27 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/17

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye düzeni ve Truva atlarından hesap sormak için
Barzani’nin Türkiye ziyareti
Halkların kardeşliğini yükseltmek için
1 Mayıs’a!..
BDSP’den 1 Mayıs etkinlikleri
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor
Yağma ve talana dur demek için mücadeleye!
Sağlıkta dönüşümün fotoğrafı
Rexroth’da istifa baskısı
ELTA direnişi aynasında tersaneler
Taşeron İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi
Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!
2011 1 Mayısı aynasında
Türkiye’de 1 Mayıs H.Fırat
Savaş kışkırtıcılığının başını Erdoğan’la Katar Emiri çekiyor
Fransa’da sosyal-liberal Hollande dönemine doğru
Volkan Yaraşır
Kapitalizm: Faşizmin ve faşist çetelerin ürediği bataklık
İki Sudan’ın petrol savaşı
Avrupa’da 1 Mayıs çalışmalarından
Bielefeld’de “Birlik, mücadele, dayanışma’’ gecesi
İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı
Ekim Gençliği’nin
1 Mayıs çalışmaları
Ekim Gençliği: Baskı ve taciz bizi yıldıramaz!
Tutsak sınıf devrimcisi Burcu Deniz’den mektup
“Yasalar sömürenlerin çıkarına göre şekillenir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken devrimci 1 Mayıs çağrısı işçilerle buluşuyor. Sermayenin sosyal yıkım ve kölelik saldırılarının yanısıra yerel gelişmelerin de etkin biçimde işlendiği yerel işçi bültenlerinin Nisan ayı sayıları büyük oranda işçi yazılarına yaslanıyor.


İşçi sınıfı umutsuz değil!

Bölge işçilerine seslendiği ilk sayısında, sermayenin kölelik saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran Tuzla İşçi Bülteni, “İşçi sınıfı umutsuz değil! Artık çaresiz değil” diyor. 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal anlamının işlendiği yazıların yanısıra petro-kimya işçilerinin kaleme aldığı 1 Mayıs yazılarında örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapılıyor.


Bölge işçilerine çağrı

Topkapı-Gaziosmanpaşa İşçi Bülteni de 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda buluşma çağrısını bölge işçilerine taşıyor.

Kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa, faşist baskı ve teröre karşı mücadeleye çağıran bültende, gündemdeki sosyal yıkım ve kölelik saldırıları da etkili biçimde işleniyor. ART’den metal işçilerinin yanısıra Bisse ve İdol İlaç gibi fabrikalarda yaşanan sorunların da işlendiği bültende Türk Metal çetesine büyük bir darbe vuran Bosch işçilerinin yolundan gitme çağrısı da bölge işçilerine ulaştırılıyor.


Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!”

1 Mayıs’ta alanlara çağıran OSB-İMES İşçi Bülteni ise Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale planlarına ve AKP hükümetinin üstlendiği taşeronluk rolüne dikkat çekiyor. Birleşik Metal’in örgütlü olduğu Penta Elektronik işçileri tarafından oluşturulan Penta 1 Mayıs Hazırlık Komisyonu’nun 1 Mayıs çağrısına da yer verilen bülten sayfalarında çok sayıda fabrikadan işçinin 1 Mayıs yazıları aracılığıyla 1 Mayıs çağrısı işleniyor.


İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için...

İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için 1 Mayıs alanlarına çağıran Emekçinin Gündemi, Küçükçekmece bölgesindeki atölye ve fabrikalara sesleniyor.
1 Mayıs çağrısı, bölgede örgütlü sendikaların temsilci ve sendika yöneticilerinin yanısıra örgütsüz işyerlerinden işçiler tarafından kaleme alınan 1 Mayıs çağrılarıyla zenginleştiriliyor.

Taksim 1 Mayısı için araç kalkış yer ve saatlerinin de duyurulduğu bültende direnişçi Hey Tekstil işçilerinin de 1 Mayıs’a ilişkin görüşlerine yer veriliyor.


1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!

Gebze işçilerinin sesi, soluğu olma hedefiyle seslenişini sürdüren Gebze İşçi Bülteni de taşeronlaştırmaya, iş cinayetlerine, güvencesiz çalışmaya, kölelik koşullarına karşı 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına çağırıyor.

Bursa’da Bosch, Gebze’de ise Cengiz Makine işçilerinin Türk Metal çetesinin esaretinden kurtulma adımlarının işlendiği bülten sayfalarında 1 Mayıs’ın tarihsel özüne dair bilgilendirme de yapılıyor. Süren işçi direnişlerine sayfalarını ayıran bültende Taksim 1 Mayıs’ı için araç kalkış yer ve saatlerine de yer verilmiş.


Sömürüye Paydos!

Manisalı işçiler tarafından ilgiyle karşılanan Manisa işçilerinin sesi Paydos’un Nisan sayısında ise 1 Mayıs çağrısının yanısıra sağlık hakkı mücadelesi de bölge işçilerine güçlü biçimde taşınıyor. Manisa Sağlık Hakkı Meclisi adına Zeynel Abidin Kaplan tarafından kaleme alınan bir yazının yanısıra “Bunları biliyor musunuz?” başlıklı hukuk köşesinde işçilerin soruları yanıtlanıyor.

Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal’e geçen Bosch işçilerinin yolundan ilerleme çağrısı yapan bülten, işyeri komitelerini kurma çağrısını da yükseltiyor. Bölgedeki fabrikalarda yaşanan sömürü ve kölelik koşulları ise iki kadın işçinin kaleme aldığı yazılarla net biçimde ortaya konuyor.


Bosch işçisinin yolundan ileri!

Metal işkolunun kalbi konumundaki Bursa’da bölge işçilerine seslenen Bursa İşçi Bülteni de, tüm metal işçilerini Bosch işçilerinin yolundan ilerlemeye çağırıyor.

İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için 1 Mayıs alanlarına çağıran bültende 6 bin Bosch işçisinin Türk Metal çetesine vurduğu darbe kapsamlı biçimde işleniyor.

Türk Metal çetesini yıkma çağrısını metal işçilerine taşıyan bültende, Renault, Bosch ve Tofaş’tan işçilerin kaleme aldığı yazılar dikkat çekiyor. İş cinayetlerinin de gündemleştirildiği bültende işçi yazıları aracılığıyla 1 Mayıs’ta alanlara çağrılıyor.


1 Mayıs’ta alanlara!

Kapak sayfasında işçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapan Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye, Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale planlarını da işliyor. Bosch işçilerinin Türk Metal çetesine attığı tokadın da anlatıldığı bültende yer alan işçi yazıları da dikkat çekiyor.


Fabrikalardan 1 Mayıs alanına!

Kayserili işçilere düzenli seslenişini sürdüren Kayseri İşçi Bülteni’nin Nisan sayısı da, Kayseri’deki örgütlenme arayışının izlerini taşıyor.

Erbosan, Kumtel, Merkez Çelik, Has Çelik, Mondi, Cıngıllıoğlu, Şule, Milenyum gibi metal fabrikalarından işçilerin kaleme aldığı yazılarla dikkat çeken bültende 1 Mayıs çağrısı da etkili bir şekilde işleniyor. Bültendeki işçi yazılarında, çeşitli fabrikalarda yaşanan sorunlar 1 Mayıs çağrısıyla bağlantılandırılıyor.


Türk Metal çetesini yıkalım!

Merkezi olarak çıkartılan ve Türkiye’nin çeşitli sanayi havzalarında örgütlü-örgütsüz metal işçilerine ulaştırılan Metal İşçileri Bülteni’nin Nisan sayısında ağırlıklı olarak Bosch’ta yaşanan gelişmeler işleniyor.

Kapak sayfasında 1 Mayıs çağrısının yer aldığı bültende çeşitli kentlerden metal işçilerinin yazıları da göze çarpıyor. Türk Metal çetesini yıkma çağrısının yapıldığı bültende Bosch işçilerinin ifadelerinden, Bursa’da yaşanan gelişmeler ele alınıyor. Habaş Demir Çelik ve SİDER işçilerine seslenen yazıların da bulunduğu bültende Türk Metal çetesinin elinde bulunan Mercedes Benz fabrikasında yaşananlar da teşhir ediliyor. Bültende ayrıca, geçtiğimiz haftalarda direnişlerini sonlandıran MEPA işçileri tarafından kaleme alınan yazıya da yer veriliyor.


 

 

 

Direnişçiler 1 Mayıs’a çağırıyor!

Billur Tuz direnişinin 110. gününde Çiğli Organize Sanayi Bölgesi içinde fabrika önünden Organize Müdürlüğü önüne yürüyüş yapıldı. BDSP’nin de destek verdiği eyleme sendikalar ve ilerici güçler de katıldı.

Petrol-İş Aliağa Şubesi üye ve yöneticileri, TÜMTİS üye ve yöneticileri, Tez-Koop-İş İzmir 1 ve 2 No’lu şube yöneticileri ve üyeleri, Basın-İş üye ve yöneticileri ile direnişteki Savranoğlu işçileri kitlesel olarak katılırken Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi Totomak, ZF Lemförder ve Schnieder Elektrik fabrikalarındaki üyeleriyle en kitlesel katılan sendika oldu.

Yürüyüş boyunca ses aracından 1 Mayıs marşı çalındı. Yürüyüşte Billur Tuz işçileri bildiri dağıtımı yaparken Petrol-İş Sendikası üyeleri de kendi sendikalarının hazırladığı “Sendikalı ol” broşürlerini de fabrika önlerinde eylemi seyreden işçilere dağıttılar.

Çiğli Organize Müdürlüğü önüne gelindiğinde burada Gürsel Köse, tüm katılımcı kurumların isimlerini okuyarak herkese katıldığı için teşekkür etti. Basın-İş üyesi Etapak Ambalaj ve Amcor Packing işçilerinin de destek verdiği eylemde KESK Dönem Sözcüsü Ramiz Sağlam alarak Savranoğlu ve Billur Tuz işçilerinin direnişini selamladı.

Sendikal Güç Birliği Platformu İzmir bileşenleri adına TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, herkesi 1 Mayıs’ta eşiyle, dostuyla, çocuğuyla, komşusuyla, akrabasıyla 1 Mayıs alanına çağırdı. Bütün işçilerin sendika önlükleriyle katıldığı eylemde yaklaşık 350 işçi yer aldı.

Kızıl Bayrak / Çiğli