21 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/05 (38)

  Kızıl Bayrak'tan
  15 Eylül mitingi ve mücadele görevleri
  Çözümsüzlük sermaye devletini daha da saldırganlaştırıyor!
  Aleviler 7 Ekim mitingine...
Savaş ve saldırganlık trafiği sürüyor...
Polis kirli senaryolarını sürdürüyor!
Sömürünün diğer adı: Zam!
  Gedik Kaynak deneyimi üzerine...
  Güven Elektrik işçileri direnişte!
  Kipa işçilerinden eylem!
  Sınıf hareketinden...
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 13. yılında...
  Ümit Altıntaş’ın annesi Songül anayla konuştuk...
  “Polis terörünün tarihi devletin...
  AB, kapitalizmin yapısal krizinin odağına dönüşüyor - Volkan Yaraşır
  Marikana ve ANC liderliğindeki İttifak’ın* işçi karşıtı rolü - Dr. Vishwas Satgar
  ‘Yeryüzünün lanetlileri’ gelecekleri
için alanlarda!
  Avrupa İstikrar Mekanizması
  Hollanda’da seçimler tamamlandı
  “Okulumuza sahip çıkacağız!”
  Eğitimin özelleştirilmesinde son
halka
  Ortaklaştırılmış eylemliliklerin
gerekliliği ve önemi üzerine
  Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Haydarpaşa için “yağma ve talan projesi”nin startı verildi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ortaklaştırılmış eylemliliklerin gerekliliği ve önemi üzerine

 


Gençlik hareketinin bugünkü düzeyi oldukça zayıftır. Genel gençlik kitlesi temel yaşamsal ihtiyaçlarına, eğitim sürecine ya da geleceğine yönelik gerçekleştirilen hak gasplarına karşı beklenen tepkiyi vermekten uzaktır. Dağınık, parçalı bir halde gerçekleşen ve nicelik olarak da zayıf eylemlilikler, gençlik kitlesinde bir şeylerin değişmeyeceğine dair bir algı yaratmakta ve genel gençlik kitlesinin hak arama mücadelesine mesafeli davranmasının nesnel zeminini oluşturmaktadır.

Gençliğe yönelik son saldırı ise harç paralarına dair gerçekleştirilen somut uygulamadır. Gençlik hareketinin içerisinde bulunduğu mevcut durum bu saldırıyı püskürterek, özerk-demokratik üniversiteleri yaratabilecek bir dinamizmden yoksundur fakat mevcut saldırı, birleşik-kitlesel-militan gençlik hareketi yaratabilmenin olanaklarını, kendi içerisinde barındırmaktadır. Çünkü mevcut uygulama özellikle ikinci öğretim öğrencileri olmak üzere tüm gençlik kitlesini kapsamakla birlikte, gençlik kitlesinin öfkesinin birikmesine neden olmuştur. Gençliğin öfkesi kendisini açık bir şekilde gösterebilmektedir fakat bu öfkenin sokağa, eyleme, pratiğe dönüştürülmesi gerekmektedir.

Gençlik hareketinin bugünkü tablosu ve genel gençlik kitlesinin mevcut gerçekliği üzerinden hareketle, birleşik-kitlesel-militan bir gençlik hareketi yaratabilmek adına, mevcut harç uygulamasına dair eylemlilikler ortaklaştırılmalıdır. Dağınık, parçalı bir şekilde gerçekleştirilen eylemliliklerin genel gençlik kitlesinin pratik sürece dâhil olmasını engelleyeceği, geçtiğimiz dönemlerde yaşanılan süreçlerden de bilinmektedir.

Öyle ki geçtiğimiz yıllarda İzmir yerelinde gerçekleştirilen YÖK protestoları bu tartışmaya dair verilebilecek en anlamlı örnektir. Geçtiğimiz yıl İzmir yerelinde 4 farklı YÖK protestosu gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, tarihi ve uygulamaları herkes tarafından bilinen YÖK’ü protesto etmek için gerçekleştirilen eylemlilikler ortaklaştırılamamış ve dağınık-parçalı-zayıf 4 farklı eylem gerçekleşmiştir. 4 farklı protesto eylemi bırakın genel gençlik kitlesini, ilerici gençlik kitlesinin dahi, eylemlerden uzak durmasına-katılmamasına sebebiyet vermiştir.

Öyle ki, yaratılan mevcut parçalı-dağınık tablo nedeniyle örgütlü gençlik kitleleri dışındaki tüm gençlik unsurlarında oluşan bilinç; yapılan eylemliliklerin temel amacının YÖK’ü protesto etmek ya da onu tarihin kirli sayfalarına gömmekten daha çok örgütlerin kendilerini örgütlemek için eylem yaptıklarına dair olmuştur.

Bugün yapılması gereken, gençlik hareketinin ihtiyaçlarını tanımlamak, geçmiş ile hesaplaşarak bu ihtiyaçlara göre konumlanmaktır. Bugün gençlik hareketinin ihtiyacı, birleşik-kitlesel-militan bir dinamiğe bürünmektir ve yeni harç uygulamasının kendisi gençlik kitlelerinin politikleşmelerine vesile olarak, bu dinamiğin var edilebilmesinin maddi zeminini yaratmıştır. Geriye kalan tartışma, gençliğin öznesi olduğunu iddia eden gençlik örgütlerinin, dar grupçu zihniyetlerinden sıyrılarak eylemleri birleştirmeleri yönünde adımlar atmalarıdır.

Harç oyununa birleşik yanıt

Bu gerçeklikler ışığında İzmir yerelinde gerçekleştirilen eylemlilikler birleşik-kitlesel bir gençlik hareketi yaratabilmek açısından oldukça anlamlıdır ve irdelenmesi gerekmektedir.

Harçların örgün eğitim alan ve açık öğretimde okuyan öğrenciler için kaldırılacağının fakat ikinci öğretim öğrencileri için bir değişiklik olmadığının bildirilmesi üzerine, Öğrenci Kolektifleri tarafından eylem çağrıları yapılmış, imzasız eylemler gerçekleştirilmiştir. İzmir yerelindeki eylemin sonunda bir komite oluşturmak adına bir isim listesi dolaştırılmış ve komite olmak isteyen öğrenciler isimlerini yazmıştır. Eyleme diğer gençlik örgütleri de destekçi olmuştur.

Yurt genelinde gerçekleştirilen bu eylemlerin İzmir ayağı, genel gençlik kitlesini kapsama-kuşatma noktasında kimi zayıflıkları barındırmış olsa da niteliğinin -birleşik-kitlesel bir gençlik hareketi yaratmak adına- anlamı ortadadır.

Daha sonra eylemde toplanılan isimlerin ve bazı gençlik örgütlerinin çağrılması ile bir komite toplantısı alınmıştır. Tüm toplantı boyunca yapılan tartışmaların temel ekseni, birleşik-kitlesel bir gençlik hareketinin yaratılması adına, dar grupçu mantalitelerin terk edilmesinin gerekliliği ve politik-pratik bir ortaklaşma zeminin yaratılarak, genel gençlik kitlesinin öznesi olabileceği bir politik hattın yaratılmasına dairdir.

Alınan ikinci toplantıda da birlikte hareket etme önündeki iradenin tüm bileşenler tarafından korunması ile gerçekleştirilmesi planlanan eyleme dair tartışmalara başlanılmıştır.

DGH ve Gençlik Muhalefeti eylemin örgütleyicisi olmayacağını bildirerek süreçten ayrılmış olsa da şuan için Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Genç-Sen ve Öğrenci Kolektifleri beraber hareket etmektedirler.

Gelecek sürece dair

Yarın sürecin nereye evrileceğinden bağımsız olarak, mevcut birlikteliğin politik mahiyeti göz ardı edilmemelidir. Gençlik hareketinin ihtiyaçlarına uygun olarak var edilmeye çalışılan bu mevzinin üstlendiği misyon ortadadır: Mevcut dağınık-parçalı tablonun aşılarak birleşik-kitlesel bir gençlik hareketi yaratılması.

Fakat oluşturulan komitenin niteliği, bu misyonu kaldırabilecek bir düzeyde değildir. Sadece gençlik örgütlerinden oluşan ve o gençlik örgütlerinin ortaklaşma zeminleri üzerinden var olan bir komite yerine, tüm gençlik güçlerinin bileşeni olduğu ama ağırlığını eylemlere katılan örgütsüz öğrencilerin oluşturduğu bir komite hedeflenmelidir. Aksi takdirde, bir komiteden değil, gençlik örgütlerinin kolektif hareketine dayalı bir birliktelikten bahsetmemiz gerekmektedir.

Gerçek bir komite olma kaygısıyla hareket eden mevcut komite, eylemlerine genel gençlik kitlesini katabilmelidir. Tatil dönemi olması nedeniyle gençlik kitlesine ulaşamayan komite, okul başlar başlamaz faaliyetlerine başlamalı ve gençliği sokağa, eyleme çekebilmelidir. İleriki süreçte, genel gençlik kitlesine ulaşıldığı anda, fakülte komiteleri kurularak, tüm süreç bu taban komitelerinin koordinasyonu ile yürütülmelidir.

Tüm öğrenci gençliği ilgilendiren bu yakıcı soruna karşı öğrenci toplulukları, TMMOB’ye bağlı gençlik bileşenleri ve kulüpler ile temasa geçilerek, bu tür gençlik yapılanmalarının da sürecin içerisinde var olmaları sağlanmalıdır.

Genç komünistler, eylemlerin ortaklaştırılması ve kolektifleştirilmesi adına tavrını ortaya koymuş, dar grupçu tüm zihniyetlerin öğrenci gençliğe teşhirinin yapılacağını belirtmiştir, bu tavrında da ısrarcıdır. Çünkü ideolojik-politik gereklilikleri açısından ortaya konulduğu gibi, mevcut birlikteliğin konjonktürsel önemi ortadadır.

Genç-komünistler, mevcut komitenin ve ortaya koymuş olduğu pratiğin niteliğine dair geniş bir ufka sahip olmakla birlikte, omuzlarındaki yükün farkında olarak hareket etmektedirler. Dolayısıyla, iradelerini, genel gençlik kitlesine ulaşabilmeyi hedefleyen, bu bağlamda araçlar yaratabilen ve kitleyi sürecin öznesi kılabilecek bir örgütsel mekanizmasının oluşması adına koyacaklardır-koymalıdırlar.

İzmir Ekim Gençliği