12 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/15

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs alanlarında işçiler birlik, halklar kardeş olmalı!
“Çözüm sürecinin” yeni manevraları ve
temelsiz hayaller
Kürt sorununda “Akil insanlar” sahnede!
Savaş baronlarından Ankara’daki işbirlikçilerine aktif bir rol
Devrimci tutsaklar aldatmalara alet olmayacaklar!
Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları 4 kentte gerçekleştirildi
DİSK Olağanüstü Genel Kurulu’nun ardından
DİSK’in Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleşti
MESS’e karşı eylemler 3. haftasında
PMR Kauçuk’ta direniş sürüyor!
Koç Üniversitesi taşeron işçileri
direndi ve kazandı!
Sermaye elini Emek’ten çek!

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... 5
Kürt açılımı ve burjuva gericiliği - H. Fırat

Tarihselliği içinde 1 Mayıs
2013 1 Mayısı: Kavganın rahmi - Volkan Yaraşır
Margaret Thatcher öldü
Kore Yarımadası’nda gerginlik tırmanıyor
Nazi terörü ve ırkçılığa karşı Almanya çapında yürüyüş
“Görünmeyen emeğin” ekonomi-politiği - B. Aziz
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
Devlet katletmeye,
saldırmaya devam ediyor!
Üniversitelerde dinci-gerici-faşist çeteler, polis terörü
Özgürlük ve eşitlik için gençlik buluşması!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

DİSK’in Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleşti

 

Bir süre önce genel merkez yönetim kurulunda yaşanan istifalar sonucunda olağanüstü genel kurula gitme kararı alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun Olağanüstü Genel Kurulu 6 Nisan Cumartesi günü Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşti.

2. turda yeter sayısına erişilmesi ile sonuçlanan seçimlerde, genel başkanlığı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Kani Beko, genel sektereterliği Dev Sağlık-İş Sendikası Arzu Atabek Çerkezoğlu kazandı.

Genel Kurul’da yasakçı anlayış!

Genel kurula bir kez daha yasakçı ve bürokratik anlayış damgasını vurdu. Delegelerin genel kurul salonuna girişi sırasında basın açıklaması yapan Devrimci İşçi Hareketi üyeleri, “DİSK’te patron sendikacılığına izin vermeyeceğiz” pankartı açtılar.

Açıklamanın ardından genel kurul salonuna girmek isteyen ve delege olmayan DİSK üyeleri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, direnişçi Şişli Belediyesi işçileri ve DİH’lilerin salona girişi, DİSK yöneticilerinin talimatıyla engellendi.

Salona girişe izin vermeyen görevliler ve DİSK’e bağlı çeşitli sendikaların bürokratları uzun süre girişi yasakladılar.

Genel kurul başlamadan önce salona giriş yapan bir grup BDSP’li ise açılış konuşması yapıldığı sırada tüm salona seslenen konuşmalar gerçekleştirdiler. DİSK’e hakim bürokratik ve yasakçı anlayışın teşhir edildiği konuşmalarda salona görevli kollukları ile girmeye çalışanların ‘kaçak dövüşü’ de teşhir edildi. Dışarıda da sloganlarla devam eden protestonun ardından bir süre sonra kapıya yüklenilerek içeriye giriş yapıldı. Barikat ve kapı yüklenilerek aşıldıktan sonra, sloganlar ve teşhir konuşmaları eşliğinde yasakçı anlayışa karşı bir süre protesto gerçekleştirildi.

Genel kurulun başlamasının ardından divan üyeleri apar topar kürsüye gelirken delegelere yönelik serbest kürsü de fiilen yasaklandı. Şişli Belediyesi’nde bir dizi sorun yaşandığını ve bu sorunları genel kurulda dile getirmek istediğini belirten bir delegenin itirazı dahi dikkate alınmadı ve divan tarafından “burası yeri değil” denilerek geçiştirildi.

Yaşanan gerginlikler nedeni ile verilen aranın ardından genel kurul devam etti. Divan ilk olarak yönetim adaylıklarını duyurdu. Konuşmalara geçilmeden önce hızlı biçimde kurulların raporları okundu ve tüzük değişikliği kararı alındı. DİSK Yönetim Kurulu üye sayısı 9’dan 7’ye düşürüldü.

Daha sonra sırasıyla Başkanlık için aday olan Kani Beko, Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Genel Sekreterlik için aday olan Arzu Çerkezoğlu, Adnan Serdaroğlu konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından ara verildi. Ara sonrası seçimler yapıldı.

