11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul'da üç fidan anmaları

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan idamlarının 40.yılında Dolmabahçe’de gerçekleştirilen etkinliklerle anıldılar.


HDK gençlik önderlerini andı


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri 6 Mayıs Pazar günü Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Dolmabahçe’ye yürüyüş yaptı. Burada bir anma gerçekleştirdi.

HDK bileşenleri en önde Denizler’in resminin olduğu ve “İdam sehpalarında, işkencelerde, dağ başlarında katledilen gençlik önderlerini saygıyla anıyoruz / HDK İstanbul Meclisi” yazılı pankartı açtılar. Ana pankartların ardından bileşenler kendi pankartları, flamaları ve dövizleriyle sıralandılar. EMEP, Emek Gençliği, Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), Yeni Demokrat Gençlik, Dev-Lis pankartları açılırken, eylemde, Çarşı grubu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şubesi de pankart açtılar.

EMEP ve Emek Gençliği’nin ağırlığını oluşturduğu eylem, coşkulu ve oldukça kitleseldi. Emek Gençliği’nin pankartlarında işçi sınıfı vurguları da dikkat çekiciydi. Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder de eyleme katılım sağladı.

Üniversiteler Deniz olacak”


Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti ve TKP’li Öğrenciler de Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Dolmabahçe’ye yürüdüler. Dolmabahçe’ye kadar yürüyen katılımcılar burada bir anma programı gerçekleştirdiler.

Gümüşsuyu Yokuşu’nda bir müddet oturma eylemi yapılarak Gündoğdu Marşı söylendi. Emperyalist savaş ve gerici eğitim vurgusu yapılan eylem kitlesel ve coşkuluydu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Ankara’da üç fidan anıldı

Deniz Gezmiş’in Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında çok sayıda kurum tarafından anma etkinlikleri düzenlendi.

Sendikalar, demokratik kitle örgütleri, ilerici ve devrimci güçlerin katıldığı anmalarda, Denizler’in mücadelesinin kararlılıkla sürdürüleceği söylendi.

KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, PSAKD, ÇGD, Halkevleri, BDP, EHP, EMEP, ESP, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti, TKP, Partizan gibi bir dizi örgüt tarafından organize edilen anmalara yoğun bir katılım sağlandı.

Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapısında toplanan kitle, burada anma programını gerçekleştirdi. Anma Enternasyonal Marşı eşliğinde Denizler şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı.

Açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya okudu. ABD ve AB emperyalizmine, NATO askeri olmaya, işbirlikçiliğe karşı mücadeleyi Denizlerden öğrendiklerini söyleyen Kaya, AKP’nin bugünkü işbirlikçi politikalarına tepki gösterdi. Kaya, sözlerini tutacaklarını ve bir gün mutlaka kazanacaklarını ifade etti.

Kaya sözlerine şöyle son verdi: “Umudu büyüterek, geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız.”

Ortak açıklamanın ardından Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk Güvenç sözü aldı. Mücadelenin devam ettiğine vurgu yapan Güvenç, Denizler’in bitmediğini söyleyerek “Mahir Çayanlar, Deniz Gezmişler, Halit Çelenkler burada.” dedi.
Konuşmaların ardından mezarlığa geçilerek Halit Çelenk ve Denizler’in mezarları ziyaret edildi. Binlerce işçi ve emekçi Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in mezarlarını kızıl karanfillerle donattı. Karanfillerle birlikte her yıl olduğu gibi yine mezar taşlarına yanan sigaralar bırakıldı.

 

 

 

Adana’da Denizler için yürüyüş

HDK Adana Gençlik Meclisi 6 Mayıs günü Denizler’i andı. Beş Ocak Meydanı’ndan başlayan yürüyüş İnönü Parkı’nda son buldu. Denizler için yapılan saygı duruşunun ardında basın metni okundu.

Basın metninde, Denizler’in mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedeflere değinilerek, emperyalizme karşı mücadeleye vurgu yapıldı. NATO ve onun işbirlikçi hükümetlerine karşı, ülkenin yeraltı ve yer üstü kaynaklarının ulusal ve uluslararası sermayeye peşkeş çekildiğine değinildi. Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edildiklerine de değinilen açıklamada halkların kardeşliği vurgusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

Mücadele Birliği’nden 6 Mayıs mitingleri

Mücadele Birliği Platformu 6 Mayıs günü, Denizler’i anmak için İzmir, İstanbul ve Antep’te mitingler düzenledi.

İzmir

İzmir Konak’taki miting Konak YKM önünde toplanılmasıyla başladı. 1 saatlik yürüyüşün ardından kitle mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na vardı. Sonrasında alandaki programa geçildi. Burada ilk önce Deniz Gezmiş’in ailesine yazdığı son mektup okundu. Ardından tüm devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasını Şair Ali Şeker, UPS işçisi Şahin Başaraner ve Ertuğrul isimli bir emekçilerin okuduğu şiirler izledi. Okunan şiirlerden sonra Serdar- Koma Gımgım şarkılarını seslendirdi. Son olarak Grup Emeğe Ezgi’nin Denizler için yazdığı parçanın hep birlikte okunmasıyla eylem sona erdi.

İstanbul

“Halkın Denizi Denizleşen Halkla” adıyla düzenlenen miting İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı.

Mücadele Birliği Platformu üyeleri ellerinde Deniz Gezmiş resimli kızıl bayrakları ve önlükleriyle, üzerinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın resimlerinin bulunduğu “Benim Adım Deniz” dövizlerle Tepe Nautilus önünde toplandılar.

Etkinlik Deniz Gezmiş’in en sevdiği eser olan ve idamından önce dinlemek istediği Rodrigo’nun Gitar Konçertosu’yla başladı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarından önce yazdıkları mektuplar okundu. Grup Emeğe Ezgi’nin bestelediği “Adım Deniz” adlı marş hep bir ağızdan söylendi.

Devrimci İşçi Komiteleri’nden Ali Ekber Seven’in konuştuğu mitingde Nurettin Güleç de türkülerini seslendirdi.

Antep

6 Mayıs günü Antep’te yapılacak olan mitinge, Tayyip Erdoğan’ın gelişi, Hıdırellez Kermesi ve futbol maçı nedeniyle valilik tarafından izin verilmedi. Yasağa rağmen Kırkayak Parkı’nda toplanan kitle, Yeşilsu Parkı’na yürüdü. Kitlesel yürüyüşün ardından miting alanına yine sloganlar ve alkışlarla giriş yapıldı. Program Nazım Hikmet’in şiirlerinden derlenen tiyatro gösterimi ile başladı. Ardından tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Daha Sonra Mücadele Birliği Platformu adına Serkan Yılmaz’a söz verildi. Ardından Grup Emeğe Ezgi sahne aldı.

 

 

 

RedHack Denizler’i selamladı

RedHack Denizler’i selamladı. 3 fidanın idam edilişinin 40. yıldönümünde AKP Sivas İl Başkanlığı sitesini hackleyen RedHack twitterdan şu mesajı yayınladı:

Sarkislaya yolumuz dusmesin demedik, Gemerek diyarini bir daha ziyaret ettik.. Denizler yasiyor -> AkpartiSivas.com -> RedHack Hackledi!”