26 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/17

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının kızıl 1 Mayıs’ı için ileri!
Kitlesel devrimci bir 1 Mayıs için ileri!
Taşeron köleliğine ve
tazminat hakkının gaspına karşı...
Faşist baskı ve devlet terörüne karşı...
Taksim iradesi, sendikal gericilik
ve reformizm
KESK’e, sendikal gruplara ve öncü kamu emekçilerine çağrı
İstanbul BDSP
1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyor!
BDSP’den 1 Mayıs’a hazırlık etkinlikleri
Sınıf devrimcilerinden
1 Mayıs çağrısı
Metal işçilerinden MESS’e yanıt
Metalde grev yolu gözüktü!
ÇAYKUR grevi kırıldı
“Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /7
Ulusal sorun ve toplumsal devrim
H. Fırat

Çekilme süreci başlarken
“Suriye halkının düşmanları” İstanbul’da buluştu
İran’dan gerici-işbirlikçi rejimlere
sert eleştiri
İzmir’de kitlesel gençlik buluşması!
Devrimci liseliler
1 Mayıs şenliğinde buluştu
Metal işçisinden 1 Mayıs çağrısı
Hatice Yürekli anıldı!
"1915 soykırımı unutulmuyor!”
Çernobil felaketi 27. yılında
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Metal işçilerinden MESS’e yanıt

 

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS dayatmalarına karşı gerçekleştirdiği eylem Prysmian’ın önünde başladı. Bursa’dan SCM işçileri kitlesel olarak katılım sağlarken, Asil Çelik, Bosch ve Tecasa’dan işçiler eyleme destek verdi. Ses aracından çalınan müzik eşliğinde Bursa’dan gelen işçiler Prysmian önünde, işçilerin gündüz vardiyasından çıkmasını beklerken, Prysmian işçileri ise fabrikadan kortej oluşturarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganı eşliğinde çıktı.

Böylece “MESS dayatmalarına hayır!” ana pankartı arkasında Prysmian ve SCM işçileri kendi pankartlarını açarak yürüyüşe başladılar. Genel merkezden Selçuk Göktaş ve Özkan Atar da kortejde yer aldı.

Yol boyunca ses aracından Mudanya halkına seslenildi. Metal işçilerinin mücadelesi anlatılarak, MESS dayatmaları teşhir edildi. Ayrıca grevdeki ÇAYKUR işçileri de selamlandı. ÇAYKUR’daki mücadele “ÇAYKUR işçisi yalnız değildir!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarıyla desteklendi.

Yol boyunca “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Metal işçisi direnişin simgesi!”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Sefalet ücreti istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Meydana gelindiğinde basın açıklamasını Selçuk Göktaş gerçekleştirdi. Bu toplusözleşmesinin 1 yıl önce sonuçlanması gerektiğini hatırlatan Göktaş, iktidarın keyfi tutumuna dikkat çekti. Sarı sendikal anlayışın yolunun açıldığını belirterek ÇAYKUR grevine değindi. Burada da işçilerin iradeleri dışında zorla sarı sendikaya üye yapılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi ve Çaykur işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı.

Birleşik Metal-İş’in geçtiğimiz toplusözleşme döneminde MESS’e 30 yıldan sonra yenilgiyi tattırdığını belirtirken, metal işçilerinin MESS ve Türk Metal’e gerekli dersi verdiğini sözlerine ekledi. Göktaş Türk Metal’in bugünlerde sendikacılık oynamaya çalıştığını ifade ederek “İşverenin koynunda büyüyen sendikal anlayış metal işçisine bir şey veremez” dedi.

AKP hükümetinin kıdem hakkının gaspına yönelik saldırılarına da değinerek MESS’in iktidardan güç aldığını belirtti. “Onların yasaları varsa bizim de yasalarımız var” diyerek yasa tanımaz bu parlamentoda metal işçilerinin de yasa tanımayacağını vurguladı.

MESS’in dayatmalarını geri çekmediği taktirde buna grevle karşılık vereceklerini söyleyen Göktaş, arabulucu sürecinin tamamlandığını hatırlattı. Metal işçilerine “greve hazır mıyız?” diye soran Göktaş’a işçiler coşkulu bir şekilde “hazırız!” diye karşılık verdi. Göktaş bu süreçte Tofaş ve Renault işçilerini de arkalarında görmek istediklerini ifade etti.

Konuşmasını “Bugün ÇAYKUR işçileri sokakta yarın yüzbinler sokakta olacağız. Kavgamız, mücadelemiz hayırlı olsun” diyerek sonlandırdı.

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Eyleme Metal İşçileri Birliği ve BDSP de destek verdi. BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri eylemden sonra dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

İzmir’de binler “taşerona hayır” dedi!

 

DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, TMMOB ve TTB’nin birlikte örgütlediği “Taşerona hayır” eylemi binlerce işçinin katılımıyla gerçekleştirildi. 18 Nisan’da Basmane Meydanı’nda toplanan kitle yolun tek şeridini trafiğe kapatarak İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca taşeron sistemini ve AKP’nin sınıfa yönelik saldırılarını teşhir eden ajitasyon konuşmaları yapıldı. Eylemde taşeron sistemini teşhir etmek amacıyla önde imam yürürken ardında siyah tabut taşındı.

Hazırlanan ortak metni DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Memiş Sarı okudu. Eyleme Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği, Belediye-İş tüm şubeler, Genel-İş tüm şubeler, Birleşik Metal-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Petrol-İş İzmir Şube, Türk Metal, Tes-İş, Tek Gıda-İş, BMC işçileri, BDSP ile devrimci kurum ve kitle örgütleri destek verdi.

Sınıf devrimcileri eyleme “Taşeronlaşmaya, güvencesiz çalışmaya hayır. Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/BDSP” şiarlı pankart ve flamalarla katıldılar. Ayrıca taşeronlaşma karşıtı bildiri dağıtımı yaptılar.

Kızıl Bayrak / İzmir



 

İzmir’de taşerona karşı 24 saat direniş!

Genel-İş Sendikası’na bağlı İzelman işçilerinin iş güvencelerini savunmak için yaptığı eylemler, 24 Nisan günü belediye önüne kurulan çadırla sürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde çadırlarını kuran sendika 24 saat bekleyeceklerini açıkladı.

Kitlesel eylemde İBB önünde “onbinlerce işçi 650 işçi için yürüyor” pankartı açıldı. Eylemde ilk olarak Ege Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Memiş Sarı kısa bir konuşma yaptı. Sarı’nın ardından Genel-İş Daire Başkanı Cafer Konca söz aldı. İzelman süreciyle ilgili basına demeç veren siyasetçileri eleştiren Konca, siyasetçileri de taşerona karşı mücadeleye davet etti.

Eyleme Genel-İş’in tüm şubeleri, Sosyal-İş, Lastik-İş, Dev Maden Sen, Dev Sağlık-İş, Tüm Bel Sen 1 ve 2 No’lu şubeler, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği, TÜMTİS, BDSP ve birçok ilerici-devrimci kurum destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Metal işçileriyle dayanışma çağrısı

 

Metal İşçileri Birliği Bursa’da emekçileri MESS dayatmalarına karşı metal işçileriyle dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

Fomara Meydanı’nda imza standı açılarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Standda “MESS dayatmalarını geri çek!”, “1 Mayıs alanları MESS’e yanıt olacak!”, “Metal işçilerinin talepleri kabul edilsin!” dövizleri ve “İşçi kıyımına son! İşten atmalar yasaklansın!” afişi asıldı.

İmza standına ilgi yoğundu. Kısa sürede yüzlerce imza toplandı. Çeşitli fabrikalarda çalışan metal işçileri standa gelerek imza atarken, işçilerle süreçle ilgili sohbet edildi. İşçiler Türk Metal’e güvenmediklerini belirtirken birçoğu da satış sözleşmesine imza atılacağını düşündüğünü dile getirdi.