7 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/23

 Kızıl Bayrak'tan
Sarsıcı büyük halk hareketi!
Kuzey Afrika gezisinde şamar üstüne şamar
“Model” AKP, hedef “ılımlı İslam” sonuç: FİYASKO!
Mücadelemizi kırmak için tuzak kurdular, tuzağa düşmeyelim...
Taleplerimizin
arkasındayız!
‘Çözüm’ Taksim’de!
Büyük emekçi halk hareketi üzerine... - M. Emsalsiz
Orta yol yok! - Z. Rençber
Taksim: Direniş ve zafer!
Ankara: Günler süren direniş!
İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!
“Her yer Taksim, her yer direniş!”
Tunus ve Mısır: Devrim için dersler...
Gezi direnişine sınır ötesi destekler...
Türkiye’nin 1 Mayıs’ı:
15-16 Haziran direnişi - Volkan Yaraşır
15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…
“Yeni 15-16 Haziranlar yaratabiliriz!”
“Festival çalışmamız
ilgiyle karşılanıyor”

Türk Metal çetesini kovalım!

“Hepimiz ÇAPULCUYUZ!”
Polis şiddetine
karşı koymak meşrudur!
Direnişin içinden...
Halklar mücadelede
kardeşleşir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara: Günler süren direniş!

Taksim direnişiyle paralel olarak Ankara'da da eylemler yoğun polis terörü karşısında direnişle karşılandı. Polisin şiddeti karşısında Kızılay Meydanı’nı özgürleştirmek için emekçiler saatlerce, günlerce çatışmaktan geri durmadılar. Yer yer direnişle Kızılay Meydanı özgürleştirilse de polis eylemlere sürekli saldırdı.

31 Mayıs'la başlayan eylemlerin genel tablosuna bakıldığında yoğun emekçi desteği görülüyor. Çevredeki emekçi halkın ciddi bir destek sunduğu direniş ilk gününden itibaren saatler süren çatışmalarla geçiyor. Bölgedeki esnaf ve emekçiler eylemlere katılan kitleye alkışlarla, ellerindeki imkanları sunarak destek verdiği gelen bilgiler arasında.

Ankara'da emekçilerin ilk günden itibaren kararlı duruşu polis terörünü de en pervasız noktaya çekti. Polis yoğun gaz bombası kullanımını diğer eylemlerde olduğu gibi burada da gösterirken, ayrıca Ankara’da bir kişi kafasından vurularak ağır yaralandı. Ethem Sarısülük adlı eylemci Kızılay’a ilk girilen gün olan 1 Haziran günü başından vuruldu. Şu an cihaza bağlı olarak yoğun bakımda yaşam savaşı devam ediyor. Ayrıca bir emekçi de panzer tarafından ezilme tehlikesi atlattı. TOMA'nın ezmeye çalıştığı genç de yaralandı.

Polis ara ara gözaltı saldırısını da devreye sokarak emekçiler üzerinde korku salmaya çalıştı. Polis özellikle yoğun gaz boması saldırısı sonrası çevredeki alışveriş merkezlerine sığınan, rahatsızlanan emekçileri gözaltına alırken gözaltıların sayısı arttıkça alınanlar 12 Eylül dönemindeki gibi saatlerce spor salonlarında tutuldular.

Ankara'da polisin “fevkalade orantılı” saldırıları emekçiler tarafından alınan görüntülerle belgeleniyor. Sokakta yürüyen bir emekçiye arkadan saldıran 5 polisten, durakta bekleyen ve yoldaki arabaların üzerine rastgele su sıkan TOMA'ya kadar yaşananlar polisin ölçüsünü de bir kez daha göstermiş oldu.

Sınıf devrimcileri direnişe çağırdı

Mamak’ta BDSP'li sınıf devrimcileri faaliyetlerini Kızılay direnişi ve grev çağrılarını büyüterek sürdürdü.

KESK’in yapacağı greve destek çağrısı için ozalitler yaptı. 5 Haziran grevi için Ege Mahallesi ve Nato Yolu’nda ozalitler yapıldı. Ayrıca Tekmezar ve Tuzluçayır mahallerinde bildiri dağıtımları yapıldı. Bildiri akşam saatlerinde Mamak Tuzluçayır Meydanı’nda yapılan etkinlikte de yaygın olarak dağıtıldı.

Sincan'da da sınıf devrimcileri "Faşist baskı ve terör sökmedi! Genel Grev Genel Direniş" şiarıyla 5 Haziran'da iş bırakma eylemine çağrı afişlerini bölgenin farklı noktalarına yaptılar. Ayrıca emekçiler evlerinde ziyaret edilerek, direnişe çağrıldı.

İlk gününden itibaren emekçiler mahallelerden yürüyüşler yaparak eylemlere katıldı. Mamak'ta binler Kızılay'a coşkulu sloganları ile yürüyüşler düzenlerken geceleri mahallede de eylem yapıldı. BDSP'nin içerisinde yer aldığı devrimci ve ilerici güçler Mamak'ı direnişin ikinci merkezi yaparken direniş için binler Mamak'tan direnişe güç kattı.

1 Haziran'dan itibaren Kızılay'a çıkan her yol eylem alanı oldu. Polis, tüm saldırılarına rağmen eylemin kitleselliğini kıramadı. Her gün çatışma ile geçen Kızılay eylemlerinde emekçiler “Direne direne kazanacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hükümet İstifa!” sloganlarını her gün yeniden haykırdılar.

Gökçek klasiği: Yalan ve tehdit

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek “İleri demokrasi”den ne anladıklarını göstererek Twitter'de yayınladığı mesajında, günlerdir direnen yüz binlere “Vallahi sizi bir kaşık suda boğarız ama dua edin ki biz demokrasiye inanıyoruz... Bizde kaba kuvvet ve eşkıyalık yok” dedi.

Gökçek, tehdit dolu mesajına tepki gösterenlere de laf yetiştirmekten geri durmadı. “Taksim Meydanı’nda taş çatlasa 7000-7500 vatandaş vardı” diyen Gökçek, fotoğraflarla sabit onbinleri inkar etti.

Grevle Kızılay Meydanı yeniden özgür

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) grev kararı ile Ankara'da devlet geri adım atarak, eylem öncesi polisi geri çekmek zorunda kaldı. Ankara Valiliği, eyleme “saat 18:00'e kadar izin verdi”ğini açıklayarak kitleleri icazet sınırı içine almak isterken emekçiler fiili-meşru ve kazanılmış olan eylem hakkına sahip çıkarak alanı terk etmedi.

Polis, irade savaşına çevirdiği izin kararı için saat 17.35'ten itibaren anonslara başlayarak saat 19.50'ye kadar psikolojik savaşı sürdürdü. Ardından TOMA'larla ve çevik kuvvetle saldırdı.

Kolej ve Demirtepe yönünden emekçiler, bir süre sonra meydana geri dönmek için yüklendiler. Fakat polis yoğun gaz bombası kullanımını bu eylemde de sürdürerek emekçileri meydandan uzak tuttu.

Apartmanlara ve iş merkezlerine sığınanlar da Kızılay civarında toplanmaya başlayınca polis tekrar saldırdı.

Kitle Kolej, Demirtepe ve Sıhhiye yönlerine çekildi. Kitle eylemlerine devam ederken Kızılay direnişini sürdürme ve yeniden eylem örgütleme kararı aldıkalarını açıkladı.