21 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/40

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlık
cephesini durduralım
Kirli savaşa son!
ABD düzmece iddialarla İran’ı tehdit ediyor, Türk devletini kışkırtıyor
Gözaltı ve tutuklama furyası
“Ekmek yoksa, pasta yiyin”
“Orta Vadeli” saldırı programı açıklandı
Devrimci işçilere sendikacı barikatı!
Hesap soralım!
Savranoğlu işçileri İzmir’e döndü
TİS Uzmanı İrfan Kaygısız:
“İşçi sınıfı üzerindeki baskı ve
sömürü artacak”
Başka dünya mümkün; sosyalizm!
Kapitalist metropollerde
protesto gösterileri!
‘’Yakında sizin kente geliyor” hazır mısınız?
Yunanistan: Emekçiler sel olup aktı
K-Pet’te direniş kazanacak!
Esir takası yapıldı.
Sendikal Güçbirliği Bursa Bölge Toplantısı
KESK grev hakkı için eylemdeydi
Asistan Hekim Kurultayı
gerçekleştirildi
Nitelikli ucuz yemek istiyorlar
Suzan Zengin
sonsuzluğa uğurlandı.
Kapitalist kriz ve devrim
“Bir mezarımız olsun”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yunanistan: Emekçiler sel olup aktı

Yunanistan’de kemer sıkma politikalarına karşı 19 Ekim günü 48 saatliğine greve çıkan emekçilere polis azgınca saldırdı. Başkent Atina’da genel grev kapsamındaki dev protesto gösterilerini bastırmak için gözyaşartıcı gaz ve ses bombası kullanıldı.

Kapitalistler, rekor seviyesindeki bütçe açığını kapamaya çalışan Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi durumunda, bunun euro bölgesinde ağır bir krize yol açmasından endişe ediyor. Parlamentoda yeni vergilerle ücretlerde kesinti öngören önlemler oylandı.

Polis ablukasına alınan başkentte büyükelçilik ve kamu binaları gibi, saldırılara hedef olabileceği düşünülen binalarda güvenlik önlemleri arttırıldı. Bölgedeki iki metro istasyonu kapatıldı. Parlamentonun önüne çelik barikatlar kuruldu.

Hayat durdu

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla yapılan grevler nedeniyle Yunanistan’da hayat durdu. Kamu hizmetleri büyük ölçüde dururken, resmi daireler ve dükkanlar kapalı. Sabah saatlerinde uçak seferleri yapılamıyordu ancak hava trafik kontrolörleri de 48 saatlik grevi 12 saate indirdi.

Greve doktorlar, hava trafik kontrolörleri, taksiciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, temizlik görevlileri, banka çalışanları, avukatlar ve öğretmenler katıldı Ayrıca küçük işletmeler, benzin istasyonu görevlileri ve fırınlar da hükümetin ek önlem planlarını protesto ediyor.

Büyük gösteriler yapıldı

Atina’daki Sintagma Meydanı’nda eyleme katılanların sayısının 70 bini aştığı bildirilirken, Selanik’te de 15 bin kişinin katıldığı duyuruldu. Sendika kaynaklarına göre ise sadece Atina’da yürüyenlerin sayısı 200 bini buldu.

Pire Limanı önünde yüzlerce tersane işçisi toplanırken Adalet Bakanlığı dışında da gardiyanlar eylem yaptı.

Polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Parlamentoyu koruyan polisler taş yağmuruna tutuldu, polislere molotof kokteylileri atıldı.


Devlet televizyonunda grev

Resmi haber ajansı Atina-Makedonya Haber Ajansı (AMNA) ve devlet radyo televizyonu ERT çalışanlarının 3 günlük yeni grev kararı aldılar. 

Yunanistan Gazeteciler Sendikası’nın (ESHEA) kamu basın-yayın kuruluşlarında çalışan gazeteciler için aldığı karara göre, 15 Ekim cumartesi günü saat 06.00’dan salı günü saat 06.00’a kadar tüm haber ve bilgi iletimi ile dağıtımı durduruldu.

