7 Mart 2014
Sayi: KB 2014/10

Çürümüş düzenden kurtuluş sandıkta değil…
DİSK'in devremci ruhu Greif'te yaşıyor!
Göstermelik değil gerçek sınıf dayanışması!
DİSK Tekstil: Vurdumduymazlığa devam!
Sendikal Güç Birliği Platformu’na çağrı!
Greif işçilerinin direnişini anlamak
Greif’in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!
Greif’te işgal ve direniş yaşam biçimi oldu!
Luna’da kazanmak için Greif gibi direnmeli!
Feniş işçileri, ihanetçi bürokratları uyarıyor!
DİSK’in Çaykur atağı: Kime yarar kime zarar!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı…
Greif direnişi ışığında taban örgütlenmeleri
Derby’nin işgal ruhu Greif’te yaşıyor!
1968 Derby’den günümüze işyeri işgalleri - Zafer Aydın
“Şehir senin”, peki siyasal iktidar kimin? - T. Ulaş
Greifleri çoğaltalım, işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim! - Burcu Deniz*
Almanya’da her yer Greif!
Demokrasi komedisinde son perde!
“Biri yer bini bakar, kıyamet ondan kopar!”
Koç ve Erdoğan “istikrar” için buluştu!
Ukrayna’da kriz ve savaş rüzgarları…
Birleşik, kitlesel bir devrimci gençlik hareketi için ileri!
Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinlikleri
Emekçi kadınlar sokağa!
Emekçi kadınların kavga ve mücadele günü: 8 Mart
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif’te işgal ve direniş
yaşam biçimi oldu!

 

Fabrikadaki işgal artık işçiler için bir yaşam biçimi olmuş durumda. Her sabah temizlik işlerinin yapılması, çay ocağı ve yemekhanede işbölümünün yapılmasıyla başlayan gün hep birlikte yapılan kahvaltıyla devam ediyor.

Tabi bunların dışında günlük olarak yapılan toplantılarla gelişmeler değerlendirilerek planlamalar yapılmaya devam ediyor. Yaptıkları eylem ve ziyaretlerle direnişin sesini daha geniş kesimlere taşımaya çalışan işçiler gün geçtikçe daha fazla destekle direnişlerini sürdürmeye devam ediyorlar.

Emperyalizmin Greif’ine rest!

18. gün: Sabah kahvaltısının ardından fabrika komitesi bir toplantı yaparak gelişmeleri değerlendirdi. Amerikan menşeili olan Greif yönetimi üzerinde basınç oluşturmak için işçiler İstinye’deki ABD konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaptılar. İstinye’de yapılan yürüyüşle konsolosluk önüne gelen işçiler yoğun polis yığınağıyla karşılaştılar.

Konsolosluk önünde fabrika temsilcilerinden Ferhat Alsaç’ın okuduğu basın açıklamasının ardından işçiler sloganlarla araçlarına binerek Hadımköy’e döndüler.

Gün içerisinde destek ziyaretleri devam etti. DİSK Birleşik Metal İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram sendikanın üye, temsilci ve yöneticileriyle işçileri ziyaret etti. HDP seçim konvoyundakiler de araçlarını fabrika önüne çekerek işçileri ziyaret ettiler.

Ekim Gençliği okurları, “Gençlik geleceği için isçi sınıfının yanında- sınıf savaşına!” yazılı pankartları ile sloganlar eşliğinde fabrikaya geldi. İşçilerle sohbet eden genç komünistlere gelişmeler hakkında bilgi verildi.

Gün boyunca Avcılar, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde stant açan işçiler direnişin sesini gittikleri yerlere taşıyarak yüzlerce imza topladılar. Fabrikada kalanlar ise gündelik olarak yaptıkları gibi türküler söyleyerek, halaylar çekerek, futbol-voleybol oynayarak ve sohbetler ederek günlerini geçirdiler.

Taksim’de direniş nöbeti

19. gün: Temizlik ve kahvaltıyla güne başlayan işçilere kahvaltının ardından Kızıl Bayrak’ın son sayısı ulaştırıldı. Kapsamlı ve çok yönlü bir şekilde direnişi işleyen Kızıl Bayrak işçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Birçok noktada işçiler gazeteyi okudular.

Greif İşçilerinin Sesi’nin 14. sayısı da sabah saatlerinde işçilere dağıtıldı.

Öğle saatlerinde yapılan iş bölümü çerçevesinde bir grup işçi direnişle bir yevmiyeni paylaş çağrısının yapıldığı bildirileri Hadımköy’deki cami çıkışında dağıttı.

Temsilciler DİSK ve DİSK Tekstil yönetimleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptılar.

