3 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/18

 Kızıl Bayrak'tan
Yasaklarınız ve zorbalığınız vız gelir
Çekilme sürecinin destekleyenleri
ve Kürt hareketinin beklentileri
Taksim 1 Mayısı’na direnme kararlılığı damgasını vurdu!
Her yer Taksim, her yer direniş!
İstanbul 1 Mayısı:
Kazananlar ve kaybedenler!
Sermaye devletinin
15-16 Haziran kabusu
İzmir’de yüzbini aşkın
işçi ve emekçi alandaydı!
1 Mayıs Ankara’da kitlesel ve coşkulu bir mitingle kutlandı!
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Adana’da 1 Mayıs coşkusu
Kayseri’de coşkulu ve
kitlesel 1 Mayıs
Çanakkale’de 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Almanya’da 1 Mayıs
Dünyada 1 Mayıs
İsviçre/Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Kürdistan’da 1 Mayıs’a direniş rengini verdi
İllerde 1 Mayıs
Aydın’da 1 Mayıs süreci
İşçi ve emekçilerle 1 Mayıs ve Taksim üzerine konuştuk
PMR Kauçuk direnişi üzerine
Bosch işçisine Bursa’dan ziyaret
Hamas-El Fetih anlaşmazlığı devam ediyor
Üniversiteleri “karıştıran” Suriyeli ajanlar değil
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de yüzbini aşkın işçi ve emekçi alandaydı!

 

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs İzmir’de yüzbini aşkın emekçinin Gündoğdu Meydanı’nı doldurmasıyla gerçekleşti. Saat 10.00’dan itibaren İzmir’in iki ayrı noktasında toplanmaya başlayan kortejler, Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüdüler.

DİSK bu yıl İzelman işçilerinin taşeron karşıtı mücadelesini ve kazanımını alana yansıtırken, KESK kızıl fularlarla kortejlerini kızıl renge boyadı.

Miting için bu yıl iki toplanma yeri ve dört yürüyüş güzergahı belirlendi. Türk-İş, DİSK, HDK, Mücadele Birliği ve BDSP Basmane Meydanı’nda toplanırken iki ayrı yürüyüş kolu ile alana giriş yaptı.

KESK, ÇHD, ilerici, devrimci kurumlar, yöre dernekleri, reformistler Konak Eski Sümerbank önünde toplanarak yine iki ayrı koldan (1. ve 2. Kordon’dan) 1 Mayıs alanına doğru yürüyüşe geçti.

Basmane kolu:

Türk-İş toplanma yeri Basmane Meydanı’na 10.00’da gelerek, hızla Möntro üzerinden alana giriş yaptı. Petrol-İş, Türk Metal, Belediye İş kortejleri kitleselliği ile dikkat çekti. Türk-İş’e bağlı sendikalar DİSK alana girdikten sonra hızla dağıldı. Öyle ki DİSK alana girdikten sonra Gündoğdu Meydanı’nda Türk-İş’e ait pankartlar dahi yoktu.

DİSK 11.00’de Basmane Meydanı’na gelerek, kortejler halinde Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüdü. Son bir aydır İzelman işçilerinin mücadelesiyle, sık sık alana çıkan belediye işçileri, 1 Mayıs’a da kitlesel bir şekilde katıldı. Pankartlarında siyasal taleplerin yer aldığı Genel-İş kortejinden sık sık taşerona karşı ve güvencesiz çalışmaya karşı sloganlar yükseldi.  Pankartlarında “Yaşasın 1 Mayıs Biji yek Gulan!”, “Bütün ülkelerin işçileri ve ezilen halklar birleşin!”, “İşçiler demokratik, eşit bir anayasa ve barış istiyor!”, “Taşerona karşı haydi 1 Mayıs’a” şiarları yer aldı.

DİSK kortejinde bu yıl fabrika pankartları ile yer alan Birleşik Metal-İş korteji kitleselliği ile dikkat çekti. Örgütlü olduğu Delphi Diesel, Çukurova Jeneratör, İmpo Motor, Ergun Hidrolik, Eren Balata, FTB, FC Motor, Polkima, Jantsa, Totomak, ZF Lenförder, Şenkaya Döküm, HMS Makine, Mahle Mopisan, İzmir Senkromeç, Schneider, Rettig Metal, İzmir Ersan fabrikalarının pankartları ile alanda yer alan metal işçileri disiplinli kortejleriyle Basmane kolunda yürüdü.

Ayrıca sendikalı metal işçisi kadınlar da “Yaşasın 1 Mayıs” şiarı ile Birleşik Metal-İş kortejinde pankart açarak en önde yürüdüler.

DİSK kortejinde ayrıca Lastik-İş, Sosyal-İş, Genç Sen, Emekli Sen, Dev Sağlık İş, Tekstil İşçileri Sendikası, Vakıfbank Emekliler Derneği İzmir Şubesi yer aldı.

Basmane kolunda toplanan HDK ise Çankaya Caddesi üzerinden Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüdü.

Komünistlerden kızıl ve coşkulu kortej

Sınıf devrimcileri mitinge “Emperyalist saldırganlığa, kapitalist sömürüye karşı bütün ülkelerin işçileri birleşin!” ve “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı” şiarlı BDSP pankartları ile katıldılar. Kortejin en önünde büyük boy kızıl sancağın yanısıra Marks, Engels, Lenin, Mustafa Suphi, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ’ın siluetlerinin yer aldığı büyük flamalar yer aldı.

BDSP kortejinin arkasında “Haramilerin saltanatını yıkacağız!” şiarıyla Metal İşçileri Birliği yer aldı. MİB kortejinde taleplerin yer aldığı dövizlerin yanısıra şapkalar dikkat çekti. Dövizlerde “İş güvenliği önlemleri alınsın!”, “Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “MESS’e ihanetçi sendikalara geçit yok!”,  “Yaşasın Metal İşçileri Birliği!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “İşgal, grev, direniş!”, “İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret!” şiarları yer alırken kortejden de aynı şiarlar slogan olarak atıldı.

Genç Komünistler ise eyleme “Özgürlük, devrim, sosyalizm! / Ekim Gençliği” pankartı ile katıldılar. Kızıl flamalar ve kızıl fularlarla yürüyen kortejde coşku ve canlılık hakimdi.

Konak kolu:

KESK, devrimci-demokrat kurumlar, TMMOB KESK Eski Sümerbank önünde toplanarak 1 Mayıs alanına doğu yürüyüşe geçti. KESK, Devrimci Hareket, DİP, Alınteri, Dersimliler Dernekleri Federasyonu, Halkevleri, DHF, Partizan ikinci kordondan yol keserek meydana yürüdü.

KESK kortejinde Eğitim Sen üyelerinin ağırlığı göze çarparken, BES, SES, BTS de bu kortejde yerlerini aldı. Kızıl fularla yürüyen KESK kortejinde bu yıl sosyalizm vurgusu öne çıktı.

TÜMTİS üyesi işçiler de sendika önünde toplanarak, Möntro’den Türk-İş’le birleşerek 1 Mayıs meydanına giriş yaptı.

Her yer Taksim her yer direniş!”

Program KESK alana girmeden başlatıldı. Saat 13.00’te başlatılan programda ilk olarak BMC işçileri selamlandı ve Taksim’de gerçekleştirilen saldırı ıslık ve sloganlarla kınandı. Genel bir “emek şehitleri” anısına yapılan saygı duruşunun ardından geçtiğimiz yıldan farklı olarak İstiklal Marşı dinletildi. Geçtiğimiz yıl programın başında okutulan Enternasyonal marşı, programın ortalarında çalındı.

1 Mayıs mitingi için KESK, DİSK, TMMOB adına hazırlanan ortak metin Türk-İş 3.Bölge Temsilcisi H. Hüseyin Karakoç tarafından okundu. Taşeronlaştırma, kıdem hakkının gaspı, işsizliğe karşı gerçekleştirilen konuşmada sık sık Taksim saldırısı protesto edildi. Yine okunan metinde “Bizler dünyaya, ülkemize eşitliği, barışı istiyoruz. Emeğin çıkarlarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyoruz. Savaş istemiyoruz, demokrasi ve sosyal adalet istiyoruz. Özgürlükçü demokratik anayasa istiyoruz” denildi.

Alanda sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın sosyalizm!” sloganları atıldı.

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmaların ardından Suavi sahne aldı. Suavi’nin programı hayli coşkulu bir atmosferde geçti. Hep birlikte söylenen 1 Mayıs marşı ve Çav Bella ile miting sona erdi.

Mitingden notlar:

*Çiğli ve Aliağa’da sabahın erken saatlerinden itibaren 1 Mayıs kutlamaları başladı. Çiğli Belediyesi önünde kısa bir 1 Mayıs programı gerçekleştirilirken, Aliağa’da Petrol-İş önünden Aliağa Belediyesi önünde doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. 1 Mayıs anmasının ardından araçlarla Gündoğdu Meydanı’na doğru yola çıkıldı.

* Miting alanında ayrıca kadın dernekleri, yöre dernekleri, anti-kapitalist Müslüman gençler, İzmir Barosu, Anarşistler, Çarşı İzmir, RedHack, feministler, Güvenlik Sen, ÇHD pankartları ve dövizleriyle yerlerini aldılar.

* 1 Mayıs kürsüsü geçtiğimiz yıllara oranla zayıf ve niteliksizdi. Alana ve hakimiyet zayıf olup, Suavi çıktıktan sonra tüm program ve inisiyatif Suavi’ye bırakıldı.

* Sınıf devrimcileri alanda 6 Mayıs Pazartesi günü saat 19.00’da Karşıyaka İzban çıkışında başlayacak olan Denizler anmasının da çağrı bildirilerini dağıttılar.

* Komünistlerin korteji Cumhuriyet Meydanı’ndan girdikten sonra alandaki kitle tarafından oldukça ilgi çekti. Alkışlarla karşılanan kortej sloganlarla kitleye eşlik etti.

* 1 Mayıs alanı defalarca dolup boşaldı. İzmir’de işçilere dayatılan zorunlu mesailer de işçilerin 1 Mayıs’a katılımını engelleyemedi. Toplamda yüz bini aşkın işçi, emekçi, kadın, öğrenci, genç, çocuk 1 Mayıs’ı bu yıl alanlarda kutladı.

* İzmir’de Gündoğdu’da kutlanan 1 Mayıs’ın yanısıra Cumhuriyet Güç Birliği ve TTB, Bornova’da ayrı bir 1 Mayıs örgütledi.

Kızıl Bayrak / İzmir