4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs kutlamaları...


Didim’de coşkulu 1 Mayıs

Didim’de 1 Mayıs Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingi geçen yıllara nazaran kitlesel ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşti.

Tüm bileşenlerin gelmesiyle sloganlar ve 1 Mayıs marşı eşliğinde yürüyüşe başlandı. Yeni Mahalle Parkı’nın önündeki miting direnişlerde ve ‘77, ‘89 ve ‘96 1 Mayısları’da yitirilen tüm emekçiler için saygı duruşuyla başlandı. Ardından 1 Mayıs Platformu adına bir konuşma yapıldı. Miting Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmalarla devam etti. Konuşmalarda tüm direnişteki işçiler selamlandı.

Miting türküler, halaylar ve Rumeli Romanlar Derneği’nin sahnelediği oyunlarla devam etti.

Sosyalist Kamu Emekçileri de alandaki yerlerini aldılar.


Kayseri’de söz işçilerin

Kayseri’de 1 Mayıs alanı olan Mimar Sinan Parkı’na yürüyüşler farklı noktalardan, farklı saatlerde gerçekleştirildi. Kamu emekçileri Salih Avgunpaşa İlköğretim Okulu önünde toplandı.

Kayseri Lisesi önünde toplanan BDSP, Kayseri İşçi Birliği, Karayolu İşçileri Birliği, Metal İşçileri Birliği, Gıda İşçileri Birliği kortej oluşturdular. DHF ve ESP de Kayseri Lisesi önünde toplandı.

Yoğunburç’ta toplanan HDK bileşenlerinden EMEP ve Emek Gençliği burada kortej oluşturdular. SDP de parti binası önünde toplandı.

Birleşik Metal-İş üyesi yaklaşık 100 Ceha işçisi de anlamlı bir katılım sağladı.

Kortejler birleşince 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı’na hareket edildi.

Kayseri İşçi Birliği’nin, en fazla işçi katılımının olduğu 1 Mayıs çağrısına işçiler yanıt verdi. Yaklaşık 120 işçi 1 Mayıs’a katıldı. Özelleştirmeye karşı bayrak açan Karayolu işçileri “Özelleştirme saldırısına geçit yok!” pankartı altında bir araya geldi ve sendika ağalarını protesto etti.

Erbosan, Milenyum, Şule, İstikbal, Mondi işçilerinin içinde yer aldığı metal işçileri ve gıda işçileri de “Birleşen işçiler yenilmez” pankartı altında toplanarak taleplerini haykırdılar. Bu kortejdeki katılım oldukça anlamlı bir görüntü ortaya çıkardı.

Kaldıraç bu 1 Mayıs’ta ilk defa pankart açtı.

Yaklaşık 4000 işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs’ta KESK bileşenleri eyleme yaklaşık 600 emekçiyi kattılar. BDSP korteji kitleselliğiyle dikkat çekti. Diğer yıllara göre üniversite ve liseli gençliğin 1 Mayıs’a katılımı da oldukça yoğundu.


Antakya’da 1 Mayıs

Özel Doğuş Okulları önünde toplanan kitle Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Yol-İş ve Belediye-İş üyesi işçiler yürürken DİSK’e bağlı Genel-İş’e üye işçilerin katılımı göze çarpıyordu. KESK’e bağlı sendikalar mitinge anlamlı bir katılım sağladılar.

Saygı duruşu ardından Tertip Komitesi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, ‘77 1 Mayıs şehitleri anılarak bu davanın peşini bırakmama çağrısı yapıldı. Mitinge katılan sanatçı Pınar Aydınlar da söylediği marş ve türkülerle büyük ilgi topladı. Pınar Aydınlar’ın devrim ve sosyalizm vurgusuyla yaptığı konuşma büyük bir ilgiyle dinlendi. Ardından Ekin Sanat Tiyatrosu’nun gösterimi izlendi.

Katılım geçen seneye göre daha sınırlı olurken, coşkunun da az olduğu gözlendi. Mitinge 3000’e yakın kişi katıldı.

