28 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/09

Greif’te iki sınıf karşı karşıya...
Amerikan tekeli Greif AKP’den yardım istedi
Burası seçim değil grev meydanı!
Bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş!
Greif direnişi üçüncü haftasında...
Grev yeri, bayram yeri oldu
Almanya’dan bir kadın metal işçisinden Greif işçilerine
Eğitim emekçileri ülke çapında greve çıktı
Luna Sayaç işçileri direnişte
Feniş’te ihanet pişkinliği!
Taşeronlaştırma; Böl, parçala, daha kolay sömür!
Yolsuzluklara karşı emekçiler sokakta!
30 Mart yerel seçimleri üzerine Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
“Yurtseverlik sınavı”ndan Sol Cephe’ye... - K. Toprak
Mücadeleyi değil, sandığı çare olarak gösteriyorlar!
Seçim büroları Greif’le dayanışma bürolarına dönüştü!
BDSP aday tanıtımlarıyla seçim programını deklare etti
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
8 Mart’ta alanlara!
Ukrayna’da emperyalistler güdümünde darbe!
Venezuela gericilere karşı direniyor!
İsimler verilir tarih alır, isimler silinir tarih verir!
Çetinsaya ve YÖK neyin kuklası?
Alpagut işgali
Ölümünün 30 yılında Hasan Hüseyin Korkmazgil’i saygıyla anıyoruz…
İmran Aydın, devrim davasının yılmaz işçisi…
Greif işçilerinden çağrı: “Dayanışmayı büyütelim!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grev yeri, bayram yeri oldu

 

İşgalci Greif işçileri, 23 Şubat Pazar günü, sabah saatlerinden itibaren etkinlik-forum hazırlıklarına yoğun olarak devam ederken bir yandan da, birçok yerden desteğe gelenler oldu. İşçiler sabah saatlerinden itibaren tahta paletlerden sahne yaparak ses sistemini kurdular. İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası forumları topladıkları yiyecek ve temizlik malzemeleriyle etkinlik öncesinde fabrikaya geldi. Yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen etkinlik-forum, kararlılığın, inancın ve mücadele coşkusunun sahnesi oldu. Grev yeri bayram yerine döndü.

Etkinlik için Çağrı dergisi okurları, Genç Emekçiler Birliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Beylikdüzü Dayanışması, Esenyurt Gölge Kültür Merkezi, İMD, Sosyalist Kamu Emekçileri, Punto Deri direnişçileri sloganlarla fabrika önüne geldiler. DİSK adına göze çarpan DİSK Tekstil-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan, Devrimci Turizm-İş Sendikası üye ve yöneticileri oldu.

Yapılan müzik yayınıyla çekilen halayların ardından saat 15.00’e yaklaşırken işçiler adına yapılan konuşmayla birlikte etkinlik programı başlatılmış oldu. Greif işçileri adına yapılan sunumda taşeron köleliğine ve sömürüye karşı yürüttükleri direnişle dayanışma için gelenler selamlandı.

Konuşmanın sonrasında Grup Emeğe Ezgi sahne alarak işçi marşlarının ardından Çav Bella marşını seslendirerek bir dinleti sundu.

Ardından sahne alan Güney Kültür Merkezi İşçi Tiyatrosu ise Greif işçilerinin çalışma koşullarından esinlenerek hazırlanan ve taşeron sistemini yeren oyunları sergilendi.

Ruhi Su Dostlar Korosu da emekten yana bir tercihlerinin olduğunu belirterek sahneye çıktılar. Seslendirdikleri Ruhi Su türkülerinin işçilere güç vermesini diledikleri belirtildi.

Gölge Kültür Sanat Merkezi Gölge Tiyatro Topluluğu da Greif işçilerinin mücadelesinden esinledikleri oyunlarını sergilediler.

Eski DİSK Başkanı CHP Milletvekili Süleyman Çelebi de bir konuşma geçekleştirdi. Taşeron sisteminin kaldırılması için mecliste uğraştığını ifade etti. Direnişin 3. gününde Greif işçilerini mecliste yaptığı konuşmayla ve mecliste çuvalla yaptığı konuşmayla selamladığını söyledi.

İşyeri Baştemsilcisi Orhan Purhan Çelebi’nin ardından kısa bir konuşma yaparak bir dizi söz verdiğini ve bunların takipçisi olacaklarını ifade etti.

Marmara Romen Dernekleri Federasyonu Müzik Topluluğu da sahneye çıkarak Romen ezgilerinden oluşan bir dinleti sundu.

Birlik, dayanışma ve mücadele forumu”

Çekilen halaylar ve oyunların ardından coşkulu sloganlarla birinci bölüm sonlandırılarak “Birlik, dayanışma ve mücadele forumu” başlatıldı.

DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın’ın yaptığı kısa konuşmanın ardından başlayan forumda ilk olarak işgalci kadın işçilerden Sevim annenin kızı Tuğçenur, “Anne özlemi” başlığıyla yazdığı şiiri okuyarak annesini özlediğini, fakat direnişte yanında olduğunu ifade etti.

Punto Deri işçileri adına Ramazan Aygün kendi direnişlerinden de kısaca bahsederek Greif işçilerinin mücadelesini selamladıklarını ifade etti.

Anadolu Yakası Forumları adına Selin Top söz alarak Greif direnişini selamladıklarını ifade etti. Direnişle dayanışmanın önemine vurgu yaparak dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini söyledi.

Hey Tekstil mağduru Zeki Gördeğir de yaptığı konuşmada direnişlerinin uzun sürmesinin sorumlusunun iktidar ve muhalefet partileri olduğunu ifade etti.

Avrupa Yakası Forumları adına yapılan konuşmada işçilerin yanında olmaya değil birlikte mücadele etmeye geldikleri belirtilerek direnişçiler selamlandı.

Kocamustafapaşa Dayanışması adına yapılan konuşmada ise Greif işçilerinin sesini kendi bulundukları alanlara güçlü bir şekilde taşıyacakları ifade edildi.

Alınteri adına yapılan konuşma ile işçilerin mücadelesi selamlandı, dayanışmanın sürdürüleceği belirtildi.

Gezi Forumları Emek Hareketi Çalışma Grubu adına da bir konuşma yapıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) adına yapılan konuşmada Greif işçilerinin, haklarını almanın yanında taşeronluğun kaldırılması için de mücadele ettiği vurgulandı. Sendikal bürokrasiye karşı taban örgütlülüklerinin gücüyle mücadele ederek direnişi görmezden gelen DİSK bürokrasisine adım attırıldığı söylendi.

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) adına yapılan konuşmada işçi ve emekçi çocukları olarak Greif işçilerinin direnişinin sahiplenildiği ifade edildi.

Bir Kiğılı işçisi söz aldı. Yaşadıkları sorunlardan bahsederek baskılara karşı yılmadığını ve örgütlenme çalışmasına devam ettiğini söyledi.

Mücadele Birliği, Abbasağa Forumu, İMD, Genç Emekçiler Birliği, DİP adına da konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda direnişçi işçilerin yanında oldukları ifade edildi.

Yayınevi Emekçileri Kolektifi adına yapılan konuşmada ise Greif işçileri için bir kütüphane oluşturma girişimleri olduğu belirtilerek kütüphane için kitap desteği sunulması çağrısı yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye medya emekçileri adına yapılan konuşmada sansüre karşı birlikte verilecek mücadeleyle kazanım sağlanacağı ifade edildi.

Sosyalist Kamu Emekçileri (SKE) konuşmasında fiili-meşru ve taban örgütlülüğüne dayanan mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Devrimci Turizm-İş adına Kamil Kartal bir konuşma gerçekleştirdi. Greif işçilerinin kadrolu kadrosuz olarak yürüttüğü bu mücadelenin halkın, emekçilerin gündemine taze bir soluk olduğunu ifade etti.

Emekçi Kadın Komisyonları (EKK) adına bir emekçi kadın sahneye çıktı. Konuşmada, kadınların ve erkeklerin bütün işçilerin tek kurtuluşunun sınıf mücadelesinde olduğu ifade edildi.

İşçilerin Birliği Derneği konuşmasındaysa başından beri Greif işçilerinin yanlarında olunduğu ve işçilerin yanında olmaya devam edecekleri ifade edildi.

Ekim Gençliği temsilcisi Greif işçilerinin mücadelesinin işçi sınıfına örnek teşkil ettiğini ifade ederek direnişi selamladı.

Greif işçileri forum sonunda yaptıkları konuşmada direnişlerinin bütün sınıfın mücadelesi olduğunu ifade ederek dayanışmayı büyütme çağrısıyla etkinliği sonlandırdı.

Forumun ardından hep birlikte söylenen marşlar eşliğinde halaylar çekildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§