25 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/04

 Kızıl Bayrak'tan
Polis devletinde devlet terörü haftası
AKP destekli silahlı çetelerden Serêkaniyê’ye saldırı
Devletin “demokrasi” makyajının son kalıntıları da dökülürken
Devlet terörüne karşı eylem güncesi
ÇHD İstanbul Şube Yöneticisi Ş. Ceren Uysal ile saldırılar üzerine
ÇHD İstanbul Şube yöneticisi Av. Gülvin Aydın ile devlet terörünü konuştuk
Hrant Dink eylem ve etkinliklerle anıldı
Türk Metalciler Kızıl Bayrak’a dava açtı
Sermaye hükümeti Ulusal İstihdam Stratejisi’ne start veriyor
UİS operasyonunda son perde
Karayolları’nda özelleştirme saldırısını durdurmak için ileri!
Daiyang-SK Metal işçileri açlık grevine başladı
İTO/Teknopark işçileri ücretlerini almakta kararlılar
TKİP IV. Kongresi sunumları.../3
“Geleceğin kıtasında” yeni bir savaş, eski bir sömürge
Doğanın metalaştırılması ve finansallaştırılması / Volkan Yaraşır
Güney Afrika deneyiminin gösterdikleri / S. Eren
İsrail seçimleri
ODTÜ’nün coşkusuyla gençliğin devrimci kavgasını büyütelim!
“Devrimci Kadın Kurultayı”na yürürken
Kadınların sağlıklı koşullarda kürtaj hakları kısıtlanamaz
Devrimci kadınlar kurultaya hazırlanıyor
Devlet terörüne karşı direniş ateşini her yere yayalım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hrant Dink eylem ve etkinliklerle anıldı

 

Katlinin 6. yıldönümünde Hrant Dink ülke genelinde gerçekleştirilen etkinlik ve eylemlerle anıldı. Eylemlerde katliamcı devlete yönelik öfke ve hesap sorma çağrısı öne çıktı.

İstanbul’da binlerce kişi Şişli’de toplandı. Şişli Cami’ne gelindiğinde Cevahir’den gelen kitle ile diğer kol birleşerek yürüyüşe devam edildi. Kitle Osmanbey’e yaklaşırken katılım da onbini aşmıştı.

Hrant’ın katledildiği yer erken saatlerden itibaren çiçeklerle ve Hrant’ın resimleriyle kaplandı. Agos’tan aşağıya da “Buradayız ahparig!” yazılı siyah bir pankart sarkıtıldı. Hrant’ın öldürüldüğü saatte saygı duruşuna geçildi. Bu sırada Hrant Dink’in 301 davasından yargılanmasına dair bir konuşmasının ses kaydı kitleye dinletildi. Konuşmaların ardından anma programı sona erdi. Ardından Taksim Meydanı’na yürüyen kitle polis terörünün hedefi oldu. Polis kitleye tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Kitle oturma eylemi yaparak saldırıyı protesto etti. Öfkeli kitle saldırının ardından “Katil devlet” sloganıyla bir süre Şişli’ye yürüdü. Polisin trafiği açmasına rağmen kitle yolu açmadı. Gösterilen tepkinin ardından eylem sona erdi.

İzmir’de Konak’ta biraraya gelen yüzlerce kişi “Katilleri koruyan cinayete ortaktır!” pankartının arkasında Eski Sümerbank önüne yürüdü. Burada, önce Sarı Gelin türküsünün Ermenice çalınması eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Günseli Kaya kitle adına açıklama yaptı.

Ankara’da ilk etkinlik sabah saatlerinde Ankara Meydan Sahnesi’nde gerçekleştirilen panel-forum oldu. Ardından salondan topluca çıkılarak Zafer Çarşısı’nın önüne geçildi ve vurulduğu saatte sloganlar atılarak Hrant anıldı. Ayrıca BirGün gazetesi önünde buluşan ilerici kurumlar İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Akşam saatlerinde de ilerici ve devrimci kurumlar Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi.

Bursa’da Setbaşı’ndan Kent Müzesi’ne yürünerek basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, Hrant'ın katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçtiği söylenerek, katillerin eline silah veren, cinayeti örgütleyen, soruşturmayı karartanların yargı önüne çıkarılmadığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında Hrant’ın gerçek katillerinin yargı önüne çıkarılması gerektiğine vurgu yapılarak “İstedikleri kadar karartsınlar, korusunlar, kollasınlar. Biz bitti demeden bu dava bitmez” denildi.

Adana’da ilerici ve devrimci kurumlar tarafından İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Kitle adına açıklama yapan HDK Adana İl Yürütme Kurulu üyesi Güven Boğa, cinayetin halen daha aydınlatılmadığını ve arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığını ifade etti.

Dink için memleketi Malatya’da İHD tarafından düzenlenen eyleme bir çok sendika ve siyasal güç de destek verdi. Taşhoron Kilisesi’ne yürünmesinin ardından Dink’in fotoğrafı asılarak mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.

Mersin’de ÖDP ve Halkevleri Taş Bina önünde bir basın açıklaması yaparak Dink’i andı.

Diyarbakır’da ağırlığını Kürt hareketinin oluşturduğu bir grup Parkorman’da bulunan Güvercin Anıtı önünde buluşarak bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte Dink’in katledildiği saat olan 15.05’te 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

 

 

 

 

Savaş taşeronluğuna yaygın ve
kitlesel tepki!

 

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin haftalar öncesinden duyurarak çalışmalarına başladığı “Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır!” mitingleri, başta Antep olmak üzere bir dizi ildi gerçekleştirildi.

Antep Valiliği’nin yasağına rağmen binlerce kişi Antep’te emperyalist saldırganlığına ve savaş taşeronluğuna karşı yürüdü. “ABD emperyalizminin taşeronu olmayacağız, Suriye’ye emperyalist müdahale hayır, Ortadoğu’nun geleceğine Ortadoğu halkları karar versin!” pankartının arkasında buluşan binlerce kişi, Kırkayak Parkı’ndan Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Burada mitingi örgütleyen kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

Ankara’da Ziya Gökalp Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı yürüyüşün ardından Sakarya Caddesi’nde kürsü kuruldu. Basın açıklamasını örgütleyici kurumlar adına KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul gerçekleştirdi.

İstanbul’da Rıhtım Caddesi girişinde toplanmaya başlayan kurumlar burada kortejler oluşturdular. Tüm kurumların, Rıhtım Meydanı’na ulaşmasının ardından miting programı DİSK adına yapılan konuşma ile başladı. Örgütleyici kurumlar adına konuşma yapılarak basın açıklamasına geçildi.

Bursa Fomara Meydanı’nda gerçekleşen eylem SES Şube Başkanı Ergin Uygun’un yaptığı kısa bir açıklama ile başladı. Kent Meydanı’na doğru sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından basın metninin okunmasına geçildi. Basın metninin ardından yapılan konuşmalar ile eylem sona erdi.

İzmir’de Eski Sümerbank önünden Belçika Konsolosluğu’na yüründü. Burada basın açıklamasını okuyan Dr. Veli Atanur, NATO askerlerinin ülkede ağırlanmasını eleştirerek, NATO’ya ve Patriot füzelerine hayır demeye devam edeceklerini söyledi.

Kayseri Eğitim-Sen önünden sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından basın açıklamasını Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı U. Sedat Ünsal yaptı. Emperyalist saldırganlığın artarak sürdüğünü belirten Ünsal halkların kardeşliğinin önemine değindi, “emperyalist savaşa karşı çıkacağız” dedi.

Manisa’da Manolya Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını KESK Manisa Şubeler platformu adına KESK dönem sözcüsü Serpil Deniz okudu.

Kızıl Bayrak / Adana-İstanbul-Ankara-Bursa-İzmir-Kayseri-Manisa

 

 

 

 

BDSP Patriotların gelişini protesto etti

 

BDSP 21 Ocak günü İzmir'de yaptığı basın açıklamasıyla emperyalist saldırganlığın silahlarından biri olan Patriot füzelerinin Türkiye getirilişini protesto etti.

Çiğli Belediye Binası önünde toplanan BDSP'liler "NATO askerleri ve patriot füzeleri kan dökmeye geliyorlar! Emperyalistler ve işbirlikçiler Ortadoğu'dan defolun! / Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu" yazılı ozaliti açtılar.

Basın metnine ABD emperyalizminin Ortadoğu saldırganlığına vurgu yapılarak başlandı. ABD emperyalizminin demokrasi ve özgürlük anlayışına değinildi. Suriye'ye yönelik saldırının İzmir Şirinyer'deki Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yönetileceği vurgulandı.

Açıklamada, Gebze'de savaş karşıtı eyleme giden BDSP'lilerin polisin azgın saldırısı ile göz altına alındıklarına dikkat çekildi. Yine üç gün önce avukatlara ve devrimcilere yapılan gözaltı, işkence ve tutuklamalar hatırlatılarak devletin tahamülsüzlüğüne değinildi.

Son olarak, Patriot füzelerinin ve NATO askerlerini defetmek için örgütlü mücadele çağrısı yapılarak talepler okundu.

Kızıl Bayrak / İzmir