17 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/20

 Kızıl Bayrak'tan
Reyhanlı katliamının sorumluları emperyalistler ve yerli taşeronlarıdır!
Tayyip Erdoğan Washington’da
Amerikancı gericilerin özlü sözü
Sahibinin sesi medya iş başında
Bu fotoğrafa iyi bakın!
Reyhanlı için emekçiler hesap soruyor!
THY siyonist İsrail’e sponsor oldu
Kargo işçisi geleceği için direniyor!
THY’de baskılara rağmen grev kararlılığı
“Bu işin peşini bırakmayacağız!”
Taşeron cumhuriyeti - Volkan Yaraşır
Anti-emperyalist mücadele ve ulusal etken - H.Fırat
Libya’da çeteler savaşı
Ölümü değersiz gören değersiz yaşayanlara dair... - T. Kor
15-16 Haziran direniş ruhuyla...
“Bedeller ödemeliyiz ki yarın çocuklarımız daha iyi bir dünyada yaşasınlar!”
Üniversitelerden...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
yaz kampında buluşalım!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması!
Nükleer tekellerin çıkarına insan ve doğa sağlığı katlediliyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran direniş ruhuyla...

İşçilerin birliğini halkların kardeşliğini büyütelim!

 

Baskıların, yasakların, hak gasplarının, emperyalist savaşların dünya genelinde yoğunlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Sermaye sınıfının saldırıları ve saldırganlığı artarken dünya sokaklarından işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin sesleri de yükseliyor. Türkiye’ye baktığımızda, onca soruna rağmen işçi sınıfının derin sessizliğini ve mücadelenin durgunluğunu görmekteyiz. Ama buz dağının görünen bu yüzünden başka, bir de suyun altında kalan ve “fırtına öncesi sessizlik” diyebileceğimiz bir birikimin olduğunu görmek gerekiyor.

2013 Taksim 1 Mayısı, kızıllığıyla ve militanlığıyla işçi sınıfının tüm yasaklara, engellemelere rağmen sınıf mücadelesi tarihine nasıl sahip çıktığını göstermiştir. Taksim iradesi, hak gasplarına dur diyebilmektir. Taksim iradesi, sermaye sınıfına karşı başkaldırıyı büyütmektir. Taksim iradesi, devrime ve sosyalizme inancın ortaya konmasıdır. Bu iradeden güç almasını bilmeli ve sınıfın öfkesini bilemeliyiz.

Sermaye sınıfına karşı birlik ve kardeşliği güçlendirmenin dışındaki tüm seçenekler sermayenin haznesine bir şekilde yazılacaktır. Tam da bundan dolayı gerek tarihsel gerekse de güncel mücadelenin birikimlerini özümsememiz gerekir. Geçmişin mücadele günlerini ele alırken güncel sorunlara karşı fabrikalardan, sanayi havzalarından, sokaktan ve yaşamın tüm alanlarından sesin gür çıkmasını ve omuz omuza verenlerin sayısını arttırmayı hedeflemeliyiz.

15-16 Haziran’ın direniş ruhuyla sokağa, mücadeleye!

Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli bir yerde duran 15-16 Haziran direnişinin 34. yıldönümüne yaklaşıyoruz. İşçi sınıfına ve emekçilere dönük hak gasplarının ve saldırıların yoğun olduğu bu dönemde Taksim iradesi ile mücadeleye güç verirken 15-16 Haziran ruhunu kuşanmalı, sokaktaki mücadeleyi büyütmeliyiz.

15-16 Haziran’ın yıldönümü, sessizliğin ardından tetikte bekleyen işçi ve emekçilerin kavgaya atılma dönemi olabilmelidir. İşçi sınıfının önemli bir bölüğünü oluşturan metal işçileri MESS’in dayatmalarına karşı aylardır bekleyişlerini sürdürüyor. Türk Metal ve Çelik İş gibi sendikalar bile grev kararını almak zorunda kaldı. Göstermelik de olsa MESS’e hemen boyun eğmiş değiller. Metal işçilerinin önünde duran grev süreci, 15-16 Haziran direnişinin kararlılığıyla MESS’e ve Türk Metal çetesine karşı başkaldırının, bizden çaldıklarını geri almanın eylemine dönüşebilmelidir.

UİS, taşeronlaştırma, kıdem tazminatının gaspı işçi sınıfının elindeki son kalelerin de alınma hamleleridir. Sosyal hak gasplarının karşısındaki sessizliği bozarak UİS’e, taşeronlaştırmaya, kıdem tazminatının gaspına karşı 15-16 Haziran Direnişi’nin gösterdiği yoldan yürünmelidir.

