19 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/16

 Kızıl Bayrak'tan
MESS Grup TİS sürecinde kritik gelişmeler ve görevler
Emperyalist barbarlığa ve kapitalist köleliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlara!
Direniş, grev ve 1 Mayıs!
Sınıf devrimcileri
1 Mayıs’a hazırlanıyor
Anayasal hayallere karşı sınıfın devrimci programını yükseltelim!
Akil İnsanlar Heyeti
“ikna” turlarına başladı
Kıdem tazminatının gaspına, taşeronluğa karşı mücadeleye!
İş cinayetlerine karşı mücadeleye!
“Bu şiddet sona Ers!n!”
Demiryollarında grev!
“İnşaat işçileri örgütleniyor!”
Daiyang–SK Metal İşyeri Temsilcisi
Ali Rıza Köse’den açıklama

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /6
Stratejik zaaf içinde kısır döngü - H. Fırat

HDK ve “barış” süreci
Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’ndan mücadele çağrısı
Kuluçkaya yatmak, sınıfsal öfke ve kini biriktirmek ve büyütmek - Volkan Yaraşır
Venezuela’da sınıf çatışmaları sertleşiyor!
PYD’den gerici muhalefete katılma sinyalleri
Demiri büken ustalar Leydi’yi uğurlarken - T. Kor
Gerici-faşist çetelerin saldırıları boşunadır!
Faşist-gerici ablukaya kitlesel yanıt
Özgürlük ve gelecek için 1 Mayıs’a!
“Görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız hayatınızda”
“Burjuvazi katletmekle devrimcileri yok etmeyi başaramadı!” - H. Eylül
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İnşaat işçileri örgütleniyor!”

OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) İnşaat İşçileri Komisyonu 14 Nisan günü Sarıgazi’de “İnşaat işçileri örgütleniyor!” başlığıyla bir panel gerçekleştirdi.

Saat 14.00’te OSİM-DER toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte İnşaat İşçileri Komisyonu üyesi ve Teknopark İstanbul İnşaatı direnişçisi Şevket Yalçınkaya, ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek, ÇHD üyesi Av. Bülent Şimşek ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi üyesi Makine Mühendisi Ertuğrul Bilir konuşmacı olarak yer aldı.

Bölgedeki çeşitli şantiyelerden öncü-ilerici inşaat işçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, kuralsızlığın kural olduğu inşaat sektöründe işçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ele alınarak bu sorunlara karşı nasıl bir mücadele hattı izlenmesi gerektiği tartışıldı.

Somut örnekler üzerinden sömürü ve kölelik koşullarına karşı fiili-meşru bir mücadele örmenin gerekliliğine vurgu yapılan etkinlikte, inşaat işçilerine OSİM-DER İnşaat İşçileri Komisyonu çatısı altında örgütlenme çağrısı yapıldı.

Etkinlikte ilk olarak İnşaat İşçileri Komisyonu adına açılış konuşması gerçekleştirildi. Komisyonun çalışmalarına değinilen konuşmanın ardından panelistlerin sunumlarına geçildi.

Panelde ilk olarak Ertuğrul Bilir söz aldı. Devletin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına ilişkin gerçek bilgi ve rakamları sakladığını dile getiren Bilir, “Devlet gizliyor, kayda geçmiyor. Elbirliğiyle iş cinayetlerinin örtülmesi sorunu var. Patronlar işçilerin ölmesini göze alıyorlar. Sermaye hesaplı-kitaplı bir biçimde cinayet işliyor” ifadelerini kullandı.

İş kazalarına ve cinayetlerine karşı her düzeyde örgütlenmek gerektiğine vurgu yapan Bilir sunumunu şu sözlerle sonlandırdı: “Sistem böyle de kurulsa, örgütlenerek bu zinciri kırmamız mümkün. İşçiler bu çarkı ancak böyle kırabiliriler.”

Bilir’in ardından Av. Zeycan Balcı Şimşek söz alarak işçilerin hukuksal yönden sahip oldukları haklara ve mücadelenin hukuksal yönüne ilişkin bir sunum yaptı.

Daha sonra söz alan Av. Bülent Şimşek ise konuşmasına “Haklarımız bir yerde yazıyor, Hak gasplarını önlemek için öncelikle haklarımızı bilmeliyiz” sözleriyle başladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” konusunda işçilerin yasal düzenlemeler çerçevesinde sahip oldukları haklara ilişkin bilgilendirmede bulunan Şimşek, işçilerin güvenlik önlemlerinin alınmadığı, tehlikeli ortamlarda çalışmaya zorlanamayacağını dile getirdi.

İşçilerin hukuksal yönden haklarını bilmeleri ve sorunlarla karşılaştıkları zaman bu kanalları zorlamaları gerektiğini belirten Şimşek, asıl çözücü olanın ise hukuksal değil fiili-meşru mücadele yöntemi olduğunu vurguladı.

Panelde son olarak Teknopark İstanbul İnşaatı direnişçisi Şevket Yalçınkaya söz alarak kazanımla sonuçlanan mücadele deneyimlerini paylaştı.

Teknopark İstanbul İnşaatı projesine ilişkin bilgilendirmede bulunan Yalçınkaya, maruz kaldıkları ücret gaspına karşı OSİM-DER’in önemli katkısıyla fiili-meşru bir mücadele ördüklerini ve direnişe geçerek haklarını kazandıklarını vurguladı.

Teknopark işçileri olarak aynı zamanda Türkiye işçi sınıfı için de direndiklerini vurgulayan Yalçınkaya, direnişin zaferle sonuçlanmasının ardından mücadelelerini bitirmediklerini, daha uzun soluklu bir mücadele için OSİM-DER çatısı altında İnşaat İşçileri Komisyonu’nu kurduklarını belirtti. Komisyonun bugüne dek gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Yalçınkaya, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını söyledi.

Komisyonun çalışmalarını güçlendirme çağrısı yapan Yalçınkaya konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Mücadele etmeliyiz, mücadeleyi büyütmeliyiz. Ancak birlik olursak haksızlıkların karşısında durabiliriz.”

Sunumların ardında soru-cevap kısmına geçildi.

Etkinliğe katılan işçilerin söz aldığı bu bölümde, fazla mesai, taşeron çalıştırılma ve meslek hastalıkları gibi başlıklara ilişkin anlatımlar yapıldı. Teknopark işçilerinin mücadele deneyimi üzerinde durularak, hak gasplarına karşı yalnızca hukuksal yollara başvurulduğunda kazanma olasılığının oldukça düştüğü ve sürecin alabildiğine uzadığı vurgulandı, kazanmak için fiili-meşru mücadele örmenin zorunluluğu olduğuna dikkat çekildi.

Etkinlik örgütlü mücadele etme ve 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısıyla sonlandırıldı.

Etkinliğin ardından DLB’liler tarafından Nazım Hikmet’in “Kan ter içinde-yapıcılar türkü söylüyor” şiiri müzik eşliğinde okundu.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

BDSP’den Yurtiçi Kargo direnişçilerine ziyaret

Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde kargo dağıtımı yapan Yurtiçi Kargo şirketinde sendikalı oldukları için işten atılan işçiler yaklaşık üç aydır direnişlerini sürdürüyorlar. 15 Nisan günü, Haramidere Aktarma Merkezi önünde direnişlerini sürdüren Yurtiçi Kargo işçilerine Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu tarafından ziyaret düzenlendi.

Ziyaret sırasında işçilerle yapılan sohbetlerde Yurtiçi Kargo işçilerinin örgütlenme süreci üzerine konuşuldu. Konya Yurtiçi Kargo işçilerinin örgütlenme sürecine değinen Nakliyat-İş Örgütlenme Uzmanı, sendikaya üye olan işçilerin Yurtiçi Kargo yönetimi tarafından türlü yöntemlerle sendikadan istifa ettirilmeye çalışıldıklarını vurguladı. Tüm baskı ve işten atma saldırılarına karşı direnişlerin kazanacağının ve bunun tüm işçi sınıfının kazanımı olacağını söyledi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına yapılan konuşmada ise direnen işçilerinin yanında olunacağı, direnişlerin sermayenin saldırılarına karşı birer mevzi olduğu ve korunması gerektiği ifade edildi. Yaklaşmakta olan birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs üzerine yapılan sohbetlerle ziyaret son buldu.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

BDSP’den Bosch direnişine ziyaret

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), direnişlerinin 14. gününe gelen BOSCH işçilerini, direniş çadırında ziyaret etti. Direnişçilerin yalnız olmadığını gerçekleştirdiği ziyaretle gösteren BDSP’liler, direnişçi işçilerle her zaman dayanışma içerisinde olacaklarını ifade ettiler.

“BOSCH işçisi yalnız değildir! Yaşasın sınıf dayanışması!” ozaliti açan BDSP’liler çadıra yakın bir yerde kortej oluşturarak yürüyüşe başladı.

BOSCH direnişçileri, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile BDSP’lileri karşıladılar. Sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından direniş çadırının bulunduğu bahçeye geçildi. Burada direniş üzerinde sohbet gerçekleştirildi. BOSCH direnişçileri BDSP’lilere teşekkür ederek, yaşadıkları mücadele sürecini anlattılar. BDSP temsilcisi de söz alarak, Bosch sürecinde Türk Metal Sendikası’na karşı verilen mücadelenin, sınıf kavgası açısından önemine değindi.

Sohbet boyunca daha önce farklı direniş süreçlerinde yaşanan deneyimler aktarıldı. Direnişlerin kamuoyu ve eylem ayağının tartışıldığı, örneklerin konuşulduğu sohbette, direniş sürecinde bir eylem etkinlik programının eksikliğine dikkat çekildi. Başlatılan imza kampanyası ve bildirilerin bilgisini paylaşan direnişçiler sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Direnişçilerin çıkardığı bildiri ve imza metnini alan BDSP’liler, dayanışmayı sürdüreceklerini dile getirerek, Bosch işçilerinin yanlız olmadığını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul