17 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/07

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici güçlerin iktidar kavgası
İktidar ve rant kavgası dinci-gerici odakları birbirine düşürdü
NATO Genel Sekreteri
Rasmussen’den açıklamalar
Faşist baskı ve teröre eylemli yanıt
“Saldırıları mücadeleyle aşacağız!”
İşsizlik oranları artıyor, işsizlik fonu yağmalanıyor
“Geleceğimizin iyice
kararmaması için...”.
DİSK’te ruhsuz genel kurul
Taşeron işçileri
Ankara’ya yürüyor!.
Sinter işçileri
mücadeleyi bırakmıyor
Devrimci sınıf çalışmalarından
Parti ve yeni döneme hazırlık!
Suriye üzerindeki
baskıyı arttırıyor
Dört kıtadan grev ve eylemler.
Yunanistan’da Troyka “darbesi”
ve sokakta politika -
Volkan Yaraşır
“Okullar hayat bulsun projesi” ve eğitimde son saldırılar
BDSP’den seminerler
8 Mart’ta alanlara!
Geleceğine sahip çık!.
ÇHD İstanbul Şube Sekreteri
Av. Güçlü Sevimli ile konuştuk.
Emekçi Kadın Platformu toplantısı
Ares’i kıskandıran askerler diyarında
acı olağandır!
Gazi’de çeteleşmeye ve yozlaşmaya karşı yürüyüş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’te ruhsuz genel kurul…

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 14. Genel Kurulu 10-12 Şubat tarihlerinde İstanbul Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. DİSK’in 45. kuruluş yıldönümünde toplanan genel kurulun açılışına Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin protestosu damga vururken Dev Sağlık-İş Sendikası’nın yönetime alınmaması genel kurulun öne çıkan gündemiydi.

DİSK delegeleri ve yüzlerce konuğun katıldığı genel kurul, Grup Yorum’un seslendirdiği Enternasyonal ve 1 Mayıs marşlarına tüm salonun eşlik etmesiyle başladı.

Sinevizyon gösterimiyle devam eden genel kurula uluslararası sendikaların temsilcileri de katıldı. TTB, KESK, TMMOB, Tek Gıda-İş, Hava-İş genel başkanları ile aralarında BDSP’nin de bulunduğu siyasal güçlerin de temsil edildiği genel kurulda BDSP imzalı “Sermaye ve düzeninden bağımsız, bürokratik yozlaşmadan arınmış devrimci bir DİSK için…” başlıklı bildirgenin dağıtımı gerçekleştirildi.

Görgün: Emek güçleriyle başardık

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK’in 45. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını hatırlattı. Daha güçlü bir DİSK için kararlı bir mücadele yürüteceklerini söyleyen Görgün şöyle konuştu: “Bilinçli ve kararlı bir mücadele ile neleri kazanabileceğimizi geçmişte ortaya koyduk. Taksim 1 Mayıs alanını yeniden aldık, işçi sınıfının kürsüsünü alana kurduk. Bu başarıyı bütün emek güçleriyle birlikte ortaya koyduk ama DİSK olmasaydı bu gerçekleşemeyecekti belki de.”

Hak ve özgürlükler açısından önemli bir tarihsel dönem yaşandığını söyleyen Görgün, devlet ve sermayenin işçileri köleleştirmesine yönelik saldırılarına karşı yeni stratejiler oluşturulması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında siyasal gelişmelere de değinen Görgün, “Türkiye siyasal, ideolojik ve toplumsal yapısı itibariyle geçmişe göre daha tutucu bir ülke haline geldi. Cemaat örgütlenmesiyle yaygınlaşarak toplumsal yapıya yerleştirilmiştir. AKP’nin 10 yıllık iktidarı 12 Eylül’ün tamamlayıcısı, devamcısı olmuştur” dedi. Üniversitelerin elden geçirilmesi, emniyet teşkilatında yaşanan değişimin cemaatin teşkilat içindeki varlığını gündeme getirdiğini vurgulayan Görgün, “Ergenekon tutuklamaları bu süreçte sürdü. Balyoz davası eşlik etmiş, Devrimci Karargah ve KCK ardını izledi. Kürt siyasetçilere tutuklama dalgası sürüyor. Giderek yayılan küresel kapitalizmle sermayeye vergi afları gibi düzenlemelerle siyasi iktidar bu kırılgan dönemde faturayı emekçi halka kesmiştir” dedi.

Genel kurulun konuk konuşmaları bölümünde söz alan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, özgürlük, demokrasi, sosyal haklar mücadelesinde DİSK’in önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

DİSK’in de emperyalizm ve kapitalizmin tehdidi altında olduğunu belirten Kürkçü, DİSK’in karşı karşıya kaldığı bu saldırılara karşı verdiği mücadelede yanında olduklarını dile getirdi.

