17 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/20

 Kızıl Bayrak'tan
Reyhanlı katliamının sorumluları emperyalistler ve yerli taşeronlarıdır!
Tayyip Erdoğan Washington’da
Amerikancı gericilerin özlü sözü
Sahibinin sesi medya iş başında
Bu fotoğrafa iyi bakın!
Reyhanlı için emekçiler hesap soruyor!
THY siyonist İsrail’e sponsor oldu
Kargo işçisi geleceği için direniyor!
THY’de baskılara rağmen grev kararlılığı
“Bu işin peşini bırakmayacağız!”
Taşeron cumhuriyeti - Volkan Yaraşır
Anti-emperyalist mücadele ve ulusal etken - H.Fırat
Libya’da çeteler savaşı
Ölümü değersiz gören değersiz yaşayanlara dair... - T. Kor
15-16 Haziran direniş ruhuyla...
“Bedeller ödemeliyiz ki yarın çocuklarımız daha iyi bir dünyada yaşasınlar!”
Üniversitelerden...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
yaz kampında buluşalım!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması!
Nükleer tekellerin çıkarına insan ve doğa sağlığı katlediliyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan...

 



Geçtiğimiz haftanın en temel gündemi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan bombalı saldırı ve saldırının ardından ortaya çıkan kanlı katliam tablosu oldu. Onlarca insanın hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin yaralandığı, Türkiye tarihinin en kapsamlı katliamlarından birisi olarak tarihe geçecek olan Reyhanlı katliamı, sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın siyasal gündeminin ilk sıralarına oturdu.

Reyhanlı'yı savaş alanına çeviren ve onlarca insanın hayatına mal olan bombalı saldırı, AKP gericiliği tarafından hızla Suriye istihbaratına mal edildi, Alevilerle ve marksistlerle ilişkilendirilmeye çalışıldı. Sermaye medyası anında bunun propagandasına soyundu. Yayın yasağı getirilerek gerek ortaya çıkan yıkım tablosu gerekse Reyhanlı halkının tepkileri gözlerden uzak tutulmaya çalışıldı.

Fakat AKP iktidarının bu çabaları, gerçekte kendisinin yarattığı yıkım ve katliam tablosunu örtmeye yetmedi. Başta Reyhanlı olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında emekçiler AKP gericiliğini ve onun emperyalistlere hizmetindeki savaş politikalarını hedef alan eylemler gerçekleştirdiler. Katliamın gerisinde AKP gericiliği ve onun savaş ve saldırganlık politikalarının olduğunu haykırdılar.

Gençlik kitlelerinin siyasal gelişmeler karşısında ortaya koyduğu dinamizm, Reyhanlı sürecinin öne çıkardığı bir başka olgu oldu. Son dönemde hemen her siyasal gelişmede sokaklara inen ve militan bir mücadele pratiği sergileyen gençlik güçleri, Reyhanlı katliamı karşısında da mücadelenin ön sıralarında yerini aldı. Ankara'dan İstanbul'a, Adana'dan Mersin'e ve birçok kentte gençlik militan eylemler gerçekleştirdi.

Emperyalistler ve taşeronlarının bölge halklarını yıkıcı bir savaşa doğru sürükleyen politikalarına karşı gençliğin mücadele dinamizmi gözler önüne seren bu eylemler, aynı zamanda birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik hareketi yaratma ihtiyacını da yakıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde genç komünistleri bu açıdan büyük görevler bekliyor.

***

THY grevi geçtiğimiz haftanın sınıf hareketi cephesinden öne çıkan gelişmesi oldu. TİS sürecinde yaşanan uyuşmazlık THY işçilerinin greve çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı. THY yönetimi başta olmak üzere sermaye devleti dört bir koldan grevi boğmak ve etkisizleştirmek için hemen harekete geçtiler.

Grevin başladığı günden itibaren sermaye devleti ve THY yönetimi, havaalanlarına polis yığarak, greve çıkan işçilere baskı uygulayarak, grev kırıcı işçi çalıştırarak fiili bir grev yasağı uygulamaya çalışıyor. Sermaye devletinin ve THY yönetiminin bu çabalarını boşa düşürmenin ve grevin başarıyla sonuçlanmasının yolu ise grevle eylemli sınıf dayanışmasını büyütmekten geçmektedir.

Önümüzdeki günler sınıf hareketi cephesinden yaşanacak başka gelişmelere de sahne olacaktır. Zira hala devam eden grup metal TİS'lerinde yaşanan uyuşmazlık süreci yeni bir grevi gündeme getirebilir. Bütün bu hareketli döneme hazırlanmak sınıf devrimcilerinin öncelikli gündemi olabilmelidir. Bununla birlikte bu dönemde sınıfı grev iradesini kuşanarak mücadeleye çağırmak ve greve hazırlamak sorumluluğu ile hareket edilmelidir.

***

Ekim Gençliği, 8-14 Temmuz tarihleri arasında yaz kampı örgütleyeceğini duyurdu. Kampın başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için bugünden güçlü bir hazırlık yapmak kolları sıvamak gerekiyor.

Bu nedenle kamp organizasyonu bir süreç olarak ele alınmalı, kampın politik gündemleri üzerinden en geniş gençlik kesimlerine ulaşma bakışıyla hareket edilmeli ve önümüzdeki kısa zaman dilimi tam bir örgütlenme seferberliği olarak değerlendirilebilmelidir.