Genel Başkan Beko, Genel Sekreter Çerkezoğlu

Başkanlık için yeter sayısı olan 248 oya ulaşılamadığı için ikinci tur seçim yapıldı. İlk turda 206 oy alan Kani Beko ikinci turda 280 oy alarak Genel Başkan, ilk turda 119 oy alan Arzu Çerkezoğlu ikinci turda 181 oy alarak Genel Sekreter seçildi. Sonuçların tamamlanması ile birlikte, sürpriz bir şekilde yönetimde yer bulan Arzu Çerkezoğlu’na ilgi oldukça yoğundu.

Olağanüstü genel duruldan notlar:

- Olağanüstü Genel Kurul, gergin konuşmalar ve pazarlıkların gölgesinde, mücadele perspektiflerinin tartışılmadığı bir düzlemde gerçekleşti,

- Genel İş, Birleşik Metal İş, Lastik İş sendikaları salona toplu giriş ve çıkışlarla gövde gösterisi yarışına girdiler,

- Salona girmeleri kısa süreliğine de olsa engellenen direnişçi işçiler, sloganları ile kurula coşku katan tek unsurdu,

- Katılım zayıf olurken, salonun yarısı boştu,

- Sınıf devrimcileri, “Devrimci bir DİSK için öncü işçiler görev başına” başlıklı broşürle genel kurula müdahale ettiler. Ayrıca dağıtılan bildirlerle kurultay çağrısında bulundular.

- Kızıl Bayrak, YDİ Çağrı, Birgün gazeteleri ve Genç Sen stand açtı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Sağlıkçılar 17 Nisan’da grevde!

 

Sağlıkta neoliberal saldırılar ile birlikte hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları da birbirini izledi. Kimi zaman yoğun iş yükü nedeniyle genç doktorların intihar haberleri geldi, kimi zaman ise öfkesi yanlış hedefe yönlendirilen hasta yakınları sonu ölümle biten saldırılarda bulundular.

Geçtiğimiz yıl da Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde (sonradan Dr Ersin Arslan Devlet Hastanesi olarak değiştirildi) Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan, bir hasta yakını tarafından odasında bıçaklanarak katledilmişti.

Sağlık örgütleri Arslan’ın birinci ölüm yıldönümünde hem Arslan’ı anmak, hem de bayta şiddet olmak üzere sağlık alanındaki sorunlarını dile getirmek için bir günlüğüne greve gideceklerini duyurdular.

Sağlık alanında örgütlü sendikalar, dernekler ve meslek odalarının girişimleri ile gerçekleştirilecek olan ve “Böyle sağlık sistemi olmaz bu şiddet sona ersin!” şiarıyla örgütlenen grevde, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti besleyen sebeplerin ortadan kaldırılması talep ediliyor

Atanur: “Sağlık emekçilerinde
bu irade mevcuttur”

Greve dair sorularımızı yanıtlayan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur, Türkiye Sağlık Meslek Örgütleri Platformu olarak alanlara çıkılacağından ve iş bırakılacağından bahsederek şu talepleri sıralıyor:

Emekliye yansıyacak sağlık hizmet tazminatını içeren temel ücretlemenin esas alınarak performans uygulamasının sonlandırılması,

İş güvencesi teminat altına alınarak güvencesiz sağlık işçilerinin kadroya alınması, taşeron uygulamalarına derhal son verilmesi,

Birlik bünyesinde genel sekreterin insafına terk edilen gereksiz ve usulsüz yer değişikliklerinin durdurulması,

Angarya çalışma ve mobing’e karşı mücadeleyi şiddete hayır başlığını öne çıkararak grevi gerçekleştireceğiz”

Atanur greve hazırlık için genel merkezden hazırlanan bildiri, afiş ve el ilanlarının kullanıldığını, iş yeri toplantıları gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Atanur, grevin sağlıkçıların tepkisini örgütlü bir şekilde kamuoyuyla paylaşarak irade beyanında bulunacağını ifade ediyor ve “Sağlık emekçilerinde bu irade mevcuttur” diyor.

Sağlık örgütlerinden greve katılım!

17 Nisan’da gerçekleştirilecek grevi örgütleyen kurumlar şunlar:

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri/Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Teknisyenleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sağlık Çalışanlarının Sözü Sendikası ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği