7 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/23

 Kızıl Bayrak'tan
Sarsıcı büyük halk hareketi!
Kuzey Afrika gezisinde şamar üstüne şamar
“Model” AKP, hedef “ılımlı İslam” sonuç: FİYASKO!
Mücadelemizi kırmak için tuzak kurdular, tuzağa düşmeyelim...
Taleplerimizin
arkasındayız!
‘Çözüm’ Taksim’de!
Büyük emekçi halk hareketi üzerine... - M. Emsalsiz
Orta yol yok! - Z. Rençber
Taksim: Direniş ve zafer!
Ankara: Günler süren direniş!
İzmir’de direnişin adı Gündoğdu!
“Her yer Taksim, her yer direniş!”
Tunus ve Mısır: Devrim için dersler...
Gezi direnişine sınır ötesi destekler...
Türkiye’nin 1 Mayıs’ı:
15-16 Haziran direnişi - Volkan Yaraşır
15-16 Haziran işçi direnişi yol gösteriyor…
“Yeni 15-16 Haziranlar yaratabiliriz!”
“Festival çalışmamız
ilgiyle karşılanıyor”

Türk Metal çetesini kovalım!

“Hepimiz ÇAPULCUYUZ!”
Polis şiddetine
karşı koymak meşrudur!
Direnişin içinden...
Halklar mücadelede
kardeşleşir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim: Direniş ve zafer!

 

Sermaye hükümeti AKP’nin Taksim’deki Gezi Parkı’nı yıkıp yerine Topçu Kışlası AVM ve cami yapmak istemesine verilen tepkileri polis terörü ile bastırmaya çalışması günlere yayılan militan direnişin patlak vermesine vesile oldu. İstanbul’un dört bir yanı günlerce eylem alanlarına çevrildi, direnişin kalbi elbette Taksim oldu.

1. gün: Polis terörü karşısında tepki büyüdü!

Gezi Parkı’nın korunması için yapılan eylemlere saldıran polis 31 Mayıs günü saldırısını iyice azgınlaştırdı. Sabah saat 05.00’te Gezi Parkı’nda nöbet tutanlara saldırdı, çadırlarını yaktı. Öğle saatlerine kadar kimsenin toplanmasına izin vermeyen polis, sendikalar ve meslek odaları tarafından Taksim’de yapılan eyleme de tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Saldırı polis için adeta bir “Taksim savunmasına” döndü ve gün boyu çatışmalar yaşandı. Ancak karşılığı beklediği gibi olmadı. Zira çatışma sürdükçe, polis şiddetini arttırdıkça daha fazla insan Taksim’e akmaya, direnişe geçmeye başladı.

Akşamüzeri Divan Otel önünde yapılan eylem de polis terörünün hedefi oldu. Ancak bu kez saldırıya daha kitlesel karşılık verildi. Taksim’e çıkmak isteyen binlerce kişi, İstiklal Caddesi, Gümüşsuyu, Tarlabaşı ve çevresinde çatışmalarını sürdürdü. Saatlerce süren polis saldırısı karşısında militan bir direniş sergilendi. Çok sayıda kişi polisin hedef gözeterek attığı gaz bombaları nedeniyle yaralandı. Hastaneye kaldırıldı.

Taksim’de süren kararlı direniş, bir anda tüm Türkiye’ye ve İstanbul’un bir çok mahallesine yayıldı. İstanbul’un mahallerinde sokaklara çıkan emekçiler, Taksim’de ortaya konan direnişe yürüyüşlerle ortak oldular. Kadıköy’de toplanan binlerce kişi, metrobüs yolu üzerinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Sabahın ilk saatlerinde ise Taksim’e çıkıldı.

Aynı gün içinde İstanbul 6. İdari Mahkemesi, toplumsal tepkinin basıncıyla, Taksim Topçu Kışlası projesi için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ünlü hacker grubu Anonymous da Twitter hesaplarından aktif olarak Gezi Parkı hashtag’li paylaşımlarda bulunarak, protestocuların yanlarında olduklarını ifade etti.

2. gün: Zafer direnenlerin!

Sabaha karşı, Kadıköy’den gelen kitlenin önü Barbaros Bulvarı’nda polis barikatı ile kesildi. Polis saldırısı ile başlayan çatışmalar Beşiktaş Çarşı bölgesine kadar yayıldı. Harbiye tarafında da çatışmalar yaşandı. Üsküdar’da toplanan emekçiler de Taksim’e çıkmak için vapurlarla karşıya geçti.

Aynı saatlerde İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelen gruplar da Taksim Meydanı’na çıkmak için polis barikatlarına yöneldi. Polisin saldırıya geçmesiyle birlikte İstiklal Caddesi’nde de çatışmalar yaşanmaya başladı. Harbiye, Mecidiyeköy, Cihangir, Okmeydanı ve Gümüşsuyu da çatışmaların adresi oldu.

Polis Taksim’e çeşitli illerden aldığı takviye ile yığınak yaparken, tıp öğrencileri ve hekimler de gaz maskesi dağıtmak ve direnişe destek olmak için Taksim’e geldi.

Çatışmaların sürdüğü sırada basın toplantısı yapan Taksim Dayanışması, taleplerini açıkladı ve kabul edilene kadar direnişin süreceğini ifade etti.

Taksim’de toplanan binlerce kişi ise Gezi Parkı’na girmek için polis barikatına yüklendi. Polis bir kez daha gaz bombaları ile kitleye saldırdı ancak AKM önünden kımıldayamadı. Ortaya konan direniş sonucu onbinler polisi AKM önünden Gezi Parkı’nın arkasına doğru sürdü. Bir süre sonra polis tümüyle çekildi, yüzbinler Taksim’i doldurdu.

Taksim’e giren kurumlar, yaptıkları toplantı sonucunda Gezi Parkı’nın yıkımına yol açan proje iptal edilene ve hükümet istifa edene kadar Taksim’den ayrılmayacaklarını duyurdular.

BDSP akşam saatlerinde Taksim’de Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’i anma etkinliği yaptı.

Beşiktaş’ta ise çatışmalar günboyu sürdü. Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne yürümek isteyen binlerce kişi, polisin saatler süren azgın saldırısına militan yanıt verdi.

Ayrıca semtlerde onbinlerce kişilik eylemler düzenlendi. Kocamustafapaşa’da toplanan kitle, civarda bir süre yürüdükten sonra Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’nün önünde sloganlar attı. Tencere ve tava döverek tepkisini gösterdi. Saraçhane ve Şişhane’den İstiklal Caddesi’ni izleyerek en sonunda Taksim Meydanı’na ulaştı. Meydana “Fatih burada, Tayyip nerede?” sloganlarıyla giren kitle meydanda bulananlar tarafından da büyük bir coşkuyla karşılandı.

İstanbul Barosu Taksim’de yaşanan polis terörü için suç duyurusunda bulundu.

Sivil polisler de ara sokaklarda pusu atarak eylemcileri gözaltına alırken gözaltı uygulamasını linçe ve işkenceye çevirdiler.

Kartal BDSP, Bankalar Caddesi ve çay bahçeleri üzerinden yürüyüş yaptı. Eylemin ardından topluca Taksim’e geçti.

3. gün: Eylem bitti, nöbet sürüyor!

Zafer coşkusuyla Taksim’i doldurmaya devam eden yüzbinlerce kişi Taksim’de ortak yaşamı örgütlemeye başladı. Gün boyu polis saldırısı ihtimaline karşı önlemlerini alan binlerce kişi, talepleri kabul edilinceye kadar parkta nöbet tutacaklarını ifade ettiler.

Gruplar halinde Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nda oturanlar, yaşananlar üzerinden sohbetler ederken, yer yer müzik dinletisi yaptı ve halaylar çekti. Taksim’in her yerine AKP hükümeti ve Tayyip Erdoğan karşıtı yazılamalar yapıldı.

Eylemciler çevreye duyarlılıklarını çatışmalardan kaynaklanan çöpleri toplayarak bir kez daha gösterdiler. Miting saati yaklaşırken yağan yağmura rağmen binlerce işçi, emekçi ve genç alana gelmeye başladı.

