4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs

Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri kitlesel ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Başta Diyarbakır olmak üzere Dersim’den Elazığ’a, Van’dan Şırnak’a kadar bir dizi Kürt ilinde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi. Kürt halkı Newroz coşkusuyla 1 Mayıs alanlarına çıktı.

 

Van

Van’da 1 Mayıs BDP, KESK, DİSK, Belediye-İş Sendikası ve TMMOB öncülüğünde yapıldı. Miting öncesi Mavi Plaza önünde biraraya gelen emekçiler, “Taşeronlaştırmaya ve özelleştirmeye hayır”, “Kar, nan, azadî”, “Êdî pergala taşeronan sendîka mafê me ye jî” pankartlarını taşıdı.

Mitingin ilk konuşmasını KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Aydemir yaptı.

SES Genel Başkanı Çetin Erdoğdu, depremde zarar gören Van halkının alanlara çıkarak AKP’yi enkaza gömdüğünü söyledi. Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman ise, demokratik bağımsız Türkiye şiarını öne çıkarttı. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Ferhat Tunç, Xezal, Koma Bertav, KESK Müzik Grubu sahne aldı.

Şırnak

KESK ve DİSK öncülüğünde yapılan 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Belediye binası önünde toplanan binlerce işçi ve emekçi “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Biji 1 Gulan” pankartıyla yürüyüşe geçti. Program demokrasi mücadelesinde ölenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Konuşmalarda Roboski katliamı, askeri ve siyasi saldırılar ve Öcalan üzerindeki tecrit öne çıkan gündemlerdi.

 

Silopi

KESK ve DİSK öncülüğünde Sanat Sokağı’nda düzenlenen basın açıklaması ile 1 Mayıs kutlandı. “Yaşasın işçilerin, emekçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özge Sultan İgit okudu.

İdil

KESK İdil Temsilciliği tarafından yapılan basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlandı. Eğitim Sen binası önünde başlayan yürüyüşle Sanat Sokağı’na gelen işçi ve emekçiler, burada basın açıklaması yaptı.

 

Diyarbakır

Onyılların ardından tekrar 1 Mayıs mitinginin gerçekleştirildiği Diyarbakır’da coşku ve kitlesellik öne çıktı. Onbinlerce işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında askeri ve siyasi saldırılar, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit öne çıkan gündemlerdi. Mitingde konuşma yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, yok sayılan ve ezilen tüm halkların mücadelesini birlikte yürütmesinin önemini ifade etti.

KESK’li emekçiler, tutuklanan KESK’li kadınların resimlerinin üzerinde bulunduğu pankartın alana sokulmasına izin vermeyen polis ile tartıştı. Polisin tüm engelleme girişimine rağmen kamu emekçileri pankartlarını polisin elinden alarak alana giriş yaptılar.

Mitingin ilk konuşması Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç tarafından gerçekleştirildi. Genel-İş Örgütlenme Sekreteri Remzi Çalışkan, uzun zaman sonra yapılan 1 Mayıs kutlamasına vurgu yaptı. Çalışkan, konuşmasında Mazlum Doğan, Vedat Aydın, Musa Anter ve Mehmet Sincar’ı selamladı.

Tes-İş 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hülya Alökmen, HDK adına Osman Çiftçi ve BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt konuşma yapan diğer isimlerdi.

Elazığ

BDP, ÖDP, KESK’in katılımıyla öne çıktığı yürüyüşün ardından İstasyon Meydanı’na gelindiğinde program başladı. Tertip komitesi adına Halit Ateş, KESK Dönem Sözcüsü Kenan Korkmaz, HDK adına Haki Baki Acar konuşma yaptılar.

 

Malatya

Ofis kavşağı’nda toplanan kitle 100.Yıl Kavşağı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Konuşmalar devam ederken kürsüye çıkan bir grup eğitim emekçisi öğretmen atamalarına dikkat çekmek için balon uçurdu.

