3 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/18

 Kızıl Bayrak'tan
Yasaklarınız ve zorbalığınız vız gelir
Çekilme sürecinin destekleyenleri
ve Kürt hareketinin beklentileri
Taksim 1 Mayısı’na direnme kararlılığı damgasını vurdu!
Her yer Taksim, her yer direniş!
İstanbul 1 Mayısı:
Kazananlar ve kaybedenler!
Sermaye devletinin
15-16 Haziran kabusu
İzmir’de yüzbini aşkın
işçi ve emekçi alandaydı!
1 Mayıs Ankara’da kitlesel ve coşkulu bir mitingle kutlandı!
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Adana’da 1 Mayıs coşkusu
Kayseri’de coşkulu ve
kitlesel 1 Mayıs
Çanakkale’de 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Almanya’da 1 Mayıs
Dünyada 1 Mayıs
İsviçre/Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Kürdistan’da 1 Mayıs’a direniş rengini verdi
İllerde 1 Mayıs
Aydın’da 1 Mayıs süreci
İşçi ve emekçilerle 1 Mayıs ve Taksim üzerine konuştuk
PMR Kauçuk direnişi üzerine
Bosch işçisine Bursa’dan ziyaret
Hamas-El Fetih anlaşmazlığı devam ediyor
Üniversiteleri “karıştıran” Suriyeli ajanlar değil
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs Ankara’da kitlesel ve coşkulu bir mitingle kutlandı!

 

Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen ve yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi, kitlenin saat 11.00’de Gar önünde toplanmasıyla başladı. 11.45’te kitle iki koldan Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Coşkulu sloganların haykırıldığı yürüyüş kollarında işçi ve emekçilerin temel taleplerinin yanı sıra öne çıkan gündemlerin başında Taksim’de gösterilen devlet terörü yer aldı.

Sol kol… 

Yürüyüşün sol kolunda en önde: “Taşerona, bölgesel asgari ücrete, kıdem tazminatının gaspına, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, ırkçılığa, emperyalist müdahaleye karşı; Emek, Barış, Özgürlük, Demokrasi. Yaşasın 1 Mayıs/Türk İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB” pankartı taşındı.

Ortak pankartın hemen arkasında Türk-İş pankartı ve Türk-İş’e bağlı sendikalar sıralandı. Türk-İş kortejinde sırasıyla, Petrol-İş, TÜMTİS, Tez Koop İş, Demiryol-İş, Tes-İş, Harb-İş, Sivil Memurlar Sendikası (Sime Sen), Yol-İş, Tarım İş, Belediye-İş EGO şubesi pankartları sıralandı. Toplamda 1500 kişi ile yürüyen Türk-İş kortejinde TÜMTİS, Tez Koop İş ve Harb-İş en kitlesel ve coşkulu kortejleri oluşturuyordu.

Tez Koop İş, Elektroworld’te yürüttüğü sendikal çalışmanın coşkusunu kitlesel olarak alana taşıdı. Türk-İş’in bütününün örgütleyici olarak katıldığı mitinge Türk Metal gibi kimi sendikalar katılım göstermediler.

Türk-İş kortejinin hemen arkasından Halk Ozanları Derneği ve Ostim İşçileri pankartlarıyla yürüyüşte yerlerini aldılar.

Yürüyüş kolunun devamında TMMOB korteji yer aldı. Yaklaşık olarak 800 kişilik bir kitle ile yürüyen TMMOB kortejinde sırasıyla; Bilgisayar MO, Çevre MO, Elektrik MO, Gıda MO, Harita MO, İnşaat MO, İMO Genç, Yapı Topluluğu, Jeofizik MO, Jeoloji MO, Kimya MO, Makine MO, MMO Genç, Mimarlar Odası, Petrol MO, Metalurji MO, Şehir Plancıları Odası, Ziraat MO, ZMO Genç pankartları sıralandı.  

TMMOB kortejinin arkasında Mali Müşavirler Odası ve Özgür Bağımsız Müşavirler pankartlarıyla yerlerini aldılar.

Bu kolun devamında ATO, Türkiye Psikiyatri Derneği, Kars Demokratik Dernekler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Varto Dernekleri Federasyonu, Yozgat Akdağmadeni Derneği yürüdü.

PSA Genel Merkez pankartının arkasında Mamak, Keçiören, Batıkent, Yenimahalle şubelerinin pankartları sıralandı. PSA kortejinin hemen arkasından Devrimci 78’liler, ODTÜ Öğrencileri sıralandılar. ODTÜ öğrencileri yaklaşık 500 kişilik coşkulu kortejleriyle yürüyüşte dikkat çeken kortejlerdendi.

