11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş...

Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde kurulu bulunan TOGO Ayakkabı’da 1 Mayıs’a bir gün kala direnişe başlayan Deri-İş Sendikası üyesi işçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.

TOGO işçileri eylemde

İşçiler, direnişlerinin 4. gününde (3 Mayıs) fabrika önünde eylem gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde direniş alanına gelen işçiler “TOGO Ayakkabı’da sendikalı olduk, işten atıldık. Direniyoruz!” yazan pankartlarını alana asarak eylemlerine başladılar.

Patron tarafından 30 günlük izne çıkarılan işçiler ise 2 Mayıs günü evlerine gönderilen bir tebligatla “işten çıkarıldıklarını” öğrendiler. İzne çıkarıldıkları için, işten atılan arkadaşlarına destek veren işçiler direniş önlüklerini giymiş oldular.

Gün boyunca direniş alanına destek ziyaretleri gerçekleşti. Öğle saatlerinde alana gelen EMEP yöneticileri direniş hakkında bilgi aldılar. Ayrıca akşam saatlerinde işçileri ziyaret eden ESM 1 No’lu Şube üyeleri de direnişe her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Sınıf devrimcilerinin de yalnız bırakmadığı TOGO işçileri her gün olduğu gibi saat 17.30’da eyleme başladılar. Alkışlarla ve sloganlarla devam eden eylem boyunca TOGO patronu teşhir edildi ve direniş kararlılığı haykırıldı.

Sınıf dayanışması büyüyor

Direnişin 9. gününde işçilerle sınıf dayanışması yükseltildi. İşçileri ilk olarak Petrol-İş Sendikası yöneticileri ziyaret etti. Bir süre direniş alanında kalan Petrol-İş yöneticileri direniş hakkında bilgi aldıktan sonra kendi deneyimlerini paylaştılar. Bireysel destek ve ziyaretlerin olduğu direniş alanı oldukça hareketliydi. Çevik kuvvet polisinin yığınak yaptığı fabrika önünde direniş kararlılığı gün boyunca haykırıldı. Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri ve Sosyalist Yeniden Kuruluş pankart ve dövizleriyle yürüyüş yaparak direniş alanına geldiler.

EMEP, DİP, Partizan da gün boyu farklı saatlerde desteğe gelirken BDSP’li sınıf devrimcilerinin yalnız bırakmadığı direnişçi işçiler her gün olduğu gibi 17.30’da eyleme başladılar. İşçi ve emekçilerin iş çıkış saatlerine denk getirilen eylemin coşkusu Eskişehir yolundan geçen araçların korna sesleriyle daha da arttı. Bu durumdan rahatsız olan TOGO patronu ise olup biteni fabrika kapısından izlemekle yetindi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

İşçi kanıyla büyüyen ekonomi

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Nisan ayı iş cinayetleri raporunda, Çin ve Arjantin’den sonra en çok büyüyen ekonomi olarak nitelendirilen Türkiye ekonomisinin işçi kanıyla büyüdüğünü belirtti.

Rapora göre, inşaatlarda 22, madenlerde 14 ve enerji sektöründe ise 12 işçi hayatını kaybetti. 2 Nisan’da Eskişehir Mihallıçık’ta yeterli tahkimat alınmadığı için 4 maden işçisi göçük altında kaldı. 3 Nisan’da Erzurum’da 5 enerji işçisi göz göre göre donarak ve boğularak yaşamını yitirdi. 6 Nisan’da da 2 tersane işçisi yaşamını yitirdi. Böylece Tuzla tersaneler bölgesinde tespit edilebilen 148. ve 149. iş cinayetleri gerçekleşti. Maraş’ta 4 tekstil işçisi patlamada, Elazığ’da 6 yol işçisi meydana gelen hortum sonucu hayatlarını kaybetti. Yine Nisan ayında ataması yapılmayan 3 eğitim emekçisi intihar etti. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu genç bir doktor Ersin Arslan bıçaklanarak öldürüldü.

Nisan ayı içerisinde aynı zamanda “28 Nisan İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü” de vardı. Sermayenin görmezden geldiği yas günü kapsamında İSİG Meclisi işçi ailelerini birleştirmiş, işçi ölümlerine karşı bir ses yükseltmişti. İSİG Meclisi Nisan ayı raporuyla birlikte etkinliğin sonuç bidirgesini de yayınladı.