7 Mart 2014
Sayi: KB 2014/10

Çürümüş düzenden kurtuluş sandıkta değil…
DİSK'in devremci ruhu Greif'te yaşıyor!
Göstermelik değil gerçek sınıf dayanışması!
DİSK Tekstil: Vurdumduymazlığa devam!
Sendikal Güç Birliği Platformu’na çağrı!
Greif işçilerinin direnişini anlamak
Greif’in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!
Greif’te işgal ve direniş yaşam biçimi oldu!
Luna’da kazanmak için Greif gibi direnmeli!
Feniş işçileri, ihanetçi bürokratları uyarıyor!
DİSK’in Çaykur atağı: Kime yarar kime zarar!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı…
Greif direnişi ışığında taban örgütlenmeleri
Derby’nin işgal ruhu Greif’te yaşıyor!
1968 Derby’den günümüze işyeri işgalleri - Zafer Aydın
“Şehir senin”, peki siyasal iktidar kimin? - T. Ulaş
Greifleri çoğaltalım, işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim! - Burcu Deniz*
Almanya’da her yer Greif!
Demokrasi komedisinde son perde!
“Biri yer bini bakar, kıyamet ondan kopar!”
Koç ve Erdoğan “istikrar” için buluştu!
Ukrayna’da kriz ve savaş rüzgarları…
Birleşik, kitlesel bir devrimci gençlik hareketi için ileri!
Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinlikleri
Emekçi kadınlar sokağa!
Emekçi kadınların kavga ve mücadele günü: 8 Mart
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş işçileri, ihanetçi bürokratları uyarıyor!

 

Feniş Alüminyum direnişçi işçileri 3 Mart günü öğleden sonra toplu bir şekilde Çelik–İş Gebze Şube’ye gittiler.

Geçen hafta Çelik-İş bürokratları tarafından yapılan ihanet açıklamasından sonra yoğunlaşan tepki açığa çıktı. İşçiler ihanet kararına karşı toplu bir şekilde Ankara’ya gideceklerini ilan etmişlerdi.

Şubeye giden işçiler Ankara’da Hak-İş’in ve Çelik-İş’in direnişin taleplerini destekleyerek kitlesel bir şekilde işçilerle birlikte olması çağrısını yineleyeceklerini, bunun gerçekleşmediği bir durumda ise Ankara’dan başlayarak Hak-İş ve Çelik-İş’i eylemlerle protesto edeceklerini açıkladılar.

Bürokrattan mazeret üretme çabası

Bunun karşısında işçilerin avukatlığını yapan Jan Aras Arslan ve Şerafettin Koç işçilere umutsuzluk yaymaya devam etti. Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığından, işçilerin yanında duran bir hükümetin başta olmadığına kadar birçok mazereti dile getirdikten sonra aslında çok şeyi de başardıklarını iddia ettiler. Ardından sorunun çözümünü yine yasal yollara bağlayarak bunun da şimdilik görüşme aşamasında olduğunu, bunu zora sokabilecek “şeylerden” uzak durmak gerektiğini ifade ettiler.

İşçiler Ankara’ya gitmekte kararlı

Bir sürü çelişkili ve saçma söylemin sonunda işçilerin Ankara’ya toplu bir şekilde gitmesine karşı olduklarını, ancak bir komisyon kurularak 5-10 kişinin önce gidebileceğini bu durumda kendilerinin de gelebileceğini dile getirdiler. İşçiler de kararlı bir şekilde “biz toplu bir şekilde gidiyoruz genel merkeze haber ver” diyerek toplantıyı sonlandırdılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Punto’da işten atma

 

Punto Deri’de işten atma saldırısına karşın işçilerin iki yüz günü aşkın bir süredir direnişleri sürerken patronun sendikadan istifa ettirmek için baskıları sürüyor.

Bu baskılara direnen ve sendikadan istifa etmeyen Emine Dağ isimli kadın işçi de 2 Mart akşamı işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Emine Dağ işten atılmasının ardından kapı önünde direnen arkadaşlarına katılarak patronun saldırılarına karşı direnişin safında yer aldı.

Dağ işten çıkarılmasıyla ilgili şu şekilde konuştu: “İşten çıkarılan arkadaşların açtığı dava nedeniyle mahkeme heyeti keşif kararı aldığından, son bir haftadır sendikadan istifa etmem için baskı arttırılmıştı. Mahkeme heyetinin ve bilirkişinin keşif yaptığı önceki gün işler patronun istediği gibi gitmedi. Depoların dolu olduğunun görülmesi nedeniyle, işten çıkarılan arkadaşlarımın istediği yönde, işten çıkarmaların küçülme nedeniyle değil, sendikal nedenle olduğuna dair zabıt tutulmuş. Bilirkişi de bu yönde rapor hazırlayacakmış. Patronlar çok öfkelendiler. Akşam personel müdürü beni odasına çağırarak, sendikadan istifamı istedi. Sendikadan istifa etmeyeceğimi bildirince, işten atıldığımı bildirdiler”

Emine Dağ, Punto Deri’de işten atılan 81. İşçi oldu. Punto Deri işçilerinin işe geri dönmek ve sendikanın tanınması için başlattıkları direniş sürüyor.

 

 

 

 

GF-Hakan Plastik önünde direniş çadırı

 

Son üç aydır örgütlenme çalışmalarına hız veren Lastik-İş’te örgütlenen GF-Hakan Plastik işçileri patronun işten atma saldırısı ile karşılaştılar. İşçiler, işten atmalara karşı ve örgütlenme çalışmalarını güçlendirmek için fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçtiler.

Yaklaşık 700 işçinin çalıştığı İsviçre menşeili GF ortaklığındaki Hakan Plastik, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı firmalarından biri olmasının yanında tam bir sömürü cehennemi. 12 saat çalışma, asgari ücretin altında ücret, düşük zamlar, yoğun iş kazaları, yöneticilerin baskı ve tehditleri ile dolu bir fabrika.

İşçiler, bu sömürü koşullarına karşı örgütlenerek DİSK/Lastik-İş’e üye oldular. Patron sebep göstermeksizin bir haftalık süreç içinde parça parça 16 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler 3 Mart günü bir basın açıklaması gerçekleştirerek direnişlerine başladılar. İşten atmaların direnişten sonra durduğu ama patronun elinde bir liste olduğu ifade ediliyor. Fabrikada yaklaşık 120 sendikalı işçi olduğu, direniş sonrasında da üyeliklerin devam ettiği belirtiliyor.

İşçiler sabah 10.00 ile akşam 20.00 arasında fabrika önünde direnişlerini devam ettiriyorlar.

Fabrika adresi: Çerkezköy OSB / 3. Cadde

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Senapa Stampa’da işten atmaya karşı direniş!

 

Senapa Stempa AŞ’nin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında sözleşmeli işçi olarak çalışan Salih Savaş ve arkadaşları, fabrika yönetiminin kendilerine kadrolu işçi statüsüne geçirilecekleri sözü vermesine rağmen, bir süre sonra işten çıkarıldı. İşten atılan Savaş, haksızlığa karşı sessizliği değil direnişi seçti ve Çerkezköy’deki fabrikanın önünde çadır kurarak direnişe başladı.

Fabrikanın yaklaşık 50 işçinin çalıştığı Çerkezköy şubesinden, Unilever ve Sütaş gibi büyük firmalarla iş yapılıyor. İşletmenin asıl merkezi Gebze’de kurulu.

Çalıştığı dokuz ay boyunca temizlikten güvenliğe kadar tüm işleri yapan Salih Savaş, bu süreçte asgari ücretin bile altında ücret aldı. Yönetimin “kendisinden oldukça memnun olduklarını” ifade ettiğini, ancak kadroya geçip kadrolu işçilerin haklarından yararlanmak istediğinde kendisini işten çıkardıklarını ifade etti.

Savaş, fabrika önüne çadır kurarak ‘işe kadrolu olarak geri alınması’ talebiyle direnişe başladı. Direnişinin 19. gününde fabrika önündeki direnişini kararlılıkla sürdürüyor. Direnişinin ucuz emek cenneti olan Çerkezköy OSB’de sömürülen tüm işçilerin direnişi olduğunu, kazanana kadar direnişini kararlılıkla sürdüreceğini ifade ediyor. Tüm işçi ve emekçileri direnişine destek olmaya, yaşadıkları sorunlara karşı mücadeleye çağırıyor.

Adres: Senapa Stampa Ambalaj
19. Sok. - Gaziosmanpaşa OSB Mah. - Çerkezköy / Tekirdağ

Kızıl Bayrak / Trakya


 
§