ODTÜ öğrencilerinin arkasından Hak-Par, İHD, Atık Kağıt İşçileri ve ortak pankart arkasında yürüyen Sosyoloji öğrencileri, Tiyatroj, Sahne dışı yürüyüşte yerini aldı. Anti-Kapitalist Müslümanlar, Çorum Dernekleri Federasyonu, Dersim Dernekleri Federasyonu, Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu, Edebiyat ve Sanat Emekçileri ve ÇHD’de bu kolda yerini aldı. ÇHD kortejinde son dönem artan baskılar ve tutuklu avukatlar öne çıkan gündemlerdi.

ÇHD’nin arkasından Ekoloji Kolektifi ve Divriği Kültür Derneği yerini aldı.

Komünistlerden coşkulu kızıl kortej…

Komünistler mitinge, “Parti, Sınıf, Devrim!/BDSP”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği, Yaşasın sosyalizm!/BDSP”, “Karanlıkta boy veriyoruz, sessizliği yırtıyoruz. Denizler’in yolundan devrime yürüyoruz!/DLB”, “Emperyalist savaşa, faşist baskı ve teröre, eğitimin ticarileşmesine karşı; Özgürlük, Devrim, Sosyalizm!/Ekim Gençliği” şiarlı pankartlar ve kızıl flamalarıyla katıldılar. En önde Marks, Engels, Lenin ile Habip, Ümit, Hatice, Alaattin ve Hüseyin yoldaşların resimlerinin taşındığı kortejde devrim ve sosyalizmin sloganları coşkulu bir şekilde haykırıldı.

Komünistlerin ardından Oyuncular Sendikası, DHF, DP, Anadolu Kadın Hareketi yürüdü.

HDK bileşenlerinin sıralandığı bu kolda sırasıyla ADYÖD pankartıyla Kürt gençliği, Kurdi-Der, BDP, 78’liler Derneği, EMEP, ESP, Partizan, SDP, SODAP, LGBT, ODAK, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi yürüdü.

Devamla Anarşistler, Anti-Faşist Hareket, Ankaragücü taraftarları, Solfasol gazetesi, Kızıl Hareket, İlerici Liseliler Devrimci Yolda Özgürlük sıralandı.

Sağ kol…

Sağ kolun en önünde ortak pankart taşındı. Ortak pankartın hemen arkasında DİSK pankartı ve korteji yer aldı. Yaklaşık olarak 1000 kişi yürüyen DİSK kortejinde sırasıyla Genel-İş, Emekli-Sen, Birleşik Metal-İş Anadolu Şube, Dev Sağlık-İş, Sosyal İş pankartları sıralandı.

DİSK kortejinin en kitlesel ve coşkulu kısmını Genel-İş oluşturuyordu. Birleşik Metal-İş kortejinde MESS ve TİS’e dair sloganlar sıklıkla atılırken genel olarak taşeronluk ve güvencesizlik gündemleri öne çıkıyordu.

DİSK’in hemen ardından, 1500 kişi ile yürüyen KESK korteji yerini aldı. En önde farklı dillerde “Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı ortak pankart taşınırken, arkasından yaklaşık 1000 kişilik Eğitim-Sen korteji sıralandı. Eğitim Sen 1-2-3-4-5 No’lu şube pankartlarının yanı sıra, Batıkent Lisesi Temsilciliği ve Polatlı Temsilciliği pankartları açıldı. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri de Eğitim Sen kortejiyle birlikte yürüdüler.

Eğitim Sen’in ardından SES, TÖK, Tüm Bel Sen 1-2 No’lu şubeler ve itfaiye emekçileri pankartlarıyla yerlerini aldılar. BTS, Adana Demir Spor, Bahadın Derneği, Yapı Yol Sen, BES 1-2 No’lu şubeler, ESM, Tarım Orkam Sen, Haber Sen, Kültür Sanat Sen, Özgür Tiyatro yürüdü.

KESK kortejinin arkasından Köy Dernekleri Platformu, Halkevleri, Bağımsız Kıbrıs, SDH, Kışla Der, Yurttaş Hakları Derneği, Artvin Dernekleri, ÖDP, CHP, DİP, Çarşı Grubu, Devrimci Hareket, Söz Dergisi, Dayanışma Evleri, Öğrenci Dayanışması yerini aldı. Bu kolda Halkevleri kitlesel katılımıyla dikkat çeken kurumlardandı.

Tüm kurumların alana girmesiyle miting programı Taksim saldırılarının teşhiri ve 2 dakikalık oturma eylemiyle başladı. Ardından KESK adına Şubeler Platformu sözcüsü Dengiz Sönmez, Türk İş Ankara Şubeler Platformu sözcüsü, DİSK adına Çetin Çalışkan, TMMOB ve TTB temsilcilerinin kitleye ayrı ayrı seslenmesiyle devam eden miting programı, Niyazi Koyuncu ve Halkevleri Çocuk Korosu’nun söylediği şarkılarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara