19 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/16

 Kızıl Bayrak'tan
MESS Grup TİS sürecinde kritik gelişmeler ve görevler
Emperyalist barbarlığa ve kapitalist köleliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlara!
Direniş, grev ve 1 Mayıs!
Sınıf devrimcileri
1 Mayıs’a hazırlanıyor
Anayasal hayallere karşı sınıfın devrimci programını yükseltelim!
Akil İnsanlar Heyeti
“ikna” turlarına başladı
Kıdem tazminatının gaspına, taşeronluğa karşı mücadeleye!
İş cinayetlerine karşı mücadeleye!
“Bu şiddet sona Ers!n!”
Demiryollarında grev!
“İnşaat işçileri örgütleniyor!”
Daiyang–SK Metal İşyeri Temsilcisi
Ali Rıza Köse’den açıklama

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /6
Stratejik zaaf içinde kısır döngü - H. Fırat

HDK ve “barış” süreci
Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’ndan mücadele çağrısı
Kuluçkaya yatmak, sınıfsal öfke ve kini biriktirmek ve büyütmek - Volkan Yaraşır
Venezuela’da sınıf çatışmaları sertleşiyor!
PYD’den gerici muhalefete katılma sinyalleri
Demiri büken ustalar Leydi’yi uğurlarken - T. Kor
Gerici-faşist çetelerin saldırıları boşunadır!
Faşist-gerici ablukaya kitlesel yanıt
Özgürlük ve gelecek için 1 Mayıs’a!
“Görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız hayatınızda”
“Burjuvazi katletmekle devrimcileri yok etmeyi başaramadı!” - H. Eylül
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Demiryollarında grev!

 

TCDD’nin özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısının meclise sunulmasına tepki gösteren demiryolu çalışanları 16 Nisan günü greve çıktılar. Günün ilk saatlerinden itibaren Demiryolu Çaşaınları Platformu saat 00.00’dan itibaren greve çıkıp 24 saat işbaşı yapmadı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım-Sen’in de aralarında bulunduğu 12 sendikanın oluşturduğu Demiryolu Çalışanları Platformu tarafından örgütlenen grevde demiryolu çalışanları geceden itibaren bulundukları şehirlerdeki tren garlarında biraraya geldiler.

İstanbul

İstanbul’da demiryolu çalışanları greve çıktılar. Anadolu Yakası’nda, şehirlerarası tren seferlerinin daha önce kaldırılmış olması nedeniyle banliyö seferlerini etkilemesi beklenen grev Memur Sen’e bağlı Ulaşım Sen tarafından etkisizleştirildi. Ulaşım Sen’in grev kırıcılığı nedeniyle Anadolu Yakası’ndaki banliyö seferleri devam etti.

Ancak greve çıkan demiryolu çalışanları, banliyö tren turnikelerinin olduğu yerde “Bu iş yerinde grev var!” ve “Bu işyerinde grev kırıcılar var” ozalitlerini astılar.

Greve çıkan işçiler de Kutup Yıldızı’nın ezgileri ve sloganlar eşliğinde bekleyişlerini sürdürdüler.

Avrupa Yakası’ndaki tren seferlerinin ise tümüyle durmuş olduğu gelen bilgiler arasında.

Grevin İstanbul ayağındaki basın açıklaması Haydarpaşa Garı’nda gerçekleştirildi.

Eylemde yaptığı konuşmada üretimden gelen güçle yasa tasarısına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Saadettin Gültekin, grev kırıcıların yasayı olumlu bir gelişme gibi göstermeye çalışarak emekçileri kandırdığını ifade etti.

Ortak basın açıklamasını ise Birleşik Taşıma İşçileri Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mithat Ercan okudu. “Yasa tasarısı ekmeğimize,işyerimize bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır” diyen Ercan yasa tasarısının geri çekilmediği takdirde mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

İzmir

İzmir’de grev kırıcılar ve polis saldırısına karşı koyan demiryolu işçilerinin grevi coşkuyla sürdürüldü. Basmane Garı içinde basın açıklaması yapan emekçiler adına açıklamayı BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar okudu. Çuhadar, özelleştirmeden demiryolları çalışanlarının yanında yolcuların da olumsuz etkileneceğini söyledi.

Basın metninin okunmasının ardından Kamu Sen adına Nebi Yay ile KESK Şubeler Platformu adına İsmail Akyol birer konuşma yaptı.

Eyleme KESK Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Genel-İş şubeleri, TÜMTİS ve Dev Sağlık-İş destek verdi.

Müzisyenler Derneği’nin dinletisiyle devam eden eylemde “İşçi-memur el ele genel greve!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Adana

Gece 00.00’dan itibaren başlayan eylemde Adana’dan trenler hareket etmedi. Ancak Memur Sen’e bağlı sendika polisle birlikte grev kırıcılığı yaptı.

Gar önünde yapılan basın açıklamasında demiryollarının neden özelleştirildiği ve iş bırakma eyleminin neden yapıldığı anlatıldı. Ayrıca işbirlikçi sendikanın grev kırıcılığı teşhir edildi.

Açıklama yapıldığı sırada, demiryolu yönetiminin, yandaş sendika ve polisin işbirliği ile Elazığ trenini hareket ettirmek için demiryolu emekçilerine yoğun baskı yaptığı, sefere zorladığı dile getirildi. Açıklamanın bitiminde, harekete zorlanan trenin yanına topluca gidildi ve baskı protesto edildi. Tren Memur Sen’in makinist üyeleri tarafından hiç bir bakım yapılmadan hazırlıksız olarak yola çıkarıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Adana

 

 

 

 

 

Söz grevcilerde...

 

Tufan Ergüneş: Sözde TCDD’nin iyileştirilmesi adı altında TCDD’nin tasfiyesine yönelik mecliste olan meclis alt komisyonundan geçen demiryolu yasasına karşıyız. Çünkü biliyoruz ki, bu yasa TCDD’nin Telekom, TEKEL, Tariş gibi tasfiyesi ve AKP yandaşlarına peşkeş çekilme yasasıdır.

İbrahim Tuna (BTS Şube Sekreteri): Greve çıkma sebeplerimiz, TCDD’nin özelleştirilmesine karşı tutum almaktır. Uzun süredir gündemde olan TCDD’nin özelleştirilmesi geçtiğimiz hafta meclis gündemine geldi. Biz başta BTS, TUS olmak üzere ve derneklerin katılımıyla Demiryolu Çalışanları Platformu oluşturduk Platformun bir eylem takvimi vardı. Son olarak Mart-Nisan arası Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirdik. Nisan’da meclis önünde basın açıklaması yaptık. O dönemde bahsettiğimiz gibi 16 Nisan’da uyarı grevi yapacağımızı ilan etmiştik. Bugün de bu uyarı eylemini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda sabah trenler durdu. Demiryolları yük garlarının gözden çıkardı. Sadece yolcu trenlerini çalıştırmayı hedefledi. Bu anlamda ehliyeti olmayan makinistleri trenlere çıkarak tren şefi ve kondüktörler yerine de bölge müdür muavinleri ve gar müdürleri ve yardımcılarını trenlerde görevlendirerek hem trafik hem de yolcuların can güvenliğini tehlikeye atarak trenleri çalıştırdılar. Bizler de tutanaklar tuttuk, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Mehdi Seyhan: Grevimiz 15 Nisan gecesi başladı. Basmane Garı’nda ilk hareket edecek tren 06.20 treniydi. Grevdeki arkadaşlarla beraber trenin başında durduk. Trende Memur-Sen üyesi 2 makinist görevlendirildi. Seyrüsefer talimatnamesine aykırı olduğu halde tren, şefsiz ve kondüktörsüz sevk edildi. Bizlerin yapmış olduğu uyarıları dikkate almadıkları halde bir de güvenlik güçleriyle sert müdahaleler gerçekleştirdiler. Bu müdahale sırasında bacağıma ağır darbe aldım. Bizler 20-30 kişi grevde olduğumuz halde 150’ye yakın emniyet görevlisi bulunmaktaydı. Biz sadece grevimizi savunuyorduk. Buna rağmen polis çok sert müdahalede bulundu. Bu bizim demokratik bir hakkımızdı. Yaptığımız uyarılara rağmen 06.45 Bandırma Ekspresi ve 07.20 Uşak ekspresi tren şefsiz ve kondüktörsüz olarak sevk edildi. Biz bu durum karşısında suç duyurusunda bulunacağız. Grev hakkımızı sonuna kadar devam ettireceğiz.