28 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/09

Greif’te iki sınıf karşı karşıya...
Amerikan tekeli Greif AKP’den yardım istedi
Burası seçim değil grev meydanı!
Bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş!
Greif direnişi üçüncü haftasında...
Grev yeri, bayram yeri oldu
Almanya’dan bir kadın metal işçisinden Greif işçilerine
Eğitim emekçileri ülke çapında greve çıktı
Luna Sayaç işçileri direnişte
Feniş’te ihanet pişkinliği!
Taşeronlaştırma; Böl, parçala, daha kolay sömür!
Yolsuzluklara karşı emekçiler sokakta!
30 Mart yerel seçimleri üzerine Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
“Yurtseverlik sınavı”ndan Sol Cephe’ye... - K. Toprak
Mücadeleyi değil, sandığı çare olarak gösteriyorlar!
Seçim büroları Greif’le dayanışma bürolarına dönüştü!
BDSP aday tanıtımlarıyla seçim programını deklare etti
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
8 Mart’ta alanlara!
Ukrayna’da emperyalistler güdümünde darbe!
Venezuela gericilere karşı direniyor!
İsimler verilir tarih alır, isimler silinir tarih verir!
Çetinsaya ve YÖK neyin kuklası?
Alpagut işgali
Ölümünün 30 yılında Hasan Hüseyin Korkmazgil’i saygıyla anıyoruz…
İmran Aydın, devrim davasının yılmaz işçisi…
Greif işçilerinden çağrı: “Dayanışmayı büyütelim!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Luna Sayaç işçileri direnişte…

 

İzmir’de elektrik sayaçları üreten Luna’da sendikalaştıkları için 25 Şubat sabahı işten çıkarılan işçilerin direnişi fabrika önünde direnişe devam ediyor.

Oldukça coşkulu devam eden direniş halaylar ve sloganlarla sürüyor. Patronun sendikaya yönelik saldırıları protesto ediliyor. Direnişin ikinci gününde Birleşik Metal-İş Eğitim Sekreteri Coşkun Yılmaz’la süreç üzerine konuştuk.

Bizlerde meşru ve fiili mücadelemizi sürdüreceğiz”

Yılmaz örgütlenme süreci ve işten atma sürecini şöyle aktardı:

Luna Sayaç içinde toplam 3 fabrika bulunuyor. Mepa Elektrik, Ar elektronik ve Luna. İşçilerin çoğunluğu Ar Elektronik’te çalışıyorlar. Bu fabrikalarda çalışan işçilerle ayrı ayrı örgütlenme yürüttük. Bu arkadaşların çalışma koşulları, ücretlerle ilgili sendikalaşma talepleri varmış. Bizimle görüşmeleri ve örgütlenme süreci iki haftalık, daha önce bu arkadaşlar kendi aralarında bir araya gelmişler toplantılar almışlar, daha sonra bize geldiler biz de arkadaşlarla görüştük işyerinde bir komite oluşturuldu ve parça parça üye yaptık.

Noter şartı da olmayınca internet üzerinden kayıtları aldık. Örgütlenmeye başladığımızda 220’ye yakın işçi çalışıyordu idari kadro ile birlikte. Bu çalışanların 106’sı Ar elektronikte, 26’ya yakın Mepa elektirikte, geri kalan ise Luna elektrikte çalışıyorlar. Üç fabrikada da arkadaşlar 12 saat (sabah 07.30’dan akşam 19.30’a kadar) çalışıyorlar ücretleri asgari ücret, işveren dün sabah 8 kişiyi telefonla arayarak işlerine son verildiğini söylüyor, sabah işbaşı yapmak için fabrikaya gelen işçiler içeri alınmıyor çıkarıldıkları gerekçesiyle, ancak herhangi bir tebligat yapılmış değil. Gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlar içeri alınmayınca gece vardiyasından çıkan arkadaşlar da kapı önünde beklemeye başlıyorlar arkadaşlarını yalnız bırakmıyorlar. İşveren çıkarılan arkadaşlara tazminatsız çıkarıldıklarını söylemiş. Dün biz geldik, avukat getirdik ve yasal süreci başlattık. İşe iade davası, tazminat davası açılacak, bizler de meşru ve fiili mücadelemizi sürdüreceğiz. Bildiğimiz 106’ya yakın arkadaşımız çıkarılmış durumda, içerde sendika üyesi arkadaşlarda var ama istediğimiz düzeyde değil, içerde olan arkadaşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Üye olmayanları da üye yapmak için uğraşacağız. Bakanlığa başvuru yaptık, yetki tespitinin gelmesini bekliyoruz.  Arkadaşlarımız işe dönene kadar mücadelemiz devam edecek.”