Hükümetin, ERT’nin birinci kanalı ERT1 ve bazı devlet radyolarını kapatma kararını protesto eden gazeteciler, bu kurumlarda çalışanların iş yedeğine alınmasına ve işten çıkarılmalara karşı çıkıyor. 


Grev sınıra dayandı

Yunanistan’da gümrük çalışanlarının grevi, sınır kapılarının kapanmasına neden oldu. Gümrük çalışanlarının bağlı olduğu sendikanın aldığı grev kararı uygulanmaya konurken, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Pazarkule ve İpsala sınır kapılarında geçişler durdu.

Grev 14 Ekim günü sabah saatlerinden itibaren başladı. Sınır kapılarında acil durumlar dışında giriş çıkışlara izin verilmezken, grevden habersiz sınır kapılarına giden pek çok kişi geri dönmek zorunda kaldı.

2 gün süren grev mahkeme tarafından yasaklandı.


Yunanistan’da işgaller

Hükümetin “mesleklerinin serbestleştirilmesine” itiraz eden taksiciler de Ulaştırma Bakanlığı’nı bastı. Bakanlar kurulu tarafından onaylanan ilgili yasal düzenlemeyi protesto eden taksiciler 13 Ekim günü bakanlık binasına girerek Bakanlık Genel Sekreteri’nin bürosunu işgal ettiler.

Bakanlar kurulunda onaylanan yeni yasayı görmek ve Ulaştırma Bakanı Yannis Ragusis ile görüşmek istediklerini belirten taksicilerin işgallerini sürdürdükleri belirtildi.

Diğer yandan, yerel yönetim çalışanlarının eylemleri nedeniyle başkent Atina sokaklarında oluşan çöp yığınlarının toplanmasının özel sektöre devredileceğini açıklayan İçişleri Bakanı Haris Kastanidis’i protesto eden temizlik işçilerinin İçişleri Bakanlığı’nın giriş ve çıkışlarını kapattıkları bildirildi.


 

 

Şili’de öğrenciler polisleri rehin aldı 

Şili’de hükümetin neoliberal eğitim politikalarına tepki göstererek kitlesel ve militan eylemler örgütleyen öğrenci gençliğin mücadelesi hız kesmeden sürüyor. “Parasız eğitim” talebiyle aylardır sokakları dolduran öğrencilerin iki günlük genel grev ve boykot çağrısı etkin karşılık bularak 18 Ekim günü ülkede yaşamı felç etti.

İşçi sendikaları tarafından gerçekleştirilen grev sebebiyle ülke genelinde birçok alanda hayat durdu. Üretimi durduran işçi ve emekçiler meydanları doldurarak taleplerini haykırdı.

Başkent Santiago’daki eylemlere ise yine öğrenciler damgasını vurdu. Parasız eğitim talebiyle başkent sokaklarına dökülen üniversite ve lise öğrencilerine polis azgınca saldırdı. Saldırıya militan bir yanıt veren öğrenciler polisi taş ve molotof yağmuruna tuttu. Öğrenciler çok sayıda otobüsü de ateşe verdi.

Polis barikatlarını da yaran öğrenciler birçok polisi rehin alarak okullarına götürdü.

Gün boyu süren çatışmalarda 270’i aşkın öğrenci gözaltına alındı, onlarca öğrenci ve polis de yaralandı.

 

 

 

İtalya’da öğrencilerden banka işgali 

15 Ekim günü İtalya’nın Milano kentinde ekonomik eşitsizliği protesto eden öğrenciler Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’ın binasını işgal etmek istedi.

Kentin finans merkezi olarak bilinen bölgede bulunan banka binasının lobisine zorla girmeye çalışan öğrencileri polis dağıttı. Öğrenciler bankanın duvarlarına İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye olan kızgınlıklarını ifade eden yazılamalar yaptılar.

Öğrenciler ülkenin en büyük bankası olan Unicredit’in merkez binasına da yumurta fırlattı.