Komünistler mitinge “Emperyalistler, işbirlikçiler Ortadoğu’dan elinizi çekin” ve Arapça “ Yaşasın halkların kardeşliği” yazılı pankart ve kızıl flamalarla katıldılar. BDSP kortejinde Alaattin Karadağ’ın fotoğrafları da taşındı.


Mersin’de 1 Mayıs

Mersin’de 1 Mayıs mitingi İstasyon Meydanı’nda başladı. DİSK, KESK, Türk-İş, Tabip Odası, TMMOB kortejlerinin ardında HDK bileşenleri ve devrimci kurumlar kortejdeki yerlerini aldılar. Son yılların en kitlesel 1 Mayıs mitinginde İstiklal Caddesi’nin iki şeridi de kitle tarafından dolduruldu.

DİSK korteji arkasında yürüyen Genel-İş ve bu yıl fabrika pankartıyla yer alan Birleşik Metal-İş üyesi Çimsataş işçileri kitlesel bir katılım sağladılar. KESK korteji içerisinde en kitlesel katılımı Eğitim Sen sağladı. Türk-İş kortejinde sırasıyla Yol-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Belediye-İş, TÜMTİS, Liman-İş vardı.

BDSP’liler “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak” pankartı arkasında BDSP imzalı kızıl flamalarla mitinge katıldılar. Kitlenin tamamı alana giriş yapmadan dağılmalar yaşandı.10 binin üzerinde katılımın olduğu Mersin 1 Mayısı çekilen halayların ardından sona erdi.


Lüleburgaz’da 1 Mayıs

1 Mayıs sabahı Hükümet Konağı önünde başlayan kitlenin içinde Kristal-İş, Petrol-İş, Tes-İş, Tez-Koop-İş, Şeker-İş, Harb-İş, Deri-İş, Teksif, Gıda-İş, Emekli-Sen, Çimse-İş, KESK Kırklareli Şubeleri, Eğitim-Sen, Tüm Bel Sen, Tüm Köy-Sen, Eğitim-İş, ADD Burgaz, Köy Entitüsü, TMMOB, CHP, TGB, Dev Genç, İşçi Partisi, ÖDP, BDP, EMEP, EDP, Ergene İnisiyatifi ve Görünüm Gazetesi yer aldı.

Kürsüden cılız bir saygı duruşu çağrısı yapıldı. Bu esnada BDP’liler halay çekmeye devam ediyordu. Bunun üzerine birkaç saniye geçmemişti ki Kristal-İş ve Tes-İş’in arasında kalan BDP’ye sözlü ve fiziki saldırı yapılmaya çalışıldı. Bunun üzerine Eğitim-Sen’li emekçiler ve duyarlı kitle duruma müdahale etti. Yapılmaya çalışılan provokasyana karşılık “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla BDP kitlesine sahip çıkılarak provakasyon boşa çıkarıldı.

Mitinge yaklaşık 4000 işçi-emekçi katılım sağladı. En kitlesel katılımı Kristal-İş ve Petrol-İş sağladı. TEKSİF ve Harb-İş’in ilk kez Lüleburgaz’da çalışmaya dayanan bir katılım sağlaması anlamlıydı.

Komünistler ise alana Deri-İş kortejinde katılarak 1 Mayıs’ta yer aldılar. “Yaşasın 1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma günü!” pankartı açıldı. Ayrıca temel taleplerin yer aldığı dövizler taşındı. Deri-İş kortejinde örgütlenme sürecinde olan sınırlı sayıda Trexta işçisi yer aldı. Deri-İş korteji katılımın sınırlı olmasına rağmen canlı bir kitleye sahipti.


Çorlu’da 1 Mayıs

Kitlesel basın açıklaması şeklinde düzenlenen 1 Mayıs, ESP ve EMEP’in öncülüğünde oldu.