Alanda yapılan mitingde Taksim Dayanışması, TTB, DİSK, Mimarlar Odası adına konuşmalar yapıldı. Grevci THY işçileri de alandaki yerlerini aldı. Kürsüden işçiler adına konuşma yapıldı. Ardından Hilmi Yarayıcı, Pınar Aydınlar, Grup Emeğe Ezgi, Nejat Yavaşoğulları, Kardeş Türküler ve Grup Yorum sahne aldı.

İki gündür polise karşı direniş kararlılığını başta Beşiktaş’ta olmak üzere bulunduğu her alanda gösteren Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın alana gelişi coşkulu alkışlarla karşılandı. Çarşı en önde direniş sırasında ele geçirdiği polis malzelemeleri ile alana girerken Çarşı pankartının arkasında Galatasaray, Fenerbahçe, Göztepe, Adana Demirspor gibi bir dizi taraftar grubu daha yer aldı.

Miting sırasında ulusalcı çeteler BDP kitlesine saldırmaya kalktı. Saldırı püskürtülürken “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları yükseldi. Ulusalcı çeteler saldırı girişiminin ardından alandan ayrıldı. Miting Çav Bella marşının hep birlikte söylenmesinin ardından bitirildi.

Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde eylem yapan kitle otoyola çıktı. Burada kitlenin arasına dalan bir taksi bir kişiyi öldürdü. Mehmet Ayvalıtaş isimli kişi yaşamını yitirdi, Seyit Kartal isimli bir kişi ise yoğun bakıma kaldırıldı.

Sarıgazi’de polis plastik mermi kullandı. İki kişi plastik mermi nedeniyle ağır yaralandı. Tophane’de AKP’liler bıçaklarla pusu kurdu, bir kişiyi yaraladı.

Esenyurt’ta da gün içinde birçok kez eylem yapıldı.

Kartal’da sokağa dökülen emekçiler, sloganlarla yaptıkları yürüyüşün ardından bir açıklama ile eylemi sonlandırdılar.

Gazi Mahallesi’nde Eski Karakol Durağı civarında sokaklarda eylem yapıldı. Sürekli olarak yürüyüşe katılan kitlenin yanı sıra sokağa inmeyenler ise tencere ve tavalara vurarak eyleme destek verdi.

Kocamustafapaşa ve Çapa’da toplanan emekçiler sokak aralarında yürüdükten sonra Millet Caddesi’ne ve oradan da Vatan Caddesi’ne geçerek yürüyüşe devam ettiler.

Gebze merkez civarına yakın mahallelerde balkonlardan ve sokaklardan çatal, kaşıkları tencerelere vurma eylemi gerçekleşti. Arabalar da sokaklarda korna çalarak dolaştı.

Kadıköy’de toplanan binlerce kişi E5 üzerinden yürüyüşe geçti. Kitlenin önü Fikirtepe-Uzunçayır arasında polis tarafından kesildi.

Üsküdar’da da belediye önüne yapılan yürüyüşün ardından bir forum gerçekleştirildi.

4. gün: Kararlılık sürüyor!

Onlarca lisede siyah kıyafetler giyerek eylemlere destek verdiğini gösteren yüzlerce liseli, okulları boykot ederek gruplar halinde Taksim’e geldi.

Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda emekçi aldıkları erzakları eylemcilere bırakarak işlerine gitti.

Bir dizi yabancı basın da süreci takip etmeye devam etti. Röpörtajlar yaptı.

Yiyecek ve içecekler, kurulan masalarda kolektif bir şekilde paylaşıldı. Gezi Parkı’nda ağaçlara Roboski ve Reyhanlı’da hayatını kaybedenlerin isimleri verildi.

Sürekli bir insan sirkülasyonu oldu, yaşadıkları alanlarda eyleme destek verdiklerini ifade eden insanlar gelerek eylemcilere teşekkür etti ve yanlarında olduklarını belirtti.

Üniversitelerde de eylemler yapıldı.

Günlerdir yaşanan gelişmeleri görmezden gelen NTV ve Atv-Sabah binasının önünde eylemler yapıldı.

Akşamüzeri Eğitim-Sen 6 No’lu Şube “Üniversiteler yürüyor, isyan büyüyor!” şiarlı pankartla bir basın açıklaması yaptı.