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Luna Sayaç’ta işçi kıyımı ve direniş

 

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu, Schneider Elektrik’e sayaç üreten Luna Sayaç fabrikasında 25 Şubat’ta gündüz vardiyasına gelen yaklaşık 100 işçi içeriye alınmadı. Üretimin durduğu fabrikada içeri alınmayan işçiler kapı önünde direnişe geçtiler.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, bu işçi kıyımının, yaptıkları sendikalaşma çalışması sonrasında yetkinin kendilerine çıkmasının ardından geldiğini bildirdi. Açıklamaya göre, ayrıca işçilerin beklediği fabrikanın bahçesinde bulunan bazı mafya kılıklı kişiler de tehditler savuruyorlar.

Sendika yönetim kurulu, mücadeleyi yükselten Luna Sayaç işçilerine destek olmaya çağırdı. Kazanana kadar fabrika önünde bekleyecek olan işçiler bekleyişlerini gün içerisinde 19.30’a kadar sürdürecekler.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) üyeleri ilk gününde direnişi ziyaret ederek bilgi aldılar. Metal İşçileri Bülteni’ni ve Greif direnişi ile ilgili bildiriyi işçilere ulaştırdılar. Greif üzerine sohbet ettiler.

 

 

 

 

Zentiva’da anlaşma!

 

Lüleburgaz’daki Zentiva İlaç fabrikasında direniş sonucunda patron işten atma kararından geri adım attı.

25 Şubat akşamı yapılan anlaşmayla işten atılma kararından vazgeçildi. Petrol-İş Sendikası Trakya Şubesi ile Zentiva İlaç yönetimi arasında yapılan anlaşmaya göre, işten atılmak istenen 15 işçiden 5’i teşvik alarak kendi istekleri ile işi bıraktı. İşçiler işten çıkmanın sadece gönüllülük üzerinden uygulanmasını ilk günden beri savunuyordu. Gönüllü çıkan işçilere 8 maaşlık teşvik ödendi.

10 işçiyse işe geri alınarak işbaşı yaptı. Ayrıca 2014 yılı sonuna kadar da iş garantisi verildiği bildirildi. Anlaşmanın ardından direnişe son verildi.

İşçilerin üç vardiyanın tamamında uyguladıkları eylem birliği, iş yavaşlatmayla üretimin %50’ye kadar düşürülmesi patrona geri adım attırdı.

İşçi kıyımını engellemek için yapılan işyerini terk etmeme eylemi 6. gününde anlaşma ile sona erdi.

 

 

 

 

İDO’da direnişin zaferi

 

14 İDO işçisi kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkarılmıştı. İDO’nun bu saldırısına karşı işçiler mücadele bayrağı yükseltmişti. Bostancı İDO iskelesinin önünde bu durum teşhir edilip direnişe geçilmesi İDO’nun geri adım atmasını sağladı.

Direnişin ilk günü İDO yönetimi tazminatların Pazartesi günü ödeneceğini belirtmişti. Bunun üzerine işçiler İDO yönetimine pazartesi gününe kadar süre vermişlerdi.

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nde kahvaltı

24 Şubat sabah saatlerinde derneğe gelen işçilerle kahvaltı yapıldı. Feniş ve Greif direnişi üzerine sohbet edilip, gündemdeki sorunlar tartışıldı. Kahvaltının ardından kısa bir zaman sonra işçilerin tazminatlarının ödendiği öğrenildi.

İDO işçileri direnen Feniş işçilerinin yanında

Kıdem ve ihbar tazminat haklarının kazanan işçiler Feniş işçilerine de bir ziyaret gerçekleştirdi. İDO işçileri direnişin ancak zafer getireceğinin altını çizerken sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Kızıll Bayrak / Gebze

 
§