Kürkçü, Kürt sorunu kapsamında yaşanan çatışmaların işçi sınıfının birleşmesinin önündeki en büyük engel olduğunu da belirterek, şöyle konuştu: “Bu savaş, işçi sınıfını karşı karşıya getirmektedir. Sermaye, işçileri ulusal kimliklerinden dolayı ayrıştırmaya çalışıyor. Sendikal hareketin yapması gereken ulusal kökenleri farklı olan işçileri halkların kardeşliği çerçevesinde örgütlemek, birleştirmektir.”

Genel kurulun öğleden sonraki bölümü ise Moğollar’ın sahne almasıyla başladı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Filistin Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Shaher Saed, Kıbrıs PEO Yönetim Kurulu Üyesi Hristos Tombazos’un da aralarında bulunduğu pek çok sendika temsilcisi bu bölümde konuştu.

Günün sonunda DİSK/Emekli Sen şubelerine üye emekliler Emekli Sen merkez yönetimini protesto ettiler. DİSK/Birleşik Metal-İş üyesi GEA Klima işçileri direnişleriyle dayanışma çağrısı yaptılar.

Delegeler söz aldı

Oldukça cansız ve coşkusuz geçen ikinci gün programında DİSK’in pratiğine ve önümüzdeki süreçte izleme gereken mücadele hattına ilişkin dişe dokunur değerlendirmeler yapılmadı.

Delege konuşmalarında ilk söz Basın-İş Sendikası’ndan Mustafa Yamak’a verildi. Bank Sen İstanbul Şube Başkanı Rana Erdem ise, konuşmasını kadın sorunu üzerine kurdu. Kadına yönelik şiddet olayları ve kadın cinayetlerine dikkat çeken Erdem, AKP döneminde kadın cinayetlerindeki artışa değindi.

Birleşik Metal-İş Sarkuysan İşyeri Temsilcisi İsmail Sungur, yeni dönemde daha dinamik ve mücadeleci bir DİSK yaratılması gerektiğini belirtti. Sungur, DİSK’in daha fazla direniş göstermesi ve sokağı örgütlemesinin önemine vurgu yaptı. “Devrimci unsurlara yönetimlerinde yer veren bir DİSK” vurgusu yapan İsmail Sungur, DİSK’in mücadele geleneğini hatırlattı.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, geçmiş sürecin muhasebesinin yapılması ve yol haritasının belirlenmesi açısından genel kurulların önemine vurgu yaptı. Bu DİSK Genel Kurulu’nun da önümüzdeki 10-15 yıllık süreci belirleyeceğinin altını çizen Çerkezoğlu, siyasal sürece ilişkin gelişmeleri, krizi ve Kürt sorununu ele aldı.

Çerkezoğlu konuşmasında Dev Sağlık-İş’in son 4 yıllık mücadele pratiğine ilişkin değinmelerde bulundu. Üye sayılarını son 4 yılda 20 kat arttırdıkları bilgisini veren Çerkezoğlu, tüm bunları yetki ve TİS hakkından mahrum olmalarına rağmen gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Çerkezoğlu, sistemle hesaplaşılmasının temel görev olduğuna işaret etti. Çerkezoğlu, bu dönemki DİSK yönetiminde görev almaya talip olduklarını ilan ederek konuşmasını noktaladı.

ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itshbert ve Uluslararası Arap Sendikalar Konfederasyonu Ömer Muhammed genel kurulu selamlayan bir konuşma yaptı.

Dev Maden Sen adına Yunus Akbağ ve Cam Keramik-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Turp’un ardından konuşan Devrimci Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Dursun Açıkbaş, Maltepe Belediyesi taşeron işçilerini “provokatör” ilan etti. İşçilerin, DİSK Genel Kurulu’nun açılışında gerçekleştirdiği protesto sırasında işçilerin arasında “başkalarının” olduğunu söyleyen Açıkbaş, işçilere destek veren ilerici ve devrimci güçleri de hedef aldı. DİSK’in sürecine dair herhangi bir eleştiride bulunmayan Açıkbaş işçilere değil CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sahip çıktı.

Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ise Emekli Sen üyelerinin protestosu eşliğinde kürsüye geldi. Emekli Sen üyesi bir grup, Beysülen’i “İhanet etme sendikayı bölme!” sloganıyla protesto etti. Beysülen ise “Ben bu örgütün genel başkanı değilim. Ben bu örgütün hamalıyım” diyerek kendini savundu. Tasfiye eleştirilerine yanıt vermeye çalışan Beysülen, Emekli Sen üyelerinin dışarı çıkartılmasını divandan talep etti. Salondaki gerginlik, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle son buldu.