İlerleyen saatlerde, İstanbul’un mahallelerinde sokaklar kalabalıklaştı. Binlerce kişi sokaklarda “Hükümet istifa!” ve “Her yer Taksim her yer direniş!” sloganlarını haykırdı.

Polis İnönü’nün üst kısmını tuttu. Aşağı inişleri engellemek için ara ara yoğunlaştırılmış gaz attı. Mete Caddesi’nde de benzer biçimde davrandı. Polis helikopteri sürekli alan üzerinde alçak uçuş yaparak kitleyi taciz etti. Bunun karşısında, Taksim’e çıkan yollardaki barikatlar güçlendirildi.

Alanda bulunan birkaç faşist, BDP’lilere saldırmak isteyerek provokasyon yaratmaya çalıştı. Ancak devrimci ve ilerici güçler tarafından engellendi.

Direniş, meydanda kalan kitlenin türkü ve halaylar eşliğinde bekleyişi ile sürdü.

Taksim’de direniş devam ederken Tuzla Aydınlı Mahallesi’nden Tuzla sahile kadar emekçiler yürüdü.

Sarıgazi’de yapılan eyleme polisin saldırması üzerine çatışma yaşandı.

Sultanbeyli Başaran Mahallesi’nde de akşam saatlerinde bir araya gelen 40 kişilik grup giderek kalabalıklaşarak 300 kişiye ulaştı.

5. gün: Taksim ziyaretlerin merkezi...

Sabaha karşı Gümüşsuyu tarafında yaşanan çatışmaların ardından Taksim sabahı sakin geçirdi. İnsanlar sabah yine ortak mutfaklarda toplanan yiyeceklerle kahvaltısını yaptı. Bir önceki günden kalan çöpler kolektif bir şekilde temizlendi.

İnsanlar tekil olarak ziyarete gelmeye, yiyecekler getirmeye ve desteklerini bildirmeye devam etti.

Sağlıkçılar ve tıp öğrencileri açtıkları seyyar revirlerde ilaç toplamaya çalıştı.

Greve çıkan kamu emekçileri de Taksim’e yürüdü. Burada bir eylem yaptı.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası verdiği dinletiyle büyük ilgi topladı.

Ayrıca çeşitli atölye çalışmaları başlatmak için bir hazırlık yaplıdı.

Taksim Dayanışması’nın yayınladığı talepler listesi de Gezi Parkı içerisindeki ağaçlara asıldı.

Gezi Parkı’nda halkların kardeşliği temalı bir etkinlik yaplıdı. Etkinlik Hatay’da yaşamını yitiren Abdullah Cömert anısına saygı duruşu ile başladı. Çeşitli müzik grupları çıkarak ezgiler seslendirdi.

Meydanda havai fişek gösterisi yapıldı. Başka şehirlerden, hatta ülkelerden insanlar gelmeye devam etti.

Gece saat 02.00 sularında Dolmabahçe’de çatışmalar çıktı. Polis kitleye yoğun plastik mermi ile saldırdı. Çatışmalarda yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Polis sağlık ekibinden bir kişiyi de özellikle gözaltına aldı.

Bir süre sonra, Gümüşsuyu’nda polis birkez daha saldırdı. 10’a yakın kişi gözaltına alındı. Plastik mermi ile yapılan saldırı karşısında eylemciler alttaki barikatı geri almak için yeniden yüklendiler.

Gün içinde adliyenin ana avlusunda, “Temis” heykellerinin bulunduğu alanda toplanan yüzlerce avukat, burada Taksim Gezi Parkı gösterilerinde polisin müdahalesini ve yaşananları protesto etti.

6. gün: Grevin adresi Taksim!

Grev yapan kamu emekçilerinin adresi Taksim Meydanı oldu. Binlerce kamu emekçisi, Unkapanı’ndan yaptıkları yürüyüş ile Taksim Meydanı’na geldiler ve eylemlerini yaptılar.

Kamu emekçilerine destek vermek için eylem yapan DİSK de Şişli’deki binasından Taksim Meydanı’na yürüdü.

Gün içinde kitle halaylar, türküler ve çeşitli etkinliklerle nöbete devam etti.