26 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/17

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının kızıl 1 Mayıs’ı için ileri!
Kitlesel devrimci bir 1 Mayıs için ileri!
Taşeron köleliğine ve
tazminat hakkının gaspına karşı...
Faşist baskı ve devlet terörüne karşı...
Taksim iradesi, sendikal gericilik
ve reformizm
KESK’e, sendikal gruplara ve öncü kamu emekçilerine çağrı
İstanbul BDSP
1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyor!
BDSP’den 1 Mayıs’a hazırlık etkinlikleri
Sınıf devrimcilerinden
1 Mayıs çağrısı
Metal işçilerinden MESS’e yanıt
Metalde grev yolu gözüktü!
ÇAYKUR grevi kırıldı
“Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /7
Ulusal sorun ve toplumsal devrim
H. Fırat

Çekilme süreci başlarken
“Suriye halkının düşmanları” İstanbul’da buluştu
İran’dan gerici-işbirlikçi rejimlere
sert eleştiri
İzmir’de kitlesel gençlik buluşması!
Devrimci liseliler
1 Mayıs şenliğinde buluştu
Metal işçisinden 1 Mayıs çağrısı
Hatice Yürekli anıldı!
"1915 soykırımı unutulmuyor!”
Çernobil felaketi 27. yılında
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Devrimci liseliler
1 Mayıs şenliğinde buluştu

 

“Paralı, gerici eğitime, geleceksizliğe karşı Denizler’in yolunda 1 Mayıs’a” çağrısını Esenyurt bölgesindeki lise ve dershanelere taşıyan Devrimci Liseliler Birliği, bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü 1 Mayıs şenliğini 20 Nisan günü başarıyla gerçekleştirdi.

Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen şenliğe birçok liseden liseliler katılım sağladı. 22 Nisan 2001’de ölümsüzleşen TKİP Kurucu üyesi ve Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’nin de anıldığı etkinlikte liseli gençliğe 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısı yapıldı.

DLB 1 Mayıs’ta Taksim’de!

Etkinlikte yapılan açılış konuşmasını Hatice Yürekli şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu izledi.

DLB adına yapılan konuşmada ise, 1 Mayıs’ın işçi sınıfının kan ve can bedeliyle yarattığı bir gün olduğu belirtilerek devrimci liselilerin de kendi talepleriyle alanlarda olacağı söylendi. 

Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının katledildikleri tarihin 41. yıldönümünden kısa bir süre önce 1 Mayıs alanlarında olacaklarını ifade eden DLB temsilcisi “Sizleri devrimci mücadelemizin tüm coşkusuyla selamlarken bir kez daha 1 Mayıs’ta Taksim’de Devrimci Liseliler Birliği pankartı arkasında yürümeye davet ediyorum” dedi.

Devrimci liselilerden 1 Mayıs çağrısı

Şiir dinletisi ve 1 Mayıs’ın kızıl tarihini anlatan kısa bir konuşmayla devam eden etkinliğin serbest kürsü bölümünde de devrimci liseliler söz aldı.

Bu bölümde söz alarak kürsüye gelen DLB’liler Kürt sorunu, paralı, gerici eğitim uygulamaları, staj sömürüsü gibi sorunlar üzerinde durarak tüm liselileri 1 Mayıs’ta DLB pankartı arkasına davet ettiler.

Şenlikten kısa bir süre önce hazırlık çalışmalarının başladığı 1 Mayıs skeci ise salondakiler tarafından ilgiyle izlendi.

Etkinlikte BDSP adına yapılan konuşmada, dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıslar’ın önemine değinildi. İşçi ve emekçi çocuklarına üniversite kapılarının kapatıldığını ifade eden BDSP temsilcisi, 1 Mayıs alanlarında liseli gençliğin de yerini alması gerektiğini sözlerine ekledi.

DLB’lilerin oluşturduğu müzik grubunun seslendirdiği devrimci türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla sona eren etkinliğin ardından Köyiçi Meydanı’na geçilerek 1 Mayıs skeci burada da sergilendi.

Etkinlikten notlar:

-Şenliğin gerçekleştirildiği salon Hatice Yürekli’nin büyük boy fotoğrafının yanısıra kızıl bayraklar, DLB’nin 1 Mayıs afişleri ve “YGS-LYS’nin 5 seçeneğine karşı tek seçenek mücadele! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim! Sınavsız üniversite!” pankartlarıyla donatıldı. Sahnenin hemen arkasına ise “Paralı, gerici eğitime, geleceksizliğe karşı Denizler’in yolunda 1 Mayıs’ta Taksim’e!” yazılı DLB pankartı asıldı.

- Liselilerin Sesi, Ekim Gençliği, Kızıl Bayrak’ın da bulunduğu bir standın açıldığı etkinlikte DLB’nin 1 Mayıs bildirileri de yer aldı.

-1 Mayıs şenliğine 10 liseden katılım gerçekleşti.

Liselilerin Sesi / Esenyurt

 

 

 

 

Soruşturma-ceza terörü

 

AÜ’de soruşturma terörü

Ankara Üniversitesi’nde dönem başında gerçekleşen yemekhane zamlarına karşı yapılan eylemler, rektörlüğün hedefi oldu. Cebeci ve Tandoğan Kampüsleri ile DTCF’de onlarca öğrenciye soruşturma açıldı. Newroz kutlamasının gerekçe olarak gösterildiği polis müdahalesinin ardından çoğunluğu Cebeci Kampüsü’ndeki öğrenciler olmak üzere Tandoğan Kampüsü ve DTCF’den, aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu onlarca öğrenciye “izinsiz pankart açmak, öğrenci taleplerini aşan taleplerde bulunmak, fiş kesim noktalarını engelleyerek öğrencilerin fiş almasını engellemek, kamu düzeni bozmak suçlarından” soruşturma açıldı. Soruşturma tebellüğ tarihi ile savunma tarihinin aynı olması ise dikkat çekici.

Ayrıca 15 Mart’ta yine Cebeci Kampüsü’nde yapılan 16 Mart eylemi de soruşturma konusu oldu. Ekim Gençliği’nin de örgütleyici olduğu eylemde atılan sloganlar gerekçe gösterilerek bir Ekim Gençliği okuruna soruşturma açıldı.

ÇOMÜ’de “uyarı” cezası

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) faşist saldırılara karşı eylem yapan devrimci ve ilerici öğrencilere üniversite yönetimi tarafından soruşturma açılmıştı. Hem Eğitim Fakültesi önünde yapılan oturma eylemi ve basın açıklamasını hem de Terzioğlu Fakültesi’nde gerçekleştirilen kitlesel yürüyüş ve basın açıklamasını gerekçe gösteren ÇOMÜ yönetimi, içinde Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu onlarca öğrenciye uyarı cezası verdi.

Öğrenciler son hafta boyunca bölüm sekreterleri tarafından ısrarla aranarak, deyim yerindeyse taciz edilerek, “çok gizli” ibareli zarfları almaya zorlandı. Şehir dışında bulunan öğrenciler bile ısrarla gelmeye zorlandı. Zarflar teslim alındığında ise Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri gerekçe gösterilerek uyarı/kınama cezası verildiği görüldü.

Ekim Gençliği / Ankara-Çanakkale