21 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/40

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlık
cephesini durduralım
Kirli savaşa son!
ABD düzmece iddialarla İran’ı tehdit ediyor, Türk devletini kışkırtıyor
Gözaltı ve tutuklama furyası
“Ekmek yoksa, pasta yiyin”
“Orta Vadeli” saldırı programı açıklandı
Devrimci işçilere sendikacı barikatı!
Hesap soralım!
Savranoğlu işçileri İzmir’e döndü
TİS Uzmanı İrfan Kaygısız:
“İşçi sınıfı üzerindeki baskı ve
sömürü artacak”
Başka dünya mümkün; sosyalizm!
Kapitalist metropollerde
protesto gösterileri!
‘’Yakında sizin kente geliyor” hazır mısınız?
Yunanistan: Emekçiler sel olup aktı
K-Pet’te direniş kazanacak!
Esir takası yapıldı.
Sendikal Güçbirliği Bursa Bölge Toplantısı
KESK grev hakkı için eylemdeydi
Asistan Hekim Kurultayı
gerçekleştirildi
Nitelikli ucuz yemek istiyorlar
Suzan Zengin
sonsuzluğa uğurlandı.
Kapitalist kriz ve devrim
“Bir mezarımız olsun”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci işçilere sendikacı barikatı!

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu 16 Ekim Pazar günü Delta Otel’de gerçekleştirildi.

Birleşik Metal-İş yönetiminin, İstanbul 1 ve 2 No’lu Şube genel kurullarında sergilediği bürokratik ve kaba müdahaleler Gebze’de doruk noktasına ulaştı. Genel kurulu takip etmek için gelen devrimci ve öncü metal işçileri genel kurul salonuna sokulmadı. İçeride, Gebze Şube yönetiminin ihanetine uğrayan ÇEL-MER işçilerine söz hakkı vermeyen yönetim dışarıda ise Metal İşçileri Birliği (MİB), BDSP ve SODAP çalışanları ile Legrand işçilerinin önüne etten duvar ördü. Türk-İş’in en gerici sendikalarında bile eşine az rastlanan bir tutum olan bu durum içeriye girmeleri engellenen devrimci işçiler tarafından protesto edildi.

Devrimci işçilerin alınmadığı genel kurul salonunda ise, Erdoğan Özer başkanlığındaki mevcut yönetim ile Engin Kulu başkanlığındaki listeler yarıştı. Yarışı ana omurgasıyla eski yönetimden oluşan Özer başkanlığındaki liste kazandı.

Devrimci işçilere sendikacı barikatı

Saat 10.00’da genel kurulun yapıldığı otel önünde toplanan delegeler ve konuklar bir süre sonra genel kurul salonuna giriş yaptılar. Bu sırada otelin kapısında güvenlik görevlisi gibi dikilen Birleşik Metal-İş Gebze Şube Mali Sekreteri Necmettin Aydın, Bufer Legrand fabrikasında örgütlülüklerine sahip çıktıkları için işten atılan ve şube yönetimi tarafından ortada bırakılan Aysel Oral ve Selcan Binnetoğlu’nun içeriye girmesine izir vermedi. İşçilerle şube yöneticileri arasındaki tartışmada gerilim yükseldi. Genel kurul salonuna sadece delegelerin girebileceğini, bunun dışında ise davetlileri içeriye aldıklarını belirten Aydın işçilerin tepkisiyle karşılandı. “Ben sizin asıl niyetinizi biliyorum. Siz genel kurula değil ortalığı karıştırmaya geliyorsunuz” diyerek otelin giriş kapısını tutan Aydın’a Legrand işçileri “6 yıl çalıştığımız fabrikada sendikamıza sahip çıktığımız için işten atıldık. Bu sendikaya 6 yıl aidat ödedik. Bizim paralarımızla yaptığımız kongreye bizi almıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdiler.

Tartışmalar sürerken, MİB ve BDSP çalışanlarından oluşan yaklaşık 20 işçinin genel kurulun yapıldığı otele girişi sendikanın genel merkez ve çeşitli şubeleri tarafından kurulan etten duvarla engellendi.

Genel kurulu takip etmenin en doğal hakları olduğunu belirten devrimci işçiler, böyle bir uygulamanın Türk Metal’in mantığından farkı olmadığını ortaya koydular. Otel girişindeki merdivenlerin hemen önündeki barikatın içinde yer alan Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar da, içeriye delegeler dışında kimsenin alınmaması kararını kendilerinin aldığını, bu durumun da sendikanın tüzüğüne uygun olduğunu iddia etti. Tartışmaların devam etmesi üzerine Atar, “karar böyle” deyip kestirip attı. Atar’ın ayrıca, genel kurulun yapıldığı salonun fiziki koşullarını gerekçe göstermesi de dikkat çekti.

Bu sırada, Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şubesi’ne üye kadın bir işçi ile Bayrampaşa’da kurulu ART isimli fabrikadan geçtiğimiz günlerde atılan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin içeriye girme istekleri de reddedildi. Bu kararın alınış biçimini sorgulayan işçilere ise “kararı divan aldı” denildi. Bunun üzerine, divanın aşağıya gelip açıklama yapmasını isteyen MİB ve BDSP çalışanları bekleyişlerini sürdürdüler. Bir süre sonra otel önüne gelen şube yöneticileri divanın, “kongrenin seyrini etkileyeceği” gerekçesiyle bu kararı aldığını aktardılar.

Uzun süre devam eden tartışmalara rağmen yasakçı tutumlarından geri adım atmayan sendika yöneticileri devrimci işçilerin içeriye girişine izin vermediler. BDSP ve MİB çalışanları otel önünde alkışlı protesto başlatırken genel kurul programı başlamasına rağmen içeri girmeyen sendika yöneticileri otelin önünde nöbet tuttular.

Kürsü düzen partilerine açık

Sendika yöneticileri dışarıda nöbet tutmaya devam ederken içeride ise kongre programı devam ediyordu. Genel kurulun açılışında delegelere ve konuklara seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Metal İşçileri Birliği’nin, şube genel kuruluna yönelik broşürlerini hedef aldı.

Yazılanlara inanılmaması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu “böyle şeyler yazanların buraya katılmaya haklarının olmadığı”nı söyledi. Başkanlık görevini Adnan Serdaroğlu’nun üstlendiği divanda ayrıca Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ve Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı yer aldılar.

Saygı duruşu ve sinevizyon gösterimiyle devam eden genel kurul programında Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer’in ardından konuklar söz aldı. Şube sekreteri Kadir Acar’ın, görevi kendi isteğiyle bıraktığını açıkladığı konuşması salonda alkışlarla karşılanırken Gebze Sendikalar Birliği Sözcüsü ve Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, EMEP Darıca İlçe Başkanı Hasan Atikli’nin yanısıra düzen partisi CHP’nin Gebze ilçe yöneticisi de kürsüyü kullandı.

Schneider temsilcisi konuşturulmadı

Konuşmalar arasında söz alan Serdaroğlu, kongreyi delegelerle yaptıkları vurgusunu sürdürürken konuk konuşmaları bölümünde kürsüden söz almak isteyen Schneider Elektrik Temsilcisi’ne de söz hakkı verilmedi. Temsilci, tepki göstererek salonu terk etti. Genel kurula katılan GEA direnişçileri adına söz alan işyeri temsilcisi Ali Şengül, aylardır sürdürdükleri direnişlerinin bugüne nasıl geldiğini özetleyen bir konuşma yaptı. Petrol-İş ve Nakliyat-İş yöneticileri de genel kurula gelen konuklar arasındaydı.

İki listenin yarıştığı genel kurulda, delegelerin söz aldığı bölümde 32 delege kürsüyü kullandı. Yönetime aday olan alternatif listeyi destekleyen delegelerin yaptığı konuşmalarda, şubenin son 2 dönemlik pratiği masaya yatırıldı. Mevcut şube başkanı Erdoğan Özer başkanlığındaki listeyi destekleyenler kuru konuşmalar yaparken Engin Kulu başkanlığındaki alternatif listeye destek veren delegeler ise değişim ihtiyacına vurgu yaptılar.

Delege konuşmaları Yücel Boru İşyeri Temsilcisi Dilek Başıbüyük’ün kürsüden söz almasıyla başlarken Özer başkanlığındaki listede asil yönetim kurulu adayı olarak yer alan Areva Temsilcisi Gökhan İmamoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. İki temsilci de Özer başkanlığındaki listeyi destekleme çağrısında bulundu.

Genel kurulda kürsüyü en fazla kullanan Kroman Çelik işçileriydi. Kroman delegesi Özgür Balcı, MESS Grup TİS sericinde ortaya koydukları kararlılığa ve sergilenen mücadeleye rağmen bu süreçten sonra yalnız bırakıldıklarını, sendika yöneticilerinin 9 aydır fabrikaya uğramadıklarını dile getirdi. Balcı, MESS sürecinde kendilerine destek verdiği için işten atılan taşeron firma işçisinin bugün genel kurul salonuna alınmamasını ise eleştirdi. Balcı’nın konuşması salondan büyük alkış aldı.

17 yıllık Kroman işçisi Mustafa İfrit ve Schneider Elektrik delegelerinin konuşmalarıyla devam eden delege konuşmalarında Kroman işçisi Selçuk Demir ise, şubenin faaliyet raporunu göstererek, MESS sürecinde greve çıkan tek fabrika olarak Arfesan’ın yer almasına yönelik tepkisini dile getirdi. O kadar mücadele vermesine rağmen Kroman’ın adı niye geçmiyor? diye soran Demir’in ardından Bosal Mimaysan delegesi Erdoğan Gürel, genel kurul süreçlerinin geçmiş 4 yılın muhasebesinin yapıldığı önemli süreçler olduğunu hatırlattı. Sınıf mücadelesini merkezine alan insanları seçmek için toplandıklarını söyleyen Gürel, geride kalan 4 yıllık süreçte bazı fabrikaların kaybedildiğini ve bu durum sorgulanmazsa genel kurulun hiçbir şey ifade etmeyeceğini dile getirdi. Sendikal faaliyetin meslek haline getirilmesini eleştiren Demir’in konuşmasını Bosal İşyeri Baştemsilcisi Mehmet Gaddar’ın konuşması izledi. Sermayenin kıdem tazminatı saldırısına değinen Gaddar, işçi sınıfını temsil ettiğini iddia eden uzlaşmacı anlayışları hedef aldı. Bu tablonun böyle devam etmesi durumunda işçi sınıfının kaybedeceğini sözlerine eklen Gaddar, işçilerin gerçekten örgütlü olmadıkları ve kağıt üzerinde örgütlü oldukları için mücadele edemediklerini dile getirdi. “4 yılı kaybettik. Koskoca 4 yılı daha mı kaybedeceğiz” diyerek delegelere seslenen Gaddar değişim ve mücadeleci bir yapı için yola çıktıklarını söyledi. Gebze bölgesinde Türk Metal, 3. şubesini açarken aradan geçen 12 seneye rağmen sendikalarının üye sayısının yerinde saymasını eleştiren Bosal delegesi, Bosal’daki örgütlenme sürecinde kazandıkları olumlu özellikleri sendikaya taşıma hedefinde olduklarını vurguladı. Gaddar’ın yoğun alkış alan konuşması “İşçiler birleşin sendikanıza yerleşin” sözleriyle sona erdi.

“Temsilcilerin söz alamadığı
bir genel kurul sarıdır”

Delege konuşmaları Yücel Boru’dan Deniz Kalem ve Makina Takım’dan Fehmi Elmacı’nın Özer başkanlığındaki listenin desteklenmesi yönündeki konuşmalarıyla ilerledi.

Sarkuysan delegesi Selçuk Çiftçi, yıllarca aidat ödeyen delegelerin halen daha kurullara alınmadığı ve temsilcilerin söz alamadığı bir genel kurulun ya sarı olacağını ya da sarıya çalacağını dile getirdi.

ÇEL-MER, Mutaş-Legrand’da işten atılan kadroların neler yaptıkları sorusunun cevaplanmasını isteyen Çiftçi, mevcut şube yöneticilerinin işçilere yönelik “bunlara oy vermeyin. Dinden çıkarsınız” söylemlerini eleştirdi. Kadro sorununa dikkat çeken Çiftçi, kendilerinin bu sendikanın gerçek kadrosu ve militanı olduklarını, bundan sonra da böyle olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Önceki genel kurul sürecinde şimdiki şube yönetimine muhalif olan Arfesan İşyeri Temsilcisi İbrahim Dil ise Kroman’ın temsilcilerini MESS sürecinde fazla mesailere kalmakla suçladı.

Akkardan delegesi Murat Buzdere de, kriz sürecinde yaşanan işçi kıyımı ve MESS Grup TİS sürecinin özeleştirisini yapmaya çalıştı. Buzdere, kriz sürecinde yaşanan işten atmalara karşı tepki gösterilmemesinin asıl nedeninin mücadeleci sendikal anlayıştan kopuşun bir sonucu olduğuna işaret etti. Grev sürecini yeterince iyi öremediklerini dile getiren Buzdere, kendisinin de bu süreci iyi yönetemediği için temsilcilikten düştüğünü ifade etti.

Delege konuşmaları bölümünde kürsüden söz alan tek kadın işçi ise Bufer Legrand delegesi Zuhal Seçkin’di. Legrand’da patron ve sendika arasındaki anlaşmayla yetki sürecin öncesinde sendikaya üye yapıldığını, bunun hemen ardından ise işçilerin sendikadan istifaya zorlandığını belirtti. Bu duruma yıllardır göz yumulmasını eleştiren Seçkin, işten atılan Legrand işçilerini ise kongrenin gündemine taşıyarak iki kadın işçiye sahip çıkılmadığını dile getirdi.

ÇEL-MER işçileri ihanetin hesabını sordu

Dostel Makine delegesi Selçuk Balcı da, şubenin son 4 yılda yaşadığı kayıplara dikkat çekti. “Kriz geldi işverenler saldırdı” söyleminin arkasına sığınılmaması gerektiğini dile getiren Balcı, 4300 işçinin emeğinin 3 profesyonel yöneticinin tasarrufunda olmasını eleştirdi. ÇEL-MER, Akkardan ve Legrand’ı yalnızlaştırdıklarını söyleyen Balcı, deneyimli ve mücadeleci kadroların önemine değindi.
Delege konuşmalarının sonraki bölümü ise iki listenin adaylarının kürsüden söz almasıyla devam etti. Bu bölümde Engin Kulu başkanlığındaki listeden şube sekreteri olarak aday olan Mustafa Tozkoparan ile Şube Mali Sekreteri adayı Yusuf Rişvan söz alırken Özer başkanlığındaki listeden ise Şube Sekreteri adayı Necmettin Aydın ile Şube Mali Sekreteri Ali Gündüz söz aldılar. Genel kurulun son konuşmaları ise şube başkanlığına adaylıklarını koyan Erdoğan Özer ve Engin Kulu’ya verildi.

ÇEL-MER işçilerine engel

Listelerin açıklandığı sırada salonda bulunan ve konuşmak için söz alan ÇEL-MER işçileri ise divan başkanı Adnan Serdaroğlu tarafından engellendi. “Yaşadıklarımızı herkes bilsin. Kendimizi ifade etmek istiyoruz” diyen ÇEL-MER işçilerinin, yaşadıkları ihanetin hesabını sorma girişimleri divan tarafından engellendi. ÇEL-MER işçilerine salondan yoğun alkış gelirken, kendilerine söz hakkı tanınmayan işçiler kongreyi protesto ederek salondan ayrıldılar.

