21 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/40

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlık
cephesini durduralım
Kirli savaşa son!
ABD düzmece iddialarla İran’ı tehdit ediyor, Türk devletini kışkırtıyor
Gözaltı ve tutuklama furyası
“Ekmek yoksa, pasta yiyin”
“Orta Vadeli” saldırı programı açıklandı
Devrimci işçilere sendikacı barikatı!
Hesap soralım!
Savranoğlu işçileri İzmir’e döndü
TİS Uzmanı İrfan Kaygısız:
“İşçi sınıfı üzerindeki baskı ve
sömürü artacak”
Başka dünya mümkün; sosyalizm!
Kapitalist metropollerde
protesto gösterileri!
‘’Yakında sizin kente geliyor” hazır mısınız?
Yunanistan: Emekçiler sel olup aktı
K-Pet’te direniş kazanacak!
Esir takası yapıldı.
Sendikal Güçbirliği Bursa Bölge Toplantısı
KESK grev hakkı için eylemdeydi
Asistan Hekim Kurultayı
gerçekleştirildi
Nitelikli ucuz yemek istiyorlar
Suzan Zengin
sonsuzluğa uğurlandı.
Kapitalist kriz ve devrim
“Bir mezarımız olsun”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gözaltı ve tutuklama furyası

KCK operasyonları kapsamında 18 Ekim günü Mersin, Diyarbakır, Aydın, Muğla, Urfa, Mardin ve Ankara’da en az 78 kişi gözaltına alındı.


Mardin

Mardin merkez, Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağı ve Derik ilçelerinde sabaha karşı yapılan baskınlarda 23 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında BDP il başkanı, eski il başkanları, belediye başkan yardımcıları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile Eğitim Sen üyeleri var.

Nusaybin Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Doğan’ın kapısı kırılarak evine baskın düzenlendiği öğrenildi.


Mersin

Mersin’de aralarında BDP PM Üyesi Mustafa Doğrul, İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Akyol, BDP üyesi ve çalışanı Gülistan Güler ve Emine Kocadağ’ın da bulunduğu 4 kişi, 17 Ekim akşamı BDP Mezit ilçe binasından çıktıkları sırada gözlatına alındı. Doğrul tutuklanırken diğer 3 kişi serbest bırakıldı.


Urfa

Urfa Kültür ve Sanat Merkezi ve bazı evlere baskın düzenlenirken en az 16 kişi gözaltına alındı.


Muğla

17 Ekim günü başlayan gözaltılar 18 Ekim günü de devam etti. Sabah saatlerinde öğrenci evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınan öğrenci sayısı 13’e çıktı. Mardin, Diyarbakır ve Tatvan’da gözaltına alınan öğrenciler de Muğla’ya getirildi.


Aydın

Evlere yapılan baskınlarda BDP Aydın İl Başkanı Necmettin Uçar’ın da aralarında bulunduğu en az 12 kişi gözaltına alındı.


Ankara

İHD Siirt Şube Sekreteri Zana Aksu’nun Ankara Ulus İsmetpaşa Mahallesi’ndeki evine sabah saatlerinde baskın yapıldı. Evde yapılan aramanın ardından Aksu gözaltına alındı. Aynı zaman Aydın’da üniversite öğrencisi olan Aksu, kentte başlatılan gözaltı operasyonu kapsamında Aydın’a götürüldüğü belirtildi.


Diyarbakır

Kayapınar Belediyesi’nde çalışan 2 temizlik işçisinin 17 Ekim günü polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

Sürgünler sürüyor

Tutuklama furyasına paralel olarak son aylarda yüzlerce siyasi tutsağın özellikle Karadeniz bölgesindeki cezaevlerine sürgün edildiği belirtiliyor. En son bugün gelen habere göre Batman’da 18 tutuklunun sürgün haberinin ardından Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi’nde de 20 tutuklu Karadeniz’deki çeşitli cezaevlerine sürgün edildi.

 

 

 

HPG gerillalarını onbinler uğurladı

Türk ordusu ile yaşanan çatışmalarda yaşamlarını yitiren HPG gerillaları, kitlesel cenaze törenleri ile uğurlandı.


Hakkari

Kato Dağı’ndaki catışmada yaşamını yitiren Hakkari nüfusuna kayıtlı (Zozan Tolhıldan) kod adlı Rabia Kaya yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

Cenaze töreni öncesi Hakkari’de nöbetçi eczane ve fırınlar dışında kepenkler açılmadı.

Cenaze bir yürüyüşle mezarlığa götürüldü. Yürüyüşte “AKP Terörü Bitiremez Bizleri” ve “Her Ciwanek Cirüskeke Jıbo Azadiya Gel” pankartı ile Abdullah Öcalan ve Rabia Kaya’nın posterleri taşındı.

Cenaze törenine BDP Hakkari Milletvekili Esad Canan, Hakkari Belediye Başkanı Fadır Bedirhanoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora da katılırken, Rabia Kaya’nın ailesi de yer aldı. Kaya’nın sarı kırmızı ve yeşil bezlerle örtülü cenazesi kadınların omuzunda mezarlığa getirildi.

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “30 yıldır devam eden savaşta binlerce Kürt gencinin bedeni toprağa düştü. Zozan’ın bedeni de toprağa düştü. Ama giden bir Zozan’ın yerini binlerce Zozan dolduracak.”

Rabia Kaya’nın babası Şükrü Kaya, cenaze törenine katılan herkese teşekkür ederek, “Bu çatışma ve operasyonların durdurulmasını istiyoruz. Benim kızıma sahip çıkarak kızımı yeniden dirilttiniz. Benim acıma ortak oldunuz. Erdoğan operasyonlarla bu halkı bitirmeye çalışıyor. Ama kimse sanmasın ki operasyonlar ve öldürme ile Kürtler biter. Kürt halkının başı sağolsun” dedi.


Diyarbakır

13 Ekim günü Hatay’ın İskenderun ilçesinde polis merkezine yönelik eylem sırasında yaşamını yitiren HPG gerillası Osman Uzan’ın cenazesi, 10 bini aşkın kişi tarafından Yeniköy Mezarlığı’na yola çıkarıldı.

Yürüyüşe Uzan’ın annesi Kelsım Uzan, baba Ziya Uzan ile BDP yöneticileri, BDP Milletvekili Emine Ayna, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek ve Diyarbakır’daki ilçe belediye başkanları da katıldı.

 

 

 

“Füze kalkanını kurdurtmayacağız!”

İlerici ve devrimci kurumların oluşturduğu NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik, Malatya Kürecik’te kurulacak füze kalkanı projesini proteste etmek için Kadıköy’de bir eylem gerçekleştirdi. Boğa heykeli önünden Eminönü İskelesi önüne kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylem, Grup Yorum Korosu’nun kısa bir dinletisi ile son buldu.

Altıyol’da bulunan Boğa heykeli önünde toplanan kitle “NATO’ya ve füze kalkanına hayır! Emperyalizme ve siyonizme kalkan olmayacağız!” pankartını açtı. Her siyasetin kendi flamalarını açarak sıralanması ile yürüyüşe başlandı. Altıyol’dan rıhtıma doğru yolu kapatarak yürüyen kitlenin coşkusu dikkat çekti.

Eminönü İskelesi önüne gelindiğinde sloganlarla pankartın arkasında toplanan kitle yönünü otobüs duraklarına doğrultarak bekleyişe başladı. Okunan basın açıklamasında emperyalizme ve siyonizme kalkan olmama kararlılığı dile getirildi. Açıklamada şunlar söylendi: “İzin vermeyelim! ABD emperyalizminin halkları birbirine düşman etme politikalarına, Kürecik’e yerleştireceği Füze Kalkanı ile bölgede siyasi, ekonomik hakimiyet alanını genişletmesine, ülkemizi silahları, bombaları, askerleriyle işgal etmesine izin vermeyelim!”

Açıklamanın ardından Grup Yorum Korosu “Amerika katil” ve “Çav Bella” marşlarını seslendirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

ABD askeri Kürecik’te

Kürecik halkı ve toplumun ileri kesimlerinin tepkilerine rağmen füze kalkanının kurulması için askeri hazırlıklara başlandı. Bölgeye füze radarını kurmak için bir ABD askeri ekibi Kürecik’e geldi. Konuyla ilgili açıklamalar yapan ABD’nin Avrupa’daki güçlerinin komutanı general Mark Hetling, bölge halkının füze kalkanından dolayı mutlu olduğunu iddia etti.

Bir askeri dergiye yaptığı açıklamada Hetling, Türkiye ile anlaşmanın sağlanmasının ardından üssün kurulması için çalışmalara başladıklarını söyledi. İnceleme yapmaları için bölgeye bir ekip gönderdiklerini ve bu ekibin bir rapor hazırlayacağını söyleyen ABD’li general, “Türkiye ile yaptığımız anlaşmanın detayları üzerinde çalışıyoruz. Buna dayanarak tesisi yıl sonundan önce tamamlayabilmenin yollarını arıyoruz” dedi.

Oysa füze kalkanına karşı Kürecik’te, askeri üsse yapılan yürüyüşe binlerce kişi katılmış ve “Kalkan yapma boşuna, yıkacağız başına!” sloganını haykırmıştı.


“Radar yıl sonuna hazır”

ABD’nin Uluslararası Güvenlik ve Silahların Yayılmasını Önleme’den sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ellen Tauscher açıklama yaparak, Türk devletinin AN/TPY-2 füze savunma radarının topraklarında konuşlandırılmasına izin vermesiyle NATO’nun füze savunma sistemine son derece önemli bir katkı sağladığını söyledi.

Tauscher, Malatya’nın Kürecik ilçesine yıl sonuna kadar söz konusu konuşlandırılacağı de sözlerine ekledi. Tauscher’ın sözleri, emperyalistlerin ve emperyalist saldırganlığa AKP hükümeti eliyle aktif taşeronluk eden Türk devletinin projeyi bir an önce tamamlamak için canla başla çalıştıklarını da bir kez daha gözler önüne serdi.