İşçiler Taksim Galatasaray Lisesi önünde açılacak ve üç gün boyunca açık kalacak imza standı için Taksim’e geçtiler. İngiltere konsolosluğu önünde pankartlarını açarak yürüyüşe geçen işçiler Galatasaray’da gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından stant çalışmasını başlattılar. Gece geç saatlere kadar açık kalan stantta bine yakın imza toplanırken imza atanların çoğu işçilere maddi destek de sundular. Başlangıçta biraz çekingen duran işçiler insanların olumlu destekleriyle birlikte oradan geçenleri ikna ederek süreçleri hakkında bilgilendirme yaptılar. Taksim’deki birçok kurumun destek verdiği ve kapısını açtığı işçiler geceyi Çağdaş Hukukçular Derneği’nde geçirdiler.

Sınırötesi desteklere teşekkür

Gece saat 23.00 civarında fabrikada bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı ilk olarak temsilci Orhan Purhan söz alarak BİR-KAR’ın yürüttüğü dayanışma çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. BİR-KAR’ın Avrupa’nın dört bir yanında Greif işçileriyle dayanışma çalışması yürüttüğünü belirten Purhan, özellikle Greif merkezi önünde yaptıkları eylemin önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca yaptıkları çalışmalar sonucunda topladıkları 6000 TL’yi direnişe aktardıklarını belirterek BİR-KAR’a teşekkürlerini iletti.

Ardından DİSK ile yapılan toplantıyı aktaran DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, DİSK Yönetim Kurulu tarafından direnişle dayanışma kararı alındığını ve bağlı sendikalara da direnişle dayanışma çağrısı yapılacağının belirtildiğini ifade etti. Ayrıca DİSK’in bağlı olduğu birliklere Greif yönetimine karşı harekete geçme çağrısı yapılacağı söylendi.

Tekrar söz alan Orhan Purhan önemli olanın bu sözlerin pratik karşılığı olduğunu ifade ederek bu noktada işçilerin birliğinin belirleyici olacağını vurguladı.

Toplantının ardından Grup Emeğe Ezgi işçilere müzik dinletisi sundu.

20. gün: Fabrikada gündelik sabah işleri ve kahvaltıyla gün başlarken Taksim’deki işçiler de sabah kahvaltısının ardından standlarını açarak imza toplamaya devam ettiler.

Direnişe destek sürüyor

İstanbul Tabip Odası yöneticileri gün içerisinde işçileri ziyarete gelerek sohbetler gerçekleştirdi.

Esenyurt ve Hadımköy civarında çalışan bir grup kadın işçi de direnişçileri ziyaret ederek desteklerini sundu. Devrimci Liseliler Birliği ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da işçilerin sesini duyurmak için fabrikaya yakın noktalara yazılamalar yaptılar.

İstanbul’daki farklı üniversitelerde okuyan bir grup öğrenci de fabrikaya ziyarete geldi.

Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği de sloganlarla fabrikaya gelerek işçilerin yanında olduklarını belirttiler.

Sokakta Sanat Var grubu direnişçileri ziyaret için gelerek yemekhanede bir gösterim yaptı.

Direnişçilere yemek yardımı yapan Çetin Çapan da fabrikaya gelerek işçilerin yanında olduğunu belirtti.

UİD-DER Kadın Komitesi de ziyarete gelerek 8 Mart vesilesiyle kadın işçilere karanfiller dağıttı.

Greif yönetimi Sedat Babadağ eliyle tehditlerine devam etti. Su şirketini tehdit eden Babadağ, su getirdiği taktirde bir daha kendileriyle iş yapmayacaklarını söyledi. Bunun üzerine işçiler başka bir şirketten su isteyerek içme suyu deposunu doldurdular.

Akşam yemeğinin ardından, 8 Mart için kurulan komisyon 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir toplantı yaparak planlamalar yaptı.

21. gün: Greif’te işgalin ve direnişin üçüncü haftasına gelindi. Sabah kahvaltısının ardından Taksim’de kurulan standı kurulduğu gibi yine bir eylemle kaldırmak için görev alan işçiler hazırlıklarını tamamladıktan sonra yola çıktılar. Yine sloganlarla Galatasaray’da kurulu olan standa giden işçiler buradaki arkadaşları ile birlikte bildiri dağıtarak imza toplamaya devam ettiler. Saat 15.00’te yaptıkları bir basın açıklamasıyla stantlarını kaldıran işçiler “Greif’e ait diğer fabrikaların önü meskenimiz olacak” diyerek kararlılıklarını ifade ederken, zafere kadar mücadelenin süreceğini belirttiler. Yapılan açıklamaya kendi yapacakları eylem için orada olan KESK’li tutsak yakınları da destek verdi.

Önceki gün Van’dan gelen işçilerin direnişçileri ziyaret etmesinden sonra Muğla Yatağan’da oturan bir işçi emeklisinin de ziyarete gelmesi dayanışmanın sınır tanımadığını bir kez daha göstermiş oldu.

İşçi Gazetesi okurları, Esenyurt Halk Cephesi, Çağrı dergisi okurları ve CHP Arnavutköy gençlik örgütü de fabrikaya gelerek işçileri ziyaret etti.

