28 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/09

Greif’te iki sınıf karşı karşıya...
Amerikan tekeli Greif AKP’den yardım istedi
Burası seçim değil grev meydanı!
Bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş!
Greif direnişi üçüncü haftasında...
Grev yeri, bayram yeri oldu
Almanya’dan bir kadın metal işçisinden Greif işçilerine
Eğitim emekçileri ülke çapında greve çıktı
Luna Sayaç işçileri direnişte
Feniş’te ihanet pişkinliği!
Taşeronlaştırma; Böl, parçala, daha kolay sömür!
Yolsuzluklara karşı emekçiler sokakta!
30 Mart yerel seçimleri üzerine Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
“Yurtseverlik sınavı”ndan Sol Cephe’ye... - K. Toprak
Mücadeleyi değil, sandığı çare olarak gösteriyorlar!
Seçim büroları Greif’le dayanışma bürolarına dönüştü!
BDSP aday tanıtımlarıyla seçim programını deklare etti
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
8 Mart’ta alanlara!
Ukrayna’da emperyalistler güdümünde darbe!
Venezuela gericilere karşı direniyor!
İsimler verilir tarih alır, isimler silinir tarih verir!
Çetinsaya ve YÖK neyin kuklası?
Alpagut işgali
Ölümünün 30 yılında Hasan Hüseyin Korkmazgil’i saygıyla anıyoruz…
İmran Aydın, devrim davasının yılmaz işçisi…
Greif işçilerinden çağrı: “Dayanışmayı büyütelim!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yolsuzluklara karşı eylemler sürüyor!

 

Mersin

Mersin’de emekçiler 26 Şubat akşamı Forum önündeki Atıf Yılmaz Meydanı’nda biraraya geldiler. Burada “AKP’yi sıfırlıyoruz, sokağa eyleme çıkıyoruz” pankartı açarak AKP ilçe binasına yürümek istediler.

Mustafa Kemal Bulvarı’nda yürüyüş yapan eylemciler, AKP ve Erdoğan’ı teşhir eden sloganlar atarak İsmet İnönü Bulvarı üzerinde bulunan AKP Yenişehir İlçe binası önüne geldiler. TOMA’ların da olduğu polis barikatıyla eylemcilerin AKP ilçe binası önüne gitmesine önce izin verilmedi. Barikatın açılmasının ardından AKP önüne geçilip burada basın açıklaması yapıldı.

Açıklamanın ardından eylemciler tekrar İsmet İnönü Bulvarı’ndan geri döndüler.  Mustafa Kemal Bulvarı’na geldiğinde bu kez AKP Yenişehir Belediye Başkan adayının seçim bürosuna yanlarında getirdikleri yumurtaları attılar. AKP pankartları, afiş ve bayraklar da eylemciler tarafından yırtıldı.

Eylem tekrar Forum alanına dönülmesinin ardından bitirildi.  

İzmir

26 Şubat akşamı İzmir Alsancak Plevne Bulvarı’nda toplanan eylemciler buradan Lozan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Lozan Meydanı’nda trafik iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Burada barikat kurup oturma eylemi yapıldı. Ardından Basmane’de bulunan AKP İlçe binasına gitmek için tekrar yürüyüşe geçildi. Eylemcilere bir süre polisler saldırdı ve TOMA’lardan su sıkıldı. 

İzmir’de aynı manzara, eli sopalı polisler

Ayrıca Haziran Direnişi’nde gündeme gelen eli sopalı polisler tekrar meydana çıktılar. Fuar içinden çıkan ve elinde sopa olduğu görülen ‘sivil polisler’ de diğerleriyle birlikte eylemcilere saldırdılar.

Bu saldırıların ardından eylemcilerden bir kısmı Kıbrıs Şehitliği mevkiinde toplanmaya başladı. Saldırı sırasında 9 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Yine gece eylem yapılan başka yerlerde oldu. İstanbul’da Okmeydanı, Gazi ve Beykoz’da eylemler yapıldı. Edirne’de Zübeyde Hanım Caddesi’nden AKP İl binası önüne yürünerek eylem yapılırken, Samsun’da da Atakum’da buluşulup AKP seçim bürosuna doğru yüründü.

 

 

 

 

Yolsuzluklara karşı emekçiler sokakta!

 

Tayyip Erdoğan’ın oğlu ile yaptığı telefon konuşmasıyla birlikte bir kez daha gündeme gelen yolsuzluklara karşı emekçiler 25 Şubat’ta sokaklara döküldü.

Bursa

Diren Bursa’nın çağrısıyla yapılan eylem Setbaşı’nda başladı. Buradan, yolun tek şeridi trafiğe kapatılarak Heykel’e yüründü. “Babadan oğula yolsuzluk sürüyor!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Hırsızlardan hesabı emekçiler soracak!”, “Hükümet istifa!”, “Hırsız Tayyip Erdoğan!” sloganları atılırken, yürüyüş boyunca eyleme katılım arttı. Yoldan geçen arabalardan da korna çalınarak eyleme destek verildi.

Heykel’e gelindiğinde protesto sloganlarla devam etti. Polis kamerasının kitleyi taciz ederek çekim yapması üzerine başlayan gerginlikte, polis ile kitle arasında arbede çıktı.

Arbedenin ardından kitle caddeye inerek yolu trafiğe tamamen kapattı. Daha sonra AKP önüne yürümek istedi. Çevik kuvvet kitlenin önüne barikat kurdu fakat daha sonra yolu açmak zorunda kaldı. Bu sırada sık sık “Polis simit sat onurlu yaşa!”, “Polis defol bu sokaklar bizim!” sloganları atıldı. Yüzlerce kişi İnönü Caddesi’nden AKP İl Binası’nın önüne yürüdü. Burada yapılan konuşmaların ardından eylem sona erdi.

İzmir

Alsancak Sevinç Pastanesi önünde biraraya gelen binlerce kişi, yolsuzluğa karşı alanları bir kez daha doldurdu. Sloganlarla Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Basmane’ye doğru yürüyüşe geçen kitlenin önü İzmir Ticaret Borsası önünde polis tarafından kesildi. Burada çevik kuvvet ve TOMA’larla yolu kesen polis kitleye gaz ve tazyikli kimyasal su ile saldırdı. Polis saldırısı ile birlikte kitle meşru savunma hakkını kullanarak taş, şişe ve havai fişeklerle polise karşılık verdi. Kitle yoğun polis saldırısı nedeniyle geriye doğru çekilmeye başladı. Polisin yoğun şekilde gaz ve tayzikli su kullandığı görüldü. Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde polis tekrar saldırdı. Burada Konak Kantar Karakolu önünde kitle ikiye bölündü. Bir grup Sevinç Pastanesi önüne geri çekilirken, kalan grup da Pasaport İskele’den vapura bindi. Karşıyaka’ya hareket edecek vapurun yönünü Alsancak’a döndüren kitle vapurda da sloganlarla eylemini sürdürdü.

Alsancak Sevinç Pastanesi önünde biraraya gelen kitle sık sık “Bu pisliği devrim temizler!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Hükümet istifa” sloganları attı. Daha sonra eylem iradi olarak bitirildi.

Kadıköy

Altıyol’da toplanan kitle bekleyiş sırasında sloganlarla yolsuzluk ve hırsızlık düzenini protesto etti.

Sonrasında ise Bahariye Caddesi üzerinden yürüyüş başladı. TKP kitlenin önüne geçerek kendi pankartlarını açarak Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Diğer kitle ise aynı güzergahta bir süre ilerledikten sonra kilise yönüne döndü. Kilise önünde Haziran Direnişi’nde yitirilenler anıldıktan sonra tekrardan otobüs yoluna çıkıldı. Buradan AKP İlçe Binası’na doğru yol trafiğe kapatılarak yürüyüş devam etti. Fakat Boğa heykelinin ilerisinde TOMA’lar ve çevik kuvvetlerle barikat kurulmuştu. Polisin dağılın anonslarına rağmen yürüyüşe devam etmek isteyen kitleye tazyikli su ve plastik mermilerle saldırı başladı. Saldırıya karşı kitle de taşlarla ve havai fişeklerle karşılık verdi. Bahariye Caddesi’ne geri çekilen kitle burada kurduğu barikatlar arkasında direnişe devam etti. Saatlerce polisle devam eden çatışmada polisin hedef alarak kullandığı gaz bombaları ve plastik mermilere karşı kitle de banklarla yollara barikat kurarak havai fişek ve taşlarla direndi. Saldırılar sırasında bir foto muhabiri ve bir eylemci polisin attığı gaz fişeğiyle yaralandı.

İki eylemcinin ise gözaltına alındığı bildirildi. Gece geç saatlere kadar devam eden çatışmada evlerden yükselen tencere tava sesleriyle Kadıköy’deki emekçiler de polise tepki gösterdi.

***

Antakya, Eskişehir, Çanakkale, Trabzon ve Samsun’da da eylemler yapılırken Ankara’daki eyleme de polis saldırısı olduğu ve Kennedy Caddesi civarında uzun süre çatışma yaşandığı bildirildi.

 
§