Genel kurul Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan’ın konuşmasıyla devam etti. “İşçi sınıfının mücadele merkezleri işyerleridir. Buralarda birliği sağlamadığımız sürece basın açıklamaları ile bir yere varamayacağımız ortada” diyen Aslan, 15-16 Haziran direnişlerinin işyerlerinden başladığı için başarılı olduğunu dile getirdi.

Aslan, “Hamasetle, kendimizi överek, kendimizi beğenerek bir yere varamayız. DİSK’in 12 Eylül öncesi mirasını konuşarak bir yere varamayız. Örgütlü duruşu, kolektif hareketi, birliği sağlayamadığımız sürece başaramayacağız” diye konuştu.

Ardından Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı bir konuşma yaptı. Nakliyat-İş Sendikası adına konuşan Genel Örgütlenme Sekreteri Erdal Kopal, ABD emperyalizminin bölgedeki saldırı ve işgallerine vurgu yaptı. Nakliyat-İş’e yönelik tutuklamaları hatırlatan Kopal, 4 yıllık süreçte yürüttükleri mücadeleyi hatırlattı. Yürüttükleri örgütlenme ve direnişleri sıralayan Kopal, baskı ve tehditlerin mücadelelerini daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Genel-İş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, tüm kesimleri kapsayan bir mücadele ve DİSK yaratılması gerektiğini ifade etti. Taban örgütlenmelerinin yaratılması ve birleşik mücadele hattı ihtiyacına vurgu yapan Çetin üretilecek politikaların düzene karşı, emek ve demokrasi politikalarıyla birleştirilmesi ihtiyacını hatırlattı.
Genel-İş Diyarbakır Şube Başkanı Salih Doğrul Kürt sorununa dikkat çekti. Genel kurulu Kürtçe selamlayan Bulut’un konuşması salon tarafından alkışlarla karşılandı. Genel kurul delegeleri, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Bıji bratiya gelan!” sloganlarını attılar. KCK adı altında yapılan operasyonlara değinen Bulut, bölgedeki tüm etkinlik ve eylemlerin tutuklamayla sonuçlandığını dile getirdi. Faili meçhullere ve Roboski katliamına değinen Bulut, bölgeden çıkan toplu mezarlarla topraktan kemiklerin fışkırdığını söyledi. Bulut’un ardından Limter-İş’ten Hakkı Demiral söz aldı.

Genel-İş Sendikası’ndan bir delege ise Billur Tuz ve Savranoğlu direnişlerine alkış istedi. Uludere katliamına değinen DİSK delegesi AKP’nin bu katliamla Kürtler’e mesaj verdiğini dile getirdi.

Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube’den Rezan Özoğlu, DİSK’in uzlaşmacı sendikacılık anlayışını reddetmesi gerektiğini söyledi. İşçilerin divan başkanı tarafından susturulmaya çalışılmasını eleştiren Özoğlu, DİSK’in gerçek kimliğini, devrimci sendikacılık kimliğini kazanmasının önemine vurgu yaptı. DİSK’in CHP’nin arka bahçesinden kurtarılması gerektiğini söyledi. Bu tablodan tüm düzen partilerinin sorumlu olduğunu söyleyen delege, işçi sınıfı ideolojisinin önemine değindi. Bürokrat, çatışmayan, işçiyi ortada bırakan sendikacılık anlayışının bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi. “DİSK değişmeli ama nasıl?” diyen Özoğlu, DİSK’in bakış açısını netleştirmesini, taban örgütlenmelerinin yaratılmasını, her fabrikada işçi komiteleri kurularak ortak mücadele hattı belirlenmesi gerektiğini ifade etti. DİSK’in tüm mücadelelerde taraf olması gerektiğini hatırlattı.

Genel kurulda DİSK Eski Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi konuştu. “Veda” konuşması yapan Çelebi, direnmeye devam edeceğini söyledi. DİSK’e veda etmediğini belirten Çelebi, kıdem tazminatının, bölgesel asgari ücretin, esnek çalışmanın gündeme geleceğini söyledi. Parlamentoda çalışacaklarını ifade eden Çelebi, yasalara karşı meclisteki muhalefetlerine destek istedi.

Çelebi’nin ardından genel kurul programı Adnan Serdaroğlu ve Erol Ekici’nin konuşmalarıyla devam etti. Ekici konuşmasına, DİSK’in tarihini anlatarak başladı. Kurucuların verdikleri sözü hatırlatarak “Türkiye’de ‘daha iyi bir dünya mümkündür’ diyen solcuların, sosyal demokratların, sosyalistlerin, devrimcilerin ve komünistlerin kurduğu kitlesel bir sınıf örgütünün, bir mücadele anlayışının, bir idealin adı oldu” dedi.

İşçi sınıfının bugün yaşadığı sorunları anlatan ve işçi sınıfına yönelik yeni saldırıları teşhir eden Ekici konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

Başlarken söylediğimi tekrar ediyorum; 45 yıl önce de DİSK kurulurken söz verildi, ant içildi. O yemin bugün de hepimizin boynunun borcudur. Bugün bizler de, “Bizi mahvetmek isteyen emperyalizme ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı” sonuna kadar mücadele etme göreviyle karşı karşıyayız.”

DİSK bünyesine katılmak isteyen Enerji Sen, Dev Turizm-İş ve Spor Sen’in konfederasyona kabulü yeni seçilecek DİSK yönetimine bırakıldı.

DİSK Başkanı Erol Ekici oldu

12 Şubat günü yapılan seçimlerde DİSK Genel Başkanlığı’na Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici seçilirken Genel Sekreterliğe ise Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu getirildi.

Genel Başkan ve Genel Sekreterin dışında Yönetim Kurulunu oluşturacak 7 ismin 5’i de seçimlerin ilk turunda kullanılan oylar sonucu belli oldu. Genel kurulun ikinci gününde yönetim kuruluna adaylığını açıklayan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Ergün Tavşanoğlu ve İsmail Yurtseven ise 260 oy sınırını aşamayarak ikinci tura kaldı.

Liste dışı bırakılan Arzu Çerkezoğlu ilk ve ikinci tur seçimlerinde aldığı oylarla dikkat çekerken yönetime seçilemedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

CHP’ye ve sendikal ihanete protesto

 

CHP’li Maltepe Belediyesi yönetiminin işten atma saldırısı ve baskılarına direnen işçiler CHP’yi ve sendikal ihaneti protesto ettiler.
Belediye yönetiminin, direnişi karalamaya yönelik yayınladığı deklarasyonun altına imza atan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı ve CHP İstanbul İl Başkanlığı Emek Dünyası’ndan Sorumlusu Başkan Yardımcısı
Nevzat Karataş’ın da istifaya çağrıldığı eylemde Şube Başkanı Karataş direnişçi işçilere fiziki ve sözlü saldırıda bulundu. Şube Başkanı Nevzat Karataş küfürler eşliğinde direnişçi işçilerin üzerine yürüdü.

Ekici’yle görüşme

İşçilerin yanına gelen Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici taşeron işçileriyle kısa süreli bir görüşme gerçekleştirdi. Taşeron işçilerinin örgütlenmesinin uzun bir süreç olduğunu ifade eden Ekici, bunun şu anda mümkün olmadığını belirterek 2 No’lu Şube Başkanı Nevzat Karataş’ın, belediye yönetiminin deklarasyonuna imza atmasını ise doğru bulmadığını söyledi.

Taşeron işçileri, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’yi, salona girişleri sırasında protesto etti. İşçiler genel kurul salonunda sloganlarına ara vermediler.

CHP şovuna yanıt

Genel kurula katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz almasıyla salonda sloganlar ve ıslıklar yükseldi. Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, “Taşeron işçisi köle değildir!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganlarıyla Kılıçdaroğlu’nu protesto ettiler. Devrimci İşçi Hareketi de ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla Kılıçdaroğlu’nu protesto etti.

İşçilere “Haklısın, kazanacaksınız, endişemiz yok” sözleriyle yanıt vererek tansiyonu düşürmeye çalışan Kılıçdaroğlu’nun çabaları sonuç vermedi. Bu sırada, taşeron işçilerine müdahale etmek isteyen güvenlik görevlileri ile işçiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Demagojik seslenişine devam eden Kılıçdaroğlu, “Grup yorum ne güzel iki türküyle açtı kurulu, neden bu gerginlik? Grup Yorum halktan yana, insanlıktan yana, insan onurundan yana mücadele veren sesiyle, sazıyla müzik aletleriyle güzel bir gruptur. Ama biletlerini satanlara 13 yıl verdiler. Unutmayın bir ülkede uluslararası yazar Auster, ‘cahil’ diye suçlanırsa Tayyip Erdoğan ‘alem’ diye yaftalanırsa 13 yıl azdır” dedi.

Taşeron işçilerine seslenen Kılıçdaroğlu, “Taşeronlaşmaya ilk karşı çıkan, sendikanın hak olduğunu savunan ilk parti kimdi?” diyerek kendini savundu.

“Gereğini yapın o zaman” diyerek tepki gösteren işçilere Kılıçdaroğlu, “Bana geldiniz de ben size sahip çıkmadım mı? Hakkı zedelenen herkese sahip çıkarız. Taşeron işçisi köle değildir yanlış slogan. Taşeronluk köleliktir zaten” ifadelerini kullandı. İşçilerin protestosu Kılıçdaroğlu’nun konuşması boyunca aralıksız devam etti.