7 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/23

 Kızıl Bayrak'tan
Sarsıcı büyük halk hareketi!
Kuzey Afrika gezisinde şamar üstüne şamar
“Model” AKP, hedef “ılımlı İslam” sonuç: FİYASKO!
Mücadelemizi kırmak için tuzak kurdular, tuzağa düşmeyelim...
Taleplerimizin
arkasındayız!
‘Çözüm’ Taksim’de!
Büyük emekçi halk hareketi üzerine... - M. Emsalsiz
Orta yol yok! - Z. Rençber
Taksim: Direniş ve zafer!
Ankara: Günler süren direniş!
İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!
“Her yer Taksim, her yer direniş!”
Tunus ve Mısır: Devrim için dersler...
Gezi direnişine sınır ötesi destekler...
Türkiye’nin 1 Mayıs’ı:
15-16 Haziran direnişi - Volkan Yaraşır
15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…
“Yeni 15-16 Haziranlar yaratabiliriz!”
“Festival çalışmamız
ilgiyle karşılanıyor”

Türk Metal çetesini kovalım!

“Hepimiz ÇAPULCUYUZ!”
Polis şiddetine
karşı koymak meşrudur!
Direnişin içinden...
Halklar mücadelede
kardeşleşir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gezi direnişine sınır ötesi destekler...

 

Gezi Parkı protestoları ile başlayıp AKP’ye ve faşizme karşı öfkelerin dışa vurulduğu isyan, diğer ülkelerde yapılan dayanışma eylemleri ile desteklendi. Türkiye’de bir günde hızla yayılan direniş, dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleştirilen eylemlerle enternasyonal dayanışma’nın en güzel örneklerini de ortaya çıkardı.

5 Haziran

Almanya Bielefeld’de dayanışma eylemi gerçekleştirildi. 600 kişinin katıldığı eylem saat 17.00’de kitlenin Bielefeld merkezindeki Jahnplatz Meydanı’ndaki dayanışma çadırının önünde toplanması ile başladı. Burada kısa konuşmalar ve açıklamalar yapıldı. Kısa bir bekleyişin ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün ardından Altstadt’a gelindi. Burada bir miting yapıldı.

4 Haziran

Paris’te, direnişin kalbi Taksim’le dayanışma eylemi, Paris’in turistik ve canlı semtlerinden Chatelet-les Halles’te bin’in üzerinde katılımla gerçekleşti. Fransız görsel ve yazılı basınının yoğun ilgi gösterdiği eylem Fransızca-Türkçe yapılan konuşmaların yanı sıra çekilen halayların ardından devrim ve sosyalizm yolunda şehit düşenler şahında yapılan saygı duruşundan sonra Çav Bella marşıyla bitirildi.

Hollanda’nın Amsterdam, Den Haag ve Rotterdam şehirlerinde, Taksim’de başlayarak, “Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarıyla Türkiye’ye yayılan, Gezi Parkı direnişini desteklemek için protesto mitingleri gerçekleştirildi.

Hamburg’da Taksim’le Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte en önde “Sivas, Roboski, Taksim, katil devlet hesap verecek” pankartı yer aldı. Yaklaşık 3 km yüründükten sonra Hamburg TC Konsolosluğu’nun önüne gelindi. Yapılan konuşmaların ardından miting sona erdi. Yürüyüşe 2 bin kişi katıldı.

3 Haziran

Devrimci Güç Birliği’nin çağrısı ile eylem gerçekleştirildi. Katılımcıların tümü direnişin sağladığı moralden kaynaklı olarak oldukça canlı ve coşkuluydu. Nürnberg Lorenz Meydanı’nda başlayan ve şehrin merkezi güzargahından geçen yürüyüş Plarer Meydanı’nda yapılan konuşmalarla son buldu.

Eylemlerden biri de Wuppertal kentinde yapıldı. Eyleme MLPD ve BİR-KAR’ın yanısıra, aralarında Alevi Kültür Merkezi’nin de olduğu Wuppertal’daki tüm ilerici kurumlar katılım sağladı. Mitinge 1500 kişi katıldı. Kitle oldukça coşkulu ve canlıydı.

Stuttgart’ta vurgun projesi olan S21 Karşıtları Platformu ve İşsizlerin Mücadele Platformu Montagsdemo/Pazartesi Yürüyüşleri eylemcileri her hafta düzenli olarak yaptıkları Pazartesi eylemlerinin 3 Haziran ayağını, Taksim ve Türkiye halklarının direnişine adadılar. Stuttgart’ın merkezinde saat: 17.00’de açılış konuşmasıyla başlayan Montagsdemo eylemi, BİR-KAR adına yapılan konuşma ile devam etti. Saat: 18.00’de bitirilen eylemden sonra ağırlıklı olarak sosyal reformist bir karaktere sahip olan S21 karşıtı eylem alanına yürünerek gidildi. Konuşma platformundan Taksim direnişi selamlanarak, bu hafta yapılan eylemin Türkiye halklarına ithaf edildiği burada da açıklandı. Saat: 19.00’da bitirilen mitingden sonra Stuttgart Türk Konsolosluğu önüne yürüyüş yapılacağı duyurusu ile birlikte, konsoloğluğa doğru yürüyüş kolu harekete geçti. Asıl ağırlığını Almanlar’ın oluşturduğu ve rengerenk görüntüsüyle tam bir enternasyonalist görüntü sergileyen yürüyüş kolu, konsolosluk önünde yapılan konuşmalarla bitirildi.

2 Haziran

Yeşiller tarafından organize edilen eylem, Essen şehir merkezinde yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Şehir merkezinde yapılan yürüyüşle alana gelindi. Eyleme Atatürkçü Düşünce Derneği taraftarları, MLKP, TKP/ML, DIDIF ve PKK taraftarı katıldı. Essen BİR-KAR taraftarları da eylemde yerini aldı. MLP’de, DKP ve otonomculardan bir grup da destek amacıyla eylemde yer aldı.

Almanya’nın Frankfurt kentinde bir yürüyüş düzenlendi. Hesen Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından ve ağırlıklı olarak internet üzerinden çağrısı yapılan yürüyüşe çoğunluğunu Alevi kitlesinin oluşturduğu çok çeşitli çevrelerden 3 bin civarında kişi katıldı. Saat: 15.00’de Haupwache Meydanı’nda biraraya gelen (BİR-KAR, ADHK, ATİK,AGIF, YEK-Kom) ilerici ve devrimci kurumlar basın açıklaması yaparak gerici-dinci AKP hükümetini teşhir ettiler. Müzik ve marşlar eşliğinde halaylar çekildi. Değişik uluslardan insanlar eyleme destek sundu. Saat: 17.00’de Alevi kitlesinin alana gelmesiyle yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kolu Römer Meydanı’nda bekleyen kitleyle birleşti. Devrimci kurumlar adına yapılan açıklamadan sonra yürüyüş sona erdi.

İngiltere’nin Bournemouth Alevi Kültür Merkezi’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yaklaşık 250 kişi katılarak destek verdi. Bournemouth Belediyesi önünde toplanan eylemciler, Türkçe-İngilizce döviz ve sloganlar ile şehir meydanına kadar yürüdü. Şehir meydanında Türkçe ve İngilizce okunan basın metninin ardından tekrar sloganlar ile Belediye binasına yürünerek eylem sonlandırıldı.

Almanya’nın Köln kentinde Taksim direnişiyle dayanışma amaçlı miting düzenlendi. Dom Kilisesi önünde başlayan mitingde Alevi örgütleri adına çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi. Almanca ve Türkçe yapılan konuşma aralarında ise Grup Yorum elemanları ile Alevi sanatçılar çeşitli parçalar seslendirdiler. Miting, müzik dinletisi ve atılan sloganların ardından akşam saatlerine doğru sona erdi.

1 Haziran

Taksim direnişi etrafında başlayıp ülke geneline yayılan eylemler, yurtdışında yaşayan göçmen kitleler arasında da büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılandı. Belli başlı merkezlerde Taksim direnişine paralel olarak, işçiler, gençler ve kadınlar da alanlara çıktılar. Dayanışma eylemleri düzenlediler. Stuttgart ve çevresinde yaşayan Türkiyeli emekçiler de, 1 Haziran günü düzenlenen yürüyüşe büyük bir ilgi gösterdiler, kendi hazırladıkları kartonlara yazılmış pankartlarıyla eyleme katıldılar. Eylemde Türkiyeli devrimci örgütlerin yanı sıra, ulusalcıların değişik renkleri de yer aldılar. Yürüyüşe Almanlar ellerinde S21’e karşı mücadelenin sembolleri ve şiarlarıyla katıldılar.

Türkiyeli ilerici-devrimci kurumlar ve Alevi derneklerinin çağrısıyla Paris Trocadero Meydanı’nda Taksim direnişiyle dayanışma mitingi gerçeleşti. Bir saat süren eylemde Taksim direnişiyle ilgili Fransızca ve Türkçe konuşmalar yapıldı.

Nürnberg şehir merkezinde spontane olarak Taksim’le dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme 400 kişi katıldı.