22 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/45

Tasfiyeci sürecin bir ürünü olarak Diyarbakır gösterisi
Davutoğlu Washington’da günah çıkarıyor
Yeni saldırı dalgası ve sendikalar
TMMOB’ye yönelik saldırılar sürüyor…
İzzetin Doğan AKP’den servet almış!
“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”
“Polisin komplolarına izin vermeyeceğiz!”
Dershanelere mahkum eden eğitim sistemi değişmeli!
Faşist saldırılara eylemli yanıt
Baskılar bizi yıldıramaz!
Feniş işçileri direnişte kararlı
SİO’da MİB çalışanlarına saldırı!
Petrol-İş’e açık mektup...

TKİP’nin 15. yıl etkinliğinde yapılan konuşma...

Parti örgütlerinden mesajlar...
TKİP’nin 15. yıl etkinliğine sol örgütlerden mesajlar...
Bursa’da direniş, devrim ve özgürlük buluşması!
Etkinliklerle özgürlük, devrim, sosyalizm mücadelesine çağrı!
Yeraltı nehirlerimizin asi damarına! - H. Eylül
Alaattin Karadağ, katledilişinin 4. yılında anıldı!
Haiti halkı yine isyanda!
Fransız burjuvazisinin sömürgeci hevesleri 
Rusya-Mısır ilişkilerinde yeni dönem
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
25 Kasım’da Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!
“Sömürünün olmadığı bir dünya mümkün!”
­­Elif Kaya ve Burcu Koçlu’dan emekçi kadınlara mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş işçileri direnişte kararlı

 

Feniş işçileri kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret alacakları için 14 Kasım’da Mecidiyeköy’deki Aloğlu Holding önünde eylem düzenlediler.

İşçiler “Maaşlarımız ve kıdem tazminatımız gasp edilemez!” ve “Nizamettin Önelge arkadaşımızı iş kazasında kaybettik. Sorumlusu maaşlarımızı ve tazminatlarımızı gasp eden Sedat Aloğlu ve onu koruyan devlettir!” ozalitleri açtı.

Holding önündeki eylemde Feniş işçileri ilk olarak Nizamettin Önelge için saygı duruşunda bulundu. İşçiler Nizamettin Önelge için “Hakkı hakkımız davası davamız!” kokartları takarak “İş kazası değil iş cinayeti!” , “Katil Aloğlu hesap verecek!” sloganları attı.

Feniş işçileri adına konuşma yapan Mehmet Doğan; haklarını alana kadar Sedat Aloğlu’na dünyayı dar edeceklerini ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Alınterimizin ve emeğimizin üzerinde kan emici asalaklar gibi büyümelerine izin vermeyeceğiz. Nizamettin Önelge arkadaşımızın hesabını soracağız. 6 Eylül’den bu güne sürdürdüğümüz direnişimizi haklarımızı alana kadar sürdüreceğiz. Tekrar geleceğiz ve direnen direne kazanacağız.”

Konuşmaların ardından Holding bünyesinden gelen görüşme talebiyle 6 işçi holding binasına girerek görüşmeye katıldı. Görüşme sonucu Aloğlu Holding’in binadan taşındığının belirtildiği söylendi.

Görüşmenin ardından Çelik-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç basın metnini okuyarak mücadelenin devam edeceğini ifade etti.

Basın metninin ardından Feniş işçileri geldikleri otobüslere gitmek için caddeyi trafiğe kapatarak yürüdü. Çevredeki emekçilerden destek gören işçiler polisin engellemelerine karşın ısrarla caddeyi kapatarak ve sloganları ve ıslıklarıyla yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Araçların bulunduğu yerde eylem bitirildi.

Plascam işçilerinden ziyaret

Gebze’de kurulu bulunan Plascam fabrikasından işçiler 19 Kasım günü Feniş işçilerini ziyarete geldiler. Mücadelelerinde yanlarında olacaklarını belirten işçiler, dayanışmayı her zaman büyüteceklerini ifade ettiler. Plascam işçileri, getirdikleri gıda yardımını da işçilere teslim ettiler.

Volkan Yaraşır eğitimlerini sürdürüyor

Feniş direnişindeki işçilerin daha bilinçli yol yürümeleri için eğitim seminerleri veren Volkan Yaraşır, 19 Kasım günü yine fabrikadaydı. İşçilerle biraraya gelen Volkan Yaraşır, “artı-değer sömürüsü” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Yaraşır, bir sonraki sunumu için 26 Kasım Salı günü fabrikada işçilerle buluşacak.

Direnişin soluğu “özgürlük, devrim, sosyalizm” etkinliklerinde

Feniş işçileri, Ekim Devrimi’nin 96., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 15. yıldönümü nedeniyle sınıf devrimcilerinin 16 Kasım’da Sarıgazi ve 17 Kasım’da Gebze’de gerçekleştirdiği gecelere katıldılar. Direnişin soluğunu işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinin bir parçası olan etkinliklere taşıyan Feniş işçileri, yaptıkları konuşmalarla katılımcıları selamladılar.

Konuşmada, direniş sürecini aktadar direnişçi Feniş işçisi, yürüttükleri mücalenin esasında patrona karşı olduğunu, öncü direnişçi işçilerin sınf devrimcileri ile birlikte mücadeleyi büyütmesi gerektiğini vurguladı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

BELTAŞ’ta oyalama ve açlık grevi

 

“Davalar geri çekilsin, toplu sözleşme görüşmeleri başlasın” talebiyle CHP Beşiktaş İlçe Binası’nda işgal eylemini sürdüren BELTAŞ işçileri Rıdvan Çalışkan ve Cemalettin Demirel 18 Kasım’da yaptıkları basın açıklamasıyla 19 Kasım günü sabahtan itibaren süresiz açlık grevine başlayacaklarını duyurdular.

CHP Beşiktaş İlçe Binası’nda yapılan basın açıklaması sırasında Beşiktaş Belediye Meclis üyesi Selahattin Maluşaklı konuşmaları ve tavırlarıyla açıklamayı provoke etmeye çalışsa da işçiler sakin davranarak buna izin vermedi.

Açıklamanın ardından “Sendika ve örgütlenme hakkımız için açlık grevindeyiz. Talebimiz CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı’nın açtığı davadan vazgeçmesidir” yazan pankart camdan aşağıya asılarak basın açıklaması sonlandırıldı.

Genel-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Yönetimi BELTAŞ işçileriyle birlikte 20 Kasım’da yaptıkları basın toplantısında yaşanan süreçlere dair bilgilendirmede bulundu.

Levent Kültür Merkezi’ndeki toplantıya Şube Başkanı Hikmet Aygün ve şube yöneticilerinin yanı sıra BELTAŞ işçileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Aygün, BELTAŞ’la yapılan görüşmelerde koşulların iyileştirilmesi, işe dönenlerin baskı altına alınmaması ve mahkemeye saygılı olunması yönünde bir mutabakata vardıklarını ifade etti.

12 Kasım tarihinde görülen itiraz davası öncesinde yaptıkları görüşmede Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın davayı geri çekeceklerini belirttiğini, fakat bunu yapmadıklarını anlattı.

19 Kasım’da BELTAŞ yönetimiyle görüştüklerini söyleyerek orada alınan kararın açıklanması için sözü Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi ve BELTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Saygılı’ya bıraktı.

BELTAŞ Yönetim Kurulu Kararı’nı açıklayarak karara göre İstanbul 7. İş Mahkemesi’nde görülen davadan feragat için işlemlerin başlatılacağı, ancak bunun davanın görüleceği 6 Şubat tarihinde yapılacağını belirtti.

İlk kısmı konuşmaların ardından sona eren toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

Aygün daha önce “12 Kasım’da İstanbul’da görülecek yetki davasının ardından belediye avukatlarının engellemeleriyle karşılaşırsak, grev çadırı nasıl kurulur göstereceğiz” demiş, işçileri oyalamıştı. Şimdi de işçilere 6 Şubat tarihi işaret edilerek süreç belediye ve taşeron şirket yönetimine bırakılıyor.

Görünüşte ‘davadan feragat kararı’ işçiler lehine olumlu gibi görünse de aslında süreci uzatmak, işçileri oyalamak dışında bir anlama gelmiyor. Yaklaşık üç yıldır yetki sürecinin sürüncemede olduğu ve sadece davalar beklenerek sürecin geçiştirildiği düşünülünce işçileri için sürecin olumlu gitmediğini görmek mümkün. Ayrıca davanın görüleceği tarihten 6 ay sonrasında yeniden şirket ihaleleri başlayacak ve süreç silbaştan başlayacaktır.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 
§