11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bielefeld’de 6 Mayıs anması

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 40. yılında Bielefeld’de, 6 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldılar.

Anma etkinliği, Denizler ve onların şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından, BİR KAR adına günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapıldı. Konuşmada, kısaca Denizler ve dönemin devrimci hareketi, bu hareketin oluşup geliştiği tarihsel, toplumsal ve siyasal süreç sunuldu. Denizler’in o güne dek sol harekete egemen olan orta sınıf devrimciliğinden, aynı anlama gelmek üzere, reformizmden, darbecilikten ve TİP’in parlamentarizminden koptuğuna değinildi.

Denizler’in geleceğe devrimci bir miras bıraktıkları belirtildi.

Konuşmadan sonra, ‘71 devrimci hareketini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Bunu şiir dinletisi izledi. Anma etkinliği, katılımcıların güne ilişkin konuşmaları ile sürdü. Konuşmalarla eğitici bir nitelik kazanan etkinlik, tartışmaların ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld

 

 

 

Essen’de 6 Mayıs etkinliği

Essen’deki anma etkinlik Denizler’le ilgili yapılan kısa bir açılış konuşması ile başladı. Konuşmada özellikle yıllardır yalan ve karalamalarla emekçilerin zihninden silinmek istenen Denizler’in, tüm bu aşağılık çabalara rağmen hiçbir zaman unutulmadığı, aksine onlara duyulan saygı ve sevginin her geçen gün daha da büyüdüğü belirtildi. Bugün ise bu çabalarından sonuç alamayan sermaye devletinin her türden devrimcilik iddiasını yitirmiş olan liberal solcularıyla birlikte, Denizler, İbrahim’ler ve Mahir’ler şahsında temsil edilen ‘71 devrimciliğini, militan kimliğinden arındırarak “azizleştirmek” amacı güdüldüğü ifade edildi. Yürütülmekte olan karalama kampanyalarına dikkat çekildi.

Açılış konuşmasının ardından Denizler, İbrahimler ve Mahirler şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile etkinliğe devam edildi. Ardından Bir-Kar adına yapılacak etkinlik konuşmasına geçildi. II. Emperyalist paylaşım savaşı sonrasındaki yaşanan devrimci gelişmelerin aktarıldığı konuşmada, Türkiye’de de devrimci gençlik hareketinin gelişimi ve aynı dönemde yine Türkiye’de döneme damgasını vuran işçi hareketlerine uzanan süreç anlatıldı.

Denizler, İbrahimler ve Mahirler şahsında temsil edilen ‘71 devrimciliğinin boşluktan değil tüm bu gelişmelerin doğal bir sonucu olarak doğduğu ve buna bağlı olarak da, her zaman işçi ve emekçilerin kavgasına ilham kaynağı olacakları ve bu günün devrimcilerine yol göstermeye devam edecekleri belirtilerek konuşma bitirildi.

Etkinlik katılımcıların soruları ve gündeme ilişkin düşüncelerini ifade ettikleri canlı tartışmalarla devam etti. Essen Bir-Kar çalışanlarının Mayıs ayı sonunda daha geniş programlı ve katılımlı olarak gerçekleştirecekleri devrim şehitlerini anma etkinliğinin çağrısı yapılarak etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak / Essen

 

 

 

Denizler Paris’te anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için Fransa’nın Paris kentinde 5 Mayıs günü bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlik, Deniz, Mahir ve İbrahim ve yine Mayıs ayında ölümsüzlüğe ulaşan Nurhak kahramanları Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan ile Kürt özgürlük hareketinin seçkin kadrolarından Haki Karer sahşında özgürlük, devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzlüğe uğurlananlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlatıldı. Ardından, devrimci önderlere ve tarihsel sürecine ilişkin bir konuşma yapıldı.

Konuşmada özetle, 60’lı ve 70’li yıllara damgasını vuran devrimci hareketin ve bu hareketin önderlerinin yaşadıkları tarihsel dönem içinde ele alındıklarında doğru değerlendirilebileceği söylendi. Devleti cepheden karşıya alışı, ilk kez şiddete dayalı devrim fikri ve pratiğini Türkiye topraklarına getirişi ile devrimci bir kopuş olduğu, Denizler’in ve diğer devrimci önderlerin bu devrimciliğin en seçkin temsilcileri olduğu belirtildi.

Konuşmanın son bölümünde ise, geçmiş dönemin devrimciliğinden kalıcı olan özelliklerin bugüne aktarıldığı anlatıldı. Fakat öte yandan, bu devrimciliğin devrimci bir temelde aşıldığı, sınıf devrimciliği biçiminde geliştirilip daha da anlamlı hale getirildiği açıklandı.

Konuşma, devrimci önderlerin ve devrimci anılarının ancak onların doğru ve tam biçimde anlaşılıp aşılmasıyla olabileceğinin altı çizildi.

Kısa bir aradan sonra katılımcılar söz aldı. Söz alanlar görüşlerini açıkladılar ve çeşitli sorular sordular. Etkinlik sorulara ilişkin açıklamalar ve tartışmalarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Paris



Lozan’da 6 Mayıs etkinliği

Türkiye devrim tarihinin simgesi haline gelen üç kızıl fidan, katledilişlerinin 40. yıldönümünde İsviçre’nin Lozan kentinde BİR-KAR tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

6 Mayıs Pazar günü kitlesel katılımlı ve devrimci bir içerikte gerçekleşen etkinliğin öncesinde bildiri ve afişler kullanılarak yaygın bir çağrı faaliyeti yürütüldü.
150 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik iki bölüm halinde yapıldı. Birinci bölümde İsviçre BİR-KAR’ın 6 Mayıs anma programı hayata geçirildi. İkinci bölümde ise Lozan BİR-KAR tarafından piknik düzenlendi.

Anma etkinliği için hazırlanan köşeye konulan Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in büyük boy posterlerinin üzeri kırmızı karanfillerle süslendi.

“Katledilişlerinin 40. Yılında saygıyla anıyoruz” pankartının yanısıra küçük boy resimler de köşede yer aldı. İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan ve Mazlum Doğan’ın büyük boy resimlerinin de yer aldığı köşe etkileyici görselliğiyle dikkat çekti.

Kısa süreli bir müzik dinletiyle başlayan etkinlik sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Denizler şahsında tüm devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla ilerleyen etkinlikte, devrimci mirasa sahip çıkmanın öneminin vurgulandığı metin katılımcılara okundu.

Üç yiğit devrimcinin idamlarından önce ailelerine yazdıkları mektuplar yine müzik eşliğinde üç kişi tarafından okundu. Bağlama eşliğinde marşlar seslendiren koronun da başarılı bir performans sergilediği etkinliğin ikinci bölümü ise piknikle devam etti. Yüksek katılıma rağmen başarıyla organize edilen piknik bölümü sohbet ve tartışmalar eşliğinde geç saatlere kadar sürdü.

Etkinliğe katılan birçok genç, Denizler’i ve onların mücadelesini tanıma fırsatı yakalarken etkinliğe katılanlar da beğenilerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Lozan