Eylemde ESP ve EMEP temsilcilerinin konuşmasının yanı sıra İşçi Komiteleri adına da bir konuşma yapıldı. BDP parti meclis üyesi konuştu. Konuşmalarda genel olarak AKP hükümetinin saldırılarına karşı mücadele etme vurgusu öne çıktı. İşçi ve emekçilerin gerçek kurtuluşunun sosyalizmle mümkün olabileceği ifade edildi. 100’nin kişi katılım sağladığı eyleme BDSP de destek verdi.


Muğla’da 1 Mayıs

1 Mayıs Muğla’da yaklaşık 3 bin işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı.

KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB’nin birlikte örgütlediği mitingte, “Dünyanın bütün işçileri birleşin!” şiarlı ortak pankartın arkasından “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarıyla Hasan Ali Yücel Caddesi’nden geçerek mitingin yapılacağı Kışla Parkı’na yüründü.

Mitingde ilk olarak, tüm dünyada devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı.

Muğla KESK Şubeler Platformu adına Eğitim Sen ve SES temsilcileri birer konuşma yaptılar. Eğitim Sen temsilcisi 1 Mayıs şehitlerine vurgu yaptığı konuşmasında son dönem KESK üyelerine yönelikbaskılara değindi.

Ardından sahneye Ali Asker çağrıldı. Ali Asker’in söylediği türkülerden sonra miting DİSK adına Genel-İş, Türk-İş adına da Belediye-İş temsilcilerin yaptığı konuşmalardan sonra Grup Nehir’in söylediği devrimci marşlarla devam etti.

Son olarak Grup Emeğe Türkü’nün söylediği marşlarla miting saat 15.30’da sonlandırıldı.


Eskişehir’de 1 Mayıs

1 Mayıs, Eskişehir’de özünden uzak ve coşkusuz bir şekilde kutlandı. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen kutlamalar için yürüyüş kolları Aytaç Caddesi’nden geçerek Sıhhiye Meydanı’na ulaştı.

Devrim şehitleri için saygı duruşunda duruldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu durum farklı şekillerde protesto edildi. BDP bu sırada alana girmeyip marş bittikten sonra alana giriş yaparken, DHF mitingin başlamasından önce alanı terketti. Ekim Gençliği okurları ise oturma eylemi yaptı. Tertip Komitesi’nin kürsüden yaptığı konuşmalarda ise işçiler emeğine ve geleceğine sahip çıkmaya çağrıldı. Mitinge Birleşik Metal üyelerinin katılımı dikkat çekti. 4+4+4 sistemi de protesto edildi.


Tokat’ta 1 Mayıs

Tokat’ta Hüseyin Akbaş Stadyumu önünde toplanan kitle Gaziosmanpaşa Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. KESK, ÖDP, Gençlik Huhalefeti, SGDF ve PSAKD yürüdüğü eylemde ulusalcı çeteler de boy gösterdi. KESK’in önceki yıllara oranla daha düşük bir katılım gösterdiği gözlendi.

Kitle alana ulaştığında miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından KESK Dönem Sözcüsü Ertan Uysal bir konuşma gerçekleştirdi. Öğrenci temsilcisi ise bazı öğrencilerin evlerinin aranarak “Çocuğunuz 1 Mayıs’a kıtılırsa terörist olur”, “Çocuğunuz 1 Mayıs’a katılırsa orada onları gözaltına alırız!” vb tehditlerde bulunulduğunu belirtti.

Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı etkinlik halayların ardından sonlandırıldı.


Samsun’da coşkulu 1 Mayıs

Samsun’da KESK, DİSK ve Türk-İş tarafından örgütlenen 1 Mayıs coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Caddesi’nde toplanmaya başlayan kortejler canlı ve coşkulu bir şekilde Cumhuriyet Meydanı’na doğru sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe başladı.
Eğitim Sen, Tes-İş, Genel-İş ve Yol-İş sendikaları yürüyüşe geniş bir katılım sağladılar.

Kürsüden yapılan konuşmalarda işçi ve emekçilere yönelik saldırı programlarına değinildi. 3 bini aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi halaylarla sona erdi.


