12 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/15

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs alanlarında işçiler birlik, halklar kardeş olmalı!
“Çözüm sürecinin” yeni manevraları ve
temelsiz hayaller
Kürt sorununda “Akil insanlar” sahnede!
Savaş baronlarından Ankara’daki işbirlikçilerine aktif bir rol
Devrimci tutsaklar aldatmalara alet olmayacaklar!
Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları 4 kentte gerçekleştirildi
DİSK Olağanüstü Genel Kurulu’nun ardından
DİSK’in Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleşti
MESS’e karşı eylemler 3. haftasında
PMR Kauçuk’ta direniş sürüyor!
Koç Üniversitesi taşeron işçileri
direndi ve kazandı!
Sermaye elini Emek’ten çek!

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... 5
Kürt açılımı ve burjuva gericiliği - H. Fırat

Tarihselliği içinde 1 Mayıs
2013 1 Mayısı: Kavganın rahmi - Volkan Yaraşır
Margaret Thatcher öldü
Kore Yarımadası’nda gerginlik tırmanıyor
Nazi terörü ve ırkçılığa karşı Almanya çapında yürüyüş
“Görünmeyen emeğin” ekonomi-politiği - B. Aziz
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
Devlet katletmeye,
saldırmaya devam ediyor!
Üniversitelerde dinci-gerici-faşist çeteler, polis terörü
Özgürlük ve eşitlik için gençlik buluşması!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

MESS’e karşı eylemler 3. haftasında

 

Metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından MESS dayatmalarına karşı Birleşik Metal-İş’in gerçekleştirdiği eylemler 3. haftayı geride bıraktı. Cuma yürüyüşleri kapsamında 5 Nisan’da Bursa ve Gebze’de yürüyüşler gerçekleştirildi.

Bursa

SCM işçileri, saat 7.30’da Beyçelik önünde toplanarak SCM’ye yürüyüş gerçekleştirdi. “MESS dayatmalarına hayır / Birleşik Metal-İş” pankartı arkasında yürüyen işçiler “SCM işçisi direnişin simgesi!”, “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!” sloganlarını attılar.

Yoldan geçen servisler ve araçlar korna çalarak işçilere destek verdi. Eyleme Metal İşçileri Birliği de destek verdi.

Gebze

Alstom fabrikasında çalışan işçiler 16.00 vardiyası girişinde Gebze Center Kavşağı’nda buluştular. “MESS dayatmalarına hayır! / DİSK Birleşik Metal İş” pankartını açan işçiler fabrika önüne kadar sloganlarla yürüyüşlerini sürdürdüler.

Fabrika önüne gelindiğinde temsilci yaptığı konuşma ile uyuşmazlık sürecine dair bilgilendirme yaptı. Yapılan konuşmaların ardından işçiler fabrikaya girdiler.

Çayırova Boru işçileri saat 6.40’ta Osmangazi Mahallesi Aşıroğlu Caddesi’nin girişinde buluşup “MESS’in dayatmalarına hayır! / DİSK - Birleşik Metal İş” yazılı pankartı açarak sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Eylem fabrika önünde sonlandırıldı.

Sarkuysan işçileri de saat 6.45’te Feniş Köprüsü’nde buluşup yolun tek şeridini kapatarak sloganlarla yürümeye başladılar. Fabrika bahçesine giren işçiler, temsilcinin konuşmasının ardından eylemi sonlandırdılar.

Kroman Çelik işçileri ise saat 07.50’de Feniş Köprüsü Durağı’ndan yolu keserek yürüyüşe geçtiler. Kroman Çelik fabrikasının önüne kadar sloganlarla yürüyen işçiler eylemi burada sonlandırdılar.

Eylemlerde sık sık “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Gebze’de gerçekleşen eylemlerden Kroman Çelik’e katılım öne çıkarken, en çoşkulu ve öfkeli eylem Sarkuysan işçileri tarafından gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze-Bursa

 

 

 

 

BMC işçilerinin eylemleri sürüyor

 

Ücretlerini alamadıkları için sürekli eylem yapma kararı alan BMC işçileri, 5 Nisan’da Basmane Meydanı’nda toplanarak Konak Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Toplanan binlerce işçi halayların çekilmesinin ardından ıslıklarla yolun tek şeridini kapatarak yürüdüler.

Eylemde “BMC işçisinin emek yürüyüşü/Türk Metal Sendikası” pankartının yanı sıra Cevher Döküm, CMS, Delphi işçileri ve işten atılan Simaco işçileri kendi pankartlarını açtılar. Demiryol-İş ve KESK de kendi pankartlarıyla yürüdüler.

Konak Meydanı’na gelindiğinde ilk önce eyleme katılan metal işçileri ve desteğe gelenler selamlandı. Ardından basın metnini Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak okudu.

Basın açıklamasının ardından BMC işçileri alandan ayrılmayarak eylemlerini sürdürdüler. İşçileri bu eylemlerin şalter indirilerek yapılması gerektiğini ve asıl o zaman sonuç alınabileceğini söylediler. Kendilerinin greve hazır olduklarını belirten işçiler, sendikanın da hazır olması gerektiğini, yoksa tüm bu eylemlerin işçileri oyalamak için yapılmış olacağını ifade ettiler.

Eyleme Türk-İş, KESK, DİSK ve bağlı sendikalar, sendikalaştıkları için işten atılan Pakmaya ve Simaco işçileri, TTB, Haber-İş, Kamu-Sen, BDSP ve birçok kitle örgütü katıldı.

Ayrıca, her gün Eski Sümerbank önünde bekleyen işçiler 9 Nisan günü itibariyle imza kampanyası başlattılar. İlk gün 10 bin imza toplayan işçiler, İzmir’den 100 bin imza toplayıp Başbakan’a göndereceklerini belirttiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Tersanelerde mücadele sürüyor

 

Elta işçileri kararlı

Elta patronu, işe iade edilen işçileri ayak oyunlarıyla yıldırmaya çalışıyor. İşçiler, işe başladıkları ilk gün kendi çalışma alanı dışındaki depoda çalıştırılmak istendi. Ancak işçiler “işi reddetme” haklarını kullandılar.

Sonraki gün tersaneye gönderilen işçiler, işçi sağlığı ve güvenliği olmayan koşullarda çalışmaya zorlandılar. İş güvenliği ekipmanlarının kullanılmadığı Nuh İstanbul Tersanesi’nde işçiler iş güvenliği ekipmanları talep ettiler. Buna karşı Nuh İstanbul Tersanesi patronu iş güvenliği ekipmanları (eldiven, baret, toz maskesi, kulak koruyucu, gözlük) kullanan Elta işçilerini “iş yerinin düzenini bozmaktan” tersaneden kovdu. İşçilerse tersane önünde beklemeye başladı.

Nuh İstanbul Tersanesi patronundan tehdit

Yaşanan sorundan kendisinin sorumlu olmadığını belirten tersane patronu, Elta işçilerinin tersane önünden çekilmesini istedi. Kendi işçilerinin rahatsız olduğunu iddia eden patron, tersane önünden çekilinmediği takdirde kendi işçileri ile müdahale edeceğini belirtti.

7 Nisan günü sabah iş başı yapmak isteyen işçilere asılsız savunma imzalatmaya çalışıldı. Bunun üzerine imzalamayacaklarını belirten işçilere işten çıkarıldıkları bildirildi­.

Med-Marine’de işçi kıyımı

Med-Marine Elektirik firması, işçileri “uzun süreli iş” vaadiyle işe alıyor. Alınan işçilere türlü vaadlerde bulunuluyor, fakat hiçbiri yerine getirilmiyor. Örneğin; ikramiye olduğu belirtilen firmada, ikramiye hakkı patronun insafına bırakılıyor.

Son aylarda ise düzenli olarak işçileri işten çıkartıyor. Her ay başı işçi çıkarmanın yaşandığı firmada en son Nisan ayı başında 4 işçi işten çıkarıldı.

Tersane İşçileri Birliği de “işten çıkarmalara ve hak gasplarına karşı” Med-Marine işçilerini mücadeleye çağırdı.

Kızıl Bayrak / Tuzla