7 Mart 2014
Sayi: KB 2014/10

Çürümüş düzenden kurtuluş sandıkta değil…
DİSK'in devremci ruhu Greif'te yaşıyor!
Göstermelik değil gerçek sınıf dayanışması!
DİSK Tekstil: Vurdumduymazlığa devam!
Sendikal Güç Birliği Platformu’na çağrı!
Greif işçilerinin direnişini anlamak
Greif’in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!
Greif’te işgal ve direniş yaşam biçimi oldu!
Luna’da kazanmak için Greif gibi direnmeli!
Feniş işçileri, ihanetçi bürokratları uyarıyor!
DİSK’in Çaykur atağı: Kime yarar kime zarar!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı…
Greif direnişi ışığında taban örgütlenmeleri
Derby’nin işgal ruhu Greif’te yaşıyor!
1968 Derby’den günümüze işyeri işgalleri - Zafer Aydın
“Şehir senin”, peki siyasal iktidar kimin? - T. Ulaş
Greifleri çoğaltalım, işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim! - Burcu Deniz*
Almanya’da her yer Greif!
Demokrasi komedisinde son perde!
“Biri yer bini bakar, kıyamet ondan kopar!”
Koç ve Erdoğan “istikrar” için buluştu!
Ukrayna’da kriz ve savaş rüzgarları…
Birleşik, kitlesel bir devrimci gençlik hareketi için ileri!
Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinlikleri
Emekçi kadınlar sokağa!
Emekçi kadınların kavga ve mücadele günü: 8 Mart
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif’in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!

 

Greif işçileri ile ilerici, devrimci güçler 3 Mart günü Kadıköy’de coşkulu ve kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Greif işçileri Kadıköy’e ulaşır ulaşmaz pankartlarını açarak eylemlerine başladılar. Rıhtımdan Boğa Heykeli’ne yürüyen işçiler, “İşgal, grev, direniş!” yazılı pankartlarını açtılar ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Her yer Greif, her yer direniş!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını haykırdılar.

Greif-Feniş omuz omuza!

Boğa Heykeli’ne ulaşan işçiler coşkulu sloganları ile eylemin başlamasını beklediler. Devrimci ve ilerici güçler de flama ve bayrakları ile eylemin başlangıç saatine doğru buluşma yerine geldiler.

Eylem saatinin gelmesi ile birlikte kitle Altıyol’da yolu keserek yürüyüşüne başladı. Yürüyüş sırasında Feniş işçileri de “Kıdem tazminatımız ve maaşlarımız gasp edilemez!” yazılı pankartları ile kitleye katıldı.

“Boyun bükmeyeceğiz, teslim olmayacağız!”

Kitlenin Eminönü İskelesi’ne ulaşmasıyla birlikte fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan konuştu. Toplu İş Sözleşmesi sürecinde düşük ücretlerin yükseltilmesi ve taşeronluk sisteminin kaldırılmasını istediklerinin altını çizen Purhan, patronun haklı taleplerine rest çekerek karşılık verdiğini söyledi. Purhan açıklamaya şöyle devam etti:“

Şunu bilsinler ki, onların istediği her şeye artık işçi sınıfı boyun bükmeyecek, boyun eğmeyecek. Bizler Greif işçileri olarak kölece çalıştırılma koşullarına karşı başlattığımız isyan, başka fabrikalardan boy verecektir, filiz verecektir.”

‘İyi’ diye sunulan yasa ve kanunların işçileri daha da köleleştirdiğine dikkat çeken Purhan, Greif işçileri olarak “bizleri kurtaracak olan kendi ellerimizdir’ dediklerini söyledi. Daha sonra patron ve yalaklarının baskı ve kara propagandalarının boşa düştüğünü vurgulayan Purhan, emekleri ve alınteri için mücadele ettiklerini işaret etti ve ‘ya kazanacağız ya kazanacağız’ dedi.

Direniş dayanışmayla kazanır!

Yaşanılan sıkıntılar hakkında konuşan Purhan, 600 işçinin gece-gündüz fabrikada kalması dolayısıyla maddi sıkıntılar olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Bundan dolayı sendikalarımızın uygulamış olduğu tavır hala bizim için anlaşılmaz boyutlarda. Hala bütün ihtiyaçlarımızı emekçi kardeşlerimizden temin ediyoruz. Ve o yüzden başlatmış olduğumuz, ‘bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş’ kampanyasına destek verilmesini istiyoruz’ seklinde konuştu.

Purhan, mücadelenin ancak sınıf dayanışması ile zafere ulaşabileceğini kaydetti ve Greif’in kazanımının bütün sınıfın kazanımı olacağına dikkat çekti.

Purhan’ın konuşmasının ardından Greif işçileri ve diğer bileşenler büyük bir halay oluşturdu. Eylem çekilen halayların ardından sona erdirildi.

Eyleme Feniş işçileri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, EHP, Alınteri, HDP, Kaldıraç, Devrimci Proletarya, Mücadele Birliği, İşçi-Der Anadolu Yakası, SDH ve DAF destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

ABD Konsolosluğu önünde
Greif CEO’suna uyarı!

 

İşgal eylemlerinin 18. gününde Greif işçileri ABD Konsolosluğu’na yürüdü.

Hadımköy’deki fabrikalarından İstinye Park önüne gelen isçiler “İşgal, grev, direniş!” yazılı pankartlarını açtılar. Yolun bir kısmını kapatarak yürüyen işçiler, yürüyüş boyunca sloganlarını coşkuyla haykırdılar. ABD Konsolosluğu yakınında ikamet eden emekçiler de Greif işçilerine alkışlarıyla destek verdiler.

ABD Konsolosluğu’na çıkan sokak kapatıldığı için basın açıklaması polis bariyerlerinin yanında gerçekleştirildi.

Greif işçileri haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyor!

“Taşeron köleliğine son!” başlıklı basın metnini fabrika temsilcilerinden Ferhat Alsaç okudu. Alsaç, Greif yönetiminin TİS sürecinde takındığı uzlaşmaz tutum karşısında haklarına ve geleceklerine sahip çıktıklarını ifade etti. Alsaç, Greif Türkiye yönetiminin işçilerin temel insani taleplerine ‘fabrikayı kapatmak’ ve ‘kapı önüne koymak’ şeklinde tehditlerle karşılık verdiğine dikkat çekti.

Greif yönetiminin direnişin başından beri işçilere karşı ayak oyunlarına başvurduğunu vurgulayan Alsaç baskı ve sendikaya karşı tahammülsüzlüğü aktardı.

Açıklamanın devamında isçilerin direnişinin “yasadışı” olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Alsaç, iş hukukuna aykırı olarak 44 taşeron firmasının fabrika bünyesinde çalışmasına, yani yasadışılığa göz yumulduğunu ifade etti ve “Açıktır ki, asıl yasadışı olan taşeron sistemini fabrikalarında koruyarak suç işleyen Greif yönetimidir” şeklinde konuştu.

Greif CEO’suna uyarı!

Greif şirketinin CEO’su Daniel Liste’nin Türkiye’ye geldiğinden bahseden Alsaç, CEO’nun direnen işçileri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye şikayet ettiğini kaydetti. Alsaç, “Greif yönetimi bu tutumuyla direnişimizi yasadışı ilan ederek bizleri hükümete hedef göstermektedir” dedi.

Saldırıların örgütlü tutumlarını parçalamayacağını yineleyen Alsaç, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu son girişilen çaba da diğerleri gibi beyhudedir ve ayni akıbete uğrayacaktır. Sizleri bu çözümsüzlük girişimlerinden vazgeçmeye, süreci sonlandırmak için doğrudan temsilcilerimizle görüşmeye ve taleplerimizi kabul etmeye çağırıyoruz.

Açıklama zorbalıklara rağmen zafere ulaşacağına vurgu yapılarak sona erdirildi. Açıklamanın ardından işçiler ve destekçileri sloganlarla otobüslerine geri döndü.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§