Adıyaman

KESK, DİSK öncülüğünde Mimar Sinan Parkı’ndan Mustafa Yücel Parkı’na yapılan yürüyüşle 1 Mayıs kutlandı. Demokrasi Platformu adına açıklamayı sunan Petrol-İş Sendikası Başkanı Zeynal Eroğlu AKP’nin saldırı yasalarını teşhir etti. KESK adına Eğitim Sen Şube Başkanı Hediye Kılınç konuştu. Konuşmasında, “AKP hükümeti bu ülkede savaş politikası yürüten bir zulüm hükümetidir. Birinci savaşını içerde Kürtlere karşı yürütmektedir. Coğrafyamız her gün genç fidanlarının yasını tutmaktadır” diyerek baskıları ve saldırıları anlattı.

Urfa

Topçu Meydanı’nda gerçekleşen etkinliğe İHD, KESK, HDK, Hak-Par, BDP, EMEP, DİSK, Alevi Kültür Derneği, İş-Kur İşçileri ve HÖDER katılım sağladı. Urfa Valiliği’nin mitingi yasaklaması protesto edildi.

Newrozlarda olduğu gibi 1 Mayıs alanına Kürt kadınları yöresel kıyafetleriyle katılarak ayrı bir renk kattılar, sendikaların hazırladığı “Biji 1 Gulan” ve “Yaşasın 1 Mayıs” önlüklerini giyen işçilerin görselliği dikkat çekti.

Kars

KESK bileşenleri, Şeker-İş Sendikası, BDP, Kafkas Üniversitesi Kültür Sanat Derneği Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşle 1 Mayıs mitingini başlattı.

Alanda konuşma yapan Eğitim Sen Kars Şube Başkanı Çetin Koçyiğit, “Bugün işsizliğe, savaşa, sömürüye karşı ortak yaşamı savunan milyonlar, AKP’nin bu ülke üzerindeki kirli emellerini gerçekleştirmesine izin vermeyecektir” dedi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise, egemenlerin olduğu bir dünyada ezilenlerin de olacağını ifade etti.


Ağrı

Ağrı’da KESK, BDP, DİSK, Şeker-İş Sendikası öncülüğünde Saat Kulesi’ne yürüyüş düzenlendi. Polisin yürüyüşün önünü kesmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik oldu. Yaşanan gerginlikte polis Bilal Kızılaslan isimli genci gözaltına aldı. Engellemelere rağmen yürüme kararlılığı gösteren kitle karşısında kolluk kuvveti geri çekildi. Saat Kulesi önüne gelindiğinde ilk olarak Dengbêj Memo sahneye çıkarak Kürtçe türküler seslendirdi. Sonrasında BDP PM üyesi Yusuf Kaya, DİSK Temsilcisi Ersin Erinçek, Eğitim Sen Şube Başkanı Çetin Işık, Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Hanifi Demir, Şeker-İş Sendikası Başkanı Egit Aslan ve AHD adına Cezmi Gündüz birer konuşma yaptı.

Muş

1 Mayıs Muş Belediyesi önünde yapılan eylemle kutlandı. KESK, BDP, DİSK üyeleri yürüyüşle alana geldi. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ercan Yıldırak, “Her milliyetten işçilerin, emekçilerin, kapitalist sömürü ve baskıya, emperyalist saldırganlığa, her türlü ayrımcılığa karşı kol kola, omuz omuza vererek alanlara çıktığını” ifade etti. Eylem yerel müzik gruplarının söylediği parçalar eşliğinde halay çekilerek bitirildi.

Iğdır

KESK ve BDP öncülüğünde yapılan eylemde Zübeyde Hanım Bulvarı’na yüründü. Eğitim Sen Iğdır Şube Başkanı Yılmaz Hun, “1 Mayıs işsizliğe, açlığa, yoksulluğa en güçlü cevap olmaktır. 1 Mayıs eşitliğin, barışın ve özgürlüğün sesidir. 1 Mayıs baskılara direnenlerin, teslim olmayanların haykırışıdır.” dedi.

Batman

KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar Zeki Otel önünde toplandı. Binlerce işçi ve emekçi Milli Egemenlik Caddesi’nde kurulan kortejlerle miting alanına kadar yürüdü. Yürüyüşte, “Halkların kardeşliği emekçilerin birliği için yaşasın 1 Mayıs” ve dev pankart üzerinde “KCK” gerekçesiyle tutuklanan KESK’lilerin isimlerinin yazılı olduğu “Onlar onurumuzdur” pankartları açıldı. Alana açılan 77 1 Mayısı’ndaki zincirlerini kıran işçi resmi Öcalan’a benzediği gerekçesiyle engellenmek istendi. Kitlenin pankarta sahip çıkması üzerine engelleme girişimi boşa düştü.

Yürüyüşe BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP PM Üyesi Osman Ergin, Petrol-İş Genel Merkez Yöneticisi Nimetullah Sözen de katıldı.
DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Ayla Akat Ata, Eğitim Sen Yöneticisi Abdurrahman Karaağan’ın da söz aldığı mitingde söz alan BDP İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder, “Eğer Kürtler olmazsa Adana’daki pamuklar yerde kalır, eğer Kürtler olmazsa Karadeniz’deki fındıklar dallarında kalır” diye konuştu.

Mardin

KESK, DİSK, TMMOB, İHD, HDK, Mardin Barosu, Mardin Tabip Odası’nın organize ettiği 1 Mayıs mitingi BDP Mardin il binası önünden KESK binasına yapılan yürüyüşle başladı.

Saygı duruşu sonrasında miting KESK’li tutuklu kadınlar ve Mardin Cezaevi’nde bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın mesajları okunmasıyla başladı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Mehmet Can Yıldız, AKP döneminde emekçilerin daha da sömürüldüğüne dikkat çekti.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 77 1 Mayıs katliamında hayatını kaybeden 34 yoldaşlarını andıklarını söyledi.

Antep

Antep’te 1 Mayıs, İstasyon Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen binlerce emekçi “Biji Yek Gulan” pankartı arkasında İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ortak açıklamayı DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan okudu.

 

Siirt

Siirt’te 1 Mayıs yürüyüşle kutlandı. Platform adına açıklamayı Belediye-İş Şube Başkanı Halit Akınay yaptı.

 

 

 

 

 

“1 Mayıs’ın gücüyle geleceği kazanmak için daha fazla çalışacağız!”

Kayseri’de 1 Mayıs’a ‘Kayseri İşçi Birliği’ pankartı arkasında katılan çeşitli sektörlerden işçi ve emekçiler, 1 Mayıs’a ilişkin görüş ve gözlemlerini gazetemizle paylaştılar...

Mehmet: Metal işçisiyim. İlk defa 1 Mayıs’a katıldım. Kayseri’de işçiler olarak hep birlikte birlik, mücadele ve dayanışma gününe sahip çıktık. Bundan böyle Kayseri İşçi Birliği’nin çalışmalarına daha fazla omuz vereceğim. Sendikasız çalışmak kaderimiz değil. Sendika ağalarının başında bulunduğu sendikalara da mahkum değiliz. Yeter ki fabrikalarımızda tabanda birleşelim. O zaman ağalardan kurtulur, haklarımızı alırız.

Engin: Orta büyüklükte bir metal fabrikasında çalışıyorum. Bu sefer gücümüzü biraz olsun gösterdik. Ama ben yine de katılımımızı iyi bulmuyorum. Mesela benim çalıştığım fabrikada daha fazla kişi katılabilirdi. Korkularını aşamadık. Şimdi gidip fabrikamda 1 Mayıs’ı anlatacağım.