Bir taraftan sosyal yıkım saldırılarını kesintisiz uygulayan sermaye devleti öte yandan emperyalistlerin bölgedeki taşeronluğunu kusursuz sürdürmeye devam ediyor. Son olarak Reyhanlı’da yaşanan saldırı bir kez daha gösterdi ki, Suriye’ye dönük emperyalist planlarda doğrudan aktör olmaya çalışan sermaye devleti ve AKP hükümeti işçi ve emekçileri savaşın içine sürüklüyor. Emperyalist savaşın yansımalarını en ağır yaşayacak olan işçi ve emekçiler olarak, 15-16 Haziran direniş ruhu ile emperyalist savaş ve saldırganlığın karşısında kardeşliğin gücünü büyütmeli, ezilen hakların yanında olmalıyız.

 

 

 

 

BDSP’den 15-16 Haziran hazırlıkları...

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 12 Mayıs Pazar günü yapılan toplantılarla, büyük işçi direnişi 15-16 Haziran Direnişi’nin 43. yılında gerçekleştirecekleri çalışmaların startını verdi.

Gebze

Sınıf devrimcilerinin Gebze’deki toplantısı, kahvaltı yapılarak başladı. Kahvaltı sırasında başta Reyhanlı’daki patlama olmak üzere güncel gelişmelerle ilgili sohbet edildi.

Kahvaltının ardından toplantıya geçildi. Toplantıda 15-16 Haziran işçi direnişini başlatan koşullar ve direnişin tarihi anlatıldı. Bugün yaşanan sosyal hak gasplarından, metal sektöründe yaşanan MESS Grup TİS sürecinden, emperyalist savaş ve saldırganlıktan ve bunların işçilere, emekçilere yansımasından bahsedildi.

“Sosyal hakların gaspına ve emperyalist saldırganlığa karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!”, “15-16 Haziran ruhuyla MESS’i ezelim, çaldıklarını geri alalım!” şiarlarıyla örülecek politik-pratik bir çalışma hattıyla 15-16 Haziran çalışma sürecinin başlatılacağı belirtildi. Bunun, 15-16 Haziran’ın ruhunun ve Taksim iradesinin kuşanılarak işçi sınıfının güncel sorunlarına karşı örgütlü mücadeleyi yükseltmek için örülecek bir çalışma dönemi olacağına değinildi.

Çalışmanın içeriği konuşulduktan sonra çalışma sürecinde kulanılacak araçlar, yapılacak eylem-etkinliklerin programları konuşuldu. Örgütleme Komisyonu üzerinden yürütülecek çalışmanın kültür-sanat, teknik hazırlık ve basın komisyonları oluşturuldu.

15-16 Haziran çalışmasının temel araçlarından biri olan yerel işçi bülteni GREV’in bu süreçte nasıl kullanılacağı konuşulup bülten yazıları belirlenerek paylaşıldı.

GOP

GOP BDSP, İşçilerin Birliği Derneği’nde 15-16 Haziran gündemli toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak 15-16 Haziran direnişini, öncesi ve sonrası ile anlatan bir sunum yapıldı. Türkiye işçi sınıfının hala sermayeye karşı gerçekleştirdiği en görkemli direniş olduğu vurgulandı. 15 -16 Haziran ruhuyla geleceği kazanma çağrısı yapılarak sunum sonlandırıldı.

Sunumun ardından söz toplantıya katılanlara bırakıldı. Bu bölümde ağırlıklı olarak 15-16 Haziran direnişinin politik arka planı üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Aranın ardından geçilen ikinci bölümde 15-16 Haziran işçi direnişinin tarihsel çağrısının işçi ve emekçilere nasıl taşınacağı üzerine sohbet edildi. Katılımcıların söz aldığı bu bölümde çeşitli araçların kullanılması kararlaştırıldı. İlk olarak 15-16 Haziran gündemli bir piknik yapılması kararlaştırıldı. Piknikte sunulmak üzere tiyatro ve şiir dinletisi hazırlanmasına karar verildi. Tiyatro ve şiir ekipleri oluşturuldu. Uzun zamandır çıkarılmayan bölge işçi bülteninin 15-16 Haziran gündemli çıkarılması kararlaştırıldı. 1 Mayıs öncesi oluşturulan komisyonların güçlendirilerek devam ettirilmesine karar verildi.

9 Haziranda yapılacak pikniğin Gebze’de yapılacak 15-16 Haziran gündemli mitingin ön süreci olarak örgütlenmesinin üzerinde duruldu. Toplantıda oluşturulan ekiplerin toplantı ve çalışma günlerinin belirlenmesi ile gündem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze-GOP