26 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/17

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının kızıl 1 Mayıs’ı için ileri!
Kitlesel devrimci bir 1 Mayıs için ileri!
Taşeron köleliğine ve
tazminat hakkının gaspına karşı...
Faşist baskı ve devlet terörüne karşı...
Taksim iradesi, sendikal gericilik
ve reformizm
KESK’e, sendikal gruplara ve öncü kamu emekçilerine çağrı
İstanbul BDSP
1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyor!
BDSP’den 1 Mayıs’a hazırlık etkinlikleri
Sınıf devrimcilerinden
1 Mayıs çağrısı
Metal işçilerinden MESS’e yanıt
Metalde grev yolu gözüktü!
ÇAYKUR grevi kırıldı
“Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /7
Ulusal sorun ve toplumsal devrim
H. Fırat

Çekilme süreci başlarken
“Suriye halkının düşmanları” İstanbul’da buluştu
İran’dan gerici-işbirlikçi rejimlere
sert eleştiri
İzmir’de kitlesel gençlik buluşması!
Devrimci liseliler
1 Mayıs şenliğinde buluştu
Metal işçisinden 1 Mayıs çağrısı
Hatice Yürekli anıldı!
"1915 soykırımı unutulmuyor!”
Çernobil felaketi 27. yılında
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

BDSP’den 1 Mayıs’a hazırlık etkinlikleri

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında 21 Nisan günü Kartal, GOP, Küçükçekmece, Gebze, Buca ve Manisa’da etkinlikler düzenledi. Sınıf devrimcileri, etkinlikler vesilesiyle işçi ve emekçileri bir kez daha ‘işçilerin birliği halkların kardeşliği’ için 1 Mayıs alanlarına, çağırdı.

Kartal

1 Mayıs pikniği, hava şartlarından kaynaklı olarak salon etkinliğine çevrildi.

Ortak sofra kurarak güne başlanırken kahvaltının ardından başlayan programda devrim ve sosyalizm şehitlerinin anısına TKİP Kurucu Üyesi ve Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli şahsında saygı duruşuna geçildi.

Saygı duruşunun ardından Kartal İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada, 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapıldı.

Kartal İşçi Kültür Evi’nden gençlerin, Ulucanlar Katliamı’nda şehit düşen TKİP MK üyesi Ümit Altıntaş’ın “Tek Renk Kızıl” adlı yazısından uyarlamış olduğu bağlama eşliğindeki şiirsel dinletinin sunumu gerçekleştirildi.

İlgi ile karşılanan sunumun ardından Hatice Yürekli anısına Kartal İşçi Kültür Evi’nden emekçilerin hazırlamış olduğu şiir dinletisi sunuldu.

Etkinlikte BDSP adına yapılan konuşmada mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Etkinliğe destek veren sanatçılardan müzisyen Ali Haydar’ın seslendirdiği türküler ve devrimci ezgiler hep bir ağızdan söylendi. Dinleti “Çav Bella” marşının söylenmesi ile sonlandırıldı.

Etkinliğe katılan emekçi bir ailenin 5 yaşındaki kız çocuğu gitar eşliğinde kısa bir dinleti sundu. Dinletinin ardından etkinlik sonlandırıldı.

GOP

İşçilerin Birliği Derneği, “İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’a!” şiarıyla, dernek binasında etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte yapılan konuşmada 1 Mayıs’ta Taksim’de kızıl bayrakların dalgalandırılması çağrısı yapıldı.

Konuşma sonrasında dünya ve Türkiye 1 Mayısı’nı anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından, Hatice Yürekli yapılan anmayla selamlandı.

1 Mayıs etkinliğinin ardından, etkinliğe katılanlarla birlikte pratik çalışmanın planlanması yapıldı. Mahalle komitelerinin daha da genişletilmesi kararı alındı.

