27 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/17

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye düzeni ve Truva atlarından hesap sormak için
Barzani’nin Türkiye ziyareti
Halkların kardeşliğini yükseltmek için
1 Mayıs’a!..
BDSP’den 1 Mayıs etkinlikleri
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor
Yağma ve talana dur demek için mücadeleye!
Sağlıkta dönüşümün fotoğrafı
Rexroth’da istifa baskısı
ELTA direnişi aynasında tersaneler
Taşeron İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi
Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!
2011 1 Mayısı aynasında
Türkiye’de 1 Mayıs H.Fırat
Savaş kışkırtıcılığının başını Erdoğan’la Katar Emiri çekiyor
Fransa’da sosyal-liberal Hollande dönemine doğru
Volkan Yaraşır
Kapitalizm: Faşizmin ve faşist çetelerin ürediği bataklık
İki Sudan’ın petrol savaşı
Avrupa’da 1 Mayıs çalışmalarından
Bielefeld’de “Birlik, mücadele, dayanışma’’ gecesi
İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı
Ekim Gençliği’nin
1 Mayıs çalışmaları
Ekim Gençliği: Baskı ve taciz bizi yıldıramaz!
Tutsak sınıf devrimcisi Burcu Deniz’den mektup
“Yasalar sömürenlerin çıkarına göre şekillenir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rexroth’da istifa baskısı

Bosch işçilerinin attığı adım patron ve Türk Metal çetesi tarafından boğulmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz haftalarda genel başkan düzeyinde fabrikayı ablukaya alan Türk Metal çetesinin geri dönüş için ikna edemediği işçiler patron baskısıyla istifaya zorlanıyor.

Fabrika müdürleri devrede

Türk Metal çetesinin baskıları ve ikna girişimlerinin sonuç vermemesinin ardından devreye doğrudan fabrika müdürleri girdiler. Türk Metal çetesinin basiretsizliğini gören fabrika yöneticileri yaptıkları toplantılarla Rexroth işçilerini Birleşik Metal’den istifa etmeye zorladılar. Öyle ki bir yandan işçileri üretimin aksamaması için tehdit eden fabrika yöneticileri bir yandan da bu toplantılar nedeniyle fabrikadaki üretimi neredeyse tamamen durdurma noktasına getirdiler.

İşçileri Türk Metal’e dönmeye ikna edemeyen fabrika yönetimi, bu nedenle kozunu tamamen sendikasızlaştırmadan yana oynuyor. Ancak bu baskıya boyun eğen işçiler de bu sefer Türk Metal çetesi tarafından zorla arabalara bindirilerek üye yapılmaya çalışılıyor.

Bosch Rexroth işçilerine “protokol” dayatması da yapılıyor. Türk Metal çetesinin, iş saatlerinde fabrikada yaptığı toplantılardan sonuç alınamaması ve bölüm şeflerinin sendika değişikliği tehditlerinin karşılık üretmemesi üzerine müdürler sendikasız çalışma protokollerini devreye soktu.

Protokolle işçilerin “ücret ve sosyal hakları korunacağı” ve “temsilcilerini demokratik olarak seçebilecekleri” iddia ediliyor. Sendikasız olup da sosyal hak veren fabrikalar örnek gösterilerek işçiler istifaya çağrılıyor.

Fabrika içerisinde bir işçinin imzaladığı protokol çay ocaklarına asılarak protokol dayatması yoğunlaştırılıyor. Şu ana kadar disiplin yönetmeliğinin kullanılmadığı hatırlatılarak da aba altından sopa gösteriliyor.

Tüm baskı ve sindirme girişimlerine karşı Birleşik Metal’le yola devam etme kararında olan işçilerin ise baskılara karşı mücadeleleri ve arkadaşlarına verdiği destek devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

Art’de iş cinayetine protesto

İstanbul Bayrampaşa’da kurulu bulunan ve mobilya aksesuarları üreten Art fabrikasında yaşanan iş cinayeti BDSP ve Metal İşçileri Birliği (MİB) tarafından 19 Nisan günü fabrika önünde protesto edildi.

Elle kumanda edilen ve malzeme taşıyan vincin halatının kopması sonucu 45 yaşındaki Recep Alıkan’ın iş cinayetine kurban gittiğinin hatırlatıldığı eylemde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması talep edildi.

“Recep Alıkan bu fabrikada katledildi! İşçi Sağlığı ve Güvenliği tedbirleri alınsın, Ölümler durdurulsun! / Metal İşçileri Birliği” yazılı ozalit ile BDSP flamalarının açıldığı eylem öncesi fabrika içinde ve çevresinde çok sayıda sivil polis konuşlanırken, Art patronu öğle arası işçilerin dışarı çıkmasını engellemek için fabrikanın iç kapısını kapattı. Tüm bu zorbalık karşısında dışarıda toplanan çok sayıda emekçi basın açıklamasını dinlemek istedi. Ancak polis toplanan kitleyi tehditler savurarak fabrika önünden uzaklaştırdı.

Açıklamada sermayedarların aşırı kar hırsının her gün bir ya da birkaç işçinin canına mal olduğu vurgulandı. Esenyurt’ta 11 işçiyi katleden, tersanelerde işçileri paramparça ederek katledenlerle Recep Alıkan’ı katledenlerin aynı sınıfa mensup asalaklar olduğu vurgulandı. Art Aksesuar fabrikasında çalışan işçilerin düşük ücretle çalıştırılmalarının yanı sıra aylardır maaş alamadıkları, uzun çalışma saatlerine maruz kaldıkları, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden yoksun çalıştıkları da belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Art patronu Mehmet Özkara’nın derhal tutuklanması gerektiği vurgulandı. Eyleme Tersane İşçileri Birliği ile Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi destek verdi.

Kızıl Bayrak / GOP


 

 

Asil Çelik’te direniş!

Performans düşüklüğü bahanesiyle işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Asil Çelik işçileri fabrika önüne direniş çadırı kurdular. Hem Asil Çelik patronuna hem de Birleşik Metal yöneticilerine seslenen işçiler işlerine geri dönene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

Asil Çelik işçileri adına okunan açıklamada, Asil Çelik patronunun 4 işçiyi “performans eksikliği” gerekçesiyle işten atmasının ardından onları sahiplenen 28 işçinin “işyerini işgal etmek” ve çeşitli gerekçelerle işten atıldığı belirtildi.

Onur mücadelemiz sürecek

Yasal olarak da haklarını aramak için sendika avukatları aracılığıyla işe iade davası açtıklarını dile getiren işçiler, her türlü yasal ve meşru hak taleplerinin yerine getirilmesi için girişimlerini sürdüreceklerini söylediler. Bundan sonra da yapacaklarının tek sorumlusunun Asil Çelik patronu olduğunu dile getiren işçiler atılan işçilerin işe geri alınmasını istediler.

Bursa’da bülten dağıtımı

Bursa İşçi Bülteni’nin Nisan sayısının dağıtımı, yüzlerce işçinin gittiği Demirtaş Organize Sanayi Camisi’nde yapıldı. Namaz çıkış saatinde başlayan dağıtıma ilgi büyüktü. Başta Bosch’taki gelişmeler olmak üzere bir dizi metal fabrikasından işçilerin soluğunu taşıyan yüzlerce bülten kısa sürede tükendi.

Dağıtım sırasında zabıtalar ceza tehdidiyle müdahale etmeye kalktılar. Ancak zabıtaların keyfi tutumu boşa düşürüldü.

Kızıl Bayrak / Bursa