Taksim’den ayrılan işçiler Yenibosna’daki Greif işgaliyle dayanışma bürosunun açılışına katılmak için Yenibosna’ya geçtiler. Yolu keserek sloganlarla büroya yürüyen işçilere çevredekiler de alkışlarıyla destek verdiler. Buradaki açılış etkinliğinde BDSP temsilcisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Burcu Deniz’in konuşmalarının ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu dinleti sundu. Etkinliğin sona ermesinin ardından işçiler fabrikaya döndüler.

22. gün: Sabah kahvaltısı ve gündelik iş bölümünün planlanmasının ardından bütün işçilerin katılımıyla yemekhanede bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından “İşgal grev direniş!” sloganıyla bahçeye inen işçiler bahçede halaylar çektiler.

Sanatsal üretimlerini devam ettiren işçiler çizdikleri “Baattin” karikatürünü sergilediler.

Fabrika komitesi de ayrıca bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından bahçede bir konuşma yapan temsilci Orhan Purhan bütün engelleri ve baskıları birlik ve beraberlikleri sayesinde aşarak zafere ulaşacaklarını ifade etti. Konuşma bütün işçiler tarafından coşkulu sloganlarla karşılandı.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel işçileri ziyarete geldi.

Direnişin sesi Kadıköy’de

Saat 19.00’da gerçekleşecek eylem için bir grup işçi Kadıköy’e geçti. Boğa heykeli önünde “İşgal grev direniş!” pankartını açan işçiler kendilerini bekleyenler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. BDSP, HDP, EHP, Alınteri ve DAF’ın kendi flamalarıyla katıldıkları eylemde sloganlarla rıhtıma yüründü. İşçi-Der Anadolu Yakası Şubesi ve Feniş işçileri de kendi pankartları ile yürüyüşe katıldılar. Yolu trafiğe kapatılarak Eminönü iskelesine yapılan yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Orhan Purhan yaptığı konuşmada direniş süreci hakkında bilgilendirmede bulunarak sendikaların kendilerini yalnız bıraktığını belirterek dayanışma çağrısını yükseltti. Açıklamanın ardından hep birlikte çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı ve işçiler fabrikaya geri döndüler. Fabrikada gün çay ocağında çalınan bağlama eşliğinde söylenen türkülerle sona erdi.

23. gün: Güne normal seyriyle başlayan işçileri Devrimci İşçi Hareketi sloganlarla ziyarete geldi. Birlikte atılan sloganların ardından DİH adına yapılan konuşmada sendikal bürokrasi teşhir edilerek direnişin yanında olunduğu ifade edildi.

Kadın direnişçiler bir toplantı yaparak 8 Mart’ı tartıştılar. Yapılan toplantı çerçevesinde 9 Mart Pazar günü fabrika kapısında bir etkinlik yapma kararı aldılar. Aydın ve sanatçılara çağrı yapmayı kararlaştıran kadın işçiler kendileri de şiir, müzik ve tiyatro sunmak için hazırlık yapmayı planladılar.

DİSK Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan fabrikaya geldi. İşçiler Doğan’a sendikanın neden yanlarında olmadığını sordular.

Akşam saatlerinde işçiler geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirerek Doğan ile yapılan görüşme ve süreci değerlendirdiler.

Gecenin ilerleyen saatlerinde fabrikada oluşturulan emek sinemasında “Eyvah eyvah 2” filmi izlendi.

24. gün: Sabah kahvaltısı ve iş bölümlerinin yapılmasının sonrasında Kazım Doğan fabrikaya geldi. Edirne’de garsonluk yapan bir grup öğrencinin direnişçilerin çağrısına yanıt vererek bir yevmiyelerini işçilerle paylaştığı bilgisi geldi.

Nar Photos ekibi fabrikaya gelerek direnişin fotoğraflarını çekti. Fabrika bahçesine ses sistemi kuran işçiler müzik yayını yaptılar. Ayrıca işçiler A. Mekin Demir’in söylediği Kürtçe ezgilerle halay çektiler.

Sınıf dayanışması örülüyor

Bir grup işçi diğer direnişleri ziyaret etmek için yola çıktılar. İlk olarak Punto Deri direnişçilerini ziyaret eden işçiler sloganlarla karşılandılar. Karşılıklı deneyimlerin aktarıldığı ziyarette konuşma yapan Orhan Purhan sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaparak direnişlerin ortaklaştırılması gerektiğini ifade etti. Sloganlarla buradan ayrılan işçiler Kazova Tekstil işçilerini ziyaret etmek için Şişli’ye geçtiler. “Kazak ve kültür” mağazasına gelen işçiler yurtdışı yasağına karşı açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri ile sohbet ederek direniş süreçlerini aktardılar. Grup Yorum, Greif işçilerine müzik dinletisi sundu. Kazova mağazasına gelen bir Polonya Radyosu muhabiri Greif işçileri ile röportaj yaptı. Yapılan sohbetlerin ardından Greif işçileri araçlarına binerek fabrikaya döndüler.

 
§