Adaylar konuştu

Alternatif listenin yönetim kurulu adaylarının konuşmaları ise genel kurul salonunu hareketlendirdi. Bu listeye destek verdikleri görülen 80 kişilik bir delege kitlesi ile bağımsız bir duruş sergileyen bir grup delege, Tozkoparan, Rişvan ve Kulu’nun konuşmalarını coşkulu sloganlar ve alkışlarla karşıladılar. Mustafa Tozkoporan, sınıf sendikacılığı anlayışıyla yola çıktıklarını ve işçileri birleştirecek olan tek şeyin sınıf mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Bosal delegesi Yusuf Rişvan ise, şimdiye kadar üzerine aldığı tüm görevleri layıkıyla yerine getirdiğini ve yapamayacağı bir görevi de üzerine almayacağını söyledi. Sınıf sendikacılığı anlayışına ve mücadeleci bin anlayışa ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekleyen Rişvan, alternatif listeye destek çağrısında bulundu.

Eleştirileri duymazdan geldiler

Özer’in listesinden aday olan Yücel Boru delegesi Ali Gündüz de, eleştirilere yanıt verdi. Kadro sorununun arkasına sığınan Gündüz, MESS sürecindeki pratiklerinden övgüyle söz ederken ilk işlerinin, 2012-2014 Grup TİS sürecine hazırlanmak olduklarını dile getirdi.

Şube Sekreteri adayı Necmettin Aydın ise, ortada bıraktıkları ÇEL-MER, Mutaş gibi direnişlerden övgüyle söz ederken genel kurul boyunca yöneltilen eleştirileri ise ıskaladı.

Şube başkanlığına aday olan Kroman delegesi Engin Kulu ise, farklı bir listeyle yönetime aday olmalarının nedeninin, tabanın isteği olduğunu söyledi. “Bir sendika bu hale ancak böyle getirilir” diyerek yönetime geldiklerinde tabanı bütün karar alma mekanizmalarına dahil edeceklerini ifade etti. İnsanlarla ilişkilerine kongre hesapları üzerinden bakmayacaklarını vurgulayan Kulu, denetime açık olacaklarına söz verdi.

Şube Başkanı Erdoğan Özer ise, eleştirilere yanıt vermek üzere yaptığı konuşmasını genel bir çerçevede ve hatırlatmalarla geçirdi. Kendilerine alternatif olanların hepsinin kendi dönemlerinde yetişen kişilerin olmasının onları gururlandırdığını belirten Özer, bu durumun, doğru işler yaptıklarını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Genel kurulun kapanış konuşmasını ise Genel Başkan Adnan Serdaroğlu yaptı. Kapitalizme karşı mücadele çağrısı yapan Serdaroğlu, dünya çapındaki halk hareketlilikleri ve eylemleri örnek gösterdi. Şimdiye kadar sınıf sendikacılığı anlayışından ayrı hareket etmemeye çalıştıklarını dile getiren Serdaroğlu’nun konuşması salondaki delegeler tarafından alkışlarla karşılandı.

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde ise Erdoğan Özer başkanlığındaki liste 81 oya karşılık 125 oyla seçimleri kazandı.

Genel kuruldan notlar:

- Salonun çeşitli kısımlarında “Kıdem tazminatıma dokunma”, “Birlik, mücadele, dayanışma”, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” pankartları dikkat çekti.

- Dışarıda devrimci işçiler genel kurul salonuna alınmazken Yeni Dünya İçin Çağrı Dergisi’nin içeride stand açması ve genel kurul süreçleriyle ilgili bildiri dağıtması dikkat çekti.

- Alternatif liste dışarıda olanlara sessiz kaldı. Farklı illerden gelen şube yöneticileri ile genel merkez yöneticileri MİB ve BDSP çalışanları önünde etten duvar örerken içeride ise düzen partilerinin temsilcilerinin kürsüyü kullanmalarına izin verildi.

- Genel kurulun başladığı saatlerde içeriye girişleri engellenen Legrand işçileri daha sonra ise genel kurul salonuna giriş yaptılar.

- Genel kurulda yapılan konuşmalar içerisinde Birleşik Metal-İş ve DİSK’in merkez genel kuruluna yönelik herhangi bir vurgu yapılmadı.

- İçeriye alınmayan devrimci işçiler “Bürokratlar defolsun sendikalar bizimdir!”, “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganlarını attılar.

Kızıl Bayrak / Gebze