22 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/45

Tasfiyeci sürecin bir ürünü olarak Diyarbakır gösterisi
Davutoğlu Washington’da günah çıkarıyor
Yeni saldırı dalgası ve sendikalar
TMMOB’ye yönelik saldırılar sürüyor…
İzzetin Doğan AKP’den servet almış!
“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”
“Polisin komplolarına izin vermeyeceğiz!”
Dershanelere mahkum eden eğitim sistemi değişmeli!
Faşist saldırılara eylemli yanıt
Baskılar bizi yıldıramaz!
Feniş işçileri direnişte kararlı
SİO’da MİB çalışanlarına saldırı!
Petrol-İş’e açık mektup...

TKİP’nin 15. yıl etkinliğinde yapılan konuşma...

Parti örgütlerinden mesajlar...
TKİP’nin 15. yıl etkinliğine sol örgütlerden mesajlar...
Bursa’da direniş, devrim ve özgürlük buluşması!
Etkinliklerle özgürlük, devrim, sosyalizm mücadelesine çağrı!
Yeraltı nehirlerimizin asi damarına! - H. Eylül
Alaattin Karadağ, katledilişinin 4. yılında anıldı!
Haiti halkı yine isyanda!
Fransız burjuvazisinin sömürgeci hevesleri 
Rusya-Mısır ilişkilerinde yeni dönem
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
25 Kasım’da Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!
“Sömürünün olmadığı bir dünya mümkün!”
­­Elif Kaya ve Burcu Koçlu’dan emekçi kadınlara mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Etkinliklerle özgürlük, devrim, sosyalizm mücadelesine çağrı!

 

İzmir

İzmir Tepekule’de 17 Kasım’da yapılan etkinlikte salon devrimci şiar ve önderlerin fotoğraflarının olduğu pankartlarla donatıldı. Fuayede kurulan Eksen Yayıncılık standında Kızıl Bayrak, Metal İşçileri Bülteni, Çiğli İşçi Bülteni, Emekçi Kadın Bülteni, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi satışı yapıldı. Yine fuayede dünyadaki işçi ve emekçi hareketlerinden karelerin sergilendiği resim sergisi açıldı.

Etkinlik, açış sunumu ve kitlenin selamlanmasıyla başladı. İlk olarak Ekim Devrimi’nin tarihsel ve güncel anlamını içeren belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Ardından “Yapıcılar” şiiri sunuldu.

Kitle Alaattin Karadağ şahsında, tüm devrimci önderler, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler ve Gezi şehitleri anısına saygı duruşuna davet edildi.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada tarihsel ve güncel olarak dünya üzerindeki atmosfere değinilerek devrimci partinin rolü ve anlamına işaret edildi. Sınıfın devrimci partisinin 15 yıl önce kurularak, bu topraklarda devrim ve sosyalizmi gerçek kılmak iddiasıyla mücadele ettiği belirtildi.

Konuşmadan sonra Gezi direnişçileri selamlanarak, “Ateşin keşfinden güneşin zaptına Yeni Ekimler için ileri!” diyen, 5 aydır tutsak olan BDSP’lilerin ve Ekim Gençliği okurlarının hazırladığı mesajlar okundu.

Etkinlik İşçi Kültür Sanat Evi Derneği Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Tarih” adlı oyunla devam etti. “Hürriyet”, “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” adlı şiirlerin sunumunu, Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği’nin hazırlamış olduğu müzik dinletisi izledi. Bir saate yakın dinleti veren Topluluk, ayrıca Alaattin yoldaş için hazırladıkları şarkıyı seslendirdi.

Oldukça coşkulu ve devrimci bir atmosferde geçen etkinliğin finali, çekilen halaylar ve hep bir ağızdan okunan marşlarla yapıldı. “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” sloganı ile etkinlik sona erdi.

Emekçi Kadın Komisyonları’nın 24 Kasım’da Karşıyaka’da gerçekleştireceği “Evde, sokakta, hapishanelerde, işyerinde şiddete son!” şiarlı yürüyüşüne ve Gezi tutsaklarının davalarına, İzmir Adliyesi’ne çağrıda bulunuldu.

İstanbul - Sarıgazi

Sarıgazi’de örgütlenen etkinlik 16 Kasım’da Yıldırımlar Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Yoğun bir emeğin ardından yapılan gecede devrim ve sosyalizm şiarları haykırılırken, barbarlık düzeni emperyalist-kapitalizme karşı sınıfsız-sömürüsüz bir dünya mücadelesine çağrı yapıldı.

Şiirsel bir sunumla, katılımcılar selamlanarak gece başlatıldı. Devrim şehitleri ve Haziran Direnişi’nde yitirilenler için saygı duruşuna çağrı yapıldı. Gece programı, Haluk Tolga İlhan ve ekibinin sahne alması ile sürdü. İlhan, farklı yöresel ezgileri dillendirerek, halkların kardeşliği vurgusunu müzikleriyle sundu.

Emperyalist-kapitalizmin dünya ölçeğinde girdiği yapısal kriz, artan sosyal isyanlar ile birlikte Haziran Direnişi’nin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimiyle, gece devam etti.

Geceyi örgütleyen Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına bir konuşma yapılarak, dünya genelinde içinden geçilen tarihsel döneme işaret edildi. Yaşanan yoksulluğun ve servet-sefalet kutuplaşmasının büyüklüğüne, tırmandırılan emperyalist savaşlara dikkat çekilerek, tüm bu sorunların içerisinde dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de yaşanan isyanlara vurgu yapan BDSP temsilcisi, yeni isyanların yaşanacağının altını çizdi. Temsilci, kölelik düzeninden kurtulmak, insanca bir yaşamı kurmak için bu iktidar savaşına hazırlanmak gerektiğini, bunun da işçi sınıfının partisini güçlendirmek, büyütmek anlamına geldiğini belirtti.

Feniş direnişçileri de geceye katılarak mücadelelerinin sesini etkinliğe taşıdılar. Esasında yürütülen mücadeleyle patronlara dünyayı dar edeceklerini haykırdıklarını belirten direnişçi, direne direne kazanacaklarını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) Müzik Atölyesi sahne aldı. Geceye söyledikleri marşlar ve okudukları şiirlerle kavganın sanatını sunan müzik atölyesi, Çav Bella marşıyla katılımcılara veda ettiler. Son olarak sahneyi Kürtçe ezgileriyle Erdoğan Emir aldı. Müzik dinletilerinin ardından geceye gelen mesajlar okundu. İlk okunan mesaj Kırıklar ve Şakran hapishanelerindeki BDSP’li Gezi tutsaklarından gelen mektup oldu. Zindanlardan ikinci mektup da Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) dava tutsaklarından oldu. Son olarak da Akpınar Mahallesi’ndeki emekçilerin geceyi selamlayan mesajı okundu. Gece, Haziran Direnişi’nin bıraktığı mücadele kararlılığını ifade eden “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganı ile bitirildi.

Sancak ve pankartlarla donatılan salonda, devrimin rengi hakimdi. Gecede Eksen Yayıncılık’a ait kitaplar, Kızıl Bayrak, Metal İşçileri Bülteni, Emekçi Kadın Bülteni’nin sergilendiği standın yanı sıra, Devrimci Liseliler Birliği standı açıldı. Ayrıca standlarda Gezi tutsağı Burcu Koçlu’nun serbest bırakılması için imza toplandı. Salon girişine “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” başlıklı, Gezi Direnişi’nden karelerin yer aldığı fotoğraflardan bir sergi yer aldı.

Gebze

Sınıf devrimcileri, Gebze’de “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” şiarıyla hazırlıklarını yürüttüğü etkinliği 17 Kasım’da Saray Kafe’de gerçekleştirdi. Etkinlik selamlamayla başladı. Yeni Ekimler’in Partisi’nin şehitleri ve Haziran Direnişi’nde ölümsüzleşen Abdullah, Mehmet, Ethem, Medeni, Ali İsmail, Ahmet, Hasan Ferit için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, sinevizyon gösterildi. Genç bir devrimcinin şiir dinletisi ile devam eden etkinlikte, özellikle Alaattin Karadağ anısına okunan Edip Cansever’in “Ölü mü denir” şiiri alkışlarla karşılandı.

Şiir sunumunun ardından BDSP temsilcisi konuşma yaptı. 96 yıl önce gerçekleşen Ekim Devrimi’nin büyük umut olduğu, başka devrimlerin ve ulusal kurtuluş mücadelelerinin önünü açtığı ifade edildi. Komünist hareketin devrimler çağı tahlili hatırlatılarak, yaşanan gelişmelerin ve Haziran Direnişi’nin bu tespiti doğruladığı ifade edildi.

Etkinlik şiarının bir tercihi anlattığı vurgulanarak, işçi ve emekçilerin kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde olduğunun altı çizildi. Mücadeleyi büyütme çağrısıyla konuşma sonlandırıldı. BDSP konuşmasının ardından Pendik PSAKD Müzik Topluluğu türküler seslendirdi.

Haziran Direnişi sırasında polis saldırısında yaralanan Okan Göçer bir konuşma yaptı. Berkin Elvan’ın da hala komada olduğunu, sisteme karşı olan ve mücadele yürütenlerin bedel ödediğini söyleyen Göçer, Haziran Direnişi sırasında tutsak düşenlerle dayanışma çağrısı yaptı.

Etkinlik, Feniş işçilerinin direniş ve işgal süreçlerindeki görüntülerinden derlenen sinevizyonun gösterimi ile devam etti. Akabinde Feniş işçileri adına konuşan Mehmet Doğan, Feniş işçilerinin yanında olan ve direnişi yaymak için faaliyet yürüten sınıf devrimcilerini selamladı. Fabrikada yaşadıkları sömürü ve işten atılma süreçlerini özetledi. İnşaattan düşerek iş cinayetine kurban giden Feniş işçisi Nizamettin Önelge için yaptıkları eylemlerden bahsetti. Sömürüye ve iş cinayetlerine artık izin vermemek gerektiğini ifade eden Doğan, sınıf devrimcilerinin ve öncü işçilerin sermayeye karşı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Etkinlik Pendik PSAKD Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği marşlar ve ezgilerle sonlandırıldı.

Salonda asılan pankartlarda devrim sosyalizm şiarları, parti ve devrim şehitlerinin resimleri yer aldı. Etkinlik programında olan Hasan Karayol, Adalılar ve Meyman etkinliğe katılmadılar. Salonun girişinde açılan standda Gebze İşçilerin Birliği Derneği’ne üye kayıtları yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir - İstanbul - Gebze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
§