21 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/05 (38)

  Kızıl Bayrak'tan
  15 Eylül mitingi ve mücadele görevleri
  Çözümsüzlük sermaye devletini daha da saldırganlaştırıyor!
  Aleviler 7 Ekim mitingine...
Savaş ve saldırganlık trafiği sürüyor...
Polis kirli senaryolarını sürdürüyor!
Sömürünün diğer adı: Zam!
  Gedik Kaynak deneyimi üzerine...
  Güven Elektrik işçileri direnişte!
  Kipa işçilerinden eylem!
  Sınıf hareketinden...
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 13. yılında...
  Ümit Altıntaş’ın annesi Songül anayla konuştuk...
  “Polis terörünün tarihi devletin...
  AB, kapitalizmin yapısal krizinin odağına dönüşüyor - Volkan Yaraşır
  Marikana ve ANC liderliğindeki İttifak’ın* işçi karşıtı rolü - Dr. Vishwas Satgar
  ‘Yeryüzünün lanetlileri’ gelecekleri
için alanlarda!
  Avrupa İstikrar Mekanizması
  Hollanda’da seçimler tamamlandı
  “Okulumuza sahip çıkacağız!”
  Eğitimin özelleştirilmesinde son
halka
  Ortaklaştırılmış eylemliliklerin
gerekliliği ve önemi üzerine
  Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Haydarpaşa için “yağma ve talan projesi”nin startı verildi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

 

4+4+4 uygulamalarına karşı çıkarak, çocuklarını gönderdikleri Fatih İlköğretim okulunun İmam Hatip’e dönüştürülmesine karşı eylemlerle mücadele eden velilerin görüşlerini aldık...

"Okulumuza sahip çıkacağız!"

Herkes kendi mahallesindeki okula gitsin

Yaşar Baydemir; Okuldan 2 sokak ötede, 20 senedir bu mahallede oturuyoruz. Beni almıyor başka mahallelerden geleni alıyor. İmam Hatip birinci sınıf için bu mahalleden başvuru 5 kişi, diğer 23 kişi başka semtlerden geliyor. Rüşvetle, parayla kayıt yapıyorlar. Dışarda kalanlar umurlarında değil. Oysa bu mahallede oturan ve çalışan 100’den fazla kişi çocuğunu bu okula kayıt yaptırmak için başvurdu. Birinci sınıf çocukları bunlar ve normal eğitim istiyor. Geçen sene yer olmadığı için, bu sene okul tadilata sokuldu, yeni sınıflar oluşturuldu. Buna rağmen çocuklara başka yerlere gidin deniyor. Okulu İmam Hatip yapmak için yapılıyor bunlar. Bizi almıyor, başka mahallelerden çocukları buralara alarak talep var diyorlar. Herkes kendi mahalesindeki okula gitsin. Okulda şuan üç eğitim birden yapılıyor. Zamanla bizleri okuldan kovmayı hesaplıyorlar. Okulumuzu bırakmayacağız. Hakkımızı arayacağız.

Çocuğumu okula gönderemiyorum

Mehmet Ali Akcan; 5 buçuk yaşındaki çocuğumu okula kaydettim. Okula götürdüğüm gün bana dediler ki, burası imam hatip’e çevrildi. Önceden hiçbir bilgi verilmedi. Diğer oğlum aynı okulda ikiye gidiyor. Küçük çocuğuma başka okula gitsin deniyor. Eğer çocuğunu imam hatip’e kayık yaptırırsan alırım diyor. Yoksa git başının çaresine bak diyorlar. Ben bunu kabul etmiyorum. Bize Mimar Minan İlköğretim okulunu gösterdiler oraya gittik orasıda ‘bu okulda kaydınız yok’ diyerek almadı. Bizi geri çevirdiler. Üstelik okul bize uzak. Aynı anda iki çocuğumu farklı iki okula nasıl götüreyim. Şimdi bir çocuğum evin yanındaki okula gidiyor, diğeri ortada kaldı. Çocuğumu okula gönderemiyorum. Mağdur bırakılıyoruz.

Ortada bırakıldık!

Mustafa Erdoğan; Bir kızım okuyor burda. Ayrıca okul aile birliğindeyim okulda. Herşey normal giderken ayın yedisinde akşam saat 4 buçuk gibi okulun İmam Hatip olduğunu öğrendik. Ayın onunda pazartesi günü da okul açılıyor, biz cuma günü öğreniyoruz. Kayıtların süresinin bitimine yarım saat kala. Yazı müdürlüğe geliyor, oda bize bildiriyor. Pazartesi okula geldiğimizde hiçbirimiz alınmadı. Çocuklarımızla birlikte okulun önünden ayrılmadık. Tüm çocuklarla ve ailelerle birlikte eyleme başladık. Bizleri muhatap alan yok. Bizler ortada bırakıldık. Biz bu mahallede oturuyor ve çalışıyoruz. Başka mahallelerden İmam Hatip için gelenlere kayıt yaptırılıyor. 27 kişi İmam Hatip’e kayıt var 5 kişi bu mahallede, diğerleri başka mahallerden taşıma ile getiriliyor. Topkapı, Cerrahpaşa, Fatih’ten bunlar. Ondan sonrada talep var, sizleri almayız diyorlar. Peki mahallede oturanların talebi ne olacak. Eğer imam hatip’e başvuru varsa kim nerde başvuruyorsa orada imam hatip yapılsın. Okul yoksa, bina kirala. Var olan bir sistemi bozup, burdaki çocukları mağdur etmenin kimseye hakkı yok. Adres göstermediler. Diğer okullarda kayıt alımı yok. Geçiş kayıtları durdurulmuş. Tam olarak ortada kaldık. İl müdürlüğüne gittik, sadece görüş aldık. Bize söylediklerinden olumsuz sinyal aldık. MEB ve Valilik bizimle görüşmediler. Dilekçeler verdik. Burada bekliyoruz. Bu iş bitene kadar devam edeceğiz. Okulumuza sahip çıkacağız.

 

 

 

 

Okulumuzu geri istiyoruz!”


Unkapanı’nda bulunan Atatürk İlköğretim Okulu’nun imam hatipe dönüştürülmesi ile açıkta kalan öğrenciler ve velileri yaptıkları eylemle durumu protesto ettiler.

8. sınıfa kadar eğitim verilen okulda 450 kişilik öğrenci öğrenim görüyordu. Bu yıl 120 öğrenci alabilecek kontenjan açılan okula 300 öğrenci başvurdu. Fakat okulun sınırlı kapasitesi buna elvermemesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı okulu “talep olmadığı” gerekçesi ile imam hatipe dönüştürdü. Bunun sonucu olarak da kayıt yaptıran ve okul kıyafetlerini dahi alan öğrenciler, okulun ilk günü olan 10 Eylül’den beri eğitimin dışında kaldılar.

16 Eylül günü okul önünde biraraya gelerek açıklama yapan Atatürk İlköğretim Okulu’nun öğrencileri, öğretmenleri ve veliler, okullarına geri dönmekte kararlı olduklarını belirttiler. Açıklama yapan Eğitim Sen 8 Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut, yapılan kayıtların iptal edildiğini, okulun olduğu mahallede oturan öğrencilerin diğer okullara gitmekte zorluk yaşadığını ve diğer okulların kayıt yapmadığı için ortada kaldığını vurguladı.

Turgut, öğrencilerin tamamen okula geri dönene kadar mücadele edeceklerini belirterek açıklamayı bitirdi.

Okulun bir binası imam hatipe yazılan öğrencilere ayrılmış durumda. Yeni kayıt almaya devam edilen okulda, imam hatipin dışında kayıt yapmak isteyenlerin kayıtları yapılmıyor.

MEB’den velilere tahammülsüzlük

Atatürk İlköğretim Okulu’nun İmam Hatip’e dönüştürülmesine karşı veliler 18 Eylül günü İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yönetimiyle görüşme yaptı. Müdür, velilerden oluşan heyeti azarlarken, talepler hakkında konuşmaktan geri durdu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan veliler adına konuşan Eğitim Sen 8 nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut, görüşmeye girer girmez müdürün gergin davranışlar sergileyerek konuşmalara katıldığını vurgulayarak, okullarına sahip çıkmalarının Milli Eğitim Bakanlığı’nı rahatsız ettiğine dikkat çekti.

Açıklamada söz alan bir velide, müdürün kendilerine kabul edilmeyecek bir üslupla davrandığını, söyleyecek bir söz bulamadıklarını dile getirdi. Görüşme sonucuna tepkili olan veliler, okullarını bırakmamakta kararlı olduklarını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul