7 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/23

 Kızıl Bayrak'tan
Sarsıcı büyük halk hareketi!
Kuzey Afrika gezisinde şamar üstüne şamar
“Model” AKP, hedef “ılımlı İslam” sonuç: FİYASKO!
Mücadelemizi kırmak için tuzak kurdular, tuzağa düşmeyelim...
Taleplerimizin
arkasındayız!
‘Çözüm’ Taksim’de!
Büyük emekçi halk hareketi üzerine... - M. Emsalsiz
Orta yol yok! - Z. Rençber
Taksim: Direniş ve zafer!
Ankara: Günler süren direniş!
İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!
“Her yer Taksim, her yer direniş!”
Tunus ve Mısır: Devrim için dersler...
Gezi direnişine sınır ötesi destekler...
Türkiye’nin 1 Mayıs’ı:
15-16 Haziran direnişi - Volkan Yaraşır
15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…
“Yeni 15-16 Haziranlar yaratabiliriz!”
“Festival çalışmamız
ilgiyle karşılanıyor”

Türk Metal çetesini kovalım!

“Hepimiz ÇAPULCUYUZ!”
Polis şiddetine
karşı koymak meşrudur!
Direnişin içinden...
Halklar mücadelede
kardeşleşir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!

 

İzmir de direnişin mevzilerinden biri oldu. Takism’de başlayan direnişe İzmiri’den verilen destek her geçen gün büyürken polisin ilk başta sergilediği “sağduyulu” tavır kısa sürde kenara atılıp azgın şiddete döndü. 31 Mayıs günü DİSK, KESK, TMMOB tarfından çağrısı yapılan eylemde Eski Sümerbank önünden yürüyüşe geçildi. Kitle 1. ve 2. Kordon yolunu trafiğe kapatarak Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş ve Gündoğdu Meydanı’ndaki eylem boyunca polis ortalıkta gözükmemeye çaba harcadı. Fakat kitlenin Gündoğdu Meydanı’ndan AKP Konak İlçe Binası’na doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polis sahibini korumak adına saldırıya geçti.

Bunun üzerine kitle cadde boyunca yakılan ateşlerle barikatları destekledi. Biber gazından ve tazyikli sudan etkilenen eylemcilere ilk yardım yine eylemcilerden geldi. Cadde boyunca ve ara sokaklarda ilkyardım noktaları kuruldu. SES üyesi emekçiler de buralarda ilk müdahaleyi destekledi. Evlerden ve Hilton Otel’den limon takviyeleri gerçekleşti.

Yüzlerce eylemci Cumhuriyet ve Gündoğdu Meydanı’nda sabahladı.

Faşist çetelerden “Güven Timi”

Gündoğdu eylemleri hafta içerisinde devam ederken polisin saldırıları sırasında eli sopalı sivillerin eşlik etmesi sermaye devletinin saldırgan kimliğini bir kez daha açığa çıkardı. İzmir’de eylemlere polisle birlikte ellerinde sopayla saldıran kişilerin AKP’li oldukları iddiaları üzerine gelen tepkileri yumuşatmak için ilk açıklama Emniyet Müdürü’nden geldi. Eli sopalılar için polis diyen müdür “Güven Timi” oldukları için sivil giyindiklerini söyledi. Fakat “Güven Timi” de olsa ellerinde sopalarla eylemcileri linç etmeye kalkan bu faşist güruhun polis olarak açıklanması, saldırganlığın da savunulmasıdır.

İzmir Valisi Mustafa Toprak emekçilerden polisin savunmasına yönelik tepkisini kırmak için soruşturma açılacağı, Ankara’dan iki müfettiş istendiği, polisin eli sopalı olamayacağı açıklaması geldi.

İzmir’de “baş belası” operasyonu

Sermaye hükümeti şefi Erdoğan’ın “baş belası” diye nitelendirdiği twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden haber paylaşan 34 kişi gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan kişilerden ifadeleri alınan 12 kişi serbest bırakıldı.
Gözaltına alınanlar arasında eylemcilere tehdit mesajları atan bir kişinin de bulunduğu açıklandı. Eli sopalı “Güven Timi” için soruşturma açıldığı açıklaması gibi bir faşistin de soruşturmada gözaltına alınması bir denge ve emekçileri düzen içi kurumlara bel bağlama amacı güdülüyor.

Direniş İzmir emekçi semtlerinde...

İzmir’de direnişin sesi emekçi semtlerinde yankılanarak büyüyor.

Karşıyaka semtinde gerçekleşen eylemlere katılan kitle, AKP İlçe Binası önüne yürüyüş gerçekleştirerek Girne bölgesindeki AKP İlçe Binası’nı ateşe verdi.

Güzeltepe Mahallesi’nde gerçekleşen eylem, tüm mahallelinin desteğini alırken eyleme katılan kitle polis karakolunun önünden geçerken karakola doğru yönelmiş ve burada kısa süreli bir çatışma yaşanmıştı. Ayrıca Evka-5 semtinde de mahallelinin tencereleri ve kaşıklarıyla katıldığı kitlesel bir eylem gerçekleşti.

Küçük Çiğli Mahallesi sakinleri Çiğli AKP İlçe Başkanlığı önüne yürüdü. Eyleme katılım sağlayan BDSP’liler ise eylemin başından sonuna kadar kitleye yön göstermeye çalıştılar. Eylemin militan kimliğinin ideolojik olarak da desteklenmesi için emek harcayan BDSP’liler, reformist algıyla hesaplaşma için uğraştılar. Eylemi AKP İlçe Başkanlığı’nın önüne taşıyarak sermaye hükümetini hedef gösterdiler.

Gökçek’le aynı safta

Taksim’de başlayan halk hareketine destek vermek üzere greve çıkan emekçilere karşı AKP’li Melih Gökçek ile CHP’li Aziz Kocaoğlu aynı safta birleşti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde iş bırakan kamu emekçilerini tehdit eden Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir genelge yayınlayarak “eylemlere katılanı devlet memurluğundan çıkarırız” dedi. AKP’nin arsızlıkta sınır tanımayan belediye başkanı genelgesinde daha da ileri giderek, eyleme katılanlara yönelik “bugün akşama kadar pişmanlıklarını bildirenlerin affedileceği” yolunda pişmanlık dayatmasında bulundu.

AKP’li Melih Gökçek’in bu arsız ve saldırgan çıkışı tartışılırken, aynı saatlerde CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da benzer bir engellemeye giriştiği ortaya çıktı.

Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin toplu taşıma şirketi İzelman’da çalışan otobüs şoförlerinin iş bırakmalarına öncülük yapan Genel-İş Sendikası’na sopa gösterdi. Sefere çıkmayan şoförlere ağır disiplin cezası verileceğini söyleyen Kocaoğlu, Genel-İş sendikasını da, greve çıkmakla Taksim Gezi Parkı eylemlerinden rol çalmakla suçladı.

İzelman işçilerinin iş bıraktığı belediyede, toplu taşıma işi yapan ve Belediye-İş Sendikası’nda örgütlü Eshot ve İZULAŞ işçileri ise eyleme katılmadılar. Böylelikle toplam 1450 araçtan 1000’i garajda kalırken, 450 araç çalıştı. İş bırakma eylemi 14.00’e kadar devam etti.

Kızıl Bayrak / İzmir