Manisa’da 1 Mayıs

Manisa’da 1 Mayıs bu yıl kitlesel bir basın açıklamasıyla kutlandı. Ana caddeyi tamamen trafiğe kapatan emekçiler meydanda toplandı. Burada KESK adına bir basın açıklaması okundu. Açıklamada 1 Mayıs’ın tarihçesi hakkında bilgi verildi ve işçilere emekçilere yönelik saldırılardan bahsedildi. Yürüyüş sonunda öğretmenevi önünden İzmir’de yapılacak olan 1 Mayıs mitingine katılmak için otobüslere binildi.

700’e yakın emekçinin katıldığı eyleme, KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra DİSK/Emekli Sen, HDK bileşenleri (BDP, EMEP), CHP, ÖDP, Gençlik Muhalefeti ve çeşitli dernekler katıldı.


Çanakkale’de 1 Mayıs

1 Mayıs, Çanakkale’de yaklaşık 2000 kişinin katıldığı mitingle kutlandı.

Türk-İş, Eğitim-İş, TMMOB, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların ardından, düzen partilerinden CHP ve İP çetesi sıralandı. Halkevleri ve ÖDP’nin ardından HDK bileşenleri (BDP, EMEP, EDP, YDG, ESP) kortejlerini oluşturdular. Ardından Ekim Gençliği ve DHF sıralandı. Eyleme PSAKD ve bazı yerel dayanışma dernekleri de katıldı.

Yürüyüşün en önünde Sosyal-İş Sendikası yer aldı. İşten atılan 2 Çanakkale Üniversitesi (ÇOMÜ) taşeron işçisi, prangayı temsilen ayaklarına siyah kurdeleler bağlayarak, yaklaşık 1 kilometrelik yolu çıplak ayak ile yürüdüler. ÇOMÜ taşeron işçileri “Acılarımızın aktörü ÇOMÜ rektörü” ve “40 işçi hala işsiz” yazan dövizler taşıdılar.

Ekim Gençliği okurları “Yaşasın 1 Mayıs! Özgürlük, devrim, sosyalizm” şiarlı pankart ile alanda yerini aldı. Kortejde kızıl bayraklar taşındı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. KESK, DİSK ve Türk-İş adına yapılan konuşmaların ardından yerel bir müzik grubunun seslendirdiği parçalara halaylarla eşlik edildi.

Bu sırada Eğitim-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir de konuşma yapmak istedi. Platformda bulunan tertip komitesi, Bozdemir’in konuşmasına izin vermedi.

Eğitim-İş Sendikası’ndan sonra Halkların Demokratik Kongresi üyesi Hüseyin Küçükbalaban da konuşmak istedi. Komite, Küçükbalaban’ın da konuşmasına izin vermeyince bu kez meydanın diğer tarafında gerginlik başladı. Burada çıkan gerginliğin ardından HDK bileşenleri, meydanı sloganlarla terk ederek, meydanın yakınındaki Barış Anıtı önüne geçtiler ve burada bir açıklama yapıldı.

Kızıl Bayrak / Didim - Kayseri - Antakya - Mersin - Trakya - Muğla - Eskişehir - Tokat - Samsun - Manisa - ­Çanakkale


 

 

 

 

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs başta Taksim Meydanı olmak üzere ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Birçok ilde miting, yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Erzincan

Erzincan Belediyesi önünde toplanan siyasi parti, sendika ve kitle örgütleri Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.


Yalova

KESK ve DİSK’in öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına BDP, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği, Yalova Düşün Tiyatrosu Oyuncuları, Yalova Çevre Platformu da katıldı.
Kent merkezindeki yürüyüşte, Yalova’da kurulmak istenen Vopak Kimyasal depolama tesisleri ve Kömür Yakıtlı Termik Santrali de protesto edilirken, 4+4+4 eğitim sistemine karşı çıkan küçük kız çocukları da “Çocuk Gelin İstemiyoruz”, “Çocuklar Gelin Olmak Değil Eğitim İstiyor” dövizlerini taşıdı.


Çaycuma

Çaycuma’da 1 Mayıs, 6 Nisan’da Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesiyle yaşanan facia nedeniyle buruk kutlandı.

Çaycuma Belediyesi Düğün Salonu önünde toplanan sendikalar ve kitle örgütü temsilcileri, çayda yaşamını yitiren kişilerin yakınları ile halen cesedi bulunamayan 7 kişinin ailesi, köprünün çöktüğü alana kadar yürüdü.

Karabük

Yenişehir Atatürk Anıtı önünde toplanan sendikalar, kitle örgütleri ile öğrenciler slogan atarak Albay Karaoğlanoğlu Caddesi’ne yürüdü.

Bartın

Kemerköprü Meydanı’nda toplanan kitle örgütleri, siyasi parti üyeleri ve maden işçileri, pankartlar açarak Yukarıçarşı mevkisine kadar yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, yaptığı konuşmada, enerji konusunun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.


Hopa

1 Mayıs günü Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Hopalılar, Metin Lokumcu’yu da unutmadı.

Çeşitli sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri tarafından organize edilen kutlama programı çerçevesinde Hopa ÇAYKUR Çay Fabrikası önünde toplanan kitle, çeşitli sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.


Giresun

KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, bazı siyasi partiler ile öğrenci gruplarının katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş için toplanan grupların ellerindeki pankart ve dövizleri tek tek inceleyen polisler, ‘provokasyona yol açabilecek, yasalara aykırı söylemler, ifadeler, yasal olmayan oluşumların temsil edilmesi’ gibi gerekçelerle bazı pankart ve dövizlere el koydu.

Kırşehir

1 Mayıs kutlamaları Maşaderesi mevkisinde yapıldı. Kutlamalar sürerken, alanın yakınındaki bir binadan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posteri açıldı. Bunu gören katılımcılar, bir süre halay çekmeyi bırakarak, postere doğru sloganlar attı.


Konya

Konya’da 12 Eylül sonrası ilk kez 1 Mayıs kutlandı. KESK Konya Şubeler Platformu öncülüğünde bir araya gelen bazı işçi sendikaları, kitle örgütleri yürüyüş ve ardından gerçekleştirilen mitingle kutlama yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Cebrail Bektaş, sosyal ve siyasal koşullara bakıldığında, birliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini söyledi.


Amasya

Pirincci Mahallesi Kunç Köprüsü başında toplanan sendika, parti ve kitle örgütü temsilcileri, polis arama noktalarından geçerek Yavuz Selim Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önüne yürüdü.

Burada KESK Şubeler Platformu adına konuşan SES Amasya İl Temsilcisi Satılmış Ayan, işçilerin, emekçilerin kapitalist sömürü ve baskılara karşı omuz omuza mücadele vermeye çağırdı.

Sinop

Kutlama için Kaleyazısı Mahallesi eski otogar önünde toplanan gruplar, Sakarya Caddesi’ni takiben Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.


Ordu

Ordu’da 1 Mayıs kutlamaları kapsamında çeşitli sendika ve kitle örgütü temsilcileri Belediye Meydanı’nda bir araya geldi. KESK Ordu Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Kadıoğlu, içinde bulundukları sosyal ve siyasi koşullara bakıldığında her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Trabzon

Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan kitle Atatürk Alanı’na kadar ellerinde bulunan pankart ve dövizlerle yürüdü.
Mitinge Türk-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Tek Gıda-İş, Genel Maden İş, KESK, TMMOB, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı.

Antalya

1 Mayıs sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve kitle örgütlerinin üyeleri, renkli bayraklar, flamalar, pankartlar ve dövizlerle Güllük Caddesi’ndeki Aydın Kanza Parkı önünde toplandı.

Antalya’daki tiyatro sanatçılarından oluşan bir grup da sahne kostümleriyle “Seyirci uyuma, tiyatrona sahip çık’’ sloganı atarak yürüdü.