Turan: Bir metal fabrikasında çalışıyorum. Kayseri İşçi Birliği olarak epey çaba gösterdik. Ortaya çıkan sonuç başlangıç için iyi. İlk defa bu kadar işçi 1 Mayıs’a katıldı. Bu iyiydi. Coşkuluyduk. Her gün 1 Mayıs gibi çalışmaya devam edeceğiz.

Hüseyin: İnşaat işçisiyim. 30 yıl çalıştım ancak halen çalışıyorum. İşçiler olarak en büyük kabahat bizde. Bu 1 Mayıs’ı beğendim ama daha iyi olabilirdi. Patronlar için cennet olan Kayseri bizim için cehennemden beter. Niye haklarımız için mücadele etmiyoruz, yan yana, omuz omuza durmuyoruz? Asla yılmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz.

Ecevit: Yıllardır organize bölgesinde çalışırım. İşçiler açısından en iyi 1 Mayıs, bu yılki oldu. Bu 1 Mayıs bize moral verdi. Bizi büyük saldırılar bekliyor. Patronlar şimdi de kıdem tazminatlarımıza göz diktiler. Onun için daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Kayseri İşçi Birliği olarak daha fazla çalışmalıyız. Bir de şu eksiğimiz var: Ben 1 Mayıs’a ailemle birlikte katıldım. Bütün arkadaşlar böyle yapsalardı daha kalabalık olurduk.

Adnan: Karayolu işçisiyim. 1 Mayıs’ı beğendim. Karayolu işçileri olarak bizler de 1 Mayıs’ta yer aldık. Özelleştirme belası başımızda ama hala çok büyük kısmımız olan bitene kulaklarını tıkıyor. 1 Mayıs’ın morali ile daha fazla çalışmalı, birliğimizi pekiştirmeli ve özelleştirmeye karşı mücadele etmeliyiz.

Yusuf: Karayolu işçisiyim. Burada sendika ağalarının olmayışı bir gerçeği bir defa daha bizlere gösterdi. Biz işçiler tabanda birleşmediğimiz sürece bu özelleştirme belasından kurtulamayız. Sendika bürokrasisine iş yaptırmak bile taban örgütlülüğümüzün gücüne bağlıdır. Bu 1 Mayıs iyi oldu. Yol-İş Kayseri Şube yöneticileri ortada yoktu ama buna rağmen karayolu işçileri alandaydı.

Bu 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler emperyalist savaşa karşı öfkelerini de gösterdiler. Aynı zamanda kıdem tazminatlarını gasp ettirmeyeceklerini ortaya koydular. 1 Mayıs’ın gücüyle geleceği kazanmak için, biz sınıf bilinçli işçiler daha fazla çalışacağız.

Şinasi: 1 Mayıs’ı ABD emperyalizminin Ortadoğu bölgesini kan gölüne çevirmek için hazırlıklar yaptığı, iki bölge ülkesi İran ve Suriye’yi tehdit ettiği koşullarda karşıladık. Öte yandan sermaye devleti de savaş için açık pozisyon alıyor. Tüm muhalif kesimler tehdit altındalar. Gözaltı ve tutuklamalar sürüyor. “KCK” vb. isimler altında sürdürülen operasyonlar bu durumun açık bir göstergesi.

Benim çalıştığım karayollarında da önemli gelişmeler var. Taşeronlaşmanın alıp başını gittiği karayolları şimdi de özelleştirilmek isteniyor. Bu saldırılara karşı direnmek tüm işçi sınıfının olduğu gibi karayolları işçilerinin de görevidir.

Kayseri’de 1 Mayıs’ı iki nedenle iyi buldum. Önceki yıllara göre işçi katılımı iyiydi. Ayrıca biz sınıf devrimcileri de 1 Mayıs’tan dostu sevindiren, düşmana korku veren bir başarıyla çıktık. Şimdi bu kazanıma yaslanıp daha fazla çaba göstereceğiz.

Kızıl Bayrak / Kayseri