Küçükçekmece

Etkinlikte ilk olarak Divriği Kültür Derneği müzik grubu Grup Yedirenk sahne aldı. Grup Yedirenk’in halkların kardeşliğine vurgu yapan repertuarında farklı dillerde parçalar seslendirildi. Ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Hayrola” isimli oyun sergilendi. Tiyatronun ardından yemek ve ortak oyunlar için ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü Hatice Yürekli şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Hatice Yürekli için hazırlanan anma progamı sunuldu.

Anmanın ardından konuşma yapan BDSP temsilcisi 1 Mayıs’ta BDSP saflarında Taksim’de olmaya çağırdı.

Etkinlik Sefaköy İşçi kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Tanya” isimli oyunun sergilenmesi ile devam etti. Malatya Hüsükuşağı Derneği’nden gençlerin seslendirdiği türkülerin ardından da Sefaköy İşçi Kültür Evi’nden bir emekçi ve lise öğrencisinin ortak seslendirdiği “Uğurlama” parçası sunuldu.

Gebze

21 Nisan Pazar günü Gebze’de “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” pikniği yapıldı. Program, Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selam” şiiri ile başladı. Selamlamanın ardından BDSP adına bir konuşma gerçekleştirildi.

BDSP konuşmasının Ekim Gençliği adına bir yapılan konuşma izledi ve 1 Mayıs alanında olma çağrısı yükseltildi.

Programın ilk bölümü şiir dinletisi ve devrimci marş ve türkülerle sona erdi. Verilen arada sportif faaliyetlerde bulunuldu.

Programın ikinci bölümüne Hatice Yürekli’nin anması ile başlandı. Anmanın ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Direnişlerini kazanımla sonlandıran PMR işçileri adına da bu bölümde bir konuşma yapıldı. Konuşmalardan sonra devrimci marşlardan oluşan bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Ortak sofrada yenilen yemeğin ardından Kürtçe ezgilerle halaya duruldu.

Piknik programının sonunda BDSP saflarını güçlendirmeye çağıran bir konuşma yapıldı. 1 Mayıs marşının hep bir ağızdan okunması ve “1 Mayıs’ta Taksim alanındayız!” sloganının atılmasıyla piknik sonlandırıldı.

Buca

İzmir’de 1 Mayıs çalışmalarının Buca ayağında “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için 1 Mayıs pikniği” gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde piknik alanına varılmasıyla beraber ortak kahvaltı sofrası kuruldu. Kahvaltıdan önce Buca BDSP adına açılış konuşması yapıldı. Kahvaltının ardından verilen arada Bucalı işçi ve emekçiler bağlama ve gitar eşliğinde türkü ve marşlar söylediler. Akşam saatlerinde kurulan sofranın ardından 1 Mayıs forumu gerçekleştirildi. Forumda 1 Mayıs’ın tarihçesi aktarılarak “Neden 1 Mayıs’a gitmeliyiz?” sorusu cevaplandırıldı.

Pikniğe katılan kitlenin örgütlü tutumu piknik alanında ilgi konusu olurken, etkinlik boyunca pikniğin tüm işleri kolektif bir emeğin ürünü oldu.

Manisa

Metal İşçileri Birliği, 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdi. Program; sunucuların okuduğu “Türkiye işçi sınıfına selam” şiiriyle açıldı. Açılışın ardından 1 Mayıs’ın tarihçesi ve önemi üzerine bir sunum gerçekleştirildi.

Ardından Metal İşçileri Birliği temsilci söz alarak işçi ve emekçileri bekleyen saldırılara ve bu saldırılara karşı mücadelenin önemine değindi.

Serbest kürsüde değişik fabrikalardan söz alan işçiler karşı karşıya kaldıkları sorunları aktardılar. Manisa Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği ise gençliği 1 Mayıs’ta alanlara çağırdılar.

Serbest kürsünün ardından gençlerin hazırladığı “Makineleşme” adlı tiyatro gösterisi sergilendi.

Programın ikinci bölümünde Paydos şiir grubu ve Grup Eksen türkülerle halaylarla programı sonlandırdı. Son olarak BDSP temsilcisi söz alarak 1 Mayıs’ ta alanlara çağırdı.

Kızıl Bayrak / Kartal-GOP-Küçükçekmece-Gebze-Buca- Manisa