4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs

KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve Türk İş’in örgütleyicisi olduğu 1 Mayıs mitingi Gündoğdu Meydanı’nda 60 bine yakın emekçinin katılımı ile gerçekleşti. Gündoğdu Meydanı’nda alan defalarca dolup boşaldı.

İzmir’de her yıl olduğu gibi, Liman, Basmane, Konak ve Cumhuriyet meydanı ana toplanma yerleri olurken, Türk İş ve Sendikal Güçbirliği Liman kolunda DİSA Basmane kolundan, KESK ve TMMOB ise Konak kolundan alana giriş yaptı.

Alsancak Liman Kolu

Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği her yıl olduğu gibi Alsancak Liman’da toplanarak Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Belediye-İş, Deri-İş, Teksif, Tek Gıda-İş, Yol-İş, Hava-İş, Demiryol-İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Türk Harb-İş, Türk Metal, Tez-Koop-İş, Basın-İş, TÜMTİS, Haber İş bu kolda yürürken, TÜMTİS, Petrol-İş Aliağa ve İzmir Şubeleri, Türk Metal ve Tez-Koop-İş’in alana katılımı kitleseldi. Bu kolda işçilerin aileleri ile katılımı dikkat çekiciydi.

Sendikal Güç Birliği alanda “Ayıramazsınız Yaşasın İşçilerin Birliği” pankartı ile yer aldı.

Sendikal Güç Birliği pankartı ve kitlesinin bir kısmı, canlı ve coşkulu kortejleriyle Türk-İş kortejinin önüne geçti. Bu kolda Billur Tuz ve Savranoğlu direnişçileri, kendi sendikalarının kortejlerinde önlükleri ve aileleriyle yürüdü.

Basmane Kolu

Ağırlıklı olarak DİSK’e bağlı sendikaların yürüdüğü bu kolda ana toplanma noktası DİSK Birleşik Metal İş’in önü oldu. Saat 11.00’de BMİS, Genel-İş, Sosyal-İş, Lastik-İş, Emekli Sen, Genç Sen burada halaylar çekerek toplanmaya başladı.

DİSK Genel-İş “Baskılara, sömürüye, savaşa, adaletsizliğe karşı yaşasın 1 Mayıs” ve “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın” pankartları ile 4000’i aşkın kitlesel katılımı ile yürüyüşte yeraldı.

Birleşik Metal-İş de burada toplanarak 4000’e yakın üyesiyle yürüyüşe başladı.

DİSK’in ardından bu kolda, HDK ana pankartı arkasında BDP ve diğer bileşenler yer aldı.

Konak kolu

KESK Gümrük Telekom önünde toplanma ilan etti. Kitle, 2. kordondan Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Önde KESK ana pankartının ardından kitlesel katılımı ile Eğitim Sen şubeleri, BES, Haber Sen, SES, BTS, Yapı Yol Sen bu kolda yer aldı.

TMMOB korteji de her yıl olduğu gibi bu kolda yürüdü.

Komünistler, DHF, EÖC, Devrimci Hareket, ÇHD, Halkevleri ve ÖDP bu kolda yürüdü.

KESK kolu yine her zamanki gibi renkliydi. Çevreciler, Felsefe öğrencileri, Feministler, Anarşistler, Bisikletçiler, Müzisyenler Derneği bu kolda yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan TKP, bölgesel olarak 1 Mayıs’a katıldı.

Devrimci önderler ve devrim şehitleri komünistlerin elinde

İzmir BDSP sabah saatlerinde birçok noktadan kaldırılan araçlarla Gümrük Telekom’da buluştu. Komünistler KESK’in ardından yürüyüşe geçti

Kortejin en önünde büyük boy kızıl sancak ve ardında devrimci önderlerin resimlerinin bulunduğu sancaklar taşındı.

Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli ve Alaattin Karadağ’ın resimlerinin bulunduğu sancaklar da “Parti, Sınıf, Devrim” şiarlı ana pankartın önünde yer aldı.

Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği

“Sömürüye, emperyalist savaşa, baskı ve inkara karşı yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarlı BDSP pankartının ardında BDSP flamaları ve kızıl bayraklarla kitle yerini aldı. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları eşliğinde sloganlar atılırken bekleme yerlerinde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Metal İşçileri alandaydı

Metal İşçileri Birliği de “İşten atmalara, esnek çalışmaya, taşeronlaşmaya hayır. Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” şiarlı pankartıyla kortejdeydi.

Yürüyüş boyunca sermaye iktidarının son dönemlerde artırdığı saldırılar teşhir edilirken, ajitasyon konuşmalarında Bosch işçilerinin sesi taşındı.

Ekim Gençliği ve DLB’den canlı ve coşkulu kortej

Geçtiğimiz haftalarda “Geleceğine sahip çık!” kampanyasını sonlandıran Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği de alanda eğitim hakkının gaspını ve sosyalizmi öne çıkaran şiarları ile BDSP kortejinin arkasında yer aldı.

Canlı ve coşkulu duruşuyla BDSP korteji Gündoğdu Meydanı’na “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları ile girerken, işçi ve emekçilerin yanısıra basının da ilgi odağı oldu.

Miting programı ilk olarak Grup Günışığı’nın sahne almasıyla başladı.

Günışığı’nın söylediği coşkulu marşların ardından başta Doktor Ersin Aslan olmak üzere iş cinayetlerinde ve bağımsızlık mücadelesinde yitirdiklerimiz anısına yapılan saygı duruşu ile sürdü. Saygı duruşu sırasında

Nazım Hikmet’in şiirleri okundu. Hemen ardından Enternasyonal marşı çalındı. Kürsüden “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı attırıldı.

Kürsüden Kürtçe gerçekleştirilen selamlamanın ardından da “Biji yek gulan!” sloganları atıldı.

Saat 14.00’te tüm Türkiye’de aynı anda atılan “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları Gündoğdu Meydanı’ndan da aynı dakikalarda yükseldi.

Açılış konuşmasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından tertip komitesi adına hazırlanan açıklama okundu.

Açıklamayı Billur Tuz direnişçisi Mehtap Tekin okudu. Okunan metinde kıdem tazminatı, Özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret uygulaması, taşeronlaştırma,UİS, esneklik gibi saldırılar dile getirildi. Bu saldırıların yanısıra siyasal iktidarın baskı politikaları teşhir edildi.

Kadına yönelik şiddet, Kürt halkının demokratik talepleri, iş cinayetleri, iktidarın Ortadoğu politikası, anayasa değişikliği paketi, kanun hükmünde kararnameler de açıklamanın belli başlıkları arasındaydı.

İzmir’de direnen Billur tuz ve Savranoğlu işçilerinin direnişleri de selamlanarak direnişlerinin işe geri dönene kadar süreceği vurgulandı.

Açıklama son olarak “Yaşasın emekçilerin birliği halkların kardeşliği” denilerek sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından Grup Yeldeğirmeni sahne aldı. Çekilen halaylarla miting programı sona erdi.

Mitingden notlar:

-Alanda genel olarak coşku hakimdi. Bu yıl kürsü programı sendikacıların yoğun konuşmalarından arındırılmıştı.

-Kürsüden sık sık “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları ile “Yaşasın enternasyonal dayanışma” vurgusu yapıldı.

-Yürüyüş kollarından Konak kolu en sorunlu koldu. KESK arkasındaki sıranın alfabetik sıra olması gerektiği halde bu kurala uyulmadı. Cumhuriyet Meydanında KESK kolunun ardından, Basmane kolundan gelen yürüyüş kortejlerine yer verilmesi, devrimci yapıların ve birçok siyasal yapının alana miting programının sonunda girmesine sebebiyet verdi.

-Türk Metal geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl 1 Mayıs’a kitlesel bir katılım gerçekleştirdi. İşçilerin aileleriyye birlikte oluşturduğu kortej bine yakındı.

-Alanda komünistler tarafından Kızıl Bayrak gazetesinin satışı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir