7 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/23

 Kızıl Bayrak'tan
Sarsıcı büyük halk hareketi!
Kuzey Afrika gezisinde şamar üstüne şamar
“Model” AKP, hedef “ılımlı İslam” sonuç: FİYASKO!
Mücadelemizi kırmak için tuzak kurdular, tuzağa düşmeyelim...
Taleplerimizin
arkasındayız!
‘Çözüm’ Taksim’de!
Büyük emekçi halk hareketi üzerine... - M. Emsalsiz
Orta yol yok! - Z. Rençber
Taksim: Direniş ve zafer!
Ankara: Günler süren direniş!
İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!
“Her yer Taksim, her yer direniş!”
Tunus ve Mısır: Devrim için dersler...
Gezi direnişine sınır ötesi destekler...
Türkiye’nin 1 Mayıs’ı:
15-16 Haziran direnişi - Volkan Yaraşır
15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…
“Yeni 15-16 Haziranlar yaratabiliriz!”
“Festival çalışmamız
ilgiyle karşılanıyor”

Türk Metal çetesini kovalım!

“Hepimiz ÇAPULCUYUZ!”
Polis şiddetine
karşı koymak meşrudur!
Direnişin içinden...
Halklar mücadelede
kardeşleşir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…

İşçilerin birliği halkların kardeşliğini büyütelim!

 

Baskıların, yasakların, sosyal yıkım politikalarının, emperyalist savaşların, yağmanın, rantın dünya genelinde yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Türkiye’de sermaye sınıfının bu saldırıları en katmerli, en pervasız şekilde yaşanıyor. Uzun yıllardır biriken öfke son bir haftadır sokaklara taştı. AKP iktidarının on yıllık saltanatına işçiler, emekçiler, gençler, ilericiler, devrimciler “artık yeter” diyerek sokaklara taştı. Taksim-Gezi Parkı ile başlayan militan ve kitlesel mücadele Türkiye’nin birçok yerinde, şehir merkezlerinden mahallelere kadar her yeri sardı. Meydanlar özgürleştirildi, polisin her türlü saldırısına/devlet terörüne karşı barikatlar kuruldu..

4 Haziran günü KESK grevini başlattı, kamu emekçileri sokaklara çıktı. Liseli, üniversiteli öğrenciler birçok yerde dersleri, sınavları boykot ederek sokağın sesini güçlendiriyor. DİSK, fabrikalarda iş bırakarak bu mücadeleyi büyütme kararı aldı. Toplumsal muhalefetin her kesimi kendi yaşadıkları sorunlardan hareketle taleplerini yükseltiyor. Ve gerici-faşist rejime karşı omuz omuza yürüyerek katillerin, rantçıların, asalakların hesap vermesini istiyor.

1970 yılında gerçekleşen 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümüne bu gelişmelerle birlikte ilerliyoruz.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak 16 Haziran Pazar günü Gebze’de gerçekleştireceğimiz “15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor! İşçilerin birliği halkların kardeşliğini büyütelim!” mitingi işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların taleplerini yükseltecekleri mücadele günü olmalıdır.

Emperyalist savaş ve saldırganlığa, AKP’nin emperyalizme taşeronluğuna, “barış süreci” adı altında tasfiyeyi amaçlayan aldatmacalara karşı halkların kardeşliğini büyütmek için buluşalım.

UİS’e, kıdem tazminatının gaspına, taşeronlaştırmaya, iş cinayetlerine, kölece ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı işçilerin birliğini güçlendirmek için buluşalım.

MESS’in dayatmalarına, Türk Metal’in ihanetine karşı metal işçilerin taleplerine sahip çıkmak için buluşalım.

HES’lere, yeşil alanların, tarihi/kültürel mirasın sermayeye peşkeş çekilmesine, doğanın talanına karşı doğaya ve insanca yaşama sahip çıkmak için buluşalım.

Sağlığın, eğitimin ticarileştirilmesine karşı parasız sağlık, parasız eğitim için buluşalım.

Geleceğimiz, özgürlüğümüz, kardeşliğimiz, birliğimiz için 16 Haziran Pazar günü saat 15.00’te Gebze Trafo Meydanı’nda buluşalım.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
04.06.13

 

Miting Programı:

Tarih: 16 Haziran (Pazar)

Toplanma: 15:00 Gebze Trafo Meydanı

(14:30 – Toplanma)

Miting yeri ve saati: Gebze Cumhuriyet Meydanı

15:30

 

 

 

 

“Hayat durmuş, sınıf ayağa kalkmıştı”

 

Tiyatro Simurg’dan tiyatrocu Mehmet Esatoğlu ile 15-16 Haziran ve o dönem üzerine konuştuk…

15-16 Haziran işçi direnişi ile ilgili düşüncelerinizi okurlarımızla paylaşır mısınız?

15-16 Haziran işçi direnişi basit bir ayaklanma değildir. Dönemin dinamizmi her yerde etkiliydi. O dönemde Denizler sokakları başka hale sokmuştur. Öğrenciler için bir önder olmuştu ve öğrenciler için kendini hep öne atardı. Gençlik cephesinde eylemlilikler olurken Türkiye’de de bir sınıf yaşıyordu. Bu sınıf kötü şartlarla çalıştırılıp az para verilen, üretimden gelen güçlerinden başka bir şeyleri olmayan işçi sınıfıydı. 60 sonrası dönemde ise bu işçi sınıfı örgütlenip kendinin güç olduğunu fark eder.

Emekçiler alt kültüre sahiptir. Böyle olmasından kaynaklı korkarlar ve çaresiz olduklarını düşünürler. O dönem DİSK’i var edenler de işçilerin yanındadır. Diğer bir sendika olan Türk-İş ise satılmış bir sendikadır. Sınıfın yanında yer alan DİSK patronlara taleplerle gitmeye başladı, çünkü taban bunu istiyordu. O dönemki dürüst işçi ahlakı taşıyan adamlar emeği bilirdi. Siyasetçiler ise halkı ayakta uyutmasını bilirdi. 15-16 Haziran işçi direnişinde eyleme her yerden akın akın insan geliyordu. Hayat durmuştu sınıf ayağa kalkmıştı. Aslında bütün bunlar gerçekleşirken bir yandan teslimiyet konuşması yapıldı ve hareketin önüne geçildi.

12 Eylül darbesinin ana hedefi işçi sınıfıydı. Hatta işçilerin ilk eylemi tazminat hakkının gasp edilmesiydi. 12 Eylül faşist darbesi de işçi sınıfını sadece 5-6 yıl susturabildi. Tekrardan işçi sınıfı ayaklandı ve tekrardan büyük bir direniş olan Zonguldak direnişi oldu. Bölgesel birçok direniş oldu ama bu direnişlerin bir bir tepelerine bindirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Trakya’da 15-16 Haziran etkinliğine çağrı...

 

Trakya İşçi Birliği, 17 Haziran Pazartesi günü gerçekleştireceği etkinliğin duyurusunu yaygın bir şekilde yapmaya devam ediyor.

Etkinlik duyurusunu içeren afişler Çorlu’nun  ardından Lüleburgaz ve Çerkezköy’de de yapıldı. “Ne geçmiş tükendi ne yarınlar! /15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor – Trakya İşçi Birliği” şiarlı ve programın içeriğinin yazılı olduğu afişler Lüleburgaz ve Çerkezköy’de işçi geçiş noktaları ve merkezi noktalara yaygın olarak yapıldı.

Afiş çalışmaları belli aralıklarla devam edecek. Trakya İşçi Birliği, 15-16 Haziran direnişinin tarihsel önemi ve etkinliğe çağrı içerikli bildiriler de dağıtacak.

Kızıl Bayrak / Trakya