4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs!

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcısı olduğu, “Yaşasın işçilerin, emekçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarıyla örgütlenen, 15 bini aşkın işçi, emekçi ve gencin katılımıyla 1 Mayıs mitingi coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.

Genel-İş ve Eğitim Sen’den kitlesel katılım

Yürüyüş güzergahının sol kolunda en önde “Emek, barış, eşitlik, özgürlük ve adalet! Yaşasın 1 Mayıs!” şiarlı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortak pankartı taşındı. Ortak pankartın hemen arkasında DİSK korteji yerini aldı. DİSK kortejinde Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Dev Sağlık-İş, Genç Sen ve Emekli Sen pankartları yerini aldı. Genel-İş pankartının yanı sıra Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi Genel-İş Temsilcilikleri de ayrı pankartlarla yürüdüler. DİSK kortejinde en kitlesel ve coşkulu kortej Genel İş kortejiydi. DİSK toplamda 1000’i aşkın kitleyle yürüdü.

DİSK’in ardından KESK korteji yerini aldı. KESK kortejinde en önde Ankara Şubeler Platformu imzalı “KESK’li kadın tutsaklar onurumuzdur” şiarlı pankart yer aldı. KESK kortejinde ilk sırada Eğitim Sen şubeleri yer aldı. Eğitim Sen 1-2-3-4-5 No’lu şubelerinin yanı sıra Polatlı Temsilciliği ve Kırıkkale Şube de pankartlarıyla yürüyüş kolundaydı. KESK kortejinin en kitlesel katımını Eğitim Sen oluşturdu. Eğitim Sen 2 Nolu Şube örgütlü olduğu okulların pankartlarıyla kitlesel katılım sağladı. Eğitim Sen’in arkasında Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri ve Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri sıralandılar. Ardından KESK’e bağlı sendikalardan BTS, SES, BES 1 ve 2 Nolu Şube, Haber Sen, Tüm Bel Sen 1 ve 2 Nolu Şube, Kültür Sanat Sen, Yapı Yol Sen, ESM, Tarım Orkam Sen kortej sıralamasında yerini aldı. KESK korteji yaklaşık 1500 kişiyle yürüdü.

KESK kortejinin arkasında TMMOB’ye bağlı odalar yürüyüş kolunda sıralandılar. Çevre, Elektrik, Harita, Gıda, İnşaat, Jeoloji, Jeofizik, Kimya, Maden, Makine, Ziraat mühendisleri odaları ile Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası pankartları açıldı. Ayrıca Genç İMO pankartı da TMMOB kortejindeki yerini aldı. TMMOB toplamda yaklaşık 1000 kişiyle yürüdü.

TMMOB’un arkasında Ankara Tabip Odası yürüdü. ATO’nun arkasında Tıp Öğrenci kolu yürüyüş kolunda pankartıyla yerini aldı.

Ardından sırasıyla Derelerin Kardeşliği Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, BDSP, Metal İşçileri Birliği, Ekim Gençliği, DHF, DP, Dev-Yol Özgürlük, Halkevleri, ÖDP ve TKP sol taraftan yürüyen kurumlardı.

Komünistlerden coşkulu ve kitlesel kortej

Komünistler yürüyüş kolunda kitlesel ve coşkulu kortejileriyle, kızıl pankart ve flamalarıyla yerlerini aldılar. En önde “Parti, Sınıf, Devrim/BDSP” ve “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! Yasasın sosyalizm!/BDSP” şiarlı pankartlarla yürüyen komünistler görsellikleriyle dikkat çektiler. Kortejin en önünde ise Marks, Engels, Lenin’in büyük boy resimleriyle birlikte Habip, Ümit, Hatice, Hüseyin ve Alaattin yoldaşların resimleri taşındı. BDSP’nin hemen arkasından Metal İşçileri Birliği ve Ekim Gençliği pankartları sıralandı. Başından sonuna kadar devrim ve sosyalizm şiarlarını sıklıkla haykıran komünistler disiplinli kortejleriyle 1 Mayıs’ın devrimci ruhunu alana taşıdılar.

TÜMTİS ve Tez-Koop-İş’ten kitlesel katılım

Yürüyüşün sağ kolunda ise önde Türk-İş sendikaları yürüdü. En önde Türk-İş pankartının açıldığı kolda sırasıyla Demiryol-İş, Tes-İş, TÜMTİS, Sendikal Güç Birliği Platformu, Tez-Koop-İş, Petrol-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Basın-İş ve TGS pankartlarıyla yürüdüler. Türk-İş kortejinde TÜMTİS ve Tez-Koop-İş kitlesel katılımlarıyla dikkat çekti. Türk-İş sendikaları toplamda 1000’i aşkın kişiyle yürüdüler.

Türk-İş kortejinin ardından Hak-Par, DİP, HDK bileşenlerinden BDP, EMEP, EDP, ESP, SDP, Partizan yerini aldı. Bu kolda aynı zamanda, 78’liler Girişimi, Umut Kültür Derneği, SDH, Odak, ÇHD, Kızıl Hareket, Anarşistler, Eşcinseller, Sakarya Bar Emekçileri, CHP sıralandılar.

Coşkulu marşlar ve halaylarla Sıhhiye Meydanı

Tüm kortejlerin alana girmesiyle beraber 1 Mayıs marşının söylenmesi ve saygı duruşu ile miting programı başladı. KESK adına Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, DİSK adına Bölge Temsilcisi Kani Beko ve TTB adına Selçuk Atalay’ın gerçekleştirdiği konuşmaların ardından Grup Kibele’nin söylediği türküler ve halaylarla Ankara 1 Mayıs mitingi coşkulu bir şekilde bitirildi.

Mitingden notlar:

* Saygı duruşunun ardından Halkevleri kürsüyü işgal etti. Birçok mitingde olduğu gibi kortej sıralamasında kendilerini dayatarak öne geçmeye çalışan Halkevleri, bu 1 Mayıs’ta da dayatmacı tutumunu sürdürerek öne geçmek istedi. Yürüyüş kolunda Dev Yol Özgürlük ve DHF kortejleriyle arbede yaşanmasına neden oldular. “Hesabı tertip komitesinden soracakları açıklamasıyla kitlelerini yatıştıran” Halkevleri’nin sıralamadaki yerlerine geçmelerinin ardından yürüyüş başladı. Miting programının başlamasının ardından ise isimlerinin okunmadığı gerekçesiyle kürsüyü işgal ederek, bir kez daha arbede yaşanmasına neden oldular.

* Kürsüden konuşmak isteyen, İMO yönetimi tarafından işten atıldıktan sonra kapı önü direnişini sürdüren Cansel Malatyalı’ya söz verilmemesi gerginliğe neden oldu.

* Alanda Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı gerçekleştirildi. 6 Mayıs’ta BDSP’nin Denizlerin mezarı başında gerçekleştireceği anma etkinliğinin çağrıları dağıtıldı.

* Ekim Gençliği’nin “Geleceğine sahip çık” bildirileri dağıtılırken, gençlik 6 Mayıs’ta İstanbul’a çağrıldı.

Kızıl Bayrak /Ankara