3 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/18

 Kızıl Bayrak'tan
Yasaklarınız ve zorbalığınız vız gelir
Çekilme sürecinin destekleyenleri
ve Kürt hareketinin beklentileri
Taksim 1 Mayısı’na direnme kararlılığı damgasını vurdu!
Her yer Taksim, her yer direniş!
İstanbul 1 Mayısı:
Kazananlar ve kaybedenler!
Sermaye devletinin
15-16 Haziran kabusu
İzmir’de yüzbini aşkın
işçi ve emekçi alandaydı!
1 Mayıs Ankara’da kitlesel ve coşkulu bir mitingle kutlandı!
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Adana’da 1 Mayıs coşkusu
Kayseri’de coşkulu ve
kitlesel 1 Mayıs
Çanakkale’de 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Almanya’da 1 Mayıs
Dünyada 1 Mayıs
İsviçre/Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Kürdistan’da 1 Mayıs’a direniş rengini verdi
İllerde 1 Mayıs
Aydın’da 1 Mayıs süreci
İşçi ve emekçilerle 1 Mayıs ve Taksim üzerine konuştuk
PMR Kauçuk direnişi üzerine
Bosch işçisine Bursa’dan ziyaret
Hamas-El Fetih anlaşmazlığı devam ediyor
Üniversiteleri “karıştıran” Suriyeli ajanlar değil
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bosch işçisine Bursa’dan ziyaret

 

Maslak’taki Bosch Genel Müdürlüğü önünde devam eden direnişe, 29 Nisan’da Bursa’dan Bosch işçileri dayanışma ziyareti düzenledi. Ziyaretçiler Maslak Sanayi içinde eylem gerçekleştirdiler. Maslak Fakülte Durağı’nda pankartlarını açarak Bursa’dan gelenleri karşılayan Bosch direnişçileri birlikte çalıştıkları mesai arkadaşlarıyla hasret giderdiler.

Eylemde Maslak Caddesi trafiğe kapatılarak sloganlar haykırıldı. Yolun önce gidiş sonra geliş istikametini kapatan işçiler Bosch Genel Müdürlüğü önünde süren direnişe dikkat çektiler. Yol kesilmesi nedeniyle uzun kuyruklar oluşurken araçlardaki emekçilere bildiriler dağıtılarak direnişe destek çağrısı yapıldı.

Maslak Oto Sanayi içinde yapılan yürüyüşte Bosch direnişçilerinin patronların kölelik saldırılarına ve sarı sendika baskılarına karşı direndikleri ifade edildi. Şirket merkezlerinin yer aldığı Maslak gibi bir bölgede çalışan emekçilerin alkışlarla eyleme destek vermesi ayrıca anlamlıydı.

İşçiler sloganlar eşliğinde yürürken Doğuş Medya Center önüne gelindi. Burada “İşçiler burada, Doğuş medya nerede”, “Satılık medya istemiyoruz!” sloganları atılarak direnişi haberleştirmeyerek uygulanan sansür teşhir edildi.

Eylem Bosch’un Eğitim Merkezi önüne yapılan yürüyüşle devam etti. Burada da yapılan konuşmalarla Bosch işçilerinin mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı. Eylem oto sanayi içinden direniş çadırına kadar coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.

Bosch Müdürlüğü önünde pankartlar yan yana sıralandı. Burada Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmada Bosch işçisinin sendika seçme hakkına saygı duyulması gerekildiği, tüm baskı ve işten atma saldırılarına karşın mücadelenin devam ettiği ifade edildi.

Direnen işçilerin tüm Bosch işçilerini temsil ettikleri ve onların mücadelesini kazanmak için direndikleri ifade edilerek “Direnen işçiler yalnız değildir!” sloganı atıldı. Atar konuşmasını “1 Mayıs’ı burada kurulan halaylarla karşılıyoruz” diyerek tamamlarken işçiler halaya durdular.

Çekilen halayların ardından Bosch işçileri direnişçilerle sohbet için çadır önüne geçtiler. Burada ilk olarak direnişçi işçilerden Metin Gürgün konuştu. Direnişe çevreden gelen desteğin arttığını ifade edip önemli olanın direnişin etkisini fabrikaya taşımak olduğunu söyledi.

Bosch’ta ilk atılan işçi olan Mustafa Şen ise 1 Mayıs’a gitmenin Bosch işçileri için önemine değinerek gece vardiyasından gelen tüm işçilerin döndüklerinde direnişi anlatıp, 1 Mayıs’a katılmak için işçi arkadaşlarını çağırması gerektiğini ifade etti. Sohbet sırasında Özkan Atar da bir konuşma yaparak geçtiğimiz günlerde iptal edilen “İşçi çıkarma stratejileri” toplantısını hatırlattı. Birlik olarak hareket etmenin önemine değinen Atar, “Tek ihtiyacımız olan birliğimiz” dedi.

Bosch direnişçilerinden Akan Yılmaz ise Cengiz Makina’daki sendika değişim sürecine değinerek Bosch işçilerinin de birlik olup süreci kazanması gerektiğini ifade etti. Bosch işçilerinden İzmir Senkromeç örneği de hatırlatılarak birlik olmanın önemi ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

MİB Bosch direnişçilerinin sesini Bursa’ya taşıdı

Metal İşçileri Birliği, İstanbul’da direnişlerini sürdüren Bosch işçilerinin sesini Bursa’ya taşıdı. Direnişçilerin başlattıkları imza kampanyasını gündeme alan birlik çalışanları, Fomara Meydanı’nda stand açtılar.

Stand ve çevresine “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşten atılan Bosch işçileri geri alınsın”, “Direnen Bosch işçisi kazanacak” dövizleri açıldı.

Çalışma sırasında meydanda ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Konuşmalarda Bosch işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesi anlatıldı, Bursalı işçi ve emekçiler Bosch direnişine destek vermeye çağrıldı.

İmza standına yoğun ilgi olduğu gözlemlenirken kısa sürede çok sayıda kişi imzalarıyla Bosch işçilerinin yanında olduğunu gösterdi. İmza verenler içerisinde çeşitli sektörlerden işçiler, emekçiler, emekliler, kadınlar ve öğrenciler bulunuyor.

 

 

 

 

İsmaco’da 5 işçi daha işten atıldı

 

Direnişin başlamasıyla birlikte İsmaco sermayedarı da sendikaya üye olan işçiler üzerinde baskıları yoğunlaştırdı. 26 Nisan’da 5 işçiyi daha işten atan İsmaco patronuna işçilerin yanıtı ise direnişe katılmak oldu.

Sendika üyesi işçilere yönelik suçlamalar ve iftiralar çerçevesinde tutanaklar tutan fabrika yöneticileri bu uygulamalara boyun eğmeyen işçileri işten atma saldırısıyla yıldırmaya çalışıyor. Sendika üyesi olan ve halen çalışmaya devam eden işçiler ise fabrika içinde de direniyorlar.

Kızıl Bayrak / Tuzla