiz gelmedi mi?

İzmir’de tekstil işçilerine seslenen Tekstil İşçileri Bülteni’nin ağustos sayısını ağırlıklı olarak işçi yazıları oluşturuyor. Kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele çağrısını kapak sayfasına taşıyan bültende, kazanılmış haklara sahip çıkmak için işyeri komitelerini kurarak örgütlenme çağrısı yapılıyor. Bültende tekstil işçileri tarafından kaleme alınan yazılara ek olarak alana dönük faaliyetlerin haberleri de dikkat çekiyor. Bültende, 15 yıldır tekstil sektöründe çalışan bir işçinin “Kaplan kesilme vaktimiz gelmedi mi?” başlıklı yazısı dikkat çekiyor. Tekstil işçisi, “örgütlenmekten başka yol yok” diyor. Eski bir Hugo Boss işçisiyle yapılan röportaja da yer verilen bültenin arka kapağı ise, Ulusal İstihdam Stratejisi saldırısının temel başlıklarına ayrılmış durumda.